Кајгана психолог

Член од
31 март 2019
Мислења
37
Поени од реакции
46
Ме интересира дали во случај на амнезија при враќањето на меморијата се враќаат и чуствата кон луѓето што биле дел од животот пред амнезијата?

Член од
2 јуни 2020
Мислења
1
Поени од реакции
2
Значи имам 18+ у животот сум имал многу женски многу другари,јак сум,убав сум што треба да ме прави уште повеќе да имам доверба у себе имам добри родители,пари,здравје,работа,кола и не можам никако да стекнам самодоверба и да уживам си го замарам мозокот со ситници,делувам збунето у јавност,неодлучно не уживам у ништо буквално ниту пак можам да се заљубам ни ништо а свесен сум за тоа и пробувам да го променам водам борба сам со себе но не ми успева не можам да се убедам сам себе дека стравовите ми се безвезални да се опуштам и да уживам како да ми се има све у животот здосадено напишете ваши мислења според горе искажаново кај да се упатам дали кај психијатар или да пробам други методи да си го решам проблемот и да се вратам у живот многу ќе ми значи секое мислење и нема да се навредам со ниедно.

Член од
31 мај 2020
Мислења
92
Поени од реакции
128
Значи имам 18+ у животот сум имал многу женски многу другари,јак сум,убав сум што треба да ме прави уште повеќе да имам доверба у себе имам добри родители,пари,здравје,работа,кола и не можам никако да стекнам самодоверба и да уживам си го замарам мозокот со ситници,делувам збунето у јавност,неодлучно не уживам у ништо буквално ниту пак можам да се заљубам ни ништо а свесен сум за тоа и пробувам да го променам водам борба сам со себе но не ми успева не можам да се убедам сам себе дека стравовите ми се безвезални да се опуштам и да уживам како да ми се има све у животот здосадено напишете ваши мислења според горе искажаново кај да се упатам дали кај психијатар или да пробам други методи да си го решам проблемот и да се вратам у живот многу ќе ми значи секое мислење и нема да се навредам со ниедно.
За почеток пробај да не се анализираш толку. Сега идат потопли денови, вози бицикл, трчај...пробај физички да се истоштуваш што е можно повеќе за да не ја замараш психата со identity issues. Активен физички и социјален живот е првиот клуч кон решение за анксиозност во почетна фаза. Второ е психолог кој додека губите време при наоѓање на коренот на проблемот ќе ти ги даде и овие два совети погоре пошто е можно да ти е само период. :)

Gandradelic

Banderash
Член од
31 март 2014
Мислења
1.297
Поени од реакции
782

Слабо ебеш сине. Тоа е проблемот. Така? Хехе ....
Ќе пројде ама пак ќе дојде.. проблем со жени ќе имаш се додека не научиш некои работи.
Не трипај и не плачи како пичка. Имаш се што треба и така треба! Кажи им фала на родителите.
Немаш никаков проблем на 18 штом си израснат фино... "проблемот" ти е во биохемијата пошто си во адолесенција, после тоа влагаш у други фази....
Чувај живци , имај уште многу повеќе женски ама добри! и уживај во животецот, дај и на некоја мала да ти го пафне под маса и раката горе а не доле. :)
Тоа е мојот гага совет за тебе.

A

Aexil Kong

Гостин
Сигурно живееш во град, имаш околу тебе луѓе доволно за да стекнеш друштво, да го сменеш друштвото ако не се вклопуваш во првото, куп прилики за да запознаеш женска, доволно пари за излегување и скромен провод.

Си помислил ли како ми е на мене или други млади кои живеат се спротивно од ова што си го набројал на твоја возраст?

Разлика во можностите што ги имаш на тацна во животот дадено и моите „минимални можности“ кои не сакам да ги искажувам на форум, знаеш каква небо-земја разлика се?

Биди благодарен за се` ова што го поседуваш.

Последно уредено од модератор:
C

CoolIris

Гостин
Види, ако почнам да те анализирам од првата реченица...тогаш морам за почеток да ти кажам дека не е се до убавината, јачината, големиот број на женски, големиот број на другари. Џабе ти е убавината, ако не знаеш две просто проширени реченици да сврзиш. Џабе ти е и јачината, јачината на мажот не се мери во големината на неговите мускули. Не си ниту фраер, ако ги менуваш женските ко чорапи, туку си женкар. Големиот број на другари, прашањето овде е колку од нив ти се вистински другари, спремни да се појават во било кое време.
Е сега, да не ме сфатиш погрешно, не е дека ти судам, само ми засмета ваквата твоја перцепција, ама го препишувам тоа на твоите години (ако имаш 18).

Другото што сакам да ти го кажам е дека те разбирам. Животните перипетии низ кои поминав, ме направија да чувствувам социјална анксиозност, до степен што целосно се изолирав и најсигурно се чувствував во мојот најтесен круг. И сега сум таква, ама научив да живеам со тоа. Престанав да ги анализирам моите грешки, постапки и ставови, едноставно се фокусирав на моментот и мојата следна цел (која заради кризата, моментално е на пауза). Сакам да ти кажам, направи го и ти тоа, престани да се анализираш и живеј го моментот. Фокусирај се на нештата кои те интересираат, а се друго е порпартно во животот и само по себе ќе си дојде. Прифати се како човек, со голем број мани и доблести и прифати дека и луѓето околу тебе се само луѓе со исто толкав број мани и доблести. Прифати се таков каков што си, а другото само по себе ќе си дојде.

Член од
4 октомври 2019
Мислења
583
Поени од реакции
1.252
Drugar jas pominal 100 depresii i site stranja i strahovi sto mozes da gi zamislish i dojdov na povrsina... Kaj mene licno najmnogu mi pomogna
1. meditacija
2. Fizicka aktivnost
3. hobi (kaj sto mozes da bides svoj sekoj den da go pravis0. Trcam sprintovi jas golema psihiloska i fizicka prednost
4. Self-help books kako mokta na potsvesta i slicno
5. Najgolemo sranje imame od roditelite vidi da ne ti vlijaat nekako ispadni od nivna senka kaj mene bese toa koga imas vlijatelni roditeli ili brat sestra...
Ako si tipce sto vodi shema ili nezen togas hobi kaj sto ke se deris od bolka (cepenje drva) zaebi kafe sema drugarkicki gluposti koga cepas drva ke bide se drugo i seksot ke bide ludilo... pozdrav znaj deka e od psihiloska baza kaj mene od vlijatelen brat i majka polna so strahovi sum cel zivot senka ama si pronajdov svoj pat... se najdobro

Член од
15 април 2019
Мислења
234
Поени од реакции
812
Ние во себе имаме разни делови односно подличности, склопови од разни мислења, ставови, адаптивни механизми итн.
Повеќето од нас мислиме дека сме целосно интегрирани личности меѓутоа најчесто сме далеку од тоа - скоро НИКОЈ ОД НАС не е целосно интегриран и имаме многу разни делови од нас кои во текот на животот, а особено во детството се служеле со одредени стратегии за да преживееме и да се адаптираме на околината во која сме израснале. Многу од овие делови ги потиснуваме и стануваат несвесни.

Чим се чувствуваш на одреден начин, имаш стравови и имаш такви емоции - сметај ги за апсолутно релевантни за твојата СУБЈЕКТИВНА вистина (тоа не значи дека од СИТЕ перспективи е така, туку од таа една перспектива на таа конкретна подличност која е исто толку релевантна за твоето битие како и сите други подличности). Емоциите се како компас - ја покажуваат внатрешната реалност на организмот. Моментално си во внатрешен конфликт бидејќи еден дел од тебе со кој си идентификуван верува дека е погрешно тој друг дел да се чувствува онака како што се чувствува.

Не би ти советувала да пробуваш да избегаш од тоа или да го минимизираш стравот - НАПРОТИВ. Сметам дека е пожелно да седиш со тие делови од себе и да им поставуваш прашања (и оној дел од тебе кој сака да избега од тие емоции и оној дел кој ги има емоциите). Третирај ги како што би пристапил научник - како скоро ништо да не знаеш за темата и да пробуваш што е можно пообјективно да ја спознаеш, без осуда за тоа како е, како би требало да биде или дали е добро или лошо, туку со љубов и љубопитност.

Научи ги начините на кои овие делови од тебе мислат дека тоа што го прават е правилно за тебе (не постои само-саботажа, има само механизми кои свесно мислиме дека се конструктивни и мислиме дека се деструктивни - ако мислиме дека се деструктивни, тогаш тоа мислење не го зема во предвид мислењето на тој дел од нас). Распрашувај ги тие делови од себе, замоли ги да ги именуваат тие емоции, што предизвикало да се чувствуваат така, кога се јавуваат тие емоции, покажи сочувство кон нив, прашај што е она од кое се обидуваат да те заштитат, на кој начин тие делови од тебе мислат дека допринесуваат за твојата добросостојба, лоцирај ги нивните потреби (пр. потреба за припаѓање, љубов, конекција, сигурност итн) и прашај ги што можеш да направиш за тие да се чувствуваат безбедно (честопати, со самото тоа што свесно ќе им обрнеме внимание и ќе им покажеме љубов и разбирање наместо осуда и угнетување, психата природно се стабилизира - ако ништо друго тоа е почеток).
За да не испишам цела семинарска на форумов, мислам дека ова е добар почеток.

Член од
12 јули 2020
Мислења
23
Поени од реакции
39
За почеток пробај да не се анализираш толку. Сега идат потопли денови, вози бицикл, трчај...пробај физички да се истоштуваш што е можно повеќе за да не ја замараш психата со identity issues. Активен физички и социјален живот е првиот клуч кон решение за анксиозност во почетна фаза. Второ е психолог кој додека губите време при наоѓање на коренот на проблемот ќе ти ги даде и овие два совети погоре пошто е можно да ти е само период. :)
Иако делуваш доста расеано, се согласувам со ова што го кажа Fermi, подобро физичка активност и хоби отколку себе анализирање на твоја возраст, тоа е само фаза, а до психијатар не дај боже да стигнеш. ;)

Член од
15 април 2019
Мислења
234
Поени од реакции
812
отколку себе анализирање на твоја возраст
Разбирам од каде доаѓате со ставовиве дека себе анализирање е нездраво. Со тоа, морам да приложам друга перспектива. Нашиот цел живот е, есенцијално, психички живот. Себеанализата води до себесвесност, а себесвесноста води до рај (како сакате сфатете го тоа). Мене многу ме радува што се повеќе и повеќе млади навистина имаат прашања и бараат одговори (ја па старава хахах). Точно е дека освен ако тоа не ти е работа, пожелно е да не бидеш опседнат со себе 24/7, ама секој ден по малку самоанализа и реализации е сосем корисно и ќе ве однесе на добар пат.

тоа е само фаза
Зборот ми е, себеанализа не е фаза туку е животен процес - згора на тоа е одраз на љубопитност. На човек што мине низ болка, криза на идентитет или било какви прашања во однос на себе, последно нешто што тоа е е „само фаза“. ФАЗИТЕ доаѓаат поради ПРИЧИНА. Смешно ми е како тоа дека е само фаза се кажува наоколу ко да е нешто безначајно - исто колку што е смешно кога некој ќе рече дека не дури и ситните работи што ги прави не прават разлика. Се прави разлика. Момчето кажа дека има 18 години и е можно да мине низ криза на идентитет, во тој развоен стадиум е. Нешто што природно се случува тогаш е самоевалуација, притоа самоанализа, поддржана со љубов и разбирање кон себе е нешто што многу може да помогне да сфати што лежи во неговата автентичност, некорумпирана од Х надворешни извори. Кога ќе ја има допрено својата психичка автентичност, тогаш ќе дознае и со кое хоби сака да се бави, и со кој сака да се дружи и се по список.

ПС. Општ коментар. Дечки не доаѓајте на кајгана форум или било кој форум ако сакате АВТЕНТИЧНИ психолошки препораки. Прочитав по нешто од форумов и не ми беше пријатно. Ви го кажувам ова најдобронамерно, како некој што веќе се има стекнато со подлабоки знења од областа. Во голема мера се создава имплицитно шејмање или инвалидирање на емоциите и субјективните искуства на луѓето, дури и тоа да не е намерата. Знам дека луѓето што даваат препораки работат со она што го знаат и умеат, со ова земено во предвид, психата е толку сложен апарат што треба години и години посветено, хц посветено изучување на неа и сродни науки за да се добие барем некаква кохерентна слика.

Има линии за бесплатна психолошка помош, особено за време на ковид ситуацијава. Има и квалитетни психолози кај кои може да се отиде на терапија, и не, не треба нешто да ти фали за да појдеш на терапија, и да, секако дека тоа се наплаќа - многу вредна дисциплина е, особено со оглед на комплексноста на полето кое се изучува, згора на тоа дополнителните години учење и префинетоста на тераписка работа со клиенти. Останете со здравје.

Член од
14 јули 2020
Мислења
79
Поени од реакции
64
Во тие години сме најосетливи сите сакаме совршенство сакаме секаде да одеме тука се и социјалните мрежи се натпреваруваме кој поубави слики ке постира со коли и луксуз, обрати се кон психолог ке ти помогне многу.

Член од
24 јуни 2015
Мислења
26
Поени од реакции
38
Некој шо може да помогне, нека ми пише во пп.

Член од
1 септември 2020
Мислења
4
Поени од реакции
4
Поздрав до сите што ќе го прочитаат ова, а очигледно очекувам некој и некогаш да го прочита.

Мојата мајка е полуфунционален алкохоличар повеќе години чија функционалност сега е уште повеќе нарушена од комбинацијата "прерана менопауза и тежок алкохолизам". Добро разбирам каков склоп на околности ја доведоа до оваа фаза и колку пати во овие 10 години се има потрудено да застани на нозе и колку е свесна за нејзината состојба чија свест е исто така сведена на 0. Сум се потрудил со најсмирени и најрационални пристапи кои само трпението ми го напикаа од задната дупка (простете), а дел од косата ми побелува. Причината за што пишувам тука е и за мене непозната, но едно знам дека моите блиски не сакам да ги оптоварам и не ми веруваат кога ќе им кажам што се случува. Не сакам уште да ја испратам на лекување, а знам дека е најреална опција. Во овој момент грижата спрема неа се претвори во гнев против нејзината несвесност за како ми наштетува мене, моите млади години и другите околу нас. Разбирам луѓе со проблеми, па дури и лоши навики кои сум ги усвоил и јас, но скоро никогаш - освен при некој досаден кафе-муабет - не замарам никого. Не знам дали е соодветна оваа тема да биде тука пишано моето мислење и не треба никаков совет освен ако некој поминувал низ слично и располага со техники на трпение и начини да се пружи помош на таква личност за која јас сметам дека е себична без разлика со кои материјални средства се трудела да ме задржи во нејзиниот живот.

П.С. Со мојот наведен проблем не сакам да омаловажам туѓи маки и бидувам повеќе од свесен дека од тешкото има и потешко.

За крај сакам да кажам дека имаме бариера во нашата комуникација со тоа што кога јас на пример пробам да кажам дека надвор врнело таа на тоа мене ќе ми возврати со тоа дека татко ми некогаш во минатото не ме сакал. Значи тешко ми е да се разберам преку говорен тип на комуникација, а богами и пишан.

Anon

/b/ House /b/
Член од
13 декември 2007
Мислења
16.744
Поени од реакции
27.744

Kajgana Shop

На врв Bottom