Езотерија, Окултизам - А. Кроули, П. Дунов, Д. Фортуне ...

  • Креатор на темата Tetro
  • Време на започнување

Хептаграм XI

Ιερός Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
9.368
Поени од реакции
8.473
Мислителите заборавиле на равенката 0=2. :(
Ах ти и твоето непознавање на Кроули и Телема и Новиот еон...Тоа што во своето незнаење не можеш да препознаеш кој што зборува, па мислиш дека некој заборавил нешто е твој проблем, не треба веднаш да скокаш во заклучоци... или пак ти е мило да веруваш дека ете заборавиле? Ајде нека биде, заборавиле... тие пак напредни мислители... вратете ги Св.Петар и Галатјаните, вратете го Јован Златоуст... Тие ја разбрале равенката на Човештвото!
Или да го вратиме Мухамед да ви објасни кои сте? :)

Кроули и целиот негов комплекс на универзум и ѕвезди проговори на едноставен јазик за ова за кое што ти си градиш парцијални размисли собрани од нет, бидејќи не верувам дека ти имаш време да читаш и да истражуваш било што поврзано со ова што јас го зборувам, да секој разбере што е што и да знае дали е или не за иницијација во новиот еон на Хорус
Колку си блиску до разбирањето дека си слободен и далеку од Гревот чиј збор е ОГРАНИЧУВАЊЕ?

Во „Магика без Солзи“, Поглавје 5 (англиска верзија) се зборува за оваа равенка и тоа многу добро, критички... напаѓајќи ги лековерните и нивните бладања... бидејќи реалноста не бара верување, туку синтеза и анализа, solve et coagula.
Книгата ја има на македонски јазик... огромна е. Мислам дека вреди некој ако сака да го разбере Кроули подобро, мора да ја прочита и да проба да ја сфати...

@alf набави си ги книгите на Кроули и нурни ја главата и духот во новиот еон! :DP.S. Надвор од сето ова 0=2 и сите ваши толкувања на истите ( воопшто не ме интересираат бидејќи не мислам да ви зборувам што значи езотериската практична примена на сето тоа)... еве еден интересен веб сајт: Zero Equals Two. Уживајте... учејќи за Магика! Не бидете грешници! Не ви треба спасување, ви треба работа врз себе си...

P.P.S. На друго место, отворено се зборува за оваа равенка и практична примена на било кое ниво... но каде и од кој, не добро да се зборува на форум, посебно не јавен.
 
Последно уредено:

alf

Член од
28 јануари 2010
Мислења
896
Поени од реакции
406
Хепта, го изврете муабетот непотребно :(
Зошто да биде едноставно кога може да биде сложено и попат да си рекламираш книги!!

Секоја божја манифестација од било кој поединец или група која своевидно ќе прикаже некаков божји план , секогаш ќе резултира со своја спротивност.
И сега можеш да набројуваш спротивности завземајќи страна од лична или придобиена од некоја група и да се плука како тие (спротивните) се рак-рана за човештвото.
Какво е тоа човештвото пред се? Со плукање човечност ќе манифестираат!!
Никаков божји план не разбирале, туку слепи во него учествуваат.


Хепта, не читам книги, помири се со тоа .
Не викам дека е тоа добро туку едноставно доживеаната смрт поинаков поглед ми даде на светот, а најмногу во бледиот одраз на своето "постоење" ,со прашањето кој сум јас.
Ме прашуваш за ограничување ..може ли тоа што не постои да биде ограничено?
 

Хептаграм XI

Ιερός Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
9.368
Поени од реакции
8.473
Секоја божја манифестација од било кој поединец или група која своевидно ќе прикаже некаков божји план , секогаш ќе резултира со своја спротивност.
Не е извртен муабетот, само ја гледам целта на твоето глаголање. И не ми се допаѓа и се трудам да бидам што помирољубив кон такви ко тебе...

Точно за ова што го „подцртав“. Секоја иницијаторна струја има своја мапа. :)
Книгите од Класа А, Публикации на A.'.A.'. се повеќе од доволни за разбирање на овие мистерии...

Затоа постојат симболи, знаци, зборови и моќ кои за упатениот може да му се покаже кој кај е. ПО нивните плодови ќе ги познаете, ако можете.

Темата е Кроули и останати Мајстори на занаетот за кои ти немаш поима а доаѓаш да ми шириш „мудрост“ како ти си разбираш овој или оној збор...
Така да мора да споделувам размисли од делата на Кроули ;)

И што е ова од твоја страна, постојано нешто квичење, кукање и зборување глупости на вакви теми кои се 1000 години пред твоето време?

Постојано за тебе на пример некој е слеп, не разбира, кој фалус човече. Кај се родивте такви просветлени без читање и без запознавање со светот да судите наоколу... еве не знам.
Македонија - земја на просветлени њу ејџери кои не знаат кај им е местото... кукавици и збирштина на егоисти кои подобро ќе кралуваат во својот пекол отколку да побараат светлина од Божественото.

Секој муабет ти е самозадоволување со тоа што ќе гукнеш нешто без врска за работи кои не ги разбираш и кои чекаш некој да „пукне“ и да ти ги каже како е всушност :)
За таквите имаме друго нешто кое следува... не е знаење ниту пак разбирање на работите.
Проклетство носиш со себе си па не можеш да издржиш да не зборуваш сенешто за она што не разбираш или очекуваш нешто?

Твој проблем што не читаш книги. И тоа по се изгледа голем проблем...

И доста веќе со тоа како сте вие просветлени, кои откриле кои се, како Боговите им зборуваат на увце...
И ти уште еден „кој што не постои, кој што е ништо, кој што на форуми се преставува како просветлен, но индиректно“ - а можам да ти докажам дека имаш уште што да губиш и да полудиш од тоа, мислам дека зборувавме за ова и треба малку да бидете приземјени, не знам што е потребата сите да бидете пророци и просветлени...

Всушност ништо не знаете, се ви е збирштина од емоции кои сомнително сте ги подредиле за да ви имаат вам некакво значение..
 
Последно уредено:
Член од
24 мај 2014
Мислења
4.829
Поени од реакции
4.935
Пред неколку денови на, На рубу знаности емисијата беше на оваа тема, идејата и концептот беа дека до среден век религијата, науката и магијата биле една целина. Гостинот беше предобар спомнаа звучни имиња од оваа тематика и ако ја најдам емисијата на јутјуб ја споделувам овде.
 

Хептаграм XI

Ιερός Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
9.368
Поени од реакции
8.473
Пред неколку денови на, На рубу знаности емисијата беше на оваа тема, идејата и концептот беа дека до среден век религијата, науката и магијата биле една целина. Гостинот беше предобар спомнаа звучни имиња од оваа тематика и ако ја најдам емисијата на јутјуб ја споделувам овде.
Според мене, сеуште се една целина - тоа што мноштвото разбира дека е религијата, науката или магиката е малку изместена перспектива.
Тоа што денес направија лакрдија од религиите за широките народни маси, тоа што магијата злобните постојано ја израмнуваат со магика е само мала „препрека“ за оној што бара усогласување на овие ствари...

Сега не ми се бара за ова но Кроули за овие ствари зборува во некоја од неговите философски книги при објаснувањето на Новиот Еон, што значи денес религија и како науката и магиката би биле врзани - но убаво зборува за науката денес, дека магиката и религијата мора да ја заборават чудна потреба за војување со науката... :)
Се мислам дека во Еквинокс, Том I се поместени овие расправи... но не ме држете за збор.

Дури и Елифас Леви, иако „роден во стариот еон“, човекот со дух многу пред своето време направил еден философски дијалог и дал интересни насоки за магиката, верата и науката... Тој ги комбинирал како Faith, Reason и Science.
Ете го целиот дијалог.

П.С:
Никако да разбере човекот дека посто егзотериско и езотериско значење на работите...
И тука ништо не се менува без разлика на минувањето на еоните... не може на дете да му се даде динамит и кибрит, а тоа да не знае да брои до 10! Едноставно е.
 

Мацо_Д()

Бизнисмен
Член од
23 ноември 2015
Мислења
282
Поени од реакции
80
OF THE NATURE OF
THE GODS
-----------
DE NATURA DEORUM
Baphomet X' O.T.O. Rex Summus Sancitissimus, from the
Throne of Ireland Iona and all the Britains that are in the
Sanctuary of the Gnosis to all Members of the Supreme Grand
Council of Very Illustrious Sovereign Grand Inspectors General
VII' Greeting and Peace.
Under the seal of the Obligation of the VII'.

I
>From the Beginning of Years the Initiates of all peoples have held
one central secret as sure Bond of Brotherhood, as a unity whose
truth is able to harmonize all men upon the Earth.
No fabrications is the Earth but a chilled spark of the Sun, a dropt
petal of the Rose of Heaven, but the source of all Light and Life
upon the planet is that same Sun. Not only is he creator, but
sustainer, and it is He also that destroyeth in due season, and
redeemeth when the time is come.
Therefore in the Macrocosm is one sole God, the Sun.
Now in the Microcosm, which is Man, the viceregent of the
Sun, sole giver of life, is the Phallus. He is also sole giver of
Light in a certain secret sense not fully declared in the VII'. This
much may We hint: the Phallus is the physiological basis of the
Oversoul (see also Liber 333, The Book of Lies, Caps. A, H, IA,
IE, IF, IH, Lambda B) And also of His own nature is He Liberty and
Love.
Now of old our brethren hid this doctrine in tradition, and in
fable, and in great buildings, and in the Rituals of Freemasonry.
With this Key all these Rituals become intelligible, luminous,
radiant; without it they are dark, the just scorn of the ignorant.
Search and see.
.............................


VI
Here also is a deeper worship and an inner, that lieth nigher to the
heart of God.
Let the good Knight devout appoint a secret shrine in his own
body, in the brain, or in the throat, or in the heart, or in the
solar plexus, or in that place called groin, or in some other center
of force, and there let him establish firmly a mental image of the
Phallus or of the Sun; and, closing all avenues of sense, as it were
tyling the lodge, let him worship and cherish that image with
unwearying care. Let him rehearse before the Lord thus exalted
his own deep of knightly devoir unto that Lord, so that Memory
and Imagination dance about him as maids about the Maypole.
And to these let him add Will, consecrating himself with oaths
to the service of the Lord, and vowing to make himself a worthy
priest unto Him. Thus, then, the whole thought being closely
knit together and ranged about the Image, as soldiers that rally
to a Standard, let him turn devoutly and intensely his mind to
the sole contemplation of that Image, figuring to himself that all
other thoughts are but as cowans and eavesdroppers. Now then,
for a season shall it be difficult rightly to tyle that Lodge, and the
mind shall turn ever from the Image. So therefore let the good
Knight with fortitude redouble zeal, until it be that on a sudden
all that turmoil cease, and the thought flow evenly up to the
image. Then shall the God appear in all His glory, assuming the
worshippers into His Heaven.

VII
Be it known unto you, Very Illustrious Sir Knights Councillors,
that there lieth beyond all this a supreme mode by which God
not only manifesteth Himself to man, but is with him united in
most sweet nuptials. But this mystery is not to be know of them
that are not yet initiates of the Sanctuary of the Gnosis IX'. But
be ye also assured that by these practices preliminary ye shall be
led to Godliness, and to the Reward and Favor of the All-One
and ye do fit yourselves for that further advancement, ye make
yourselves worthy candidates for the Secret Areopagus of the
Illuminati, wherein is much made light that is yet dark to you.

-Aleister Crowley
 

Attachments

Хептаграм XI

Ιερός Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
9.368
Поени од реакции
8.473
Under the seal of the Obligation of the VII'.
Light in a certain secret sense not fully declared in the VII'. This
much may We hint: the Phallus is the physiological basis of the
Oversoul (see also Liber 333, The Book of Lies, Caps. A, H, IA,
IE, IF, IH, Lambda B) And also of His own nature is He Liberty and
Love.

Охооо „under the seal of the Obligation of the VII secrets“ :D

Ми се допаѓа ова „see also Liber 333“, тоа е всушност „Книга на Лаги“, веќе достапна на македонски јазик, па полесно ќе може да истражувате :)
Во опис на книгава е напишано:
„Deals with many matters on all planes of the very highest importance.
It is an Official Publication for Babes of the Abyss, but it is recommended even to beginners as being highly suggestive. 1913.“

„Ти, вистински огну во трската,
кој раѓаш и негуваш, извору и семе
на живот, љубов, слобода и светлина,
Ти, кој си над говорот и видот,
Тебе те призивам, мој тлеечки свеж огну
кој пламтиш од јачината на моите тежнеења.
Тебе те призивам, кој си вечен,
Тебе, средиште и тајно на Сонцето,
И таа најсвета мистерија
чиј носител сум јас.
Појави се, најужасен и најмил,
како што е законито, во твоето дете!“

- Liber XV, Гностичка Миса, E.G.C.

P.S. Интересна теза е оваа Anatomy of Body of God на братот Ахад... Но само интересна, не и полезна... :)
Од тука почнува падот негов... со извртување на Дрвото... но тоа е што е...
 
Последно уредено:

Хептаграм XI

Ιερός Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
9.368
Поени од реакции
8.473
@Мацо_Д() - прочитај го насловот на темава, за да не одиш оф-топик...
Во подфорумот мистерии има вакви теми илјада и една, може таму да пишуваш за вакви ствари...

П.С. Македонија е секуларна држава (на хартија по се изгледа), не може да биде ни христијанска ниту муслиманска ниту хиндуистичка... државите немаат ништо со божественото ;) Но и тоа е за друго место муабет... овде, не.
 
Член од
24 мај 2014
Мислења
4.829
Поени од реакции
4.935

Според мене, сеуште се една целина - тоа што мноштвото разбира дека е религијата, науката или магиката е малку изместена перспектива.
Тоа што денес направија лакрдија од религиите за широките народни маси, тоа што магијата злобните постојано ја израмнуваат со магика е само мала „препрека“ за оној што бара усогласување на овие ствари...

Сега не ми се бара за ова но Кроули за овие ствари зборува во некоја од неговите философски книги при објаснувањето на Новиот Еон, што значи денес религија и како науката и магиката би биле врзани - но убаво зборува за науката денес, дека магиката и религијата мора да ја заборават чудна потреба за војување со науката... :)
Се мислам дека во Еквинокс, Том I се поместени овие расправи... но не ме држете за збор.

Дури и Елифас Леви, иако „роден во стариот еон“, човекот со дух многу пред своето време направил еден философски дијалог и дал интересни насоки за магиката, верата и науката... Тој ги комбинирал како Faith, Reason и Science.
Ете го целиот дијалог.

П.С:
Никако да разбере човекот дека посто егзотериско и езотериско значење на работите...
И тука ништо не се менува без разлика на минувањето на еоните... не може на дете да му се даде динамит и кибрит, а тоа да не знае да брои до 10! Едноставно е.
Интересни теми вистина :)
 

alf

Член од
28 јануари 2010
Мислења
896
Поени од реакции
406
Не е извртен муабетот, само ја гледам целта на твоето глаголање. И не ми се допаѓа и се трудам да бидам што помирољубив кон такви ко тебе...

Точно за ова што го „подцртав“. Секоја иницијаторна струја има своја мапа. :)
Книгите од Класа А, Публикации на A.'.A.'. се повеќе од доволни за разбирање на овие мистерии...

Затоа постојат симболи, знаци, зборови и моќ кои за упатениот може да му се покаже кој кај е. ПО нивните плодови ќе ги познаете, ако можете.

Темата е Кроули и останати Мајстори на занаетот за кои ти немаш поима а доаѓаш да ми шириш „мудрост“ како ти си разбираш овој или оној збор...
Така да мора да споделувам размисли од делата на Кроули ;)

И што е ова од твоја страна, постојано нешто квичење, кукање и зборување глупости на вакви теми кои се 1000 години пред твоето време?

Постојано за тебе на пример некој е слеп, не разбира, кој фалус човече. Кај се родивте такви просветлени без читање и без запознавање со светот да судите наоколу... еве не знам.
Македонија - земја на просветлени њу ејџери кои не знаат кај им е местото... кукавици и збирштина на егоисти кои подобро ќе кралуваат во својот пекол отколку да побараат светлина од Божественото.

Секој муабет ти е самозадоволување со тоа што ќе гукнеш нешто без врска за работи кои не ги разбираш и кои чекаш некој да „пукне“ и да ти ги каже како е всушност :)
За таквите имаме друго нешто кое следува... не е знаење ниту пак разбирање на работите.
Проклетство носиш со себе си па не можеш да издржиш да не зборуваш сенешто за она што не разбираш или очекуваш нешто?

Твој проблем што не читаш книги. И тоа по се изгледа голем проблем...

И доста веќе со тоа како сте вие просветлени, кои откриле кои се, како Боговите им зборуваат на увце...
И ти уште еден „кој што не постои, кој што е ништо, кој што на форуми се преставува како просветлен, но индиректно“ - а можам да ти докажам дека имаш уште што да губиш и да полудиш од тоа, мислам дека зборувавме за ова и треба малку да бидете приземјени, не знам што е потребата сите да бидете пророци и просветлени...

Всушност ништо не знаете, се ви е збирштина од емоции кои сомнително сте ги подредиле за да ви имаат вам некакво значение..
Ајде да ти повторам, мудрите мислители немале никакво познавање за планот божји во кој наводно според истите тие мислители одредни спротивнодти од човековото дејствување, во случајот патриоти биле предавници на вистинските човекови интереси.
Равенката 0=2 ги убива во поим таквите мислители кој делуваат во дуалноста, завземајќи страна од која ќе делуваат криејќи се позади слоганот... човештвото пред се....
точка.

Сменете го слоганот... повеќе ви прилега Кроули пред човештвото.
 

Хептаграм XI

Ιερός Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
9.368
Поени од реакции
8.473
Ако разбирате Тарот, алхемија, кабала - ќе фатите малку од светлината која ја зрачи Liber 418.

„I am light, and I am night, and I am that which is beyond them.
I am speech, and I am silence, and I am that which is beyond them.
I am life, and I am death, and I am that which is beyond them.
I am war, and I am peace, and I am that which is beyond them.
I am weakness, and I am strength, and I am that which is beyond them.

Yet by none of these can man reach up to me. Yet by each of them must man reach up to me.

Thou shalt laugh at the folly of the fool. Thou shalt learn the wisdom of the Wise. And thou shalt be initiate in holy things. And thou shalt be learned in the things of love. And thou shalt be mighty in the things of war. And thou shalt be adept in things occult. And thou shalt interpret the oracles. And thou shalt drive all these before thee in thy car, and though by none of these canst thou reach up to me, yet by each of these must thou attain to me. And thou must have the strength of the lion, and the secrecy of the hermit. And thou must turn the wheel of life. And thou must hold the balances of Truth. Thou must pass through the great Waters, a Redeemer. Thou must have the tail of the scorpion, and the poisoned arrows of the Archer, and the dreadful horns of the Goat. And so shalt thou break down the fortress that guardeth the Palace of the King my son. And thou must work by the light of the Star and of the Moon and of the Sun, and by the dreadful light of judgment that is the birth of the Holy Spirit within thee.
When these shall have destroyed the universe, then mayest thou enter the palace of the Queen my daughter.
- Liber CDXVIII, The Vision and the Voice of the 30th Aethyrs

Исто и во Liber LXV постои ова:

„Тhen said Adonai:
Thou hast the Head of the Hawk, and thy Phallus is the Phallus of Asar.
Thou knowest the white, and thou knowest the black, and thou knowest that these are one.
But why seekest thou the knowledge of their equivalence?

And he said: That my Work may be right.

And Adonai said: The strong brown reaper swept his swathe and rejoiced.
The wise man counted his muscles, and pondered, and understood not, and was sad.
Reap thou, and rejoice!“
- Liber LXV

P.S. Ова е не се книги на Кроули, повторувам: ова не се книги на Кроули. Книгиве се А.'.A.'. изданија од Класа А. За нив може да прочитате тука повеќе.
 

Мацо_Д()

Бизнисмен
Член од
23 ноември 2015
Мислења
282
Поени од реакции
80
Ако разбирате Тарот, алхемија, кабала - ќе фатите малку од светлината која ја зрачи Liber 418.

„I am light, and I am night, and I am that which is beyond them.
I am speech, and I am silence, and I am that which is beyond them.
I am life, and I am death, and I am that which is beyond them.
I am war, and I am peace, and I am that which is beyond them.
I am weakness, and I am strength, and I am that which is beyond them.

Yet by none of these can man reach up to me. Yet by each of them must man reach up to me.
Моќни зборови од моќен човек. Која титула ја имал Алистер Кроули, ако царот и царицата се негови деца и кои иницијации ги имал ако не е тајна?

Мене ми личи на император во сенка или Бог, но ако канализирал туѓи мисли и зборови, тоа не се однесува на него.
 

Хептаграм XI

Ιερός Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
9.368
Поени од реакции
8.473
Кроули имал различни титули, различни и во двата Реда: О.Т.О. и A.'.A.'. :)
Што знаеш за Кроули од неговите автобиографии и писма?
Многу е за раскажување кои се искуства ги имал Кроули. За почеток, доволно е „Автобиографијата“ на Кроули... или пак магиските дневници ги има по нет :)

Ова не се зборови на „моќен човек“, ако мислиш на Кроули... има во линковите дадени погоре за книгиве од каде се цитативе (кои не вредат ништо ако не се простудираат целите книги + објаснувањата на симболите како фусноти).
 

Мацо_Д()

Бизнисмен
Член од
23 ноември 2015
Мислења
282
Поени од реакции
80
Не знам дали се обидувате да ги промовирате и продадете преводите од телемитските книги или сакате да укажете на нешто што не е за кажување (пред секого).
Можеби можете да ми кажете ова:
Дали се случило кодот на кабалата да биде пробиен од неиницирани луѓе и што се случува со таквите?
Премногу сум уморен и зафатен за да студирам вакви работи, но љубопитен сум и би сакал да прочитам нешто по експлицитно.
 

Хептаграм XI

Ιερός Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
9.368
Поени од реакции
8.473
Има нешто што го има во книгите, за кое не зборуваме јавно по форуми, не дека не сакаме, туку е премногу опширно и може многу погрешно да се разбере...
А книга води кон друга книга (книги)...
Не мора да ги земеш на македонски, ако ти се скапи... ќе ги најдеш и на англиски, но се мислам дека ќе недостасуваат објаснувања во истите...

Не знам за каков код зборуваш во кабалата... постојат хиероглифи, философија и езотерија...
Луѓе како тебе, кои се уморни и зафатени за да студираат вакви работи би пробиле било каков код? Случајно? :)
Тоа го има во „Кодот на Да Винчи“ не и во реалното дејствување на тајните Редови и учења.

Никој нема да ти даде да читаш директно формула...

П.С. Не заборавајте сепак дека иницираните доаѓаат од неиницираните, истко како што Законот на Телема не доаѓа од О.Т.О., туку од A.'.A.'. :)
Тотално те збунувам со вакви изјави, знам - но не знам друг начин да поттикнам млад човек да не биде уморен или премногу зафатен за да студира вакви ствари...
 

Kajgana Shop

На врв Bottom