Интернет и мрежи помош (прашања, совети, трикови)

The_Red1

значи фактички
Член од
18 септември 2009
Мислења
4.209
Поени од реакции
4.756
Поврзи го USB со компјутерот, инсталирај си драјвери какви и да имаш, инсталирај Driver Genius и пушти го нека најде најнови драјвери па инталирај ги тие.

Јас често го користам телефонов како рутер со 3G од ОNE - лета интернетот!
Ах бе Корун, се што можев пробав, веќе мака ми е од пробување. Плус на лаптопот коа се уклучував нешто ми кажа дека користи GPRS a не тоа HSPA (3g) што е што дополнително ми се смачи за гпрс да се расправам 5 кб/с упм. Се јавив во контакт центар и ми кажаа можно било да нема покриеност.
Ја ставам т-мобајл картичката во тоа усб-то а тоа кодирано да било.

Нешто нетот не ме сака оваа година ич. Никако да се среди работата.
Фала за обидот сепак.

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
Ах бе Корун, се што можев пробав, веќе мака ми е од пробување. Плус на лаптопот коа се уклучував нешто ми кажа дека користи GPRS a не тоа HSPA (3g) што е што дополнително ми се смачи за гпрс да се расправам 5 кб/с упм. Се јавив во контакт центар и ми кажаа можно било да нема покриеност.
Ја ставам т-мобајл картичката во тоа усб-то а тоа кодирано да било.

Нешто нетот не ме сака оваа година ич. Никако да се среди работата.
Фала за обидот сепак.
Пушти на телефон 3G мрежа (дали на твојот или друг) и види дали ќе фати 3G брзина. Ако фати, од телефонот оди на www.speedtest.net и провери си брзина и после направи го истото на РС. Ако е добра брзината на телефон, мора да е и на РС во истата област, а може и воопшто да не фаќаш таму 3G брзина, само EDGE (4-5 KB/s)

The_Red1

значи фактички
Член од
18 септември 2009
Мислења
4.209
Поени од реакции
4.756
Пушти на телефон 3G мрежа (дали на твојот или друг) и види дали ќе фати 3G брзина. Ако фати, од телефонот оди на www.speedtest.net и провери си брзина и после направи го истото на РС. Ако е добра брзината на телефон, мора да е и на РС во истата област, а може и воопшто да не фаќаш таму 3G брзина, само EDGE (4-5 KB/s)
Ќе го оставам табов отворен и утре ке проверам баш да видам.
Инаку на телефонот кога одам сам да изберам мрежа ја наоѓа (сеа зборам на Т-мобајл) и нетот е задоволителен, слаб е ама не до толку. Работата до т-мобалј е тоа што немаат некои ефтини пакети а телефонот ми е кодиран и единствен излез за да користам од Оне е стикот кој за сета беља не работи на десктоп пц.
Ц ц ц како ми е се филувано и скоцкано тоа не е можно :facepalm:
--- надополнето: 21 јуни 2012 во 03:42 ---
Друже, ако си буден, колку да споделам со тебе:
Download speed 0.04 Mbps
Upload speed 0.02 Mbps :tapp:
На што личи ова бре? Втора декада од 21 век јас со оваа брзина кењам на форум.

Па на форум ке кењам кога ништо друго не ми отвара.

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
Ќе го оставам табов отворен и утре ке проверам баш да видам.
Инаку на телефонот кога одам сам да изберам мрежа ја наоѓа (сеа зборам на Т-мобајл) и нетот е задоволителен, слаб е ама не до толку. Работата до т-мобалј е тоа што немаат некои ефтини пакети а телефонот ми е кодиран и единствен излез за да користам од Оне е стикот кој за сета беља не работи на десктоп пц.
Ц ц ц како ми е се филувано и скоцкано тоа не е можно :facepalm:
--- надополнето: 21 јуни 2012 во 03:42 ---

Друже, ако си буден, колку да споделам со тебе:
Download speed 0.04 Mbps
Upload speed 0.02 Mbps :tapp:
На што личи ова бре? Втора декада од 21 век јас со оваа брзина кењам на форум.

Па на форум ке кењам кога ништо друго не ми отвара.
Најверојатно нема 3G покриеност кај што си моментално, само EDGE

The_Red1

значи фактички
Член од
18 септември 2009
Мислења
4.209
Поени од реакции
4.756
Најверојатно нема 3G покриеност кај што си моментално, само EDGE
Се видела мојата работа. Фала Корун за се, ке се обидам во наредните “15 работини дена ке се доволно за да стигне опремата и да ви се овозможи користење на интернет услугите на нашата компанија, ќе ве информираме за секакви новости“ да останам присебен и да не испоулавеам од досада во овие долги, запурни,светли и претопли јунски денови.

Член од
15 мај 2010
Мислења
540
Поени од реакции
72
Ај некој да ми помогне, имам интернет од телекабел, со рутер dlink ми е поврзан. На лаптоп да симињам немам никаков проблем, со wireless сум поврзан. Е сега компјутеров ми е поврзан со кабел, и од пред 2-3 дена почна да ми прави проблеми. Да симнам торент нема никаков проблем, да сурфам нема пробле, ама а треба нешто да симнам од некоја страна, почиња со добра брзина од 800-900 кб, зависи од каде симињам, и по неколку минути се прекинува и пишува Interupred. Пробав и со Mozila и со Chrome исто е.. Кај може да е проблемот?

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.649
Поени од реакции
7.490
Ај некој да ми помогне, имам интернет од телекабел, со рутер dlink ми е поврзан. На лаптоп да симињам немам никаков проблем, со wireless сум поврзан. Е сега компјутеров ми е поврзан со кабел, и од пред 2-3 дена почна да ми прави проблеми. Да симнам торент нема никаков проблем, да сурфам нема пробле, ама а треба нешто да симнам од некоја страна, почиња со добра брзина од 800-900 кб, зависи од каде симињам, и по неколку минути се прекинува и пишува Interupred. Пробав и со Mozila и со Chrome исто е.. Кај може да е проблемот?
Да не симињаш на тој дискот 500гб без бед сектори што го продаваше ? :rolleyes:

Член од
15 мај 2010
Мислења
540
Поени од реакции
72
Да не симињаш на тој дискот 500гб без бед сектори што го продаваше ? :rolleyes:
Дискот е продаден од дамна, симињам на нов диск WD. Ако имаш нешто паметно да кажеш и да помогнеш, кажи, ако не подобро ќути си.

iksimkd

ШшшШшшШ...
Член од
31 јули 2007
Мислења
5.000
Поени од реакции
2.184
Можеби прашањето не е за оваа тема но незнам каде да прашам на друго место а не ми се отвара нова тема само за едно прашање.

Значи вака, планирам да направам мој блог на blogger.com на кој планирам да споделувам фајлови односно торенти од филмови, тв програми, музика и слично. Торентите нема да ги правам јас ниту пак ќе ги качувам на мој приватен сервер или на било кој друг сервер. Торентите ќе бидат презимани од други торент страни како на пример thepiratebay, kick ass torrents, zamunda.net и многу други и јас само ќе ги споделувам на мојот блог, нешто како еден вид на библиотека каде полесно ќе може луѓето да го најдат тоа што го бараат.

Е сега прашањето ми е, дали би можел да имам проблеми во врска со ова? Дали треба некаде на блогот да ставам Disclaimer, Terms of Service или нешто слично каде што ќе биде објаснето дека јас не поседувам ниту еден од овие фајлови ниту пак се обидувам да ги прекршам правила на сопственици на тие фајлови, дека не вршам Copyright Infringing туку дека само ги споделувам тие фајлови.

Ако има некој повеќе информации околу ова и ако може да ми помогне нека ми објасни што и како треба да направам.

Anon

/b/ House /b/
Член од
13 декември 2007
Мислења
16.733
Поени од реакции
27.720
какви сакаш дисклејмери ставај, тоа што мислиш да го правиш не е легално
мада проблеми пошо си у мк нема да имаш

Член од
24 јуни 2012
Мислења
3
Поени од реакции
0
Ако може некој да ми кажи како треба да се реши ова:

Koja e dolgata (128bit) verzija na IPv6 adresata 0111:0001:1110::1111?

Член од
25 јули 2009
Мислења
229
Поени од реакции
170
Ако може некој да ми кажи како треба да се реши ова:

Koja e dolgata (128bit) verzija na IPv6 adresata 0111:0001:1110::1111?
имав некои предавања од факс како се решаваат овие работи ако ги најдам ќе ти ги пратам :)

Член од
25 јули 2009
Мислења
229
Поени од реакции
170
Fala ako gi najdis pisi mi zosto mi treba mnogu. :D
најдов нешто ама како што ги извртив на брзина видов дека има за ipv4 ама не видов за ipv6 ако сакаш да ти ги пратам види дали ќе ти завршат работа

Kajgana Shop

На врв Bottom