Информација за плата во однос на искуство

Член од
28 декември 2021
Мислења
8
Поени од реакции
1
Почитувани колеги,
После 10 години работа како freelancer поради професионални причини барам full-time вработување како mid/senior backend или full-stack developer, па ако може да споделите колкава плата има некој како мене или колку би добил во вашата фирма.
Малку повеќе за мене:
Програмер со 13 години искуство (3 години во фирма во Скопје па 10 freelance).
Tech skills:
- PHP (expert)
- Java (intermediate)
- Javascript (intermediate)
- CSS (advanced)
- MySQL, SQLite (intermediate)
Последниве неколку години претежно работам backend во PHP (Symfony, Laravel и други), frontend (jQuery и CSS), desktop (Java Swing) и по нешто Android. Имам работено и апликации за SmartTV, сериска и bluetooth комуникација со уреди и разни други проекти. Имам искуство со повеќето PHP frameworks, нешто Spring Boot, и многу библиотеки (PHP, Java, Javascript).
Слабости: Unit Testing и модерен Javascript (ES6 па навака). Поради долгогодишното искуство последниве години добивав доста legacy проекти, а и бидејќи работам повеќе технологии, малку заостанав со Javascript, но почнав да учам за да надоместам.
Во однос на техничките работи имам доволно знаење, но недоволно искуство, па затоа за почеток би бил задоволен и со mid позиција. Како freelancer е невозможно (или многу тешко) да се напредува во однос на организациската структура (Team Lead па нагоре), а исто така нема доволно можности да го искористам знаењето и да стекнам повеќе искуство, што се главните причини поради која барам вработување.
Во оснос на услови за работа најважни ми се целосно remote и флексибилно работно време (не ми се оди физички на работа после 10 години remote :) ).
Би преферирал фирма со сопствен продукт или развој на продукти за клиенти, а не bodyshop/rentacoder агенција.
Не е битно македонски или странски фирми.
Благодарам.
 
Член од
26 јануари 2009
Мислења
11.825
Поени од реакции
18.506
Почитувани колеги,
После 10 години работа како freelancer поради професионални причини барам full-time вработување како mid/senior backend или full-stack developer, па ако може да споделите колкава плата има некој како мене или колку би добил во вашата фирма.
Малку повеќе за мене:
Програмер со 13 години искуство (3 години во фирма во Скопје па 10 freelance).
Tech skills:
- PHP (expert)
- Java (intermediate)
- Javascript (intermediate)
- CSS (advanced)
- MySQL, SQLite (intermediate)
Последниве неколку години претежно работам backend во PHP (Symfony, Laravel и други), frontend (jQuery и CSS), desktop (Java Swing) и по нешто Android. Имам работено и апликации за SmartTV, сериска и bluetooth комуникација со уреди и разни други проекти. Имам искуство со повеќето PHP frameworks, нешто Spring Boot, и многу библиотеки (PHP, Java, Javascript).
Слабости: Unit Testing и модерен Javascript (ES6 па навака). Поради долгогодишното искуство последниве години добивав доста legacy проекти, а и бидејќи работам повеќе технологии, малку заостанав со Javascript, но почнав да учам за да надоместам.
Во однос на техничките работи имам доволно знаење, но недоволно искуство, па затоа за почеток би бил задоволен и со mid позиција. Како freelancer е невозможно (или многу тешко) да се напредува во однос на организациската структура (Team Lead па нагоре), а исто така нема доволно можности да го искористам знаењето и да стекнам повеќе искуство, што се главните причини поради која барам вработување.
Во оснос на услови за работа најважни ми се целосно remote и флексибилно работно време (не ми се оди физички на работа после 10 години remote :) ).
Би преферирал фирма со сопствен продукт или развој на продукти за клиенти, а не bodyshop/rentacoder агенција.
Не е битно македонски или странски фирми.
Благодарам.

На ова искуство би требало веќе некој да те има исконтактирано. Не се замарај со македонски фирми, ќе бидеш платен помалку.
 
Член од
28 декември 2021
Мислења
8
Поени од реакции
1
Цело време добивам понуди за работа кои претходно ги одбивав бидејќи работев фриленс.
Моментално имам и аплицирано на неколку огласи, а имам и една конкретна понуда, но би сакал да соберам малку повеќе информации за да можам да одлучам.
 

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
15.965
Поени од реакции
35.904
За колку што ќе се испазариш :)

Има џуниори што почнуваат со по 900, има и такви што работат за 400. Има и мид што работат за 1500-2000, а има и такви што работат за 1000че.
Да сум на твое место не би се нафаќал под 1500 за римоут, 2000ки ако треба да одам на работа.
 
Член од
19 ноември 2020
Мислења
2.524
Поени од реакции
9.405
За колку што ќе се испазариш :)

Има џуниори што почнуваат со по 900, има и такви што работат за 400. Има и мид што работат за 1500-2000, а има и такви што работат за 1000че.
Да сум на твое место не би се нафаќал под 1500 за римоут, 2000ки ако треба да одам на работа.
Ако има макви фирми и ова да го прават одма ми делуваат за несериозни. Истата работа што ќе ја сработам и да бидам платен помалку само затоа што дома сум ја работил е нелогично.


На топик на темата штом си експерт во пхп со 10 години искуство барај си 2000+ нето плата.
 

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
15.965
Поени од реакции
35.904
Ако има макви фирми и ова да го прават одма ми делуваат за несериозни. Истата работа што ќе ја сработам и да бидам платен помалку само затоа што дома сум ја работил е нелогично.


На топик на темата штом си експерт во пхп со 10 години искуство барај си 2000+ нето плата.
Не викам дека не, ама во старт во преговорите тие влегуваат со поен плус, т.е ќе го користат како левериџ, особено ако сите работници им одат на работа.
Голем дел од фирмите се вратени 100% на работа, и работат од канцеларии, а има и менаџмент (особено олд скул) кои ги тераат да одат во смени (два денови една група, два друга група и сл).
Предноста да ти бидат работниците во канцеларија е за обука на младиот кадар, кога е во канцеларија ќе отидеш на биро, и ќе ти објасни, вака ела добиј го на тимс/скајп. А колку побрзо влезат во игра почетниците, толку поарно за фирмата.
 

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
18.811
Поени од реакции
26.375
И јас се слагам дека работењето во канцеларија има многу поголем бенефит за фирмата, одколку онјалн. Поготово како што кажа @Lester Freamon околу обуката на нoвите кадри (немора да е јуниор, ниту сениорите не се plug'n play).

Разбирам дека од страна на вработениот изгледа исто, но не е така.
 
Член од
28 декември 2021
Мислења
8
Поени од реакции
1
Не викам дека не, ама во старт во преговорите тие влегуваат со поен плус, т.е ќе го користат како левериџ, особено ако сите работници им одат на работа.
Голем дел од фирмите се вратени 100% на работа, и работат од канцеларии, а има и менаџмент (особено олд скул) кои ги тераат да одат во смени (два денови една група, два друга група и сл).
Предноста да ти бидат работниците во канцеларија е за обука на младиот кадар, кога е во канцеларија ќе отидеш на биро, и ќе ти објасни, вака ела добиј го на тимс/скајп. А колку побрзо влезат во игра почетниците, толку поарно за фирмата.
После 10 години работа од дома плус флексибилно работно време не можам ни да замислам физички да одам во канцеларија.

Со целата ситуација околу ковид беше интересно да се набљудуваат реакциите на луѓето кои цел живот работеле со физичко присуство, а сега беа приморани на работа од дома, особено технички професии како нашата.

Се согласувам дека предност кај физичкото присуство е полесна обука на млад кадар и onboarding на нови вработени, но за мене remote начинот на работа има многу повеќе добри страни.
Плус се навикнав да работам без луѓе околу мене, па воопшто не ми фали социјалниот аспект, тоа ионака е за надвор од работното време.
 

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
18.811
Поени од реакции
26.375
После 10 години работа од дома плус флексибилно работно време не можам ни да замислам физички да одам во канцеларија.

Со целата ситуација околу ковид беше интересно да се набљудуваат реакциите на луѓето кои цел живот работеле со физичко присуство, а сега беа приморани на работа од дома, особено технички професии како нашата.

Се согласувам дека предност кај физичкото присуство е полесна обука на млад кадар и onboarding на нови вработени, но за мене remote начинот на работа има многу повеќе добри страни.
Плус се навикнав да работам без луѓе околу мене, па воопшто не ми фали социјалниот аспект, тоа ионака е за надвор од работното време.
Јас па пукнав од дома, одвај чекам да почнам повторно у канцеларија.
 

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
15.965
Поени од реакции
35.904
И јас се слагам дека работењето во канцеларија има многу поголем бенефит за фирмата, одколку онјалн. Поготово како што кажа @Lester Freamon околу обуката на нoвите кадри (немора да е јуниор, ниту сениорите не се plug'n play).

Разбирам дека од страна на вработениот изгледа исто, но не е така.
Освен за обуката, мислам дека дури и повеќе се работи од дома.
После 10 години работа од дома плус флексибилно работно време не можам ни да замислам физички да одам во канцеларија.

Со целата ситуација околу ковид беше интересно да се набљудуваат реакциите на луѓето кои цел живот работеле со физичко присуство, а сега беа приморани на работа од дома, особено технички професии како нашата.

Се согласувам дека предност кај физичкото присуство е полесна обука на млад кадар и onboarding на нови вработени, но за мене remote начинот на работа има многу повеќе добри страни.
Плус се навикнав да работам без луѓе околу мене, па воопшто не ми фали социјалниот аспект, тоа ионака е за надвор од работното време.
Ако имаш трпение, и навистина работиш тоа што си пишал, ќе најдеш, само си бара време.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom