Графити во пишана форма

Член од
17 април 2005
Мислења
64
Поени од реакции
0
Баш да видам кој како би оценил Graffiti ?

некои викаат
-Глупости
-Уметност
-Чкртање по ѕидови ( Вандализам )

и тн и тн

oppinions ?

StenmarC

Скијач
Член од
24 март 2005
Мислења
2.179
Поени од реакции
50
Ја би рекол уметност која разубавува ... на пример на кејот на Вардар ... има многу убави цртежи и навистина треба да им се честита на дечките кои ги цртале .. НО .... НИКАКО НЕ ОПРАВДУВАМ ШКРТАЊЕ ПО СПОМЕНИЦИ И МЕСТА КАДЕ ШТО НЕ ДОЛИКУВА ДА ИМА ГРАФИТ

Acid

Frontman
Член од
22 јануари 2005
Мислења
35.205
Поени од реакции
34.441
На кеј ДА, ама на места на кои не им доликува (згради, споменици..) НЕ.

Член од
21 февруари 2005
Мислења
101
Поени од реакции
1
na kejot vo skopje??
jas mislam NE. go pravi kejot gaden, treba cisto ubavo da bide, a ne iskrtano so razni gluposti.

tie skejteri vo makedonija neka crtat vo tie mesta kade im e napraveno specijalno za da se vozat, a ne na zgradi, gluposti, da dokazat deka toa e nivna teritorija lol

Член од
4 април 2005
Мислења
56
Поени од реакции
0
Види сега... "Бранко е пеер" или "Љупчо е травестит" се најчесто среќавани "графити" кај нас :D

Имаше еден познат ѕид во Чикаго - целиот покриен со графити цртани во форма на мозаик. Тоа е веќе уметност.

Не можам да ги најдам... но ево линк http://www.graffiti.org/chicago/chicago_1.html со графити во Чикаго(би требало да има слика од тој ѕид таму)... ако графитите се во тој стил, тоа може да се нарече уметност...

Гижо

че о надрва
Член од
13 март 2005
Мислења
9.074
Поени од реакции
142
Loshi se onie politichkine grafiti.Na nishto ne lichat.

The`bItCh

AdJuStAbLe mAdNeSs
Член од
22 јануари 2005
Мислења
4.605
Поени од реакции
112
графити рулз.. во Охрид немат многу :place: ама тие шо се се добри..
би можеле да се складирет графитите како уметност..

Член од
31 јануари 2005
Мислења
145
Поени од реакции
22
Grafiti se mnogu ToP rabota spored mene 8)

ImAm SkIrOL NeZnAm dA Go VOzaM :lol:

Acid

Frontman
Член од
22 јануари 2005
Мислења
35.205
Поени од реакции
34.441
Еве еден од графитите кои ги регистрираше објективот на КАЈГАНА.
Локација: Скопје, позади Нова Македонија.

Дивајн

блаблабла
Член од
3 април 2005
Мислења
15.748
Поени од реакции
1.855
Grafitov vristi! E vakvite ne treba da gi ima ... samo da mi padne u raka nekoj sto gi crta :lol: :P

StenmarC

Скијач
Член од
24 март 2005
Мислења
2.179
Поени од реакции
50
Јас мислев на оние графити кои имаат уметничка вредност според мене ... кои се нацртани убаво ... убаво изгледаат итн итн ..
А за овие ... треба да ги има за да се насмееме понекогаш, но мислам дека треба да се бришат 8)

Офчар

The Bite of The Mamba [81]
Член од
24 април 2005
Мислења
3.717
Поени од реакции
57
Ја порано цртав графити.. уште цртам ама само на хартија. И уметност е! :shock:

S

Svetovid

Гостин
Ииииииии добра тема да си ибете. Да бидам искрен кога прочитав графити милсев дека темата ќе биде за графити од типот: К у р, П и ч к а, Перо и Стојна се ебат, Бурек да, ајвар не...Инаку ова се графити од 80-тите во Скопје. Потоа како декадата се ближеше кон својот крај искочија “патриотски“ графити: ВМРО (еееј на времето си мислев кујзнае колку храбар фраер го испишал графитот), Комити Запад, ВЕП (за ова последново има многу интересна анегдота: Елем некаде околу 1989-90 и македончето почна срамежливо да се освестува национално, а во тоа предничеа Вардаровите навивачи, “Комитите“. Е на Комитите главен слоган кој го скандираа на натпреварите од првата Југословенска лига во тоа време им беше ВЕП, што у превод значи “Вардар, Егеј, Пирин“, демек обединета Македонија (ех кај се тие времиња на национален неоромантизам, ко шо би рекол Проф. Марјанович). Нормално тие тој свој патриотски ентузијазам сакаа да го споделат и со поспаните и национално неосвестени Југословени кои само случајно се родиле во Македонија (ако некој се препознае...ич к*р не ме боли) та така некој млад комита земал спрејот и почнал да ги овековечува трите букви В Е П на некој ѕид. Арно ама ко за беља, баш у тоа време некоја стока џандарска се појавила од никаде и го грабнал комитава за гуша, му врзал една воспитна и строго федеративно го запрашал (ко божем не знае) “Шо ти значи тоа ВЕП бе мрсул, а?“ А комитава наш не се збркал туку храбро Македонски му одговорил: “Вардар Европски Првак бе чичко милицаец“ :lol: :lol: :lol:
Ех се вратив две децении наназад... Туку да продолжиме за графитите. Во секој случај 90-тите донесоа многу свежина, па и Шкуп веќе не заостануваше во инвентивноста кога станува збор за луцидни графити. Од тоа време се и графитите: “Ристо Вртев, ама не те најдов“ (мала иронија со името на фронтменот на Архангел), “Слабо фаќам СИТЕЛ“ (фрустриран гледач кој не можел да се помири со фактот дека не може со сласт и без оние ебани линии на ТВ-то да ги гледа порничите кои СИТЕЛ ги емитуваше после дванаес’ на почетокот од своето постоење.) итн.
За 2000 и понатаму нема шо да дробам веќе сите сме сведоци на разнообразноста во графитите.
Сепак мене лично најдобар графит на сите времиња ми е еден Београдски јееботе. Графитот беше напишан на свежо фарбан ѕид и гласеше: “ЏАБА СТЕ КРЕЧИЛИ“ Садизам до јаја :lol: :lol: :lol:

Гижо

че о надрва
Член од
13 март 2005
Мислења
9.074
Поени од реакции
142
Svetovid напиша:
Ииииииии добра тема да си ибете. Да бидам искрен кога прочитав графити милсев дека темата ќе биде за графити од типот: К у р, П и ч к а, Перо и Стојна се ебат, Бурек да, ајвар не...Инаку ова се графити од 80-тите во Скопје. Потоа како декадата се ближеше кон својот крај искочија “патриотски“ графити: ВМРО (еееј на времето си мислев кујзнае колку храбар фраер го испишал графитот), Комити Запад, ВЕП (за ова последново има многу интересна анегдота: Елем некаде околу 1989-90 и македончето почна срамежливо да се освестува национално, а во тоа предничеа Вардаровите навивачи, “Комитите“. Е на Комитите главен слоган кој го скандираа на натпреварите од првата Југословенска лига во тоа време им беше ВЕП, што у превод значи “Вардар, Егеј, Пирин“, демек обединета Македонија (ех кај се тие времиња на национален неоромантизам, ко шо би рекол Проф. Марјанович). Нормално тие тој свој патриотски ентузијазам сакаа да го споделат и со поспаните и национално неосвестени Југословени кои само случајно се родиле во Македонија (ако некој се препознае...ич к*р не ме боли) та така некој млад комита земал спрејот и почнал да ги овековечува трите букви В Е П на некој ѕид. Арно ама ко за беља, баш у тоа време некоја стока џандарска се појавила од никаде и го грабнал комитава за гуша, му врзал една воспитна и строго федеративно го запрашал (ко божем не знае) “Шо ти значи тоа ВЕП бе мрсул, а?“ А комитава наш не се збркал туку храбро Македонски му одговорил: “Вардар Европски Првак бе чичко милицаец“ :lol: :lol: :lol:
Ех се вратив две децении наназад... Туку да продолжиме за графитите. Во секој случај 90-тите донесоа многу свежина, па и Шкуп веќе не заостануваше во инвентивноста кога станува збор за луцидни графити. Од тоа време се и графитите: “Ристо Вртев, ама не те најдов“ (мала иронија со името на фронтменот на Архангел), “Слабо фаќам СИТЕЛ“ (фрустриран гледач кој не можел да се помири со фактот дека не може со сласт и без оние ебани линии на ТВ-то да ги гледа порничите кои СИТЕЛ ги емитуваше после дванаес’ на почетокот од своето постоење.) итн.
За 2000 и понатаму нема шо да дробам веќе сите сме сведоци на разнообразноста во графитите.
Сепак мене лично најдобар графит на сите времиња ми е еден Београдски јееботе. Графитот беше напишан на свежо фарбан ѕид и гласеше: “ЏАБА СТЕ КРЕЧИЛИ“ Садизам до јаја :lol: :lol: :lol:
те нема те нема и одеднаш комедии :D :D :D :D

Kajgana Shop

На врв Bottom