Како би поминала Југославија на СП 2010

F

FilipMacedon

Гостин
Мои предци биле и протерани од оваа држава на Голи Оток ради таа Југославија па не терам пропаганди по теми и не одам авале на другите :smir: На кому не му се свиѓа темава, игнор.
Не ми се верува што читам,каква пропаганда??тоа ли што кажав како е замислено светското,бог да чува и да брани во исто време:) дефинитивно бегам од темава:)
 

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.489
Не ми се верува што читам,каква пропаганда??тоа ли што кажав како е замислено светското,бог да чува и да брани во исто време:) дефинитивно бегам од темава:)
Добро де, не мораш да сфаќаш буквално се`. Ама јас обично на теми што не ми се допаѓаат не коментирам, кој сака нека си коментира. :)
 

RIZTETO

Somebody stop me
Член од
3 јуни 2007
Мислења
2.508
Поени од реакции
75
Бај да веј , за темата збориме... Југославија за светското во 94 имала најсилна екипа, но поради распадот, не ни учествувала, а тогаш имало најголеми шанси да ја освои..... Бидејќи Ѕвезда станува светски шампион, и тоа со речиси цела репрезентација во неа.....
А сеа не верувам дека има сили, се заради менталитетот..... Кој го докажа и Србија сега......
 
Член од
25 август 2009
Мислења
2.078
Поени од реакции
1.243
На темава, ја мислам дека Пандев би бил најдобар стрелец со 16гола со што би го поминал и Роналдо на вечната листа..
 

spaso

Discover the ultimate in relaxed romance with the
Член од
5 септември 2008
Мислења
2.746
Поени од реакции
779
На темава, ја мислам дека Пандев би бил најдобар стрелец со 16гола со што би го поминал и Роналдо на вечната листа..

Eeej aloo daj malku bidi podobar kon srbomanite , kazi barem Pantelic ili Krasic sega i ti Pandev kazi Krasic i srbomanive odma :drk:
 
Член од
25 август 2009
Мислења
2.078
Поени од реакции
1.243
Eeej aloo daj malku bidi podobar kon srbomanite , kazi barem Pantelic ili Krasic sega i ti Pandev kazi Krasic i srbomanive odma :drk:
Добро де ај, Красик ке постигне хет-трик у финалето против Бразил коешто мислам ке заврши 5-0 за Југославија..
 
Член од
9 ноември 2009
Мислења
325
Поени од реакции
56
Да беше југославија, ке избереа по политичка линија селектор србин кој ќе ги викнеше сите играчи од србија (читај скоро истите што играа и сега за србија) и немаше да влезат ниту на Светсково првенство.
Затоа поарно си е вака, сите републики со свои репрезентации. Па Словенија ке си ги доживува најголемите успеси на фудбалски план (читај милиметарски блиску до 1/8 финале на светско првенство, Марибор лига шампиони ќе игра), Хрватска една од најдобрите 10 светски репрезентации сега (читај некогаш трета во свет, со повремен учесник на Динамо во ЛШ и Хајдук до 1/4 финале ЛШ), Босна (играње бараж). Сето ова укажува дека никогаш овие народи и фудбалери не би сакале да играат заедно со Србија, вака им е подобро. Се надевам и ние ќе сватиме како Македонци дека ни е подобро вака сами. Се надеван тоа ќе го сфатиме уште на следниве кфалификации играјки бараж, а ако даде господ зашто не и Европско првенство.
 
Член од
13 февруари 2007
Мислења
5.097
Поени од реакции
5.767
Се надевам и ние ќе сватиме како Македонци дека ни е подобро вака сами. Се надеван тоа ќе го сфатиме уште на следниве кфалификации играјки бараж, а ако даде господ зашто не и Европско првенство.
Тоа го викаме пред почетокот на секој квалификациски циклус. На крај пак иста песна - вечито четврто место.
 

MacedonianSun

herE I gO agaiN!
Член од
13 декември 2008
Мислења
1.111
Поени од реакции
33
Финалето со овој тим би било загарантирано, а сега дали би биле шампиони, тоа не знам.
 
Член од
28 октомври 2005
Мислења
8.293
Поени од реакции
1.646
Осим: Ако СФРЈ беше светски првак, војна можеби ќе немаше


Поранешниот југословенски фудбалски селектор, Босанецот Ивица Осим, изјави дека војната на просторите во поранешна СФРЈ немало ниту да има, ако селекцијата на таа земја ја освоеше титулата во 1990 година, на Светското првенство во Италија. На тој мундијал Југославија заврши на петтото место

- Можеби сум оптимист, меѓутоа се прашувам што ќе се случуваше во Југославија доколку успеавме да се пласираме во полуфиналето или финалето. Можеби немаше да дојде до војна доколку станевме светски прваци. Но кога трезвено ќе размислам, никако не можам да поверувам дека ќе постигневме таков успех - рече Осим, во интервју на Си-ен-ен.

Југославија на Мундијалот во Италија го заврши настапот во четвртфиналето по поразот од Аргентина на пенали. На тој меч Осим многу рано остана без Рефик Шабанаџовиќ поради црвен картон, а токму тој играч го чуваше Марадона. Југославија со играч помалку на теренот беше многу подобра од Аргентинците и пропушти неколку колосални шанси за победа, но на крајот загуби на пенали.

- Играчите тогаш сфатија колку се силни. Шпанија и тогаш, како и денес, беше фудбалска велесила. Мечот со Аргентина можеби беше најдобриот натпревар на Југославија под мое водство - рече Осим.

Тогашниот селектор на СФРЈ откри дека поранешниот македонски селектор Среќко Катанец, кој тогаш беше дел од репрезентацијата не играл поради физички закани кон неговото семејство.

- Катанец беше многу важен играч во нашиот состав. Пред натпреварот тој ме замоли да не го ставам во тимот, зашто неколку часа претходно, на неговото семејство во Љубљана им се заканувале со одмазда доколку би заиграл против Аргентина. Сфаќам во каква ситуација бил. Како можеше да игра во такви услови, затоа и му ја прифатив молбата - рече Осим.

http://www.novamakedonija.com.mk/NewsDetal.asp?vest=731010994&id=19&prilog=0&setIzdanie=22024
 

КвикСилвер

Модератор
Член од
28 март 2010
Мислења
4.544
Поени од реакции
5.855
што мешате Југославија. Замислете си ја Македонија, а не Југославија
 
Член од
28 октомври 2005
Мислења
8.293
Поени од реакции
1.646
Ta reprezentacija je bila ostavaranje Titove ideje o bratstvu i jedinstvu.

Osim kaže da nije postojao „ključ“ po kome je birao reprezentativce na osnovu nacionalne pripadnosti, ali ipak kaže: “Morali ste biti pažljivi oko imena, religije, kluba iz koga dolazi, regiona u državi iz kojeg fudbaler dolazi. Morali ste da iskalkulišete sve te nefudbalske činjenice“.

“Sve je bilo politika. U svakom klubu je bilo politike, a posebno je nacionalni tim bio politizovan. Zamislite da Englez pokušava da sastavi reprezentaciju od Engleza, Iraca, Škota...Dakle, npr. pozove dva Škota, tri Engleza i nijednog Irca, u tom slučaju došlo bi do pobune“, kaže Osim.

http://www.b92.net/sport/vesti.php?yyyy=2010&mm=07&dd=02&nav_id=442901
 

TheTrooper

Психијатриски случај
Член од
27 април 2009
Мислења
6.823
Поени од реакции
6.346
Југославија си имаше шанса 1990 да блесне на СП,арно ама Осим заеба работа.Едни од најдобрите играчи на светот му грееа клупа,а си ставаше второкласни босанџероси во прв состав.Едниот го исклучија со Аргентина уште во прво полувреме,а другите ,,шутираа"(читај додава на голманот) пенали и промашуваа.Башка што секој селектор ќе влече кон неговата земја и што големите клубови ќе вршат огромен притисок нивни играчии да играат(бидејки ако беше југа,сите ќе играаа во домашно првенство) и тешко да се направи некоја добра селекција на играчи.
Но кога би била сега Југославија и кога би бил тренер би ги одбрал:
Голмани - Хандановиќ,Плетикоса,Стојковиќ.........Дефинитивно најслабата позиција бидејки е единствена каде нема ниту еден светска класа играч.Сите се солидни голмани и ништо повеќе од тоа.

Одбрана - Коларов,Видиќ,Ивановиќ,Шимуниќ,Ќорлука,Прањиќ,Спахиќ,Срна.........Коларов - Видиќ - Шимуниќ/Ивановиќ - Срна е одлична одбрамбена линија,а има и доста добри играчи да ги заменат

Средина - Модриќ,Станковиќ,Крањчар,Вукојевиќ,Красиќ,Мисимовиќ,Ракитиќ........... Модриќ/Крањчар - Вукојевиќ/Станковиќ - Мисимовиќ/Ракитиќ - Красиќ/Срна/Крањчар,сите играчи се кој од кој и тука би се ставале играчите кои се во подобра форма во моментот

Напад - Олиќ,Џеко,Вучиниќ,Пандев,Едуардо..............

А има уште доста играчи кои можат да играат во овој состав Ловрен,Попов,Суботиќ,Луковиќ,Вида,Новески,Цесар,Корен,Јовановиќ,Пјаниќ,Салиховиќ,Кузмановиќ,Новаковиќ,Петриќ,Ибишевиќ,Јоветиќ.........
 
Н

'Никола'

Гостин
Како би поминала Југославија? Би изгубила од Германија.:)
(не ме тепајте одма сеа)..:)
 

Kajgana Shop

На врв Bottom