@Хептаграм XI душо....и ти не си се запознал лично со А.Кроули, па толку веруваш во него и пропагираш за телема.
Како рече она, се почнува од верувањето.
Јас не му верувам на Кроули и се што рекол Кроули за било што јас да се сложувам со него.... ниту пак Кроули ми е пример како јас да го живеам животот!
Тоа би било
Кроулијанство и е сосема погрешна патека од онаа на Телема.
Кроули и сите други многу потајни Мајстори за кои не се зборува само правилно наследиле тоа што се наследува со Еони и го предаваат на човештвото за напредување! Тоа се пракси и философии, а не догми!
Догмата заробува!
Кроули го кренал прстот и рекол „Прави што ти е волја и тоа нека биде целиот Закон“ (не е Кроули, ама ајде - научен е човекот да го гледа надворешното, не внатрешното), а не рекол „Јас сум патот и само преку мене до не знам каде!“.
Тоа го имаш во христијанството, градење култ кога се работи за пророци!
Тоа го нема ниту кај исламот!
Од друга страна, да - се започнува со верувње и надеж, и за тоа имам зборувано на форумов, не знам дали си прочитала... но не смее да заврши само со верување, без искуство, без пракса, без промена и без надминување! Како инаку љубов ќе се развие и ќе се промениш? Со молитви? Ќе барате да ве одмине чашата? Никој не одминува, само може да се промени што ќе се напиете: омраза или љубов, кон себе и кон другите!
Да се потсетиме дека вториот дел од Законот е „Љубовта е закон, љубов под волја“.
Ако остане на верување тоа преминува во догма!
Телема НЕ Е ДОГМА!
Догмата бара само верување и надеж и не трпи промени и толкувања, бидејќи или си неспособен или ти е убаво така од внатре, тоа е големото залажување, да ти е убаво... онака, мирничко без промени, без бранувања... „мир на душата“ без работа! Новото „зен“ кое што не води никаде!
Како ќе ги поминете искушенијата ако немате пракса и надминување?
Со постење? Тоа е само мал дел од праксата наследена од истокот... но тоа не се кажува
Телема НЕ Е ДОГМА. Пракса и работа си бара... но, нели тука на почетокот ме распнуваа дека ритуали само сатанисти правеле, работа врз себе си и јога исто е сатанизам, според христијаните тука... а литургијата и сите дурги ритуали во другите религии се ок, тоа не е ритуал, тоа е литургија или крштевка или некое друго име - но никако ритуал!
Така да, олабавете со вакви споредби, не се точни и во најмала мера се премногу површни!
Од Законот на Телема излегуваат четири зраци, од кои првиот е „Слобода“! Без Слобода - не може да дејствувате! Ако не дејствувате - немате ништо!
Другите зраци се Светлина, Љубов и Живот!
И сите овие Зраци се еден и доаѓаат од Телема - и сите се измешани и не може човек да го користи едниот, а да се изолира од другите делови на Законот - исто како што во источните учења не може само да практикувате Раџа Јога, а Хата јога или Карма јога да ви стои настрана!
И за тоа имам зборувано
тука.
И за крај, извадок од Книгат на Законот:
„Крај на прикриеноста на Хадит;
и
благослов и обожување на пророкот на красната ѕвезда!“
-
Liber AL, II:79