Daj nekoj podatok, kolku trosis, kolku ti bese do sega kWh kolku e sega. Vaka tesko da se proceni.
Автоматски споено мислење:
Da, poskapeno e. Inflacijata gore dolu 10%, 5% energensite i drugite 5% drugi proizvodi no i tie najcesto radi energensite. A za platite zavisi od bransata.
Pa globalno taka e. Ke stedis malce, malce pomos ke dobies pa ke izdrzis. Drugo e so 300€ plata da mora 50€ mesecno povekje da platis nego so 3.000€ 100€ ili pa 150€. Not good ama ne jadat gluvci kako edno Rusko video sakase da pokaze.
Pa globalno taka e. Ke stedis malce, malce pomos ke dobies pa ke izdrzis. Drugo e so 300€ plata da mora 50€ mesecno povekje da platis nego so 3.000€ 100€ ili pa 150€. Not good ama ne jadat gluvci kako edno Rusko video sakase da pokaze.
Абе вие сте една од ретките држави што треба да пали кандилце на глобалното затоплување, да опалеше ладна зима како ланската ќе отидеа курбан по 500че месечно, бањање од празник на празник
Џабе се обидуваш да бараш оправдание, ако не ви дозволат и вас не смеете до тоалет, оваа година едни рестрикции, ако се пролонгира војната ќе фрлате и догодина, па ќе дојде Кина и ќе ви ги купи корпорациите како што почна да им прави на Англичаните и Швеѓаните, и додека да се сетите од држава која се стремеше да изгради Ариевска раса ќе ве прават покраина на комунистичка Кина
Europe will return to Russian gas, says Qatar energy boss
European countries will eventually resume higher imports of Russian gas, Qatar's energy minister and gas company CEO predicted on Saturday, warning that marketvolatility could last for years.
Russian gas exports to Europe plunged after Moscow's invasion of Ukraine but Saad Sherida al-Kaabi, head of QatarEnergy, said the situation could change in the future.
"The Europeans today are saying there's no way we're going back" to Russian gas, he told the Global Energy Forum in Abu Dhabi.
"We're all blessed to have to be able to forget and to forgive. And I think things get mended with time... they learn from that situation and probably have a much bigger diversity.
"But Russian gas is going back, in my view, to Europe."
Gas exports by Russian energy giant Gazprom to the European Union and Switzerland fell by 55 percent last year, the company said this month.
Europe was previously Gazprom's main export market.
A mild winter has spared European countries from having to plunder their gas stockpiles, but Kaabi warned it would be harder this year to replenish back-up supplies.
"Luckily they haven't had a very high demand for gas due to the warmer weather. The issue is what's going to happen when they want to replenish their storages this coming year, and there isn't much gas coming into the market until '25, '26, '27," he said.
"So I think it's going to be a volatile situation for some time."
Europe will return to Russian gas, says Qatar energy boss
European countries will eventually resume higher imports of Russian gas, Qatar's energy minister and gas company CEO predicted on Saturday, warning that marketvolatility could last for years.
Russian gas exports to Europe plunged after Moscow's invasion of Ukraine but Saad Sherida al-Kaabi, head of QatarEnergy, said the situation could change in the future.
"The Europeans today are saying there's no way we're going back" to Russian gas, he told the Global Energy Forum in Abu Dhabi.
"We're all blessed to have to be able to forget and to forgive. And I think things get mended with time... they learn from that situation and probably have a much bigger diversity.
"But Russian gas is going back, in my view, to Europe."
Gas exports by Russian energy giant Gazprom to the European Union and Switzerland fell by 55 percent last year, the company said this month.
Europe was previously Gazprom's main export market.
A mild winter has spared European countries from having to plunder their gas stockpiles, but Kaabi warned it would be harder this year to replenish back-up supplies.
"Luckily they haven't had a very high demand for gas due to the warmer weather. The issue is what's going to happen when they want to replenish their storages this coming year, and there isn't much gas coming into the market until '25, '26, '27," he said.
"So I think it's going to be a volatile situation for some time."
Па тоа и им е планот - да се вратат на руски гас... Само претходно да направат државен удар во Русија. Туку не ја следам темата за војната во Украина, како иде реализирањето на западните планови за да ја уништат Русија? Не, не не ми одговарај. Да не одиме во офтопик.
Hoot of the Day The Greens forced a shutdown of nuclear power under Angela Merkel. Now they are both for and against coal, the dirtiest of all electrical power
mishtalk.com
Во меѓувреме во Германија, Зелените палат и жарат во германската влада... Ја „позеленеа“ Германија - 31% од струјата им е од јаглен. Преходно тој процент бил 8% во 2015-та. (incoming инфантилен LOL смајли од Игорче)
Дури и активисти се апсат, кога протестираат против ширење на рудник за јаглен. Веројатно површински (не сум проверил), што е еколошка катастрофа посебно пошто планираат струја да прават од него... Ама руски гас нема да користат!
Coal Irony
We have to destroy the village and mine the dirtiest coal type to save the environment.
Vice Chancellor Robert Habeck, a Green who is Germany’s economy and climate minister, defended the agreement as “a good decision for climate protection” that fulfills many of the environmentalists’ demands and saves five other villages from demolition.
What a hoot! (And Thank You Angela Merkel)
EU Imposes the World's Largest Carbon Tax Scheme, Inflationary Madness Sets In
Би било прерано да се зборува за воен пораз на Русија. Но, Владимир Путин ја загуби гасната војна против Германија - тоа веќе може да се каже со
makfax.com.mk
Инаку за рекордот дека 31% од енергијата им е добиена од Јаглен... Наводно дури и таа бројка е манипулирана. Ја рачунаат и увезената француска струја (од француските нуклеарки), ја пресметуваат струјата од ветер/сонце дури и кога бекап генераторите се активни, и некогаш под „јаглен“ не го рачунаат лигнитот (туку е под одделна ставка).
Наводно барем 70% од германската енергија прошлиов месец е произведена од јаглен/лигнит.
Ване еден пост без шест видеа и три линкови не можеш да склопиш.
Криза е, фала Богу има електрани на јаглен а има и јаглен. Све ок. Па и нуклеарките работат. Гасот ефтин, има и струја за Франција. 90% резерви. Зима надпросечна, голи шетаме. Цените паднати. Милина. Нека глумат 100 лудаци екологисти во веќе испразнето село. Не знам што ти е поентата.
Веројатно површински (не сум проверил), што е еколошка катастрофа посебно пошто планираат струја да прават од него.
Царе, па што пишујш кога појма немаш. Не глуми Гебелс.
Инаку за рекордот дека 31% од енергијата им е добиена од Јаглен... Наводно дури и таа бројка е манипулирана. Ја рачунаат и увезената француска струја (од француските нуклеарки), ја пресметуваат струјата од ветер/сонце дури и кога бекап генераторите се активни, и некогаш под „јаглен“ не го рачунаат лигнитот (туку е под одделна ставка).
Наводно барем 70% од германската енергија прошлиов месец е произведена од јаглен/лигнит.
--
Царе, не кажа што сакаш да кажеш? Проблем се три останати електрани на јаглен? Кина планира 100 нови. Види таму спаси го светот.
Хаха, спасување на светот од јаглен и СО2?
Тој филм ви го прават глобалистите (олигархијата) кои ве владеат и мама ви е8аваат (па и на нас покрај вас).
Јас само сеир ви фаќам, заради лудилото кое го глумите.
Оваа зима испадна лабава, отишло ладното накај САД (којзнае дали случајно ама не е ни важно). Следната зима дали пак ќе биде лабава, тоа не знам. Ама ако не почне да ви иде гас од гасоводите - знам дека индустријата скроз ќе ви отиде капут (веќе ви оди натаму).
П.С. Фино е кога аргументите се покриваат со материјали (видеа, линкови, итн)... Не вака шалабајзерски како тебе, со ставот „јас си наполнив нафта, за мене нема зима“.
Држи статистика колку сте намалиле потрошувачка на гас... Штета само што нема и корелација со затварањето на индустријата, за да биде во контекст.
Не знам, ете ти објасни како иде конкурентноста со поскап енергенс?
Замисли толку да ти сјебат стандард за да ти биде прескапо дома да се тушираш, да мора да се упишуваш во фитнес клубови за да се тушираш со некои испотени билдери...
И нешто интересно што веројатно најприкладно е овде (најдесно, најгоре):
Оваа страница користи колачиња за персонализирање на содржината. Со продолжување на користењето, се согласувате со нашата политика за користење колачиња.