Дали, како и колку лажете?

schtranga

Кратовчанче
Член од
7 август 2005
Мислења
1.295
Поени од реакции
18
ґґSite lazeme ґґ No ovaa konstatacija od psiholoska gledna tocka , ne im se dopaga na site , mnogumina ja negiraat . Covek laze neznaejki sekojdnevno , bez da e svesen za toa . Psiholoski postojat tri vida na lagi :

1. Beli lagi - koga licnosta laze neznaejki ili od licna zabuna , bez namera i skrieni motivi .

2. Sivi lagi - koga licnosta laze so dobra namera ili so verba deka na toj nacin ke prikrie nesto loso ...

3.Crni lagi - koga licnosta laze vo svoja korist , a motivite mozat da bidat razlicni : materijalni interesi , ostvaruvanje na nekoja cel , zadovoluvanje na svoite interesi , so namera da povredi nekogo itn.

Kakvi se vasite lagi ?? Ama iskreno :icon_lol:

ja prva da si kazam deka ic ne lazam :lazgo:

Дивајн

блаблабла
Член од
3 април 2005
Мислења
15.748
Поени од реакции
1.855
2. Sivi lagi - koga licnosta laze so dobra namera ili so verba deka na toj nacin ke prikrie nesto loso ...
Ова почесто ... сепак на крај имам г'з да ја кажам вистината, без оглед на последици ... најважно, мене да не ми остане ништо на совест.

Jakov

Тато
Член од
24 јули 2005
Мислења
2.360
Поени од реакции
58
Jas nemam beli plavi i crni lazgi jas koristam poinakov tip lazgi.
Spored mene ima dva tipa na lazigi.
Prviot ja gi vikam "prakticni lazgi". Koga nesto ne sakas, nemozes, ne znaes ama smetas deka e polsno da si kazes lazga. Ne ti se ide u grad so nekoja safra ama ne go otkacuvas kazuvajki mu deka so nego ti e dosadno mu vikas "me boli glava". Nevino prakticno i "iskreno" lazenje.
Vtoriot tip se "sistemski" smisleni lazgi.
Lazes da ostvaris nekoja korist ili da steknes prednost, da zaebes nekogo, da go dovedes u zabluda. Primer lazes zenska deka ja sakas najvise na svet a nema veze istoto go kazuvas na tri odednas.
Umesnosta e da ne se zabega od prvite kon vtorite togas ne e ubavo.

schtranga

Кратовчанче
Член од
7 август 2005
Мислења
1.295
Поени од реакции
18
Jakov напиша:
Jas nemam beli plavi i crni lazgi jas koristam poinakov tip lazgi.
Spored mene ima dva tipa na lazigi.
Prviot ja gi vikam "prakticni lazgi". Koga nesto ne sakas, nemozes, ne znaes ama smetas deka e polsno da si kazes lazga. Ne ti se ide u grad so nekoja safra ama ne go otkacuvas kazuvajki mu deka so nego ti e dosadno mu vikas "me boli glava". Nevino prakticno i "iskreno" lazenje.
Vtoriot tip se "sistemski" smisleni lazgi.
Lazes da ostvaris nekoja korist ili da steknes prednost, da zaebes nekogo, da go dovedes u zabluda. Primer lazes zenska deka ja sakas najvise na svet a nema veze istoto go kazuvas na tri odednas.
Umesnosta e da ne se zabega od prvite kon vtorite togas ne e ubavo.
tie tvoi prakticni lazgi spagat vo sivi lagi , dodeka sistematskite smisleni lagi spagaat vo crni lagi

Jakov

Тато
Член од
24 јули 2005
Мислења
2.360
Поени од реакции
58
Ok
jas sam taka si gi imam podeleno.

UnMistakable

Love's divine
Член од
16 февруари 2006
Мислења
342
Поени од реакции
1
belite ne gi ni spomnuvam vo lagi zatoa sto toa go smetam za moja neinformiranost, neznaenje ili greska.
ako nekogas lazam toa se ovie sivite, no ne mozam da kazam deka se custvuvam ubavo poradi toa.
a ako nekoj covek zaradi nesto ne postuvam toa se crnite lagi.
inako kolku i da se trudime da ne lazeme i kolku i da vikame deka ne lazeme, ne postoi covek koj ne izlazal na ovoj ili onoj nacin, od ovaa ili onaa pricina !

kLiNkA

Ponosna Hrvatica
Член од
4 јануари 2006
Мислења
2.116
Поени од реакции
5
Kako lazam??? Pa mnogu retko lazam, zatoa sto se sto go mislam i sto mi smeta obicno odma go kazuvam (sto ne e bas za falenje:))... ali koga lazam lazam za dobroto na drugite... taka da toa se valjda sivi lagi!:)

Мари

...
Член од
31 декември 2005
Мислења
1.109
Поени од реакции
0
не лажам многу често....но некогаш е добро да се лаже тоа е вистина,но не лажам многу..

N

NeMiRnA

Гостин
Neznam da lazam(samo sto kazav laga),se salam najozbilno neznam da lazam,pocnuvam da crveneam da se potam i menjam boja na glas imam neuspesni obidi i se otkazav,me grize sovest potoa i nemozam da spijam,ete tie beli lagi ne gi smetam bas za lagi,lazam deka na drugarka mi e ubava novata bluzicka za da ne se razocara i neso u toj stil,ama da povredam da se istaknam i sl,ne neznam zasto mozebi taka me potkovale od doma.

sagaqua

Successful and Creative
Член од
23 декември 2005
Мислења
2.218
Поени од реакции
31
Не лажам воопшто и многу често тоа е на моја штета, зашто луѓето не знаат да ја ценат искреноста, но сметам дека искреноста е вистинска доблест посебно на денешно време кога светот и луѓето буквално пливаат во лага.
Знам да преќутам или да кажам - Не сакам да разговарам за тоа....кога сметам дека со мојата искреност се плеткам кај што не ме собира ....но лажење, дефинитивно НЕ!:coffee:

Setsuko

Модератор
Член од
29 јануари 2006
Мислења
6.406
Поени од реакции
5.972
Некогаш е добро да се лаже, за да се сокрие нешто, да не се повреди некого, а лажење без врска - е тоа е веќе болест.

Член од
2 април 2006
Мислења
14.363
Поени од реакции
3.069
Vaka sea malce seriozno.
Lazam za da ne povredam nekoj i samo togas.
Na pr. na zenskata ne i kazuvam deka imam i druga za da ne ja povredam :)))))

I am a bitch

Мачкица
Член од
24 февруари 2006
Мислења
2.016
Поени од реакции
2
belite lagi i ne se bas lagi, a jas najcesto kazuvam "sivi" lagi.

С

Сатори

Гостин
Не знам да лажам

:pipi: Сега ова ќе ви изгледа чудно , не лажам многу , барем се обидувам , а сум родена актерка.Сепак не сум способна да лажам , барем не за нешто големо!

Kajgana Shop

На врв Bottom