Kaiser
Hidden Fortress
- Член од
- 6 мај 2011
- Мислења
- 3.202
- Поени од реакции
- 2.443
Забите се расипуваат од повеќе фактори.
Еден е генетика. Можно е во исто семејство едното дете да нема расипан заб а на другото сите да му се расипани. Едното не фаќа кариес другото мака мачи, тоа е каква ви е среќата.
Друг фактор се лекови и болести. Има лекови кои ако се земат како дете ја заслабнуваат глеѓта и забите стануваат лесно расипливи. Има и болести кои ги заслабнуваат коските и ги опфаќаат и забите, и тоа е среќа (односно несреќа) кому ќе му се падне.
Трет фактор исхрана. Исхрана богата со шеќери и продукти кои создаваат киселини во устата уште повеќе ја оштетуваат глеѓта и стимулираат создавање кариес. Тие што се подложни на кариес треба да јадат претежно неутрални или базни храни, ако после конзумирање на одредена храна во устата се прави кисело (најчесто од бел шеќер) тоа е супер подлога за развој на бактерии за кариес.
Четврт фактор, лоши или ненавремени интервенции. Стоматологија е тешка и мачна дисциплина која ја владеат квалитетно многу малку заболекари. Барање добар и квалитетен стоматолог е тешка и долготрајна операција а треба да се има и среќа да се најде.
Пет фактор. Несоодветни материјали. Постојат неколку типа на бели пломби од најевтини до најскапи. Кај нас се разбира се нудат (најчесто) најефтините и затоа може да се случи заб пломбиран во странство (ЕУ) да ви држи години додека кај нас да пукне пломба за 6 месеци (повеќе пати доживеано).
Еден е генетика. Можно е во исто семејство едното дете да нема расипан заб а на другото сите да му се расипани. Едното не фаќа кариес другото мака мачи, тоа е каква ви е среќата.
Друг фактор се лекови и болести. Има лекови кои ако се земат како дете ја заслабнуваат глеѓта и забите стануваат лесно расипливи. Има и болести кои ги заслабнуваат коските и ги опфаќаат и забите, и тоа е среќа (односно несреќа) кому ќе му се падне.
Трет фактор исхрана. Исхрана богата со шеќери и продукти кои создаваат киселини во устата уште повеќе ја оштетуваат глеѓта и стимулираат создавање кариес. Тие што се подложни на кариес треба да јадат претежно неутрални или базни храни, ако после конзумирање на одредена храна во устата се прави кисело (најчесто од бел шеќер) тоа е супер подлога за развој на бактерии за кариес.
Четврт фактор, лоши или ненавремени интервенции. Стоматологија е тешка и мачна дисциплина која ја владеат квалитетно многу малку заболекари. Барање добар и квалитетен стоматолог е тешка и долготрајна операција а треба да се има и среќа да се најде.
Пет фактор. Несоодветни материјали. Постојат неколку типа на бели пломби од најевтини до најскапи. Кај нас се разбира се нудат (најчесто) најефтините и затоа може да се случи заб пломбиран во странство (ЕУ) да ви држи години додека кај нас да пукне пломба за 6 месеци (повеќе пати доживеано).