Доказ дека времето не постои или е еден вид „паралелна димензија“

Што мислите за времето?

• Вкупно гласачи
    211

Ag0rA

NEBO666
Член од
29 февруари 2008
Мислења
1.667
Поени од реакции
60
Квантна физика.. хмм.. на пмф?
хихих... таму се запишувам после четворта :)

kokolo_sk

Фаринго Егзофагијален Дивертикулум
Член од
8 јуни 2006
Мислења
261
Поени од реакции
8
Ќе се обидам да бидам што е можно појасен. Гледиштето за времето е комплетно погрешно. Еве зашто. Да си го замислиме времето како една бесконечна права. На таа права избираме една точка, која што ни претставува сегашноста, а минатото и иднината се двете полуправи чија граница е сегашноста. И зарем точката како точка може да се измери? Дали е разумно да бараш единици за да ја измериш вредноста на точката? Додека пак со иднината и минатото е друг случај, кај нив можеш да зборуваш за мерни единици, секунда, час, година... што ти претставуваат отсечки од правата. Значи времето постои и математички, додека неговото реално постоење не е дискутабилно. За постоењето на било што материјално или од енергетска природа, или пак за постоењето на четирите основни фундаментални сили (оние кои се запознаени со квантната физика, поточно со Стандардниот Модел, знаат за што зборувам) е потребно простор, дефиниран со просторните димензии, и се разбира времето како засебна димензија. Она кое постои само во рамките на просторните димензии се нарекува виртуелност, и е нешто "безвременско", во контекст на тоа дека се работи за прецизно дефинирани функции. За да биде ова појасно, ќе ја земам математиката, вклучувајќи ги полиномите, матриците, векторите, геометриските тела. Велам безвременски само затоа што 2+2 од секогаш било 4, најпросто кажано. Додека постојат и апстракции кои имаат само временска димензија. Со ова повеќе се занимава филозофијата... нешто кое го утврдил и самиот Сократ. Така, само временска димензија имаат мислите, идејата за постоење на нештата. Поточно двојната природа на реалноста. За нешто да биде реално постоечко, му се потребни специфични вредности за просторните димензии и да се изреализира во временската димензија. На пример за една коцка реално да постои се потребни нејзини димензии, поточно просторни координати на СЕКОЈА нејзина можна честичка, и нејзина реализација во времето, односно природата на секоја честичка на посакуваната топка (дали ќе се работи, за кварк, електрон, неутрин... или пак некој босон). Токму затоа времето и просторот се ставаат во еден ист кош, наречен димензии, затоа што токму тие се потреби за реално постоење на нештата. А инаку, не постојат само 3 просторни димензии, односно должина, ширина и висина. Ако нешто не можеме да детектираме со нашите сетила, не значи дека тоа не постои во реалноста. Верувале или не, на макро просторно ниво, постојат 6 димензии, а од некои гледишта, тие се дури седум. Додека на микро ниво, квантното ниво, постојат 26. Повторно нешто кое е во директна врска со Стандардниот Модел. Во овие димензии, егзистираат честичките на различните нивоа на материја, и босоните, односно честичките на фундаменталните сили, нешто кое што е сосема друга приказна.

Со овие работи се занимава квантната физика, се учат на студии. Сепак мојата преголема љубопитност направи да сум одлично упатен во оваа проблематика. Доколку имате било какви прашања, тука сум да ви одговорам.

Odlicno odlicno se vcudonevidiv... ako e tvoe mislenje ti davam titula za pamenjakovic... bravo...

Ag0rA

NEBO666
Член од
29 февруари 2008
Мислења
1.667
Поени од реакции
60
Ќе се обидам да бидам што е можно појасен. Гледиштето за времето е комплетно погрешно. Еве зашто. Да си го замислиме времето како една бесконечна права. На таа права избираме една точка, која што ни претставува сегашноста, а минатото и иднината се двете полуправи чија граница е сегашноста. И зарем точката како точка може да се измери? Дали е разумно да бараш единици за да ја измериш вредноста на точката? Додека пак со иднината и минатото е друг случај, кај нив можеш да зборуваш за мерни единици, секунда, час, година... што ти претставуваат отсечки од правата. Значи времето постои и математички, додека неговото реално постоење не е дискутабилно. За постоењето на било што материјално или од енергетска природа, или пак за постоењето на четирите основни фундаментални сили (оние кои се запознаени со квантната физика, поточно со Стандардниот Модел, знаат за што зборувам) е потребно простор, дефиниран со просторните димензии, и се разбира времето како засебна димензија. Она кое постои само во рамките на просторните димензии се нарекува виртуелност, и е нешто "безвременско", во контекст на тоа дека се работи за прецизно дефинирани функции. За да биде ова појасно, ќе ја земам математиката, вклучувајќи ги полиномите, матриците, векторите, геометриските тела. Велам безвременски само затоа што 2+2 од секогаш било 4, најпросто кажано. Додека постојат и апстракции кои имаат само временска димензија. Со ова повеќе се занимава филозофијата... нешто кое го утврдил и самиот Сократ. Така, само временска димензија имаат мислите, идејата за постоење на нештата. Поточно двојната природа на реалноста. За нешто да биде реално постоечко, му се потребни специфични вредности за просторните димензии и да се изреализира во временската димензија. На пример за една коцка реално да постои се потребни нејзини димензии, поточно просторни координати на СЕКОЈА нејзина можна честичка, и нејзина реализација во времето, односно природата на секоја честичка на посакуваната топка (дали ќе се работи, за кварк, електрон, неутрин... или пак некој босон). Токму затоа времето и просторот се ставаат во еден ист кош, наречен димензии, затоа што токму тие се потреби за реално постоење на нештата. А инаку, не постојат само 3 просторни димензии, односно должина, ширина и висина. Ако нешто не можеме да детектираме со нашите сетила, не значи дека тоа не постои во реалноста. Верувале или не, на макро просторно ниво, постојат 6 димензии, а од некои гледишта, тие се дури седум. Додека на микро ниво, квантното ниво, постојат 26. Повторно нешто кое е во директна врска со Стандардниот Модел. Во овие димензии, егзистираат честичките на различните нивоа на материја, и босоните, односно честичките на фундаменталните сили, нешто кое што е сосема друга приказна.

Со овие работи се занимава квантната физика, се учат на студии. Сепак мојата преголема љубопитност направи да сум одлично упатен во оваа проблематика. Доколку имате било какви прашања, тука сум да ви одговорам.
Хмм.. а како со ова го поврзуваш движењето низ времето кое настанува при движење низ „,материјалните димензии..“ тие три?

Во последно време помалце размислувам за вакви ствари.. за губење време почнав да се тупам со некои сложени алгоритми во некои програмски јазици.. кои немаат некоја примена во пракса.. т.е. се само за губење време..

Се сеќавам дека имав една идеја/теорија/хипотеза ( или како и да ја наречам ) во врска со времето.. од која што следи дека времето е карактеристика на материјата, а не на универзумот...

Решив да паузирам со вакво губење време поради моите знаења во врска со вишата математика... поради тоа што тие се мали.. но планирам да продолжам со вакви размислувања.. на факс :)

ова де иснститут имаш хемиски,математички,физика,етнологија ,биологија и иформатика
awe па кажаааааав.. квантна физика.. институт за физика..
хмм.. се двоумам со информатиката..

Еј.. слушнавте за школата на млади физичари на пмф.. мислам почнува на 12 12.. незнам точно.. јас се пријавив само не сум сигурен дека ќе одам.. церн не ми изгледа доволно привлечен..

А ти на пмф да не си?

▒IsNoGood▒

A hell of a brainiac
Член од
8 декември 2008
Мислења
155
Поени од реакции
8
Нема да цитирам за да не претерам со големината на цитатот. Ти велиш како со ова го поврзуваш движењето низ времето кое настанува при движење низ „,материјалните димензии..“ тие три?

Вака. Движењето низ времето не настанува при движење низ просторните димензии. Или нешто си се збркал, или пак не си се изразил добро. Многу е важно да се биде што по прецизен кога се говори за науката, а и воопшто. Еве која е врската меѓу димензиите. За да настанат промени на материјата во просторните димензии (да ја смени својата положба), потребно е да помине одредено време, но што не значи нормално дека мора да настанат некави промени во нејзината местоположба (Ова е сосема релативно, во зависност од тоа во однос на кои тела зборуваме за промена на положбата, затоа што гледано од апсолутни космички размери, се се движи, во однос на центарот на Универзумот). Во секој друг случај, не треба да ги мешаме движењето низ просторот, и движењето низ времето, затоа што се од сосема различна природа, карактер. погоре напишав за причината која се ставаат во иск кош, наречен димензии.

А движење со брзина поголема од онаа на светлината, е сосема можно, и изводливо, без да настане искривување на времето. Барем никакви временски деформации не настануваат при експерименти од ваков тип, а кои постојат. Како на пример, пренос на информации, односно електронски импулси (елекрични полнежи, електрони), под дејство на магнетни полиња. Можеби сепак се крие вистина позади Ајнштајновата теорија на релативноста, но далеку сме од технолошки можности за да докаживаме константност или релативитет на времето. А интересно е тоа што квантната теорија, и онаа на релативноста, се математички некомпактибилни. Никој не успеал за сега да најде врска во математиката преку која тие две ќе можат да функционираат. Несомнено, оној кој ќе го стои тоа, ќе биде прогласен за неприкосновен гениј. Или во најмала рака, не му бега една Нобелова награда.

Инаку сум трета година во РЈК, природно математички смер. Преокупираноста со математиките не ме спречи да се задлабочам во квантната физика и хемија. Слушнав дека на електро имало некој смер поврзан со квантна физика, па ништо чудно да завршам токму таму, па ако ми се насмевне среќата, и во CERN.

А ме интересира твојата теорија.

BTW, ова се мои сопствени гледишта кон работите, нормално, поткрепени со факти. Јас само ги поврзувам работите за да се добие целосната слика. Сепак, имам само 17 години. Не гарантирам за нивна целосна веродостојност. Но доколку некој не мисли како мене, ќе ми биде задоволство да го чијам неговото мислење и реплицирам на истото.

D

Delux

Гостин
Како е можно ова?

Ме интересира што мислите за ова мое мислење, и ако се согласувате со него, како ќе го продолжите,т.е. која е 2ра 3та и т н димензија на времето, а ако не се согласувате со ова мислење, тогаш сакам да го слушнам вашето, и да ми кажете што не е логично во моето мислење, зошто не се солгасувате со него....
Твојот пост ќе послужи за доказ на минатото,микоро секунда е сегашноста,впрочем ми треба помалку од секунда за една буква.

▒IsNoGood▒

A hell of a brainiac
Член од
8 декември 2008
Мислења
155
Поени од реакции
8
Твојот пост ќе послужи за доказ на минатото,микоро секунда е сегашноста,впрочем ми треба помалку од секунда за една буква.
Како не сфаќате дека сегашноста не може да се измери??? Ниту со милисекунда, ниту наносекунда, ниту било каква! Таа е само еден момент. Види го мојот прв пост на оваа тема и ќе ти стане јасно.

Ag0rA

NEBO666
Член од
29 февруари 2008
Мислења
1.667
Поени од реакции
60
▒IsNoGood▒,
Да, се` се движи, но, со различна брзина во однос едни на други.
За две тела што во однос на некое тело се движат со различа брзина, времето за нив тече различно. Делитација на времето. Таа експериментално потврдена.
Така да, не ги мешам движењата, туку правам поврзување.

Член од
7 јули 2008
Мислења
131
Поени од реакции
4
Како е можно ова?
епа вака:
ќе почнеме од сегашноста,
како се дефинира таа?
Постои ли толку мала единица време што ќе ја дефинира сегашноста?
Не,
епа ако не постои, тогаш можеме да кажеме дека сегашноста не постои.
Ако сегашноста не постои, тогаш нема што да го разделува минатото од иднината,
Знали, ни минатото ни иднината не постојат.
А ако не постојат минатото сегашноста и иднината,
НИ ВРЕМЕТО НЕ ПОСТОИ....

После ова мое размислување, почнав на времето да гледам под друг агол.

Почнав димензиите ( должина, ширина, висина и т н ), преку точка, права, рамнина, простор и т н, да ги гледам како еквивалент на времето.

Како што точката нема должина, така и сегашноста нема траење...
и.т.н.

Ме интересира што мислите за ова мое мислење, и ако се согласувате со него, како ќе го продолжите,т.е. која е 2ра 3та и т н димензија на времето, а ако не се согласувате со ова мислење, тогаш сакам да го слушнам вашето, и да ми кажете што не е логично во моето мислење, зошто не се солгасувате со него....
Ме мрзе да ги читам сите постови па ке го коментирам овој само.

Време, должина, тежина и уште некои( не се сеќавам кои се) се основни величини. И од нив се изведени сите други. Што значи тоа?
Дека за нив нема дефиниција, некои паметни луге( за разлика од тебе) зеле еталони кои сега се во лувр во музеј и рекле:
(ова е за пример)
Должината од ова тело ке биде основна должина (1метар)
Тежината од ова тело ке биде основна тежина (1 грам) итн

И така за да не дојде до заблуда ги прифатиле цел свет и се ориентираат според нив.

Најдобар доказ дека времето постои е тоа што растеме, па старееме итн.
И тие паметните луѓе рекле дека одреден период за да се случи нешто ке се мери со време (1 секунда)

А за тие кои имаат мала интелегенција слободно нека мислат дека време не постои и ке уживаат во вечноста

Ag0rA

NEBO666
Член од
29 февруари 2008
Мислења
1.667
Поени од реакции
60
Ме мрзе да ги читам сите постови па ке го коментирам овој само.

Време, должина, тежина и уште некои( не се сеќавам кои се) се основни величини. И од нив се изведени сите други. Што значи тоа?
Дека за нив нема дефиниција, некои паметни луге( за разлика од тебе) зеле еталони кои сега се во лувр во музеј и рекле:
(ова е за пример)
Должината од ова тело ке биде основна должина (1метар)
Тежината од ова тело ке биде основна тежина (1 грам) итн

И така за да не дојде до заблуда ги прифатиле цел свет и се ориентираат според нив.

Најдобар доказ дека времето постои е тоа што растеме, па старееме итн.
И тие паметните луѓе рекле дека одреден период за да се случи нешто ке се мери со време (1 секунда)

А за тие кои имаат мала интелегенција слободно нека мислат дека време не постои и ке уживаат во вечноста
Природните науки, не разликуваат паметни и глупави луѓе.
Разликуваат само луѓе кои што докажале дека се во право, и луѓе кои не докажале дека се во право.

Коефициентот на интелигенција не влијае на тоа дали некој ќе „мисли“ дека постои вечноста. Тоа „мисли“, е верува.
На темава нема простор за верување.

Некои паметни луѓе рекле и дека никогаш нема да ни биде потребна меморија поголема од околу 500 килобајти ( Бил Гејтц ).. дека во сите домови ќе имаме нуклеарни правосмукалки и такви ствари..
Од тоа следи дека не е важно кој рекол, туку, важно е што рекол.
По тоа, твојата хипотеза за влијанијето на коефициентот на интелигенција врз точноста на мислењата, паѓа во вода.

Што значи, дека од твојата интелигенција не зависи дали ќе видиш „или“ во насловот на оваа тема.
Претпоставувам дека со тоа што докажа дека времето постои, мислиш дека докажа дека моите постови не се точни.

Морам да признаам, многу добро кажано!
Добро, лошо,
релативни работи ;).

Член од
3 декември 2008
Мислења
133
Поени од реакции
6
Постои затоа што ако не би постоело, све ќе биде смрзнато, т.е. ништо нема да постои затоа што ништо нема да се движи. Времето и просторот се во една димензија и тие мораат да идат право пропорционално. Времето неможе да се витка или промени. Ако Времето се промени, тогаш паралелно и просторот се променува.

Kajgana Shop

На врв Bottom