Грк полн со извори? Не ме засмејувај. Освен со трговија и крадење, со што друго може да се пофалат современите Грци?Често сум на Quora и секој пат кога ќе има прашање за Македонците се обидувам да одговорам, да не биде се само грци. Не сум историчар, ама што можам правам. Се појави еден на едно прашање мое, поручник во Грчка армија. Полн со извори и прашања па си викам да прашам помудри од мене за помош. Не може да се потклекне така.
https://www.quora.com/Why-are-Greeks-Bulgarians-and-Albanians-so-jealous-of-FYRoM/answer/Damjan-Serafimovski/comment/64647858?__filter__&__nsrc__=2&__snid3__=2680017819
Често сум на Quora и секој пат кога ќе има прашање за Македонците се обидувам да одговорам, да не биде се само грци. Не сум историчар, ама што можам правам. Се појави еден на едно прашање мое, поручник во Грчка армија. Полн со извори и прашања па си викам да прашам помудри од мене за помош. Не може да се потклекне така.
https://www.quora.com/Why-are-Greeks-Bulgarians-and-Albanians-so-jealous-of-FYRoM/answer/Damjan-Serafimovski/comment/64647858?__filter__&__nsrc__=2&__snid3__=2680017819
Извини за линкот.Им одговарам колку што можам почесто. Не треба да им се ќути. Ама фала ви многу, ние Македонците кога сме заедно никогаш не не победиле чесно. Само кога сме поделени губиме. Среќен сум што можам да прашам за помош и веднаш да ми се даде. Ќе постирам често тука за припомош.
Еве ми го профилот, гледам на се да одговарам и да си го зголемам знаењето, секоја помош е со срце примена. Сакам и на Wikipedia да почнам, ама убаво е да се знае дека има уште многу браќа и сестри до тебе. Македонија Вечна.
https://www.quora.com/profile/Damjan-Serafimovski
[DOUBLEPOST=1529106456][/DOUBLEPOST]http://www.pbi.edu.pl/book_reader.php?p=41370
Не ми отвара.
Toj истиот на quora ти напишал:Добро вечер, Македонци. Се надевам дека многу од вас се добро, а тие што беа вчера се здрави и живи. Секогаш сме морале да се бориме за Македонија и тоа никогаш нема да се смени, да се викаш Македонец е чест.
Инаку сега тој истиот ми коментира дека Тесалоники е точното Хеленско име на Солун. Контра аргументи ќе ве молам.
Ќе им кажеш дека денешниот Бугарскиот јазик е всушност Македонски дијалект... И дека се Македонци... па они нека докажуваат дека не е така...Дечки ако може малце помош, кога се сретнувам во дискусија со Бугари на нет, како најдобро да докажам дека македонсиот јазик не е бугарски?
Јас користам дека имаме различен извор за стандардизација и дека сите освен нив не имаат признаено вклучувајќи и ООН во '77. Дали е доволно или?
Всушност денешниот бугарски литературен е намерно сменет заради нивните експанзионистички политики, така што голем дел од регионите од кои се земаат наречјата за да се формира нивниот литературен јазик се на подрачјето на Македонија(Пиринска, Вардарска, Егејска, Преспанска).Дечки ако може малце помош, кога се сретнувам во дискусија со Бугари на нет, како најдобро да докажам дека македонсиот јазик не е бугарски?
Јас користам дека имаме различен извор за стандардизација и дека сите освен нив не имаат признаено вклучувајќи и ООН во '77. Дали е доволно или?
Извор: Далибор ЈОВАНОВСКИ, Пред Коминтерната, УКИМ/ФЗФ 2017, стр. 86-87.Грчката држава по Балканските војни и Првата светска војна настојувала да ја зацврсти својата управа врз делови од Македонија и Тракија кои влегле во составот на Кралството Грција. Правата на негрчкото население не биле приоритет на властите. Според тврдењата во Грција имало само Грци, и по некое помало малцинство. За Македонците не станувало збор. Меѓутоа некои официјални документи на грчката држава, најверојатно ненамерно, ни покажуваат дека некои граѓани на Грција како свој мајчин јазик не го пријавиле грчкиот. Во 1920 година во Грција бил спроведен попис на населението. Во печатената книга со пописните резултати, објавена во 1929 година и која се однесувала за регионот Тесалија во јазиците кои биле говорени од страна на попишаните жители се сретнува и македонскиот без наводници и додатоци.54
54 Απογραφη του πληθυσμου της Ελλαδος. Κατα τη 19 δεκεμβριου 1920. Στατιστικα αποτελεσματα δια την Θεσσαλια και Αρταν, εν Αθηναις, 1929, 181.
1814 год. период кога во „мода“ било да се идентификуваш како Бугарин, за да се разликуваш од Грците, а притоа да придонесиш и другите да почнат да те разликуваат преку тој средновековен етноним на племиња од турски производ, кои имале држава која му парирала на Византија. Имено 1814 г. е 50 г. покасно од излегувањето на „Историја Славенобугарска“, со која Паисиј Хилендарски ги повикал масите да се самоидентификуваат како Бугари, бидејќи во скора иднина можат целосно да бидат грцизирани под палка на Цариградската патријаршија. Делото на Паисиј е предвесник на она што следуваше во 1767 г. со укинувањето на Цариградската патријаршија.Когато говорим за jaзик и македонци, нека видиме какво пише например Кузман Шапкарев во неговиот буквар ,ако сакате читанка. Нешто уште поинтересно - напечатена от ресенец.
http://www.strumski.com/books/Kuzman_Shapkarev_Bylgarska_Chitanka_II.pdf
Нема ништо открадното. Нема како да откраднеш нешто што си го создал, си го примил, си го финансирал.
Да не зборуваме за един например Jоаким Крчовски - 1814 година от Осмолеj jaсно казва - простеjши jaзик булгарски.