Зошто интелигентните луѓе се понесреќни?

F

filmadzijka

Гостин
Прво, не сум забележала дека интелигентните се нешто посебно понесреќни од „оние другите“, можеби затоа што ТЕШКО ги препознавам „во гужвата“. Можеби се несреќни токму затоа што се залажуваат дека се поинтелигентни и дека со тоа заслужуваат повеќе среќа (по автоматизам).
И второ, ...

Ако Библијата вели:
„Блажени се сиромашните по дух“
значи богатите по дух - не се блажени.

Tоа е одговорот.
By the Bible.
 
Член од
27 април 2007
Мислења
26
Поени од реакции
4
Се согласувам со филмаџијка и би додала: интелигентните имаат повеќе шанси правилно да се справат со “состојбата на несреќа“ и да извлечат од неа колку што може ...
 
F

filmadzijka

Гостин
Е сега, шегата на страна.
Ги читам другите постови и гледам дека се работи за друго: колку општеството си ги чува и негува своите образовани, паметни и чесни граѓани. За жал, денешната слика „вришти“ со негативен одговор. И за поголем жал, не се знае дали во некое идно време ќе биде поинаку. Оти ова денес е резултат на тоа вчера, а тоа вчера на ...., тоа сме ние, ние сме општеството.
И умот не ни доаѓа.
 

mirkec

Неостварена желба
Член од
26 јуни 2007
Мислења
502
Поени од реакции
3
Ова веќе многу подобро ми лежи, кога зборувам за други луѓе. (значи се исклучувам себе си). Јас секојдневмо имам контакт со преку 300 луѓе и еве функцијата ми дала за право да одлучувам за некои работи, што сепак мислам дека секој не е за секоја работа. Значи, сакам да ти кажам дека, сепак за одредена работа - некој си - треба да има одредени квалификации и нешто во главата. По интелегентните луге секогаш работат, бидејќи не смеам да им дадам важна работа на другите. (глупав пример, ама вистинит). Секогаш работат, избегнувани се од другите, бидејќи другите мислат дека овие, ми се шупкаат, и секогаш се сами. Не им вреди школото, во такви ситуации ама баш ништо - секогаш се сами.
Банален пример, можда и не е за темава, ама кога ќе размислиш поубаво, мислам дека е на место. Се утепуваат од работа за истите пари како и другите. Има, на пример и инженери кои работат работа за која би требало да ја работи општ работник. (Зборувам воопштено - не подценувам никого, ама стварноста е таа).
Муабетот ми е дека јас, ги препознавам интелегентните во гужвата и дека тие патат. Им се извинувам многу, ама тоа е тоа.
 
Член од
27 ноември 2007
Мислења
619
Поени од реакции
45
Кој пее, зло не мисли!
Кој мисли не му е до пеење...
 
Член од
30 јануари 2005
Мислења
7.397
Поени од реакции
1.308
Темава уствари многу е заебана. Ако реплицираш дека интелигентните навистина се понесреќни, некако по автоматизам се правиш паметен што е многу дегенска особина.
Aко реплицираш дека не е точно, автоматски себе си се правиш среќен, то ест глуп.
Како да свртиш ќе си го ставиш сам на себе. Упс, јас веќе 4-5 пати сум реплицирал... Fuck!
 

Slatka_Mala

devoid of concept
Член од
15 февруари 2006
Мислења
477
Поени од реакции
11
Од старт ќе си кажам дека се согласувам, ама ме мрзи сега да дефинирам на што се однесува тоа несреќни...
Мислам дека е така затоа што можат повеќе да ја увидат ситуацијата, а поплитките се обично несреќни заради лични причини, што ги прави полесно задоволиви и среќни луѓе. Сакам да кажам поинтелигентните (со што алудирам на поначитаните и информираните) се интересираат и за другите страданија дееее :helou:
 
Член од
1 јануари 2008
Мислења
85
Поени од реакции
1
Прво за мене интелегенција не е еднакно на докторат или магистрар.Има различни видови интелегенција.

Верувам дека тој што ја започнал темата мислел на најинтелегентни = најобразовани...

Да, тие најчесто анализираат и верувам дека се кондиционирани на таков начин поради образованието кое го стекнале со 95% теорија итн итн....

Некои ќе сватат, меѓутоа некои не дека анализата убива во многу сфери во животот, меѓутоа во некои е корисна. Во конкретниов случај во среќата и социјализацијата УБИВА. Solution? Don't analyze, but...



додуше кога стигнавме више...
па ние сите во оваа тема само анализираме :D :D :D
Hey, even eden quote vo vrska so toa:
Action may not always bring happiness, but there is no happiness without action.
oh man...black and white again (всушност прочитав еднаш нешто во кое еден паметен човек рече: Разликата меѓу паметниот и глупиот е што глупиот ги гледа работите како црно и бело а паметниот во боја!!!)
Различни карактери, различна интелегенција, различен социјален статус, разнична среќа.
Понесреќни? Во кој смисол?
Happiness is nothing more than good health and a bad memory.
Љубов, пријатели? Можеби некои луѓе среќата ја наоѓаат на друго место.

You will never be happy if you continue to search for what happiness consists of. You will never live if you are looking for the meaning of life.
 

EVIL-B

Hip-Hop Legend
Член од
2 декември 2007
Мислења
357
Поени од реакции
4
Lugeto koj uslovno kazano se popametni mozebi se ponesrekni poradi toa sto poveke gi svajkaat rabotite i ja sogleduvaat surovosta vo zivotot,a onie pomalku pametnite se posrekni bidejki ne se zamaraat so nisto i se mi e isto...
Ova e samo moe mislenje nemora da znaci deka e taka za site...pozz
 
Член од
21 јуни 2007
Мислења
183
Поени од реакции
2
Затоа што интелегентните се паметни и резонираат многу разумно и многу размислуваат и го разбираат светот т.е.животот и сваќаат дека стварно не е се така розово...и едноставно си ставаат граница на што можат да се надеваат а на што не
 
M

mistikraptor

Гостин
не знам дали ова го кажал некој пред мене не видов

The more you know, the more it hurts.
 
Член од
23 март 2007
Мислења
2.370
Поени од реакции
61
Темава уствари многу е заебана. Ако реплицираш дека интелигентните навистина се понесреќни, некако по автоматизам се правиш паметен што е многу дегенска особина.
Aко реплицираш дека не е точно, автоматски себе си се правиш среќен, то ест глуп.
Како да свртиш ќе си го ставиш сам на себе. Упс, јас веќе 4-5 пати сум реплицирал... Fuck!
Па затоа еднаш кажи си го мислењето:wink:
 

*princess*

..SiMpLy GorGeOuS..
Член од
17 февруари 2008
Мислења
747
Поени од реакции
21
затоа што тие пооблиску ја согледуваат реалноста за разлика од помалку паметните кои не ги интересираат таквите работи и тие си врват по патот и си свиркаат мислејќи дека светот им е розов.........................................ама тоа е така во глобала кажано,а не значи дека сите интелигентни луѓе се несреќни..............тоа во никој случај не го мислам................
 

Ece

*Sunshine*
Член од
7 јули 2006
Мислења
2.567
Поени од реакции
47
Затоа што премногу мислат и се измачуваат себеси со непотребни работи. Знам затоа што јас сум таква. Сите другари и другарки ми викаат: "Аман веќе, доста се измачуваш и го оптоваруваш мозокот со глупави и непотребни работи". :pos:
А јас што да им кажам, им викам: "Таква сум, не можам да не размислувам на се (лошо) што би можело да се случи во моментов". :pos:
И многу ги смеам кога ќе почнам така да тупам нешто. :pos:
Во последно време и не сум толку "негативна", ама да ме видевте порано... :pos:
Назад на темата, искрено, мислам дека интелигентните луѓе страдаат. Од што? Од сопствениот мозок. :toe:
 

Kajgana Shop

На врв Bottom