Скап е животот во Швајцарија. Добро би било ако имаш некој роднина таму за подетално да те упати. Убаво е да се живее и работи има големи плати ама скапичко е за кирија.Искуства за преселба, работни дозволи, почетен капитал што треба да се понесе, шанси за работа без соодветен германски јазик и слично...
Тешка работа,јас сум таму само со енглески али не е едноставно.Додуше јас сум у хотел луксузен у туристичко место и многу не ми треба германски пошо комуницирам со луѓе од цел свет.По градовите е екстремно тешко,од наоѓање работа до наоѓање стан,само ако немаш друг избор одлучи се за Швицарска.Нема потешка државаИскуства за преселба, работни дозволи, почетен капитал што треба да се понесе, шанси за работа без соодветен германски јазик и слично...
Вака викаат и за Шведска / Норвешка / Данска јазикот проблемот , тмурно време, скапо е многу..Тешка работа,јас сум таму само со енглески али не е едноставно.Додуше јас сум у хотел луксузен у туристичко место и многу не ми треба германски пошо комуницирам со луѓе од цел свет.По градовите е екстремно тешко,од наоѓање работа до наоѓање стан,само ако немаш друг избор одлучи се за Швицарска.Нема потешка држава
Мене ми е ок,пошто е безгрижно.Работам и живеам у радиус од 500 метри,кола не ми треба само од кај нас до таму и назад да ме однесе,смештај обезбеден,храна А класа што сакам буквално ми готват у кујната,сите пари ми остануваат,екстремно се печали.Се води како сезонска работа,8 месеци работам а 12 месеци зиам плата,4 месеци сум у Македонија.Сега да ми речат у некој град да треба да одам да барам смештај и работа,нема шанси,одма се враќам.Каква мука виде еден екс шеф шо ми беше,Аустриец школован,со перфектен Германски,Англиски и Француски,од Август 2022 сеуште нема стан најдено у Цирих со плата 15.000 франци месечно.Да ти се згади.Шеф Егзекутив е човекотВака викаат и за Шведска / Норвешка / Данска јазикот проблемот , тмурно време, скапо е многу..
Секој 2 шип се радува на Швица и на Норвешка.
Дај им малце кураж на луѓето.
ОГРОМНА е разликата што шипците во голем дел ако дадат збор си го почитуваат и навистина ќе ти помогнат, додека македончето и збор ќе погази и образ ќе извалка ако така му одговара на газот во моменталната ситуација.Вака викаат и за Шведска / Норвешка / Данска јазикот проблемот , тмурно време, скапо е многу..
Секој 2 шип се радува на Швица и на Норвешка.
Дај им малце кураж на луѓето.
Становите се генерален проблем на запад, затоа и зборувам на темата за станови во МКД дека тоа што го слушаат на интернет за „инвестиции во недвижности“ и ситуацијата со нив во МКД, нема допирна точка со светот.Мене ми е ок,пошто е безгрижно.Работам и живеам у радиус од 500 метри,кола не ми треба само од кај нас до таму и назад да ме однесе,смештај обезбеден,храна А класа што сакам буквално ми готват у кујната,сите пари ми остануваат,екстремно се печали.Се води како сезонска работа,8 месеци работам а 12 месеци зиам плата,4 месеци сум у Македонија.Сега да ми речат у некој град да треба да одам да барам смештај и работа,нема шанси,одма се враќам.Каква мука виде еден екс шеф шо ми беше,Аустриец школован,со перфектен Германски,Англиски и Француски,од Август 2022 сеуште нема стан најдено у Цирих со плата 15.000 франци месечно.Да ти се згади.Шеф Егзекутив е човекот
Друже пред скоро време замина братучед за Швајцарија, и како што ти пишаа погоре, спреми се да излезеш од зона на конфор затоа што почетокот е прилично тежок.Искуства за преселба, работни дозволи, почетен капитал што треба да се понесе, шанси за работа без соодветен германски јазик и слично...
да барам скринштој во телефон од -18, -16, -15 сите измерени зиомво во Берн, можи дека закотвен до Алпите. Имаше деној кога надвор не излегував, или ако излезев со трчање се враќав назад.-18?
Топла зима, -5 најниска, најчесто е повеќе околу нула.
Ме интересира информација . Во францускиот дел на Швајцарија,како се работите за печалба/однос/живот и исто ми ја спомнале Белгија доста од Албанци/Босанци шо ги знам ,како е Белгија ?Другари од моето маало од МК се пробаа Германија. Не ги бендиса. Сменаја Англија, оп поарно е.
Еден од нив најде работа во Швиц и се премести од Лондон, во доста мало место близу Дојче Гренце. Сите други го напраја истото. После само 4 месеци се вратија со Поршиња во МКД.
Јако е дека, ко се преместуваја од Германија во Англија, главен аргумент беше јазикот, демек претежок германскиот бегај не се учи, поарно англија. Од ко видоја Швиц колку ќе заработуваат, одеднаш јазикот повеќе не е пречка, се учел.
Енивејс. Швајцарија, Луксембур и Норвешка. Тие се тие земји во Европа во кои остана печалба. Се друго е испустено. Германија и Франција, па ни Австрија не се то шо биле 70ти години кога нашите печалбари ко ништо купуваја и градеја куќи и овде и назад во МКД, тоа е минато свршено време. И со воњиве сега, ќе биде т.е. веќе е, само побетер, на восклик на ситните луѓе.
Швајцарскиот народ е многу поладен од германскиот, на ова треба да рачуна секој што сака да се премести. Дури и меѓу колегите германци владееше мислење дека швајцарците се мраз. Првиот пат ко бев тука на работно интервју (успешно), истиот ден се бев вратил назад во Германија, германците ми делуваја ко бајчина во споредба. Ако си странец ти следуваат многу сопки низ патот. Ќе ти нудат пониски позиции од твоите квалификации, но ова не треба да го сфаќаш лично, гледаат да профитираат од тебе и аферата Странец. Затоа прстот на чело и познавање на сопствената вредност. Познавам eine Menge!! успешни Македонци во Женева, со јахтичина и такви ми ти работи закотвени во езерото. Во превод, кој сака и има добар план, можи.
Да живееш и делиш работно место со германци, французи и италијанци е исто супер зделка. Децата ќе знаат да ги зборуваат сите 3 јазици уште на 7 години.
На зимо е -18 по Цлезиус, и на тоа треба да се рачуна. Звучи ко небитна тема, ама верувај, битна е.
за ова да, изнајмено можи не, ама деф земено на кредит, шо исто не е уба опција. Како и да е интересна компарација со Англија направија ликојве.За 4 месеци Порше да, ама изнајмено само за фалење.
на Белгија не сум фан, ама баш ич. Поарно Холандија терај ако си тргнал по ниските земји. Јас работам во германските кантони, не знам француски само германски. Сепак на работно место имам французи што знаат германски.Ме интересира информација . Во францускиот дел на Швајцарија,како се работите за печалба/однос/живот и исто ми ја спомнале Белгија доста од Албанци/Босанци шо ги знам ,како е Белгија ?
Абе ај не се надлажувајте едни со други, освен ако не продаваат дрога, или не се некоја апла платена професија (доктори, инженери и сл). шанса нема да соберат пари за ваква кола ни за 5 години, а не за 1. И ниту една банка нема да му одобри кредити без да тропнат на маса учество од 20-30к евра. Може да се вратиле со порше ако истото е старо 15 години, и е пред ремонт, инаку ново што е 6 цифрена сума може да сонуваат со рандом работа.за ова да, изнајмено можи не, ама деф земено на кредит, шо исто не е уба опција. Како и да е интересна компарација со Англија направија ликојве.