Хептаграм XI
Ἱερὸς Γάμος
- Член од
- 13 февруари 2010
- Мислења
- 12.255
- Поени од реакции
- 12.266
Ете нешто интересно за Кроули и Блаватска, за организациите кои се водат од Една Вистина, иако имињата им се различни и навидум идеите спротивни (за тоа дека се такви судат само неиницирани)!
Се погоди во моментов да го гледам ова.....некоја основа колку толку.Жал ми е што сум тотален нуб за да ја читам " Тајна доктрина".
Sent from my SM-A505F using Tapatalk
Не, не гледам документарци. Јас сакам запишано во книга, со референци до други автори и книги...@Хептаграм XI што ќе речеш за гостинот у рубу знаности од погоре...он проба да симплифицира обемен материјал во клипче од саат време. Колку се согласуваш со тоа, ако го разгледа?
Ваљда од тајната доктрина и сл. како и да е tnxНе, не гледам документарци. Јас сакам запишано во книга, со референци до други автори и книги...
Пуштив сега да видам што е и ете, на почетокот вели: 35 години се заморувал и ја проучувал теозофската литература! ЛИТЕРАТУРА = книги!
Книги деца, книги... овој сешто ќе ти каже, но тоа е како тој разбрал и какви искуства имал. Добро е да се споделуваат искуства, но мора да се знае од каде што доаѓа и како е запишано оригинал.
Ако само на неговото мислење се држите или ајде пак друг некој што кажал, без да нурнете вие главите во книгите и изворите од каде тие црпеле - бесцелено е се.
Само кревате врева, а луѓето бегаат од врева. Барем паметните бегаат
Порано разгледував документарци и емисии вакви, но постојано зборување и трупање инфо,. без можност да се споредува инфо од повеќе извори (ниту како до тие извори) ми покажа дека тоа е наменето за несериозни истражувачи и обично популистичко дрдорење сенешто со цел емисијата да има гледаност.
Вањда не ја читал само таа книга 35 години, иако Теозофите се многу слични со христијаните и нивната библија, иако ќе најдеш во нивните доктрини дека се анти-христијански расположени. Барем Блаватска, наследниците се опасна стварВаљда од тајната доктрина и сл. како и да е tnx
Овој не вика дека е теозоф...туку само проучувал нешто и читалВањда не ја читал само таа книга 35 години, иако Теозофите се многу слични со христијаните и нивната библија, иако ќе најдеш во нивните доктрини дека се анти-христијански расположени. Барем Блаватска, наследниците се опасна ствар
Пази:
„Anna Kingsford (разгледај која била оваа личност), who had dabbled in Hebrew mysticism, and was a feminist, got an almost identical vision; but called the “divine” figure which she saw alternately “Adonai” and “Maria.”
Now this woman, though handicapped by a brain that was a mass of putrid pulp, and a complete lack of social status, education, and moral character, did more in the religious world than any other person had done for generations.
She, and she alone, made Theosophy possible, and without Theosophy the world-wide interest in similar matters would never have been aroused. This interest is to the Law of Thelema what the preaching of John the Baptist was to Christianity.“
- Магика, Книга 4, Дел I
Исто во додатокот на истата книга го имаш ова:
„‘Theosophist.’ A person who talks about Yoga, and does no work.”
- Магика, Книга 4, преведена на македонски јазик
Ја гледате разликата од Теозофија и Теозоф? Чудна ствар се луѓето ...
П.С. А Кроули не ја поднесувал Бесант и оној малку помудриот од неа Кришнамурти која што Теозофите под палката на оваа будала сакаа Кришнамурти да биде новиот „Месија“
Но реков, Кришнамурти бил сепак малку помудар и се повлекол од таа идеја за „светски учител и спасител“.
Те интересирал изворот на Блаватска и слушаш „На рубу знаности“ наместо да читаш што кажала БлаватскаМе интересираше изворот на Блаватска...кој бил наводно некоја книга ептен тајна Џан или нешто тка се викаше.
Ме интересираше што ќе кажеш....како и обично и овој муабет испадна јалов....нема везе, не е страшно.Те интересирал изворот на Блаватска и слушаш „На рубу знаности“ наместо да читаш што кажала Блаватска
Nice.
Ништо нема да ти кажам посебно, освен да читаш книги за она што те интересира, а не да споделуваш со сите видеа и да бараш мислење за видеото.Ме интересираше што ќе кажеш....како и обично и овој муабет испадна јалов....нема везе, не е страшно.
Абе тебе те прашавНишто нема да ти кажам посебно, освен да читаш книги за она што те интересира, а не да споделуваш со сите видеа и да бараш мислење за видеото.
Те интересира Блаватска?
И земаш книгите и 900 страници ги читаш и фаќаш белешки
Во однос на „Еквинокс“, главното гласило на A.'.A.'. , кој што е 5000 страници, Изида и Тајна Доктрина се некаде 3000 макс страници
Мислиш дека нема да најдеш ништо вредно кај размислите на Блаватска и нејзините книги, па мора да слушаш други што ќе кажат, или те мрзи да читаш и ти е тоа трошење време?
Ако ти е трошење време, грешиш, но мора сам да увидиш тоа. Исто како со книгите читање - изворот на се!
Не, не ми е познато... иако го имам сретнувано ете вака насловот и некој да каже нешто за истиот.