Законот на Телема

H

Hyperion VI

Гостин
Се осеќа некое пореметување и у матриксот....земјотреси, цунами и сл. појави, верувам и по некој квазар негде чудно се понаша.
Сето тоа го проектираат „тајните шефови" на А.'.А.'.,а ние профаните немаме спознание и компатибилност,за да дускутираме за потенцираната тематика во контекстот :(
(да си ќутиме,најАрно)
Па и ти Будист(староеонец),срамота,
Кроули ги има надминато тие ствари.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.184
Поени од реакции
12.164
П.С. може јас го живеам законот а не сум свесен....
Не може да не си свесен :)

Можеби имаш одбивност што она што го правиш си дознал дека има име и се нарекува Законот на Телема?
Можеби... не сум ти ги анализирал размислите за повеќе теми тука на форумов за да кажам со сигурност.
Но има магика во самото прифаќање на Законот како начин на дејствување - на било кое ниво!

Автоматски споено мислење:

Да да,едноставно не живееш,ако не си го прифатил „Законот",
Живееш? Воопшто дали си навлегол во мистериите на Телема ти или се ти е површинско знаење или тука имаме зборување сешто од твоја страна, поттикнат од омразата кои ја градиш кон два-тројца кои „многу ти згрешиле“ и се Телемити?
Размисли...

Ги имаш четирите зраци кои доаѓаат од Законот? По ова што глаголаш... Насила како некој да ти го турнал Законот да го исполнуваш...
А тоа е грешка. Голема!

Кармата ќе си го направи своето, секако... дури и да е грешка. Секој си го наоѓа патот дали сега, дали во друга прилика - коцките си легнуваат. :)

Последно уредено:

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Не може да не си свесен :)

Можеби имаш одбивност што она што го правиш си дознал дека има име и се нарекува Законот на Телема?
Можеби...

Автоматски споено мислење:

Живееш?

Ги имаш четирите зраци кои доаѓаат од Законот? По ова што глаголаш... Насила како некој да ти го турнал Законот да го исполнуваш...
А тоа е грешка. Голема!

Кармата ќе си го направи своето, секако... дури и да е грешка.
Имам одбивност спрема секој закон, ова не е исклучок. Ако сака некој би му напишал книга за тоа како треба да живее, за тоа што е добро а што лошо....јас не читам такви книги.

H

Hyperion VI

Гостин
омразата кои ја градиш кон два-тројца кои „многу ти згрешиле“ и се Телемити?
Пак навреди,а сакав да ги демистифицираме фактите и ефектите.
Јас сум само примарен медијатор,меѓу вас „телемитите" и профаните,со единствен концепт:
„Навигација и спознавање" на О.Т.О. „Феноменот".
Неблагодарни сте,треба да ме финансирате што јас ги вршам P.R.обврските за вашата кооперација.
Иначе не сум љут на двајца,тројца.
И ти имаше право на глас,веќе беше bodymaster,држеше сопствено локално тело и можеше да кажеш некое „арно" за мене кога добив клоца во г'з(со извинување) ;)

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.184
Поени од реакции
12.164
Имам одбивност спрема секој закон, ова не е исклучок. Ако сака некој би му напишал книга за тоа како треба да живее, за тоа што е добро а што лошо....јас не читам такви книги.
Тоа е твоја работа со одбивноста... зошто ме прашуваш тогаш што добиваш со праксите кога имаш одбивност кон хиерархија под која подлежи секој на Земјата? Зарем не зборував на мојот блог (пак мојот блог - ми здосади веќе) за хиерархиите и што со тоа?
Едноствано не можеш надвор од тоа само со градење „одбивност“. Ако сакаш анархија и веруваш дека „не постои хиерархија во универзумот“ - грешиш. Слушај си ги њу ејџерите кои ги разводенија бесцелно источните учења за да одговара на мрзливоста на западниот човек!
Бидејќи по се изгледа имаш или лошо искуство со хиерархии градени од човекот или имаш лоша слика за хиерархија кога се зборува за овие ствари...

Одбивност градење кон нешто кое се темели на твојот став за нештата без идеја да се спознае нештото и да се увиди дали е исто со претходното искуство, е најпогрешната патека за да се ослободи човек и да го стекне првиот зрак од Законот на Телема: Слобода! Без слобода - не може да зачекориш ниту еден сантиметар по патеката!
Но да, ти бараш сигурност - а сигурност нема да добиеш по твојот пат... бидејќи е само твој. :love:

Телема е широк пат кој што води насекаде... се зависи од човекот и неговото постоење!

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.184
Поени од реакции
12.164
Не знам зошто се заморуваш со мене :) Каков сум, што верувам, кај сум... како сум... :)
Не знаеш ништо за Телема? Не знаеш нормално... ама битно доаѓаш и се обидуваш да ми кажеш „каков сум“.
Навистина сум те навредил со оној долгиот пост што индиректно ти го упатив. Си го разбрал добро!
Ми се допаѓа! И размисли за тоа...

Јас сум помирен со сешто на Земјата... реков дека од луѓето на Земјата доаѓаат иницијантите, по некој чуден закон и чудни правила...
И со такви ко тебе сум помирен, кои за чудо се навредени и сега Хепта и Телема им се нешто проблем во животот... па доаѓаат и навидум мудро, зборуваат глупости, за да им се задоволи умот дека ете им кажав, да видат тие ...

Или имаат некоја чудна идеја дека ќе исмеваат работи кои не ги разбираат... за да покажат „Мудрост“ за овие ствари!
Немаш познавање на овие ствари, бесцелно зборуваш тука...исто и на темата Езотерија... бесцелно дрдорење сешто... и тоа е добро :)

А Телема и се што содржи - не трпи ништо со сето ова... исто и јас :) Муабетиме...

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Тоа е твоја работа со одбивноста... зошто ме прашуваш тогаш што добиваш со праксите кога имаш одбивност кон хиерархија под која подлежи секој на Земјата? Зарем не зборував на мојот блог (пак мојот блог - ми здосади веќе) за хиерархиите и што со тоа?
Едноствано не можеш надвор од тоа само со градење „одбивност“. Ако сакаш анархија и веруваш дека „не постои хиерархија во универзумот“ - грешиш. Слушај си ги њу ејџерите кои ги разводенија бесцелно источните учења за да одговара на мрзливоста на западниот човек!
Бидејќи по се изгледа имаш или лошо искуство со хиерархии градени од човекот или имаш лоша слика за хиерархија кога се зборува за овие ствари...

Одбивност градење кон нешто кое се темели на твојот став за нештата без идеја да се спознае нештото и да се увиди дали е исто со претходното искуство, е најпогрешната патека за да се ослободи човек и да го стекне првиот зрак од Законот на Телема: Слобода! Без слобода - не може да зачекориш ниту еден сантиметар по патеката!
Но да, ти бараш сигурност - а сигурност нема да добиеш по твојот пат... бидејќи е само твој. :love:

Телема е широк пат кој што води насекаде... се зависи од човекот и неговото постоење!
Ја никад не се поставувам како авторитет пред никого, дури ни пред мали деца. Не сакам да одлучувам за ничија судбина.
Од кај знаеш дека јас ги немам стекнато сите тие зраци за кои вие сонувате? :)
Иначе мојот пат е несигурен...да, може да згрешам. Ама моја грешка ќе биде на крајот на краиштата.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.184
Поени од реакции
12.164
д
... да, може да згрешам. Ама моја грешка ќе биде на крајот на краиштата.
Нормално.
За ова има и во самите философски книги за Телема. И тоа на многу места, поврзано и со самата интеракција со се што постои по тој пат... и праксите го пеглаат патот за да нема грешки, барем не грешки од лош увид во работите поврзани со сопствениот внатрешен развој.

И никој не може да се постави за авторитет пред друг туку така или само по себе... нема смисла, не знам како го поимате тоа во врска со тајни иницијаторски Редови.
Не оди така во врска со авторитетот, но тоа е О.Т.О. работа, нема да разглобуваме нешто за да стане јавно...

П.С. Има книги кои зборуваат за ова... јас не сум авторитет да знам до каде би можел да одам за да биде нештото појасно за вас... но има авторитети за оваа ствар.
Дали ќе се прифати авторот за авторитет објаснувајќи го авторитетот во иницијаторски Ред ако тоа што го пишува не одговара на вашата размисла за нештата?
Од вас зависи кои немате ништо со ова или од други?

Последно уредено:
H

Hyperion VI

Гостин
И никој не може да се постави за авторитет пред друг туку така или само по себе... нема смисла, не знам како го повикате тоа во тајни иницијаторски Редови.
Не оди така во врска со авторитетот, но тоа е О.Т.О. работа, нема да разглобуваме нешто за да стане јавно...
Не бе @Bodhidharma ,они се „духовна аристократија",прво поминуваат тестови во „Менса",па во „Наса",па ако положиш,дури тогаш ќе те иницираат.
Сите иницијанти им се најпрефинети,што може да постојат
Во нивната организација „нема" лигуши,све е перфекција.
Сите се најдобри од најдобрите лигу...(пардон)Адепти ;)
Па кај се најде ти еден обичен будист,да се конфронтираш со толку моќна организација со толку многу членови на светско ниво(дури како Цел Штип и Кочани ги има(на светско ниво),a тоа не е за потценување,маса на народ се ,сепак)?

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.184
Поени од реакции
12.164
1612292844998.png
Да.
Но, таа е независна од ОТО редот.
И за да нема забуна и да не биде не било кажано, ќе цитирам од Liber Khabs am Pekht,
Еквинокс Том 3, бр.1, во однос на Телема од каде е и како е поврзана со Редовите кои го прифатиле овој Закон:

"But remember this clearly,
that the Law cometh from the A∴A∴, not from the O.T.O.
This Order is but the first of the great religious bodies to accept this Law officially,
and its whole Ritual has been revised and reconstituted in accordance with this decision."

- Liber CCC, A.'.A.'. Publication in Class E

А и во еден мој краток есеј зборувам за Еден Закон, Една Иницијација, Еден Ред!

Последно уредено:

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.184
Поени од реакции
12.164

Оваа книга се подготвува за издавање на македонски јазик... збирка на повеќе дневници од Кроули во едно. :)

"About this same time I find an entry called "The Philosophy of V,I.O." which seems of interest on account of some
similarities to the Law of Thelema, of which he had heard nothing at that time.
It reads as follows :

Man is bound by but One Law
If he breaks a part of it, he hurts no one but himself.
While he lives in unity with It, he is God.
While he does not live in unity with It he is Man.
While he lives in unity with it he becomes the Law.
To realise the Law and live it is the Great Work.
To break the Law after he has realized it is Sin.
To endeavour to bring all to the knowledge of the Law, is
to keep the Law.

Seek ye the Law that ye may be Free.
Wisdom, Love and Power, these three are One. That these should be One is the Law.
By finding the Point from which these three become equal, and there remaining, by this means only, can the Law
be Known.
If ye know this, ye know All.
If ye know not this, ye know less than All
Seek ever for the Absolute, and be content with Nothing less."
- Aleister Crowley and the Practice of the Magical Diary, J. Wasserman

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.184
Поени од реакции
12.164
Книгите на Телема се поделени во неколку класи. И тоа:
  • Класа “A” (кои се всушност Светите Книги на Телемата) се состои од книги во кои не смее да се промени ниту обликот на една буква:
    односно, тие го претставуваат исказот на еден Адепт целосно од онаа страна на критицизмот на дури и Видливиот Водач на Организацијата.
  • Класа “B” се состои од книги или есеи кои се резултат од вообичаена ученост, просветлена и сериозна.
  • Класа “C” се состои од материја која треба да се смета поправо како сугестивна отколку како нешто друго.
  • Класа “D” се состои од Официјалните Ритуали и Упатства.
Некои изданија се мешани, и имаат врска со повеќе од една класа.
На овој линк може да најдете линкови до другите Книги од останатите A.'.A.'. Класи на книги.

P.S. Сите размисли на било кој блог - водат кон овие книги. :)

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
1. Хад! Манифестација на Нуит.
2. Разоткривање на небесната заедница.
3. Секој маж и секоја жена е ѕвезда....и т.н.

Дали секој тигар и секоја тигрица е ѕвезда?
Или секоја бубашваба е ѕвезда.

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399

Kajgana Shop

На врв Bottom