Zdravo na site, dosta komentari procitav od vas za kakov e zivotot vo kanada. Konecno po dolgo vreme soprugata i jas dobivme sansa da ideme za kanada da rabotime i ziveeme. Bese dolg i naporen pat. Odime vo Radium hot sping BC. Ona menager hk vo hotel jas server. Doagame za 2 nedeli. No Me uplasija nekoj komentati od moj bliski deka zivotot vo kanada ne e takov kako sto sme mislele, deka e mnogu los, ne sme bile pocituvani i sto uste ne... me interesira poso gledam ima dosta obrazavani luge ovde i iskreni da mi dadat nekoja po cista slika dali e ova taka ili ne? Sepak imam dosta setano i raboteno po svet ( ship life ) i imam razbiranje za mn raboti, no lugevo me uplasija i me zamislija dali voopsto da doagam. Jas bi vi bil blagodaren na sekok odgovor. Imam uste nekoa prasanje ali da ostajme za podocna. Inace so Mk pasos sum

ubav den
Луѓево што ти ги прават муабетиве од искуство ти кажуваат или така си замислуваат?
Ако веќе сте добиле документи да одите и имате работа, зошто да не пробате? Тука може 50000 луѓе да ти кажат како е, ама додека не пробаш нема да знаеш зашто сите имаат различни искуства, очекувања итн. Немој да се заебеш да ти пропадне шансата, ако не ви се свиѓа секогап може да се вратите во Македонија.
Колку што гледам, местото е многу мало (778 жители?) и твоето искуство ќе биде многу поинакво од некој што живее во Торонто со ~3 милиони жители.
Јас лично ќе ти кажам дека немам искуство некој да не ме почитува затоа што сум од Македонија. Секоаш прашуваат нешто, интересно им е пошто не знаат некој од МАкедонија, сакаат да ги научиш некој збор, ја спомуваат Грција, спомнуваат некој тип на храна или пијалак. Канада е мултиетничка држава, има многу голема почит меѓу заедниците и луѓето си помагаат. Има и Македонски заедници, јас случајно се запознав со една жена од Македонската црква во Миссиссауга. Одма разменивме број, ми понуди работа на настаните во Црквата. Отидов на еден и сите Македонци беа супер, и муабети и ме однесоа дома и ми се понудија дека ако ми треба нешто било кога да ги барам. Се држат тука повеќе него дома.
Луѓето тука нема да те почитуваат и сакаат ако си кретен, се понашаш лошо, ако си расист, националист, сексист и ако им правиш проблеми на комшиите итн. Ќе видиш дека брзо ќе се прилгодиш на културата тука. Мене ми се свиѓа дека културата на Канадијците е да се фини, да си помагаат, да бидат културни и мили према други. Заебанцијата е дека ако канадиец ти отвори врата има мало “расправање“ кој да помине прв, т.е. кој е покултурен. “извинете“ им е многу употребуван збор (во америка ако се извиниш при, да речеме, сообраќајка - тоа е признание на вина. Во Канада е многу користен збор и не го гледаат како признавање на вина).
Ако си лош работик нема да те сакаат пошто очиглено си лош рабтник, ама ние од балканот имаме репутација на добри работници така да само треба да се покажеш.
Ако си добар работник (искрено според мене канадијците се многу разгалени) ќе те унапредат многу брзо пошто тоа го ценат. Од сопствен пример на оваа тема - јас почнав на ново место во Декември после Божиќ. Ме унапредија во супервизор во февруари и во ассистент менаџер во април. Планот е да ме унапредат во менаџер во следните неколку месеци? Зошто? Зошто работам ко што работат мрзливи луѓе во Македонија, барем мене така ми се чини.
17 на саат мене ми се чини супер ама тоа е зашо во Торонто минимална е 14. Рачувај дека 17 не се чисти пари, од тоа уште ти земаат даноци.
Здравството е супер во Канада, се надевам нема да имаш потреба да одиш на лекар ама кога ќе отидеш ќе се чудиш како може се да биде просто, едноставно и бесплатно.
Денес баш зборев со матичниот. Ми препиша апчиња и ќе го прати рецептот во аптека по мој избор, аптеката ќе ми пише смс коа ќе бидат готови да ги земам, одам и плаќам 10% што ми доаѓа накај 5 долари. За мене тоа е супер, Канадијците мислат дека е ненормално што морам да платам 5долари.
Секако секоја држава има и позитивни и негативни страни.
Факт е дека Канада е огромна и ти треба кола за секаде (колите се ефтини и секое семејство има по 2-3 коли, бензинот е ефтин), паркингот е скап (особено во Торонто, ама имаш јавен превоз што те носи кај сакаш и е прилично ефтин).На други места кај што имам патувано е многу ефтин, така да зависи каде си. Зимите се ладни (во центарот на Торонто имаат подземи патчиња и подземен град така да не мораш да одиш надвор. Исто така штом почне да врне одма чистат улици. Зимата не ги изненадува. Додуша вчера снегот не изненади и натажи).
Летата се жешки. Никој не ме предупреди дека летата се жешки, сите и збореа за тоа колку е ладно. Ама поради огромното езеро имаме голема влажност во лето и тоа е проблем ако работиш надвор. Инаку секаде има клима и вечер е супер.
Можам само да ти кажувам за Торонто/Онтарио пошто тука живеам. Знам дека луѓе што имаат отидено ко тебе во мали места одат таму дур да добијат докуменѕи и после си бегаат во гоелмите градови зашто има повеќе работа.
Тоа исто ми се сфиѓа што можеш да најдеш работа лесно без разлика колку добро збориш Англиски зашто тука има огромен број на луќе што не зборат англиски. Државата исто така нуди часови по Англиски на новодојденци, банките нудат некој добри зделки итн.
Се распишав. За група на ФБ знам за една ама само постираат политика од Македонија така да не знам колку тоа ќе ти помогне.
Дојди си и не му ја мсили многу многу, убав е животот тука, а и доажате во убав период на пролет/лето и ЕСЕН

Есен во Канада е нешто прекрасно! Ако планирате да патувате низ провинцијата - планирајте во есен! Најубав период и трае долго! Зимата доаѓа касно тука.
Anyway. Контактирај ме ако ви треба нешто.
Среќен пат!