Дали знаеме што јадеме?

Член од
4 јули 2008
Мислења
6.125
Поени од реакции
1.872
E124 - Ponceau 4R, Cochineal Red A
FD&C Red No.4; synthetic coal tar and azo dye, carcinogen in animals, can produce bad reactions in asthmatics and people allergic to aspirin; banned in USA & Norway
раконосен за животни, лош за алергични и астматичари. ЗАБРАНЕТ ВО САД И НОРВЕШКА.

E250 - Sodium nitrite
may provoke hyperactivity and other adverse reactions, potentially carcinogenic, restricted in many countries, can combine with chemicals in stomach to form nitrosamine, the HACSG recommends to avoid it
рак и друго

E316 - Propyl gallate
used to prevent rancidity in oily substances; derived from nutgalls; may cause gastric or skin irritation, gallates are not permitted in foods for infants and small children because of their known tendency to cause the blood disorder, methaemoglobinemia; used in oils, margarine, lard and salad dressings, sometimes used in packaging
желудочно или кожно дразнење. ЗАБРАНЕТО ЗА БЕБИЊА И МАЛИ ДЕЦА.

E250 - Sodium nitrite
may provoke hyperactivity and other adverse reactions, potentially carcinogenic, restricted in many countries, can combine with chemicals in stomach to form nitrosamine, the HACSG recommends to avoid it
рак и друго

E452 - Polyphosphates
can alter the metabolytical activity in humans; in addition to modified starch, they may cause calcification of the pelvic region in rats; they intensify the activity of heavy metals making them easier to cross the intestine wall; they may contain a lot of impurities; in Japan, a group of children were intoxicated with arsine as impurity of ortophosphate used in food
разни усложнувања

E407 - Carrageenan
a fibre extracted from seaweed, it has recently been linked with cancer because it may become contaminated when ethylene oxide is added to an inferior product, this results in ethylene chlorohydrins forming, a highly carcinogenic compound; linked to toxic hazards, including ulcers and cancer; the most serious concerns relate to degraded carrageen, which is not a permitted additive; however, native carrageen an, which is used, may become degraded in the gut
многу раконосно, чир

E414 - Acacia
derived from the sap of Acacia Sengal; easily broken down by the human digestive system; possible allergen, soothes irritations of mucous membranes
алергија

Sodium benzoate (E211)
used as antiseptic, as a food preservative and to disguise taste, as of poor-quality food; orange soft drinks contain a high amount of it, upto 25mg per 250ml; also in milk and meat products, relishes and condiments, baked goods and lollies; used in many oral medications including Actifed, Phenergan and Tylenol; known to causes nettle rash and aggravate asthma
осип/брунки (како од коприва), ја влошува астмата

Pectin (E440(a))
naturally occurring in the skins of apples; used to thicken jams, jellies and sauces; large quantities may cause temporary flatulence or intestinal discomfort

Guar gum (E412)
derived from the seeds of Cyamoposis tetragonolobus of Indian origin; fed to cattle in the US; can cause nausea, flatulence and cramps, may reduced cholesterol levels
мачнина, гасови и грчеви

Sodium benzoate (E211)
used as antiseptic, as a food preservative and to disguise taste, as of poor-quality food; orange soft drinks contain a high amount of it, upto 25mg per 250ml; also in milk and meat products, relishes and condiments, baked goods and lollies; used in many oral medications including Actifed, Phenergan and Tylenol; known to causes nettle rash and aggravate asthma
осип/брумки (како од коприва), ја влошува астмата

E414 - Acacia
derived from the sap of Acacia Sengal; easily broken down by the human digestive system; possible allergen, soothes irritations of mucous membranes
алергија

E212 - Potassium benzoate (види и Е210)
people with a history of allergies may show allergic reactions. for using see 210
луѓе со алергија може да добијат алергиски реакции

E210 - Benzoic acid
also known as flowers of benzoin, phenlycarboxylic acid, carboxybenzene; added to alcoholic beverages, baked goods, cheeses, gum, condiments, frozen dairy, relishes, soft sweets, cordials and sugar substitutes; used in cosmetics, as an antiseptic in many cough medications and an antifungal in ointments; can cause asthma, especially in those dependant on steroid asthma medications, is also reputed to cause neurological disorders and to react with sulphur bisulphite (222), shown to provoke hyperactivity in children; obtained from Benzoin, a resin exuded by trees native to Asia
хиперактивност кај деца, астма, невролошки нарушувања

http://www.finitysoft.com/
Петото програмче и видите за сите емулатори.После проверка во фрижидер и тоа.
да не се претерува
 

Мармеладова

Tale of the inexpressible
Член од
21 април 2006
Мислења
1.743
Поени од реакции
183
ги има во се што е завиткано во најлон или конзерва во продавница па така бизнисот на прехрамбентата индустрија е во прогрес само ради овие биолошки агенси.
Иначе има ваква тема за емулгатори

И немора да значи дека се што е хемиски вештачко добиено или што има Е во префикс дека е во целост штетно, пример Е422 ја штити ДНК од разградувачкото дејство на канцерните агенти но во голема количина ствара хипергликемија.
 

@cool@

Η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική
Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.580
Поени од реакции
27.100
после она со обоениот леб, сега и исправноста на медот е под знак прашање кај србиве
ама и кај нас не е нешто поразлично
http://www.kurir-info.rs/vesti/drustvo/oprez-u-prodavnicama-ima-opasnog-meda-113726.php
еве што велат од Агенцијата за храна и ветеринарство на РМ,
дека во земјава е увезена една пратка на српски мед, но тој е безбеден за употреба, :eek:
Српскиот мед е опасен по живот, бидејќи содржи во себе големи количини антибиотици од типот на стептомицин и хлорамфеникол.
Лекарите предупредуваат дека со употреба на мед со антибиотици може да се предизвикаат различни алергиски реакции.
- При консумирање на ваков мед може да дојде и до анафилактички шок со смртни последици - вели д-р
Мирослав Стоишиќ. Тој појаснува дека прво се јавува чешање, потоа отежнато дишење и голтање, а потоа
може да се јави несвестица, кома и смрт.

http://www.vecer.com.mk/?ItemID=97CACEEF4F5D544AA844D0BFFCF01656
 

Cannabinoid

Cannabinologist, MMD
Член од
18 јануари 2008
Мислења
597
Поени од реакции
466
Затоа само органската храна му е мајката.
Добро е што мак. земјоделие се буди и го зголемува бројот на органско производство. Во ГТЦ над киното Милениум годинава се отвори и првата специјализирана продавница за органски производи (храна, пелени, памук, шишиња, сапуни, шампони, фарби за коса, пасти за заби), така да има надеж... :)

Farmers speak out: GMOs are a trap that Monsanto is using to take over agriculture
 

@cool@

Η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική
Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.580
Поени од реакции
27.100
колку нелогичности :pos:
увезена една пратка на српски мед, но тој е безбеден за употреба.
Српскиот мед е опасен по живот.
кого дриблаат сеа?
се’ што е кај нас иако е увезено -ИСПРАВНО е



 

@cool@

Η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική
Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.580
Поени од реакции
27.100
Alex Jones razotkriva planove svjetske vlade o namjernom i ciljanom trovanju hrane i vode u svrhu depopulacije stanovništva.

 

@cool@

Η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική
Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.580
Поени од реакции
27.100
внимавајте со српското брашно !!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Hiljade ljudi teško obolele zbog biljke koja raste uz žito
Čovek može da dobije rak bubrega samo ako se jedna semenka ove biljke nađe u 10.000 zrna žita, čije se brašno koristi za pravljenje hleba.
http://www.alo.rs/vesti/44070/Srbe_ubija_rak_iz_korova
 
O

Orion.

Гостин
Една кокошка ќе купиш, не си сигурен што јадеш, богзнае со што ги хранат за побрзо да пораснат и да имаат повеќе месо...
 

Cannabinoid

Cannabinologist, MMD
Член од
18 јануари 2008
Мислења
597
Поени од реакции
466
Ајде на вода само тогаш..
Ах, ни тоа не е гаранција! Не за џабе повеќе од пола европјани/амери имаат филтри во кујните, за да не фрлаат пари на флаширана вода (за која исто така никој не гарантира дека е безбедна).

За воздухот пак да не почнуваме...
 
Член од
17 јануари 2009
Мислења
2.785
Поени од реакции
4.615
Знаеме што јадеме. Прашањето е: што ќе направиме во врска со тоа?
Всушност, прашањето е: што можеме да направиме во врска со тоа? А притоа да не станеме сите земјоделци и сточари?
Повеќето немаат можност навистина да изберат што ќе јадат. Често не знаеме какви се потеклото и квалитетот на храната што ја купуваме. Таа може да биде и препакувана - да речеме едно време се зборуваше за пилешко месо увезено од САД кое се нуди како пилешко од Словенија, за така полесно да се продаде. И да, вакви и слични производи се продаваат по мошне пристапни цени на македонските пазари, цел ден изложени надвор во картонски кутии. Вечер пак ги враќаат во замрзнувач, и така секој ден, додека некој не ги купи или пак, не стане ептен очигледно дека месото не го бива. Тогаш веројатно оди во локалните кафани, сендвичарници, или на вошебен начин се трансформира во паштета, колбас, виршла. Или хранат свињи со нив? Зошто да се фрли кога може да се искористи.
Во некои делови од Македонија водата „од чешма“ не се ни пие. И покрај тврдењата на задолжените за проверка на нејзиниот квалитет дека таа е „супер“, нејзиниот мирис, вкус, понекогаш и боја наведуваат на поинакви заклучоци.
Она грозје што се продава по пазарите, како и јаболката и другите овошја и зеленчуци се по неколку пати прскани за да не скапат и да бидат толку привлечни за око. Виното се прави од она грозје, кое и покрај сите прскања не може да се понуди на тезга. Виното било многу здраво.
Аспартамот и др. засладувачи се толку многу присутни, што ретко кој ги избегнал. Тоа важи и за сите додатоци во исхраната. Кој би можел навистина да гарантира дека храната е со органско потекло: Етикетата? Потврдата од некоја здравствена организација? Произведувачот?
Дедо ми, Бог да го прости, живееше во село. Самиот, како пензионер, си одгледуваше стока (свињи, телиња, кокошки). Ја хранеше со она што тој го произведуваше. Тоа е каква-таква гаранција за некаков квалитет, но не сме сите земјоделци, ниту имаме земја, време и можности за сопствено производство на храна. Се храниме како што можеме, со производи кои ни се на располагање и кои имаме пари да ги купиме.
Можеби (треба) би можело да се работи на свеста и информираноста на купувачот, но тоа ќе има релативен успех и ќе зависи, пак, од неговиот личен избор, куповна моќ и сл.
Во сите овие информации околу она што го јадеме има и сензационалност, шанса за заработка и сосем веројатно, параноја, но и вистина.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom