ЕВН, денес и све е можно!

Член од
7 септември 2016
Мислења
20.215
Поени од реакции
35.726
ЗЏ.jpg imagesДФВ.jpg

„...ЕВН Македонија, АД Скопје е енергетска компанија која на македонскиот пазар е активна од 2006 година. Дел е од ЕВН АГ Групацијата, водечки европски бренд за услуги во доменот на енергијата и животната средина. ЕВН во изминатите години инвестираше над 500 милиони евра во подобрување на севкупниот квалитет на дистрибуцијата и снабдувањето со електрична енергија, како и на корисничките услуги.
ЕВН Македонија е составена од повеќе компании кои ги обединуваат истите вредности за врвна корисничка услуга и оддржливост: ЕВН Хоме, ЕВН Снабдување, ЕВН Електрани и Електродистрибуција.
ЕВН е меѓународна компанија за енергетски и еколошки услуги, со седиште во Долна Австрија, најголемата покраина во Р. Австрија...“

бла...бла....бла....

... и кога све тоа го поминав уште еднаш да видам кој е тој ЕВН „ДЕНЕС“ што наплатува дупли сметки паушал за месец Јануари 2023 кога сметките се највисоки поради зисмкиот период, всушност тоа се само рефлексија на европски вредности преку ЕВН да се манипулира со чесниот граѓанин кој редовно ја плаќа својата сметка, за да сега во јануари биде „пријатно“ изненаден со дупли износ, онака самите кажувајќи по јавувањето на дрските оператори кои си ја оправдува ваквата работа дека било законски таква можност да не се мери електрична струја и да се плати колку потрошувачот потрошил туку да му се наплати дупло „паушал“ токму да ги покријат дупките на тие потрошувачи кои се само потрошувачи, но не и плаќачи, со дрзок поздрав од операторите „слободно тужете не’“!

Screenshot 02-02-2023 22.43.17.png

...невиден безобразлук, манипулирање и јавно кредитирање на ЕВН со средствата на граѓаните однапред да се платат нешто што НЕ Е ПОТРОШЕНО кој е во исти износ СО ТОА ШТО СЕ ПОТРОШИЛО од електрична енергија , со еден збор за јануари да се плати како за два месеци дупло, па сето тоа било законски, чик законски да биде да не се плати два месеци веднаш ќе те исклучат од мрежата, ама вака негови закони за манипулирање со туѓи пари е оправдано, па одозгора невидена дрскост „слобно тужете не’“, а сметката убаво назначено до кој датум МОРА ДА СЕ ПЛАТИ, после тоа ЗАТЕЗНА КАМАТА токму на двоен износ?

Screenshot 02-02-2023 22.42.49.png

... штом „измислениот“ износ на преносот на електричната енергија е поскап од самата електрична енергија....тури му пепел за друго!

Кое е ваше искуство со ЕВН?

Rectangle-187.jpg

Првата светилка во Македонија се запалила во Скопје во 1909 година кога е изградена првата електрична централа на парен погон. Во тоа време Македонија била дел од турската империја.

Електрификацијата на другите градови се одвивала самостојно и одделно. После Скопје електрифицирана е Битола во 1924 година, а до 1930 година електрифицирани се Тетово, Велес, Куманово, Штип, Крива Паланка, Гевгелија, Виница и Кочани. Од 1931 до 1935 година електрифицирани се: Прилеп, Кичево и Демир Капија, а од 1936 до 1940 година електрифицирани се: Гостивар, Охрид, Струмица и Пробиштип.

Во тоа време електричната енергија се произведувала во мали хидроелектрични централи, но имало и централи на дизел и јаглен.

Најзначајни производствени објекти кои биле изградени пред Втората светска војна се: ХЕЦ „Пена“ со моќност од 1.760 КW изградена во 1927 година, Дизел електраната во Скопје изградена во 1933 година со моќност од 1.000 KW и ХЕЦ „Матка“ со моќност од 4.160 KW изградена во 1938 година.

Веднаш по завршувањето на Втората светска војна, во Македонија е формирано „Федерално електроенергетско претпријатие“ (ФЕП) за Македонија кое управувало со сите електроенергетски ресурси во државата. За разлика од претходниот период кога секој град имал независен и посебен електроенергетски развој, ФЕП за Македонија функционирала како единствена компанија на целата територија на државата во рамките на Федерална Југославија. Со текот на времето имињата на претпријатието се менувале: „ФЕП за Македонија“ до 1954, „Електростопанска заедница на Македонија“ до 1966, „Електро Македонија“ до 1990, „ЈП Електростопанство на Македонија“ до 2005, а по поделбата и ребрендирањето започнува да се употребува називот „ЕВН Македонија АД“ - Скопје.

Електроенергетскиот систем на Македонија од 1945 до 1990 година се развивал и бил составен дел од електроенергетскиот систем на поранешна Југославија. По распаѓањето на југословенската федерација и осамостојувањето на Република Македонија како независна држава следеше и прекинот во високонапонската мрежа со остатокот од СФРЈ. Ова значеше и осамостојување на македонскиот електроенергетски систем кој и покрај тешкотиите не дозволи поголеми проблеми во снабдувањето на потрошувачите со електрична енергија.

На крајот од 1944 година во Македонија производството на електрична енергија било скромно и изнесувало околу 14.200 МWh со инсталирана моќност од 9.600 КW.
Единственото претпријатие „АД Електростопанство на Македонија“, во 2005 година се подели на три претпријатија и тоа „АД ЕЛЕМ“ за производство на електрична енергија, „АД МЕПСО“ чија дејност е преносот на електрична енергија и „ЕСМ АД“ за дистрибуција на електричната енергија. Со купопродажниот договор во Април 2006 година „ЕСМ АД“ станува сопственост на концернот EVN AG од Австрија, a со ребрендирањето во 2008 година ова претпријатие го добива сегашното име ЕВН Македонија АД Скопје.

Веднаш по приватизацијата на ЕВН Македонија од страна на EVN AG во 2006 година започна целосна реорганизација на компанијата. Затекнатите лоши состојби во наплатата, загубите на електричната енергија, неквалитетната инфраструктура, лошите финансиски резултати и другите негативни показатели започнаа да се менуваат темелно и систематски. Со големите инвестициски вложувања, современа организациска и раководна поставеност и користење на најновите технолошки достигнувања во електроенергетската дејност, ликот и резултатите на компанијата целосно се променија.

Единственото претпријатие „АД Електростопанство на Македонија“, во 2005 година се подели на три претпријатија и тоа „АД ЕЛЕМ“ за производство на електрична енергија, „АД МЕПСО“ чија дејност е преносот на електрична енергија и „ЕСМ АД“ за дистрибуција на електричната енергија. Со купопродажниот договор во Април 2006 година „ЕСМ АД“ станува сопственост на концернот EVN AG од Австрија, a со ребрендирањето во 2008 година ова претпријатие го добива сегашното име ЕВН Македонија АД Скопје.

Screenshot 02-02-2023 22.07.42.png Screenshot 02-02-2023 22.08.03.png
 
Член од
29 јуни 2014
Мислења
24.155
Поени од реакции
39.857
што е ова пљачкава за пренос на струја што ја прават, денес гледам ми дошла сметката за струја и исто толку пари за пренос. Кој курац
 
Член од
7 септември 2016
Мислења
20.215
Поени од реакции
35.726
што е ова пљачкава за пренос на струја што ја прават, денес гледам ми дошла сметката за струја и исто толку пари за пренос. Кој курац
... штом влечеш електрична енергија трасата од далноводи и жици „се стресирал“ со тој пренос на ел.енергија, па мора да се плати тој „стрес“ :facepalm:
 
Член од
3 јануари 2023
Мислења
7.640
Поени од реакции
4.930
Го припремаат Македонското (мало)граѓанство за влез во еу. Имено таму кај нив чини 1 Киловат/Час 30 центи, а за нови корисници дури и 67 центи.
 
Член од
27 ноември 2007
Мислења
30.581
Поени од реакции
69.802
Прегледај го приврзокот 365457 Прегледај го приврзокот 365458

„...ЕВН Македонија, АД Скопје е енергетска компанија која на македонскиот пазар е активна од 2006 година. Дел е од ЕВН АГ Групацијата, водечки европски бренд за услуги во доменот на енергијата и животната средина. ЕВН во изминатите години инвестираше над 500 милиони евра во подобрување на севкупниот квалитет на дистрибуцијата и снабдувањето со електрична енергија, како и на корисничките услуги.
ЕВН Македонија е составена од повеќе компании кои ги обединуваат истите вредности за врвна корисничка услуга и оддржливост: ЕВН Хоме, ЕВН Снабдување, ЕВН Електрани и Електродистрибуција.
ЕВН е меѓународна компанија за енергетски и еколошки услуги, со седиште во Долна Австрија, најголемата покраина во Р. Австрија...“

бла...бла....бла....

... и кога све тоа го поминав уште еднаш да видам кој е тој ЕВН „ДЕНЕС“ што наплатува дупли сметки паушал за месец Јануари 2023 кога сметките се највисоки поради зисмкиот период, всушност тоа се само рефлексија на европски вредности преку ЕВН да се манипулира со чесниот граѓанин кој редовно ја плаќа својата сметка, за да сега во јануари биде „пријатно“ изненаден со дупли износ, онака самите кажувајќи по јавувањето на дрските оператори кои си ја оправдува ваквата работа дека било законски таква можност да не се мери електрична струја и да се плати колку потрошувачот потрошил туку да му се наплати дупло „паушал“ токму да ги покријат дупките на тие потрошувачи кои се само потрошувачи, но не и плаќачи, со дрзок поздрав од операторите „слободно тужете не’“!

Прегледај го приврзокот 365466

...невиден безобразлук, манипулирање и јавно кредитирање на ЕВН со средствата на граѓаните однапред да се платат нешто што НЕ Е ПОТРОШЕНО кој е во исти износ СО ТОА ШТО СЕ ПОТРОШИЛО од електрична енергија , со еден збор за јануари да се плати како за два месеци дупло, па сето тоа било законски, чик законски да биде да не се плати два месеци веднаш ќе те исклучат од мрежата, ама вака негови закони за манипулирање со туѓи пари е оправдано, па одозгора невидена дрскост „слобно тужете не’“, а сметката убаво назначено до кој датум МОРА ДА СЕ ПЛАТИ, после тоа ЗАТЕЗНА КАМАТА токму на двоен износ?

Прегледај го приврзокот 365467

... штом „измислениот“ износ на преносот на електричната енергија е поскап од самата електрична енергија....тури му пепел за друго!

Кое е ваше искуство со ЕВН?

Прегледај го приврзокот 365456

Првата светилка во Македонија се запалила во Скопје во 1909 година кога е изградена првата електрична централа на парен погон. Во тоа време Македонија била дел од турската империја.

Електрификацијата на другите градови се одвивала самостојно и одделно. После Скопје електрифицирана е Битола во 1924 година, а до 1930 година електрифицирани се Тетово, Велес, Куманово, Штип, Крива Паланка, Гевгелија, Виница и Кочани. Од 1931 до 1935 година електрифицирани се: Прилеп, Кичево и Демир Капија, а од 1936 до 1940 година електрифицирани се: Гостивар, Охрид, Струмица и Пробиштип.

Во тоа време електричната енергија се произведувала во мали хидроелектрични централи, но имало и централи на дизел и јаглен.

Најзначајни производствени објекти кои биле изградени пред Втората светска војна се: ХЕЦ „Пена“ со моќност од 1.760 КW изградена во 1927 година, Дизел електраната во Скопје изградена во 1933 година со моќност од 1.000 KW и ХЕЦ „Матка“ со моќност од 4.160 KW изградена во 1938 година.

Веднаш по завршувањето на Втората светска војна, во Македонија е формирано „Федерално електроенергетско претпријатие“ (ФЕП) за Македонија кое управувало со сите електроенергетски ресурси во државата. За разлика од претходниот период кога секој град имал независен и посебен електроенергетски развој, ФЕП за Македонија функционирала како единствена компанија на целата територија на државата во рамките на Федерална Југославија. Со текот на времето имињата на претпријатието се менувале: „ФЕП за Македонија“ до 1954, „Електростопанска заедница на Македонија“ до 1966, „Електро Македонија“ до 1990, „ЈП Електростопанство на Македонија“ до 2005, а по поделбата и ребрендирањето започнува да се употребува називот „ЕВН Македонија АД“ - Скопје.

Електроенергетскиот систем на Македонија од 1945 до 1990 година се развивал и бил составен дел од електроенергетскиот систем на поранешна Југославија. По распаѓањето на југословенската федерација и осамостојувањето на Република Македонија како независна држава следеше и прекинот во високонапонската мрежа со остатокот од СФРЈ. Ова значеше и осамостојување на македонскиот електроенергетски систем кој и покрај тешкотиите не дозволи поголеми проблеми во снабдувањето на потрошувачите со електрична енергија.

На крајот од 1944 година во Македонија производството на електрична енергија било скромно и изнесувало околу 14.200 МWh со инсталирана моќност од 9.600 КW.
Единственото претпријатие „АД Електростопанство на Македонија“, во 2005 година се подели на три претпријатија и тоа „АД ЕЛЕМ“ за производство на електрична енергија, „АД МЕПСО“ чија дејност е преносот на електрична енергија и „ЕСМ АД“ за дистрибуција на електричната енергија. Со купопродажниот договор во Април 2006 година „ЕСМ АД“ станува сопственост на концернот EVN AG од Австрија, a со ребрендирањето во 2008 година ова претпријатие го добива сегашното име ЕВН Македонија АД Скопје.

Веднаш по приватизацијата на ЕВН Македонија од страна на EVN AG во 2006 година започна целосна реорганизација на компанијата. Затекнатите лоши состојби во наплатата, загубите на електричната енергија, неквалитетната инфраструктура, лошите финансиски резултати и другите негативни показатели започнаа да се менуваат темелно и систематски. Со големите инвестициски вложувања, современа организациска и раководна поставеност и користење на најновите технолошки достигнувања во електроенергетската дејност, ликот и резултатите на компанијата целосно се променија.

Единственото претпријатие „АД Електростопанство на Македонија“, во 2005 година се подели на три претпријатија и тоа „АД ЕЛЕМ“ за производство на електрична енергија, „АД МЕПСО“ чија дејност е преносот на електрична енергија и „ЕСМ АД“ за дистрибуција на електричната енергија. Со купопродажниот договор во Април 2006 година „ЕСМ АД“ станува сопственост на концернот EVN AG од Австрија, a со ребрендирањето во 2008 година ова претпријатие го добива сегашното име ЕВН Македонија АД Скопје.

Прегледај го приврзокот 365462Прегледај го приврзокот 365463
Нема читање секој месец, особено месеците во кои се земаат годишни одмори и затоа се проценети сметките по мината потрошувачка. Ако лански зими/лета биле поладно/потопли, сметките се проценети на повисоки суми. Нареден месец (или кога и да ти читаат) има порамнување.

Никој не ти брани да го сликаш броилото на датумот на читање (секоја сметка горе-доле ти се чита во ист ден од месецот) и да им пратиш на корекција.
Сите го прават тоа, одма ти ја коригираат сметката.

Гревот во државава е само што 25%-ното население краде струја и таа оди во загуби, па истото влегува во пресметка на идните цени за домаќинствата што води кон зголемување на цените. Али тоа е слика на државата.
 
Член од
17 август 2011
Мислења
9.876
Поени од реакции
17.706
Нема читање секој месец, особено месеците во кои се земаат годишни одмори и затоа се проценети сметките по мината потрошувачка. Ако лански зими/лета биле поладно/потопли, сметките се проценети на повисоки суми. Нареден месец (или кога и да ти читаат) има порамнување.

Никој не ти брани да го сликаш броилото на датумот на читање (секоја сметка горе-доле ти се чита во ист ден од месецот) и да им пратиш на корекција.
Сите го прават тоа, одма ти ја коригираат сметката.

Гревот во државава е само што 25%-ното население краде струја и таа оди во загуби, па истото влегува во пресметка на идните цени за домаќинствата што води кон зголемување на цените. Али тоа е слика на државата.
Знаеш што не ми е јасно само, како го праат порамнувањето со поише тарифи сеа. Порано мање битно ќе ти го пребаци, ама сеа ако отидам во повисоката тарифа ради тоа?
 
Член од
12 декември 2010
Мислења
10.020
Поени од реакции
10.712
Знаеш што не ми е јасно само, како го праат порамнувањето со поише тарифи сеа. Порано мање битно ќе ти го пребаци, ама сеа ако отидам во повисоката тарифа ради тоа?
Броилата тарифираат одделно ефтина и скапа тарифа
 
Член од
29 јуни 2014
Мислења
24.155
Поени од реакции
39.857
не дупат у здрав памет со ова пренос на струја.
 
Член од
17 август 2011
Мислења
9.876
Поени од реакции
17.706
Броилата тарифираат одделно ефтина и скапа тарифа
Знам тоа, не се разбравме. Сега има 4 тарифи за скапа струја, од која последната е драстично поскапа. Они ако ми удрат паушал и ме однесат у последна тарифа, не можат да го порамнат тоа наредниот месец.
 
Член од
12 декември 2010
Мислења
10.020
Поени од реакции
10.712
Знам тоа, не се разбравме. Сега има 4 тарифи за скапа струја, од која последната е драстично поскапа. Они ако ми удрат паушал и ме однесат у последна тарифа, не можат да го порамнат тоа наредниот месец.
Епа наредната сметка кога ке е порамнувањето наместо да имаш киловати во 3 блок они што ке ги минусираат ке платиш по. ена за прв и втор и така пак не си оштетен
Е сеа може да се манипулира доста со ова
 
Член од
7 септември 2016
Мислења
20.215
Поени од реакции
35.726
Знам тоа, не се разбравме. Сега има 4 тарифи за скапа струја, од која последната е драстично поскапа. Они ако ми удрат паушал и ме однесат у последна тарифа, не можат да го порамнат тоа наредниот месец.
... е ајде де, ова апла ЕВН ја спонзорира владава, од сите страни не лажат и ни ги земаат парите неоправдано, а колку ми е инат дека едно Арачиново е енклава во сето ова!
 
Член од
17 август 2011
Мислења
9.876
Поени од реакции
17.706
Епа наредната сметка кога ке е порамнувањето наместо да имаш киловати во 3 блок они што ке ги минусираат ке платиш по. ена за прв и втор и така пак не си оштетен
Е сеа може да се манипулира доста со ова
Не глеам како ќе го порамнат ова. Пример, имам сметки од 2000 изминативе 2 месеци зашто не е отчитано и сега сум 1 мегават краток. Наредниот месец за да ме израмнат ќе ме однесат во 4та тарифа, неколку пати поскапа од нормалната, иако тоа е напраено претходно и треба да е во прва тарифа.
Колку што знам они немаат опција да видат кој месец колку си трошел, само запишуваат состојба.
 
Член од
27 ноември 2007
Мислења
30.581
Поени од реакции
69.802
Знаеш што не ми е јасно само, како го праат порамнувањето со поише тарифи сеа. Порано мање битно ќе ти го пребаци, ама сеа ако отидам во повисоката тарифа ради тоа?
Се менуваат блок тарифите пропорционално со деновите на читање.

пр. Во јануари ти оцениле дека си имал 800 kwh во ефтина и 320 kwh во висока.
Си платил 800 kwh по ефтина тарифа, 210 kwh по тарифа од прв блок од скапа, 110 kwh по втор блок од скапа.

Во февруари читале и виделе дека од последното читање во декември (значи за јануари и февруари) имаш 1300 kwh во ефтина и 450 kwh во скапа.
Да речеме дека времето на читање опфаќа 60 дена.
Тогаш блоковите за висока тарифа ти се прошируваат двојно.
Прв блок е од 0 до 420 kwh, втор е од 421 до 1260 kwh итн.

За ефтината нема дилеми, дека цената нема блокови.
Ти си платил 800 kwh во јануари, па ќе платиш уште 500 kwh во февруари за да исплатиш 1300 kwh.

Е сега за блоковите.
Вкупно си имал 450 kwh во висока. Според двојно проширените блокови за 60те денови, ти имаш 420 kwh во прв блок.
Ти веќе си платил 210 kwh во јануари, значи сега ќе платиш уште 210 kwh по цена од прв блок.

Во втор блок ти влегуваат останатите 30 kwh што ти недостасуваат до 450 kwh.
Ама тебе со проценката во јануари ти утнале тоталка и место да платиш 30 kwh во втор блок, си платил 110 kwh само во јануари.
Значи веќе си се преплатил и на оваа сметка ќе ти скратат 80 kwh изразени по цена од втор блок на крајот од сметката.

Не се краде овде, џабе се бунат луѓето. Место да се буниме што пола држава нема улично осветлување навечер, а сите ко попчиња си плаќаме секој месец :D

Автоматски споено мислење:

не дупат у здрав памет со ова пренос на струја.
Не, не дупи ЕВН, туку треба да се каже фала на Рада за бонбона бизнисот, што ја продаде Електродистрибуција на австријците. Едно е што се дадоа лиценците за домаќинства и слично, друго е да ги испошиткаш 90% од трафостаниците.
ЕВН НЕ ЈА ОДРЕДУВА ЦЕНАТА ЗА ПРЕНОС НА ЕНЕРГИЈА, ТУКУ РЕГУЛАТОРНА КОМИСИЈА.
Цената секогаш беше висока, само порано се' беше дадено зседнички на сметката, а сега е издвоено за секој дел по колку оди од крајната сметка.

Цената на електричната енергија за домаќинствата се одредува според трошоците кои ги јавуваат мепсо, евн и елем. Трите фирми бараат мнооооогу повисоки цени и поголем удел од крајната цена, регулаторна ја држи ниска цената заради партиски мир во куќа.
Во глобала цената не е висока, споредбено со европски рамки, туку ние сме сиромашна држава и немаме пари и се' ни изгледа скапо.
Чисто за информација, цените на пазарот во моментов се некои 2-3 пати повисоки од тоа што плаќаме ние со тарифиве, а до пред некој месец беа 10-15 пати поголеми.
Македонија нема производство доволно за да се снабди цела држава, а и тоа производство си повлекува трошоци за јаглен, мазут, транспорт, што е даааалеку над цената на струјата која ја плаќаме ние како домаќинства.
Владата ја субвенционира цената со некои 60%, инаку тек тогаш ќе беше бродолом за нас.

Никој не се буни што по 3000 денари плаќаме за претлата за кабловска, интернет и мобилен. Што трошоци имаат тие компании? :)
 
Последно уредено:
Член од
17 август 2011
Мислења
9.876
Поени од реакции
17.706
Се менуваат блок тарифите пропорционално со деновите на читање.

пр. Во јануари ти оцениле дека си имал 800 kwh во ефтина и 320 kwh во висока.
Си платил 800 kwh по ефтина тарифа, 210 kwh по тарифа од прв блок од скапа, 110 kwh по втор блок од скапа.

Во февруари читале и виделе дека од последното читање во декември (значи за јануари и февруари) имаш 1300 kwh во ефтина и 450 kwh во скапа.
Да речеме дека времето на читање опфаќа 60 дена.
Тогаш блоковите за висока тарифа ти се прошируваат двојно.
Прв блок е од 0 до 420 kwh, втор е од 421 до 1260 kwh итн.

За ефтината нема дилеми, дека цената нема блокови.
Ти си платил 800 kwh во јануари, па ќе платиш уште 500 kwh во февруари за да исплатиш 1300 kwh.

Е сега за блоковите.
Вкупно си имал 450 kwh во висока. Според двојно проширените блокови за 60те денови, ти имаш 420 kwh во прв блок.
Ти веќе си платил 210 kwh во јануари, значи сега ќе платиш уште 210 kwh по цена од прв блок.

Во втор блок ти влегуваат останатите 30 kwh што ти недостасуваат до 450 kwh.
Ама тебе со проценката во јануари ти утнале тоталка и место да платиш 30 kwh во втор блок, си платил 110 kwh само во јануари.
Значи веќе си се преплатил и на оваа сметка ќе ти скратат 80 kwh изразени по цена од втор блок на крајот од сметката.

Не се краде овде, џабе се бунат луѓето. Место да се буниме што пола држава нема улично осветлување навечер, а сите ко попчиња си плаќаме секој месец :D

Автоматски споено мислење:


Не, не дупи ЕВН, туку треба да се каже фала на Рада за бонбона бизнисот, што ја продаде Електродистрибуција на австријците. Едно е што се дадоа лиценците за домаќинства и слично, друго е да ги испошиткаш 90% од трафостаниците.
ЕВН НЕ ЈА ОДРЕДУВА ЦЕНАТА ЗА ПРЕНОС НА ЕНЕРГИЈА, ТУКУ РЕГУЛАТОРНА КОМИСИЈА.
Цената секогаш беше висока, само порано се' беше дадено зседнички на сметката, а сега е издвоено за секој дел по колку оди од крајната сметка.

Цената на електричната енергија за домаќинствата се одредува според трошоците кои ги јавуваат мепсо, евн и елем. Трите фирми бараат мнооооогу повисоки цени и поголем удел од крајната цена, регулаторна ја држи ниска цената заради партиски мир во куќа.
Во глобала цената не е висока, споредбено со европски рамки, туку ние сме сиромашна држава и немаме пари и се' ни изгледа скапо.
Чисто за информација, цените на пазарот во моментов се некои 2-3 пати повисоки од тоа што плаќаме ние со тарифиве, а до пред некој месец беа 10-15 пати поголеми.
Македонија нема производство доволно за да се снабди цела држава, а и тоа производство си повлекува трошоци за јаглен, мазут, транспорт, што е даааалеку над цената на струјата која ја плаќаме ние како домаќинства.
Владата ја субвенционира цената со некои 60%, инаку тек тогаш ќе беше бродолом за нас.

Никој не се буни што по 3000 денари плаќаме за претлата за кабловска, интернет и мобилен. Што трошоци имаат тие компании? :)
Аха значи ти ги шират границите според временскиот период на читање. Тоа не ми беше јасно.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom