Доброволен македонски "голи оток"

Член од
11 јуни 2006
Мислења
315
Поени од реакции
0
Браво АБЦ, браво за темава.
Јас предлагам оваа, и други вакви теми се најдат на масата на новата влада, а не разни кретенизми, како на пример имплементации на разноразни рамковни договори и други албански уцени, како и учества на разноразни национњности во државните органи.
Ова треба да им биде авфа и омега. Ако го решат овој проблем, тогаш сите проблеми сами по себе ке нестанат!
Владата, е одговорна за оваа состојба, и владата треба да ја реши. Ако може - нека ја рењши. Ако не може, нека си оди и нека дојде некој што може. Народот не може веке да издржи! Време - НЕМА!!!
Каталавено? Мистер Грујо? Мистер Тача? Се разбравме ли?

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Abe nemaat tie vreme za takvi raboti,znaesh godishni odmori,pa raspredelba na resori,pa lokalni izbori,pa pak godishni odmori,pa donesuvanje na zakoni,pa implementacija na tie zakoni,pa pak godishni odmori,pa razgovori so MMF,pa akcija za privlekuvanje na stranski "investitori",pa razgovori za imeto ili prezimeto,pa pa godishni odmori,posle imame razgovori so kreditorite da dadat ushte neshto za 150 000 administracija(polovina od vrabotenite) i veke se blizat pripremi za novi izbori koga ne treba da se experimentira so takvi "osetlivi" raboti kako shto se dobrovolnite "goli otoci" vo Makedonija.

Член од
11 јуни 2006
Мислења
315
Поени од реакции
0
Гледам јас, пак по старо!
Тате на мама, мама на тате-
Детето без капа остана!
Господ нека ни е на помош!

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
E pa,ne e seedno,neli?

Член од
11 јуни 2006
Мислења
315
Поени од реакции
0
На турски тоа се вика,
Јаланраш-Валанраш
Утилен гелеџек!
Тоест,
Може и вака,може и инаку, ама, на крајот ќе дојде пеглата и се ќе исправи!

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Ama "damkite" ostanuvaat.:)

Член од
11 јуни 2006
Мислења
315
Поени од реакции
0
Е, дамките остануваат, тоа се вика историја.
И она што се случува денес, е ново на ѓубриштето на историјата.
А на тоа ѓубриште има ѓубре....Ехеееејјј!

Член од
29 април 2005
Мислења
383
Поени од реакции
35
Владата, е одговорна за оваа состојба, и владата треба да ја реши. Ако може - нека ја рењши. Ако не може, нека си оди и нека дојде некој што може. Народот не може веке да издржи! Време - НЕМА!!!
Народот веќе не може да издржи со преполни туристички капацитети, со купување на станови однапред, многу пред да се изградат, со купување на возила, со полни кафулиња итн. :pos2: :pos:

Извини 0405037957, но нависитна е смешно!!! Немам намера да те исмејувам или да те навредам ама сепак е навистина смешно. Исто така е смешно да се очекува некоја влада (бирократи) да решаваат кој каков живот ќе живее. Ти сакаш некој да ти кажува како да си го живееш животот?

Годинава од искршениот камен мислам дека јас и брат ми сами ќе заработиме над 2.000 евра", објаснува постариот брат.
Ова не сте го прочитале, а?
Ќе заработеле над 2000 евра!!!
Кутрите тие каменоломци, современи голо отичари, кутрите!!!:pos:
Ќе заработат над 2000 евра. Просто ми се плаче над нивната судбина. Толку им е тежок животот. Дали знаеш колку луѓе можат да се „пофалат“ со помала заработувачка. Ако им е тешка работата нека се фатат за полесна работа.
Текстов е напишан дефинитивно под нарачка за да му се наштети некому или пак за да се ќари нешто од типацот, сопственикот на каменоломот.

Сакам да ме сфатите правилно! Соц. реализмот кај нас умре заедно со „успесите“ кои ги имаше.
Дали дојде до нов вид на општествено уредување? Е тоа е веќе вистинското прашање!!!
Дали ние како поединци сакаме или знаеме за друг вид на општествено уредување? И ова е вистинско прашање.

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Znaci 2000 evra za trojca predstavuva "malo bogatstvo" vo Makedonija.Toa se pari ne e igracka koga se znae deka toa e po 1-2$ na den za sekoj od trojcata "krshaci na kamenja".E nim treba da im se "zaviduva" a da gi zalime rabotnicite vo Indija kade shto se zarabotuva i po 3$ na den za slicna rabota.Sega znaeme deka vo Indija nekoi prehrambeni produkti se poeftini odkolku vo Makedonija ama shto ima vrska so nashiov slucaj toa.Zatoa imame soc.realizam no samo vo administracijata na Makedonija koja ja nadmina brojkata od 150 000 i koj neznaat shto e toa krshenje na kamen,tie seushte neznaat deka soc.realizmot zavrshi i sega ima nov vid na ureduvanje vo Makedonija.Krshacite na kamen znaat za toa so sekoja kapka pot koja im se sleva vo gumenite cizmi na 60 stepeni za 2$ na den vo prosek,ama birokratijata ili kako shto noviot mandator obozava da se narekuva "tehnokratijata" seushte zivee vo son i misli deka ziveat vo nekoj nov soc.realizam so "nishanje na vrati" i voopshto ne najavuvaat deka ke prestanat so zgolemuvanje na parazitskata administracija koja ja pie potta na "krshacite".

Струмикс

Еден...не го знаеш!
Член од
9 декември 2005
Мислења
13.811
Поени од реакции
3.346
2000 евра годишно е еднакво на македонска просечна плата. Е сега секоја работа има тежина, а тие луѓе се нафатиле да работат за таа плата. Во Струмица има мал милион грчки „конфекции” кои вработуваат претежно жени и ги плаќаат не повеќе од 5000 ден на месец. И сето е тоа нелегално вработување.

Ако веќе власта треба да прави нешто, тоа е да го спречи нелегалното вработување, а не да се меша во политиката на претприемачот.

asterix_m

Регулатор
Член од
19 април 2006
Мислења
2.765
Поени од реакции
33
protivpropaganda напиша:
Народот веќе не може да издржи со преполни туристички капацитети, со купување на станови однапред, многу пред да се изградат, со купување на возила, со полни кафулиња итн. :pos2: :pos:

Извини 0405037957, но нависитна е смешно!!! Немам намера да те исмејувам или да те навредам ама сепак е навистина смешно. Исто така е смешно да се очекува некоја влада (бирократи) да решаваат кој каков живот ќе живее. Ти сакаш некој да ти кажува како да си го живееш животот?

Ова не сте го прочитале, а?
Ќе заработеле над 2000 евра!!!
Кутрите тие каменоломци, современи голо отичари, кутрите!!!:pos:
Ќе заработат над 2000 евра. Просто ми се плаче над нивната судбина. Толку им е тежок животот. Дали знаеш колку луѓе можат да се „пофалат“ со помала заработувачка. Ако им е тешка работата нека се фатат за полесна работа.
Текстов е напишан дефинитивно под нарачка за да му се наштети некому или пак за да се ќари нешто од типацот, сопственикот на каменоломот.
Сакам да ме сфатите правилно! Соц. реализмот кај нас умре заедно со „успесите“ кои ги имаше.
Дали дојде до нов вид на општествено уредување? Е тоа е веќе вистинското прашање!!!
Дали ние како поединци сакаме или знаеме за друг вид на општествено уредување? И ова е вистинско прашање.

Имаш право заврши времето кога една влада мислеше за секој човек пооедино, да комунизмот беше таков , сега е време на оние кои се снаодливи и кои ги бива.

А и не сите луге во македниоја дека немаат пари да преживеат, за сите оние коли и мотори и скапи наочари, гардероби излегување по кафичи и дискотеки индицира нешто друго дека во земјава има луге и тоа не е мал бројот кои живееат солидно.

Значи треба нешто друго да ссе менува во државата за да се сменио сликата, тоа сите оние пари коисе вртат низ македонија, да се оданочат односно да се прикажат. Е дури тогаш ќе ја добиеме реалната слика за РМ

Член од
11 јуни 2006
Мислења
315
Поени од реакции
0
Противпропаганда,
не сакам да се надмудрувам со тебе за очигледни нешта. Мене, како на човек од морал и вера, ми се стегна срцето кога го прочитав натписот за овие курти луѓе, наши браќа по крв и вера, кои во сопствената земја се мачат и се експлоатирани од бездушни типови и разни криминогени банди и мафии.
Ако е 2000 евра, за двајца, ГОДИШНО, нели, многу, тогаш или е ова некоја неслана шега, или, си ограничен, или си некаков провокатор!
Оти, ако сме зтанала запад, јас те уверувам дека на запад никој така не работи за 1000 евра годишно, ни за 11000 евра..
Ти мисли си што си мислиш а јас ке мислам она што јас мислам.
Сепак луѓето сме различни. Мене ме боли за луѓето, а ти ајде смеј им се и мисли како си по паметен од нив продавајки оружје, дрога или проституција!
Одма ќе ти кажам - не си!

Член од
29 април 2005
Мислења
383
Поени од реакции
35
не сакам да се надмудрувам со тебе за очигледни нешта.
Како прво, никој на форумов не се надмудрува кога ќе реши да комуницира со мене туку прави муабет, дискутира или презентира свои аргументи, се шегува, но никогаш не се надмудрува. Каде што доколку аргументите на мојот соговорник се посилни од моите јас се повлекувам.

Мене, како на човек од морал и вера, ми се стегна срцето кога го прочитав натписот за овие курти луѓе, наши браќа по крв и вера, кои во сопствената земја се мачат и се експлоатирани од бездушни типови и разни криминогени банди и мафии.
Риспект, батка!!! Особено за делот на моралот и верата!!!
Делот на експлоатираноста ми мати памет. Тврдам дека тие луѓе не се со сила однесени да работат таму туку тие таму работат чисто по нивна волја бидејки процениле дека е доволно доходовно за нив инаку ќе бараа друга нетолку „напорна“ работа.

Ако е 2000 евра, за двајца, ГОДИШНО, нели, многу, тогаш или е ова некоја неслана шега, или, си ограничен, или си некаков провокатор!
Оти, ако сме зтанала запад, јас те уверувам дека на запад никој така не работи за 1000 евра годишно, ни за 11000 евра..
Во текстот пишуваше дека ќе заработат над 2000 евра, но не е кажано за колку време, нели? Друга работа е тоа што браќата не работат веќе тутун затоа што не било толку исплатливо, а кршењето камен било повеќе исплатливо.:ija:
По кој основ ние треба нив да ги жалиме кога имаат можност да бираат што и како ќе заработат?
Во нашето општество постојат повеќе семејства кои не можат да заработат, по разни основи, толку колку што заработуваат каменоломците ама не те гледам дека нив ги жалиш покрај напомената на Струмикс. Сепак наоѓаш сила да ме навредуваш.
Излегува дека твојот морал и вера се палат само во моментот кога ќе ти биде посочено од страна на некој медиум. За разлика од тебе, со Струмикс заедно ние, нашиот морал и вера, работат постојано и во поширок обем опфаќајки го целото општество, а не само тоа што ќе ни биде посочено.

Ти мисли си што си мислиш а јас ке мислам она што јас мислам.
Сепак луѓето сме различни. Мене ме боли за луѓето, а ти ајде смеј им се и мисли како си по паметен од нив продавајки оружје, дрога или проституција!
Одма ќе ти кажам - не си!
Тврдам дека тебе „те боли“ за луѓето!!! ,
Продаваш тука лажен морал и хуманост, односно добри намери без да знаеш дека патот до овој пекол ни беше поплочен од добри намери. Добри намери од „социјален“ тип како твоите. Подалеку од Маркс не гледаш. Ништо не ти е јасно, а твоите познавања за општествените текови ти се на многу ниско ниво, а сепак наоѓаш сила (суета) да ме навредуваш пред да побараш објаснување на значењето на мојот, но и на Струмикс пишувањето.

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Tokmu zatoa ja narekov temata "dobrovolen-goli otok".Znaci ovie luge dobrovolno odat na "goli otok" ako se zaboravi zarabotkata od 2000 evra godishno koj moraat da gi "najdat" dokolku sakaat da preziveat so nivnite semejstva,zatoa shto nashite "tehnokrati" ne mozat da im obezbedat druga alternativa kade bi zarabotile za zivot.

Kajgana Shop

На врв Bottom