ИТ фирми и пракси во Скопје

• Креатор на темата Креатор на темата StaticStupid
  • Време на започнување Време на започнување
Јас од сите што ги знам што биле на пракса во таа компанија, никој не се вработил. И мене ми е чудна нивната политика.

Ја пред деценија коа барав работа знам 3 круга имаше. Прв круг тестирање онака со тривијални проблеми решавање на табла, основни познавања. Втор круг тестирање, решавање задачки на компјутер. На третиот круг не отидов, веќе најдов работа :)

Али у глобала добри се тестовите за филтрирање. Може некој со 10 години искуство да не знае да напраи џоин во SQL, или да заглави на тривијален проблем.

А нудат ли соодветна надокнада, онака чисто информативно ме интересира или само имаат реноме на престиж?

Нудат договори во кои те обврзуваат да останеш во фирмата 3 години. Плус имаат јак тим правници/адвокати со врски во двете најголеми партии, ако решиш да ги дадеш на суд, сигурно ќе изгубиш.

Нудат договори во кои те обврзуваат да останеш во фирмата 3 години. Плус имаат јак тим правници/адвокати со врски во двете најголеми партии, ако решиш да ги дадеш на суд, сигурно ќе изгубиш.

Врска нема. Се што пиша е скроз неточно

Можеби сега не е така, али споделувам искуство од мои колеги кои имале работа со нив.
За претходни 5-6 години можам да негирам дека не е така, за порано од тоа не знам.

Таков муабет за договор за 3 години сум чул за една друга фирма со слично име (да не си ги помешал), за Нетцетера не.

А тоа што ги одбиваат 95% од аплицираните студенти за практиканти веројатно се должи на големиот број апликанти. Маркетингот си го прави своето.

И јас барам електричар за 200 денари еве трета година со ред

Тоа се околу 600$ месечно за работа која може да се работи за викенд или по работно време, а вас ако не ви одговара не мора одма да мрсите, шупци едни.

Не го дочув името ама имало некоја фирма во Скопје, откако виделе со коронава дека добро функционираат од дома, ги откажале канцелариите :facepalm:

Не го дочув името ама имало некоја фирма во Скопје, откако виделе со коронава дека добро функционираат од дома, ги откажале канцелариите :facepalm:
Доста фирми размислуваат да го направат истото во некоја форма. Не сфаќаат колкава глупост ќе биде долгорочно.

Доста фирми размислуваат да го направат истото во некоја форма. Не сфаќаат колкава глупост ќе биде долгорочно.
И краткорочно еве - Кажи ми ти дали би ја сметал за сериозна фирма некоја каде што не можеш да отидеш во канцелариите за фејс ту фејс муабет со управата за соработка? Мора претставителен да си, не сме Индијци...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom