овој мојот е 300i, од 2011та моделот...Горан давај коментари за скутеров и ја сакам да земам ваков, 300 или 500? Задоволен? Возни својства? Потрошња?
Диовците и тактовите се многу интересни скутерчиња. Ти да не имаше едно жолто дио?и можам да се пофалам дека тоа време (мислам дека беше...пред 8 или 9 години) го имав најбрзото ДИО во Македонија![]()
моето беше од корен правеноДиовците и тактовите се многу интересни скутерчиња. Ти да не имаше едно жолто дио?
Инаку, моментално најбрзото дио е на синот на Флексо. Сум имал прилика да го пробам и навистина е РАКЕТА само пола од деловите се рачно преправани од Владо - Флексо лично.
- цилиндарот е Proma Grand Prix и не постои за Дио, па флексо цел го преправаше за да го напасува
- ауспухот е Jolly Moto - ептен ретки и многу скапи ауспуси кои се рачно изработени. Исто не постои модел за Дио, па и граната ја преправаа, пресметуваа: конуси, антиконуси, агли, преливи и уште еден тон пресметки.
- електрониката е една голема коцка која регулира до 20.000 обртаи и работи без намотка и палење, па мораа и целата струјна инсталација да ја преправат за да направат електрониката да работи на палењето
Такви скутери не се прават денес... Денес се можеш да купиш готово и средено и само да уштекаш и вози батка си станал експерт за тјунинг на скутери.
Да не имаш некоја слика или нешто да се сеќаваш од сетапот на твоето Дио? Баш ме интересира бидејќи ретки се тие асално тјунирани скутери
Поздрав од ентузијаст![]()
Ааа богами корсата е многу снажен кит за дио, мора да било ракета, убаво среден скутерјас имав тогаш уште...мислам 2004та беше..кит корса полини, џианели титаниум ауспух, 22ка полини карбуратор, комплет, ламела..варијатор се полини, пренос исто полиниелектрониката беше...памтам нешто посебна..со регулатори.. а да и имав направено сам систем за ладење
од лајсните имаше отвори поврзано со пластиките за цилиндерот
![]()
ех... не беше стандард... малоси се ми се чини дека беше...или и тоа беше полини..не ме фаќај за зборАаа богами корсата е многу снажен кит за дио, мора да било ракета, убаво среден скутерИначе, на фабричката радилица го возеше или на полини (не сум сигурен дали воопшто има радилица друга за дио хм?)?
кога го имав 24ката карбураторПо ова пишаново чудово ракета била. Како го застануваше хехе. И иако знам на вакво чудо не се гледа колку троши ме интересира колку трошело