Дали "EU" треба да ја викаме "GR"?

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Bi trebalo,koga se spomenuva "EU" nashite politicari da go upotrebuvaat terminot "GR",zatoa shto site drugi drzavi osven Grcija se "irelevantni" i e nepotrebno da se konsultiraat za bilo kakvi prashanja vo pogled na nasheto clenstvo ili sorabotka so unijata.Kon ova bi go dodal i sledniot prilog:

Грција го повишува тонот околу интеграцијата на Македонија во Европската унија и, иако во ниту еден политички дијалог со нашата земја спорот со името не се наметна како тема за дискусија, таа сў поагресивно става до знаење дека патот на нашата земја во Унијата не е можен без договор со Атина. Изјавите и потезите што ги влече грчкиот државен врв овој месец сў повеќе личат на кампањата што Атина ја водеше со Турција околу Кипар, а која резултираше со силна грчки интонирана изјава на Брисел, кој побара од Анкара да го признае грчкиот дел од островот ако сака да стане дел од Унијата.
Прашањето што се наметнува деновиве, и покрај целата сериозност на темите за непосредните спогодби, Вранишковски и копаните на Велија Рамковски, е дали по Турција, сега е ред на Македонија да излезе во пресрет на грчките уцени ако сака позитивен одговор за кандидатурата во ЕУ.
Она што е видливо изминатите недели е дека Македонија се обидува да го стави спорот на втор план, бидејќи не Ј оди во прилог сега да го отвора, а Атина од своја страна го засилува, со интензивни посети на САД и на Њујорк и со тивко сплеткарење во ЕУ. Видливо е, исто така, дека Грција сака да ја замрзне преговарачката ситуација со предлогот на Метју Нимиц за Република Македонија-Скопје со македонска транскрипција, а од наша страна се пуштаат информации дека ќе има и нови предлози, иако реално секоја од страните ги игнорира предлозите на спротивната или глатко ги одбива.
Деновиве, преку изјавата на понизок функционер во Стејт департментот, САД нагласија дека има стар предлог на маса за кој треба сў уште да се разговара, без оглед што македонската Влада го одби јавно преку медиумите, што зборува дека агресивната дипломатија на Атина почна да дава резултат околу она што го замислиле - да се отвори прашањето околу името во ЕУ во моментот кога е најпогодно за нив и околу предлог што го преферираат тие.
Ослободена од кипарскиот проблем Атина сега целата дипломатска енергија ќе ја фокусира на Македонија, а единствена стратегија што ја има на располагање нашата Влада е да го одлага тоа прашање колку што може подолго во Унијата, повикувајќи се на одредбите од Привремената спогодба кои забрануваат грчко вето, но само за името БЈРМ.
Дека настаните ќе се одвиваат на таков начин потврдија и последните изјави на грчкиот претседател Каролос Папуљас, кој ја искористи средбата со претседателот на Србија и Црна Гора, Светозар Маровиќ, за да Ј порача на Македонија дека кулминирала во непопустливоста и дека ќе треба да ги земе предвид последиците од тоа врз европската перспектива на земјата. Критикувајќи ја Македонија што не го сменила името, Папуљас оценил дека со тоа "кулминирала нејзината непопустливост која ги навредува и Обединетите нации како посредник во спорот". Според него, Македонија го одбила предлогот на Метју Нимиц токму кога Грција ја поддржала земјата на повеќе нивоа, констатирајќи дека е загрижувачки фактот што нашата земја инсистирала на "монополизирање на името Македонија и од тој аспект спроведува и непријателска пропаганда спрема Грција". Според Папуљас, Грција ја исцрпила сета своја добра волја и флексибилност, а ја игнорирала политичката цена што треба да ја плати правејќи значајни чекори во напорите да се постигне заемно прифатливо решение за името. Папуљас потоа потенцирал дека Атина ја поддржува цврсто европската перспектива на Македонија која ќе придонесе за стабилност и просперитет на регионот, но дека таа е директно врзана со решавање на прашањето за името.
Дека Атина ќе се реши за оваа варијанта, во стилот нудење "морков и стап", т.е. давање божемна силна поддршка за нашата интеграција, а практично ставање сопки на кандидатурата за членство во Унијата, се прогнозираше одамна. Изненадува само нивото на арсеналот што го употребува за да го постигне тоа, а кој се сведува на фабрикување наводна непријателска пропаганда, пакување на имиџ на непопустливост на Македонија, па до аферата Вранишковски која, сосема е извесно, има грчка инспирација.

yin yang

Who, me?
Член од
24 април 2005
Мислења
1.621
Поени од реакции
32
Dali "EU" treba da ja vikame "GR"?

ABC напиша:
Bi trebalo,koga se spomenuva "EU" nashite politicari da go upotrebuvaat terminot "GR",zatoa shto site drugi drzavi osven Grcija se "irelevantni" i e nepotrebno da se konsultiraat za bilo kakvi prashanja vo pogled na nasheto clenstvo ili sorabotka so unijata.Kon ova bi go dodal i sledniot prilog:

Сите членки на ЕУ се со еднакви права. Не одлучува само Грција за се. Секоја земја членка поединчно се залага за прашања кои се од нејзин интерес.

Како може ЕУ да се ословува со ГР?

Не можам да се изначудам какви се идеи ви доаѓаат на памет. :roll:

Konstantin

Филозоф
Член од
6 мај 2005
Мислења
244
Поени од реакции
0
Po tapa tema odamna nemam sretnato. A zasto EU da ne ja vikame "IS" kako Israel, neli veruvas deka se e nivno maslo.?

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193

yin yang напиша:
ABC напиша:

Сите членки на ЕУ се со еднакви права. Не одлучува само Грција за се. Секоја земја членка поединчно се залага за прашања кои се од нејзин интерес.

Како може ЕУ да се ословува со ГР?

Не можам да се изначудам какви се идеи ви доаѓаат на памет. :roll:

Sakash da recesh deka ne bi trebalo samo Grcija da odlucuva za se,kako shto e vo slucajot so Makedonija.Oti kako shto gledam edinstveno Grcija e taa shto "fakticki" gi nasocuva site odluki na NATO i EU koj se odnesuvaat na slucajot Makedonija.

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Konstantin напиша:
Po tapa tema odamna nemam sretnato. A zasto EU da ne ja vikame "IS" kako Israel, neli veruvas deka se e nivno maslo.?
Mozebi Bugarite ili Romancite ke ja vikaat IS namesto EU,koga ke dojde momentot za nivni priem.No zasega za nas ovde vo Makedonija site prashanja shto se odnesuvaat na clenstvo vo unijata gi "koncepira" i gi "podmetnuva" GR,zatoa nie treba da bideme realni i da i pogledneme na "vistinata" vo oci.

yin yang

Who, me?
Член од
24 април 2005
Мислења
1.621
Поени од реакции
32

ABC напиша:
Sakash da recesh deka ne bi trebalo samo Grcija da odlucuva za se,kako shto e vo slucajot so Makedonija.Oti kako shto gledam edinstveno Grcija e taa shto "fakticki" gi nasocuva site odluki na NATO i EU koj se odnesuvaat na slucajot Makedonija.

Сакам да кажам дека ако некоја членка на ЕУ чувствува потреба да стави вето на земја која не е во унијата, има право да го направи и тоа.

Ако имавме спор со Франција, како ке предложеше да ја викаме ЕУ? Пиер?

yin yang

Who, me?
Член од
24 април 2005
Мислења
1.621
Поени од реакции
32
ABC напиша:
Konstantin напиша:
Mozebi Bugarite ili Romancite ke ja vikaat IS namesto EU,koga ke dojde momentot za nivni priem.No zasega za nas ovde vo Makedonija site prashanja shto se odnesuvaat na clenstvo vo unijata gi "koncepira" i gi "podmetnuva" GR,zatoa nie treba da bideme realni i da i pogledneme na "vistinata" vo oci.

Се додека има Македонци кои ја промовираат идејата за Голема Македонија се дотогаш Грција ке го спори нашето влегување во ЕУ.

И што е со македонското лоби во ЕУ? Што се случува со Македонците во дијаспората... Пример. Грците имаат огромно и јако лоби насекаде во светот. Или можеби нашите иселеници немаат моќ како Грчките?

Член од
15 мај 2005
Мислења
134
Поени од реакции
0
yin yang напиша:
Се додека има Македонци кои ја промовираат идејата за Голема Македонија се дотогаш Грција ке го спори нашето влегување во ЕУ.

И што е со македонското лоби во ЕУ? Што се случува со Македонците во дијаспората... Пример. Грците имаат огромно и јако лоби насекаде во светот. Или можеби нашите иселеници немаат моќ како Грчките?
МПО имат, ама те са б'лгари.

додека има македонци, които настојават, че имат нешто обшто с античните македонци, Г'рција че го слага ветото на Македонија, и с право, и с'с сила.
Проблема не е в самото име, а в тези претенции, дори и да са изразјавани неофициално.

Пука им на г'рците за Голема Македонија, всеки знае че днес граници не се променјат. Колкото ни пука и на нас.

yin yang

Who, me?
Член од
24 април 2005
Мислења
1.621
Поени од реакции
32
shovinist напиша:
yin yang напиша:

МПО имат, ама те са б'лгари.

додека има македонци, които настојават, че имат нешто обшто с античните македонци, Г'рција че го слага ветото на Македонија, и с право, и с'с сила.
Проблема не е в самото име, а в тези претенции, дори и да са изразјавани неофициално.

Пука им на г'рците за Голема Македонија, всеки знае че днес граници не се променјат. Колкото ни пука и на нас.

Јас колку што знам нема докази ни дека сегашниот Грчки народ ни сегашниот Македонски народ потекнуваат од Античките Македонци. Народот зборувам, не географски териториите каде постоела Античка Македонија и денешни Грција и Македонија.

После толку војски, толку преселби и расселувања прашање е дали денес воопшто постои на планетава барем еден ген од Античките Македонци.

Член од
15 мај 2005
Мислења
134
Поени од реакции
0
yin yang напиша:
Јас колку што знам нема докази ни дека сегашниот Грчки народ ни сегашниот Македонски народ потекнуваат од Античките Македонци. Народот зборувам, не географски териториите каде постоела Античка Македонија и денешни Грција и Македонија.

После толку војски, толку преселби и расселувања прашање е дали денес воопшто постои на планетава барем еден ген од Античките Македонци.
така е, ама много от вашите не са на това мнение и јавно го показват и дразнат г'рците. а това на тех им е една от националните гордости, и при това им е призната в цел свет и от крај време.
Това кој как'в ген има един господ знае и нема никакво значение.

освен това нема по-голем национализ'м и манија за величие от гр'цките нито на Балканите, нито в Европа.

Иначе името си е Македонија и не може да е друго.

Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.592

Nekoj kako da gi prespal poslednive 15 godini? :shock: SDSM i potoa LjuBcovoto DPMNE ja ubija spremnosta i voljata na narodot i na dijasporata da napravat nesto. Spremnost imase kako retko koga!

Vo vladeackata struktura kaj nas e problemot, ako ne i vo narodot. Taka e koga e odnapred prodadena rabotata so "FYROM" i so znameto, i so se sto selduvase podocna vo unistuvanjeto na makedonskata ekonomija i vo vospostavuvanjeto na kriminalen sistem namesto sistem na vladeenje na pravoto.

Po seto toa sto se sluci, navistina e krajno navredlivo nekoj da laprda prikaski za "Golema Makedonija", a pak zacineto so geni - nebare sme maloletni ili ne daj Boze maloumni.

Grcija kje ja "osporuva" Makedonija kako nacionalen poim sekogas, a posebno sega, osokolena otkako ubavo ja snimi vekje desetina godini nesakanjeto na SDSM + "opozicijata" da se borat za makedonskoto. Pa tie najaktivno rabotat vo grcka polza! Vremeto bese od ogromno znacenje, a vremeto prakticno istece.

Bugarija se prikloni kon Grcija i politikata na tie dve zemji sprema Makedonija sustinski e recisi identicna (so nekoi varijacii). Sega tie vodat rovovska borba.

Eve istoto se slucuva i so Srbija.

Pa koga Makedonija e vo raspad, duri i edna Turcija sto ni bese najdobar prijatel i sojuznik gleda da kjari od leshot. Turskiot ambasador rovari vo Skopje povekje od bilo koj drug.

Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.592
http://www.dnevnik.com.mk/?pBroj=2868&stID=63607

ПРЕД НОВАТА РУНДА ПРЕГОВОРИ ЗА ИМЕТО

Каролос Папуљас и се закани на Македонија

Грчкиот претседател Каролос Папуљас се вклучи во офанзивата на Владата за спорот поради името на Македонија. Тој завчера им порача на македонските власти дека патот на Македонија до ЕУ всушност оди преку Атина.

Грчките медиуми јавуваат дека Папуљас ги предупредил властите во Скопје оти европската перспектива на земјата е директно поврзана со решавање на спорот за името. На вечерата во чест на претседателот на СЦГ Светозар Маровиќ, Папуљас рекол дека се очекува одговор од Европската комисија за барањето на Македонија да добие статус на земја-кандидат за членство во ЕУ и дека Европскиот совет во декември ќе расправа за мислењето на Комисијата.

- Грција цврсто ја поддржува европската перспектива на Поранешната Југословенска Република Македонија, која ќе придонесе за стабилноста и просперитетот на регионот, но таа перспектива е директно поврзана со решавањето на "прашањето за името" - изјавил Папуљас.

Според грчкиот претседател, решението зависи само од властите во Скопје, кои ќе мора да ги земат предвид последиците врз европската перспектива на земјата.

Папуљас уште рекол дека е "загрижувачки фактот што соседната земја инсистира на монополизирање на името Македонија и дури спроведува непријателска пропаганда против Грција".

- Скопје го одби предлогот на посредникот Метју Нимиц во минатата пролет и тоа откако Грција ја поддржа земјата на повеќе нивоа - рекол тој.

Според него, Македонија со тоа го омаловажила угледот на ОН.

Од друга страна, Грција ја исцрпила сета своја добра волја и флексибилност и ја игнорирала политичката цена што може да ја плати со тоа што направила значајни чекори во напорите да постигне заемно прифатливо решение за прашањето на името, како што стои во интерниот договор од 1995 година, кој го потпишал тој лично, во својство на тогашен министер за надворешни работи.

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Odgovorot koj najverojatno "nema da sledi" na ovaa izjava od Papuljas bi trebalo da bide:

-Makedonija ne insistira na monopoliziranje na imeto Makedonija,vprocem taa se soglasuva koj saka da si go koristi imeto Makedonija na svoja teritorija.
Bilo toa da e za sopstvena republika,pokraina,grad ili selo slobodno moze da si ja "kristi" taa teritorija Makedonija.
Vprocem i vo SAD ima teritorii shto se vikaat Makedonija,pa "nikomu-nishto" ili mozebi vie gospodine Papuljas ke insistirate i tie teritorii vo SAD da go smenat imeto?Zatoa shto tokmu Grcite pravat monopol so imeto Makedonija so shto sekomu e jasno "koj ja mati vodata".
-No nasheto MNR nema "muda" da dade takov komentar kako shto dava eden ABC na ovoj forum.:)

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Папуљас: Патот на БЈРМ до ЕУ води преку Грција

Македонското раководство да размисли за последниот предлог на Метју Нимиц за решавање на спорот за името, бидејќи патот за приближување кон ЕУ води преку Грција, порача грчкиот претседател Каролос Папуљас.
- Предлогот на Нимиц треба да се разгледа, и покрај тоа што треба да се поправи. Политичкото раководство на Скопје треба да размисли дека му се овозможува шанса низ преговори да го реши тоа прашање што ќе биде од интерес и за напорите кои БЈРМ ги вложува за приближување кон Европската Унија. А тоа минува низ Грција - изјави Папуљас во Атина по средба со претседателот на Србија и Црна Гора, Светозар Маровиќ. Агенциите јавуваат дека и претседателот на СЦГ ја нарекол земјава БЈРМ, иако официјално северниот сосед ни го призна уставното име.

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Грција ќе ни постави рок за решавање на спорот за името:

Ако мислењето на Европската комисија за нашата земја биде позитивно, Грција најверојатно нема да го блокира доделувањето на статусот земја-кандидат за членство на Македонија во ЕУ. Меѓутоа може да се очекува Атина да постави свои услови и ако издејствува поддршка од ЕУ, може да одреди рок за решавање на проблемот со името, тврди европски дипломат во Брисел.
Преговорите помеѓу Македонија и Грција во Њујорк не напредуваат. ЕУ не го коментира овој процес, меѓутоа жали што проблемот и понатаму постои и се провлекува во односите помеѓу ЕУ и Македонија.
- Ако Грција и Македонија не го решат проблемот и овде во ЕУ нема да може да има напредок на тоа поле. Така, за Брисел Македонија и понатаму ќе остане ПЈРМ и тоа може да се оддолжи. Ако спорот не биде решен, може да се случи Македонија да остане ПЈРМ и во ЕУ и во НАТО повеќе години - тврди дипломатот.
Тоа е едно од можните сценарија, кое на Атина не и се допаѓа, вели Аристотле Циампирис, професор по меѓународни односи на Универзитетот во Пиреј и истражувач во Хеленската фондација за европска и надворешна политика. Во својот текст објавен во "Та Неа", Циампирис тврди дека со вакво сценарио Атина засекогаш би ги изгубила преговарачките позиции. Истовремено во ваков случај најголемиот дел од држави во светот унилатерално ќе ја признаат Македонија под уставното име вклучително и членките на ЕУ со исклучок на Кипар.
Затоа, тврди овој политички аналитичар, Грција нема да се колеба да ја искористи својата позиција кога ќе дојде време Македонија да добие кандидатски статус.
Ако мислењето на ЕК за нашата земја биде доволно позитивно за да може да се препорача доделување кандидатскиот статус, Грција најверојатно ќе го искористи самитот на ЕУ во декември и ќе побара на одлуката за кандидатски статус да биде додадено дека проблемот со името мора да се реши во определен рок. Тој рок би можел да биде или до почетокот на преговори за членство или до самото зачленување на Македонија во ЕУ. Дипломатите предвидуваат дека Атина ќе го услови Скопје со решавање на проблемот пред почетокот на преговорите за членство, кои не се очекуваат пред 2007 година.

Kajgana Shop

На врв Bottom