Гоце Делчев

Член од
20 декември 2008
Мислења
1.193
Поени од реакции
75
Знам дека не се сите како тебе. Можеби има и луѓе кои размислуваат.

Дали ќе кажеш зошто роднините на Гоце два пати откажувале да ги дадат коските на југословените и дури на треттиот пат ги убедиле да го сторат?
Илинденската организација исто така не ги давала 2 пати.

Ченто, не седам настрана да лечам рани. 2-3 месеца ви го гледам сеирот како се радувате на глупости. Напишам нешто да ви ја укажам вистината, вие бришете. Па штом сакате да си живеете во сопствен свет, бујрум.

Последно беше кога му реплицирав на Емиссион за Дарданците. Радува се човекот дека бил Дарданец.

Нека си се радува.
 

Ч Е Н Т О

Методија Андонов
Член од
3 јули 2008
Мислења
1.698
Поени од реакции
1.612
Ооооо, ми се растревожил хермафродитов та ми зад'ткал овде по којзнае којпат.
Изгледа тој период од месецот и дошол...

Добро, не те закачам, само малку крв ќе ти пуштам за да ти се избистри меѓу ушите.
Твојата цел ми е јасна уште од старт = 2-3 страни тресење празна слама за да се заташкаат документите, ама ако нема проблем, тоа е твоја вообичаена практика овде.

Ајде со ред, и да видиме кој тоа има "недостаток на аргументација" и "пишува глупости" овде.

Од дописот на "Илинденската Организација" што е уредно постиран во целост ти си извадил едно мало парче и си сакал да протуркаш и промовираш некаква си турко-монголска "дилема" со него.

Еве да го видиме парчето што си го извадил уште еднаш:За да имаш "прашање" за пасусов, прво треба или да си малоумен, или барем да се обидеше да го исечеш завршно со зборовите "домашните на Гоце" за да има смисол твоево глупирање. Вака е повеќе од смешно и губење време и простор, ама еве ќе сторам себап.

Ќе се потрудиш да ми ги прочиташ и протолкуваш последните 7 збора од пасусов, или ќе се правиш со сила поглуп од тоа што си?
 
Член од
20 декември 2008
Мислења
1.193
Поени од реакции
75
Одма ти ги толкувам. Два пати Илинденската организација и домашните на Гоце откажале да ги дадат коските на Југословените со аргумент, кој можел да помине - Македонија не била „изцело освободена“.
Гоце се борел за Македонија на Македонците, не за Македонија на Југословените. Во 1946 г. веќе се било јасно - Вардарска Македонија прекинала со традициите од илинденскиот период. Македонската федерална држава и македонската нација биле градени врз антибугарска основа. Се плукало по се што е бугарско.
Како ти изгледа луѓе кои цел живот делувале како македонски Бугари одеднаш да се откажат од се и да им се приклучат на србоманските Македонци?
Кога од највисоко место ги инструктирале да ги дадат коските, СКРЕПЈА СРЦЕ се согласиле.

Македонците во Бугарија во 1946 г. веќе знаеле дека вашата Македонија не е она Македонија за која се бореле Илинденците. И БКП го знаеле, ама дури две години потоа си го признале. Во врска со Илинден 1948 г. Македонецот Владо Поптомов ќе изјави следното
 
Член од
8 ноември 2008
Мислења
2.172
Поени од реакции
1.265
Македонската федерална држава и македонската нација биле градени врз антибугарска основа. Се плукало по се што е бугарско.
Се прашувам, зошто било така .... Чудна работа, Бугарите се сториле за нас, а ние таквите “добротвори“ на Македонскиот народ ги мразиме и плукаме по нив?!
 
Член од
20 декември 2008
Мислења
1.193
Поени од реакции
75
Па ако не сте плукале, ако не сте забранувале се што е бугарско и ако не сте го фалсификувале минатото, како ќе си ја градевте нацијата?
Ќе си останевте Македонци со бугарско минато.
Гледам Ченто покажал еден говор на Тодор Павлов. Кога ви ги предавале коските на Гоце, бившиот бугарски регент со македонско потекло ги истакнал двете најголеми грешки на Гоце. Првата му била што го прифатил решението за избувнување на востанието, другата - што не се заложил за посебна македонска нација.

Илинденците си имале бугарска свест. Тоа вие го научивте кога се појави Интернет. До тогаш младите генерации не го знаеле овој факт.
Вашата група на Кајгана никако не сака да го прифати.
 
Член од
8 ноември 2008
Мислења
2.172
Поени од реакции
1.265
Навистина си смешен, ама не можам да се смеам бидејќи те жалам. Ќе сме си останеле “Македонци со бугарско минато“?!? Како може Македонците кои имаат минато со илјадници години (барем 3000 години) да бидат ПОТОМЦИ на Бугарите со минато од едвај 1300 години?!? Нешто си побркал? Истресе глупост и остана жив...

Илинденците си имале Бугарска свест?!? Затоа се бореле за слободна Македонија со РЕПУБЛИКАНСКО уредување? Зошто им било такво уредување, кога си ја имале Бугарија со жив и здрав монарх? И зошто се бореле на крајот од краиштата за слободна и автономна Македонија? Зошто нивните програми не се за ослободување на Бугарските територии под турска окупација, зошто не се за бугарско “управление“ со ослободените “Бугарски“ земји од Турска окупација, туку веднаш се пристапило кон оформување на сопствени органи на власт? Никој од Илинденците не ни помислувал од Бугарија да увезува ни даскали, а камо ли министри и други претставници на власта.

Ние не разбравме ништо повеќе од Интернет, од она што и претходно го знаевме и без интернет и без компјутери. Не чекавме да дојдете вие и да не просветлите и национално да не освестите - ние отсекогаш сме знаеле кој сме и што сме (за разлика од вас), а да ме убедуваш сега мене дека ние немаме врска со древните Македонци е толку анахроно и надвор од здравиот разум, и е исто како да се појави некој што тврдокорно ќе биде убеден (налет тоа, туку ќе ги убедува и научниците што тоа најдобро го знаат) дека земјата е рамна плоча која лежи врз грбовите на слонови или желки...
 

Ч Е Н Т О

Методија Андонов
Член од
3 јули 2008
Мислења
1.698
Поени од реакции
1.612
Одма ти ги толкувам. Два пати Илинденската организација и домашните на Гоце откажале да ги дадат коските на Југословените со аргумент, кој можел да помине - Македонија не била „изцело освободена“.
Гоце се борел за Македонија на Македонците, не за Македонија на Југословените. Во 1946 г. веќе се било јасно - Вардарска Македонија прекинала со традициите од илинденскиот период. Македонската федерална држава и македонската нација биле градени врз антибугарска основа. Се плукало по се што е бугарско.
Како ти изгледа луѓе кои цел живот делувале како македонски Бугари одеднаш да се откажат од се и да им се приклучат на србоманските Македонци?
Кога од највисоко место ги инструктирале да ги дадат коските, СКРЕПЈА СРЦЕ се согласиле.
Не бе, велам јас одамна, азијатското семче не е мала работа...

- Прочитај го убаво дописот на Илинденската Организација пред да си вадиш малоумни заклучоци од празната глава бре токмак. Во него јасно си пишува дека "некои злостни врагови на Македонската народна република правеле постапки пред нив (роднините на Гоце) да не се согласуваат" со пренесувањето, ама кога им се објаснило што и зошто се планира се согласиле со радост!Колку пати треба да ти се повторат наједноставни нешта за да ги разбереш?

- Како тоа "Вардарска Македонија прекинала со традициите од илинденскиот период" бе малоумен абдал? Со тоа што првото заседание на АСНОМ е одржано на 2 Август - ИЛИНДЕН ли? Во документите на АСНОМ што пишува? Дека "прекинале со традициите од илинденскиот период" ли ги крстеле македонските одреди и бригади со имињата на Гоце, Даме, и другите Илинденци, затоа ли?

Македонската држава се створила со вољата на сите патриотски настроени МАКЕДОНЦИ и целта била да СЕ ОБЕДИНИ ЦЕЛА МАКЕДОНИЈА! "Бугарофили" и "Србомани" се етикети што само еден на друг Македонец може да му ги лепи ако се има поткрепа за кажаното, а не некојси турко-монгол како тебе. Ние МАКЕДОНЦИТЕ си имавме и имаме маки од некои "наши" одродени абдали, и ние ќе си ги третираме вака или онака, а не вие турко-монголите од Болгаристан!

Македонците во Бугарија во 1946 г. веќе знаеле дека вашата Македонија не е она Македонија за која се бореле Илинденците. И БКП го знаеле, ама дури две години потоа си го признале.
Шутрак малоумен, ЛАЖЕШ како турко-монголски циган!
Еве ти што се случувало и кого славеле во твојот Болгаристан во Септември месец 1946 година!Гледаш ли чиј портрет е поставен на бината од десно или си слеп?
Кого ЛАЖЕШ, мене или себе?

Во врска со Илинден 1948 г. Македонецот Владо Поптомов ќе изјави следното
Прво дај да видиме од каде е извадено ова што си го постирал. Книга, брошура, напис во весник, број, година, страна и потпис на авторот, па после користи го тука!

Второ и поважно, се правиш малоумен токмак со сила (иако си) и да се обидуваш ефтино да манипулираш! Идеолошка и национална т.е. етничка определба се две РАЗЛИЧНИ нешта!

Ако е цитатов напишан за 2 август Илинден 1948, прекрасно е јасно зошто!
Информбирото и разделувањето на Југославија од останатиот соц-комунистички блок на чело со СССР пукна на крајот на Јуни 1948 година!!!

Тоа е големиот исчекор на Тито (поткрепен дебело од Америка и Британија) по кој во следните години под претекст дека се "Информбировци" ги затвори и испотепа сите МАКЕДОНСКИ патриоти на чело со човеков што те гледа од мојов профил кои сеуште бараа ОБЕДИНЕТА МАКЕДОНИЈА исто како и роднините на Гоце!!!

И Македонците иселеници во Австралија во "Македонска Искра" пишуваа прво се најарно, за после 1948 и Информбирото да фрлаат дрва и камења по Народна Република Македонија, се додека не се смири топката кога цркна Сталин и увидоа дека прават грешка и се расправаат со своите крвни браќа заради некаква си идеологија.
Ете ти исечок од насловната страна на "Македонска Искра" од 1953 година:Па ако не сте плукале, ако не сте забранувале се што е бугарско и ако не сте го фалсификувале минатото, како ќе си ја градевте нацијата?
Ќе си останевте Македонци со бугарско минато.
Гледам Ченто покажал еден говор на Тодор Павлов. Кога ви ги предавале коските на Гоце, бившиот бугарски регент со македонско потекло ги истакнал двете најголеми грешки на Гоце. Првата му била што го прифатил решението за избувнување на востанието, другата - што не се заложил за посебна македонска нација.

Илинденците си имале бугарска свест. Тоа вие го научивте кога се појави Интернет. До тогаш младите генерации не го знаеле овој факт.
Вашата група на Кајгана никако не сака да го прифати.
Ете ја вистинската цел на турко-монголскиот лажлив циган = да блуе гадости и сее лажлива пропаганда овде.

Прочитај го убаво Тодор Павлов бе абдал, ееееј "РЕГЕНТ НА БОЛГАРИСТАН" види што пишувал?!?

Кои Илинденци имале "бугарска свест" бе тупаче? Тие ли како ПРЕТСЕДАТЕЛОТ на Крушевската Република Никола Карев ли што изјавувале дека се чувствуваат директни потомци на Александар МАКЕДОНСКИ ли?

Или другите иљадници вакви знајни и незнајни комити како Блаже Крстев-Биринчето:Што означува тоа "бугарска свест": тоа ли што го чувствувал Тодор Живков ли, со него ли се исти Илинденците?
 
Член од
24 декември 2009
Мислења
312
Поени од реакции
18
Тодор Павлов е еден од најголемите душмани на бугарскиот народ за време на комунистичкиот режим. Воопшто не го цитирај.

Тодор Павлов: "Ние оваа власт со крв сме ја зеле и само со крв ќе ја дадеме. Не реки, не мориња, океани од крв ќе пролеем и пак нема да ја дадеме". Убав човек, нели?
 
Член од
20 декември 2008
Мислења
1.193
Поени од реакции
75
Навистина си смешен, ама не можам да се смеам бидејќи те жалам. Ќе сме си останеле “Македонци со бугарско минато“?!? Како може Македонците кои имаат минато со илјадници години (барем 3000 години) да бидат ПОТОМЦИ на Бугарите со минато од едвај 1300 години?!? Нешто си побркал бе братко? Истресе глупост и остана жив...
Од 9 до 20 век на територијата на Македонија има Бугари кои пишуваат и зборуваат на својот бугарски јазик, создаваат бугарски манастири, се борат за бугарска црква, за бугарски училишта. Тоа што дел од овие Бугари одлучиле да се трансформират во Македонци, не им дава право да го фалсификуваат минатото.
Бидете си Македонци само не ми зборувајте за Македонци одсекогаш и 77 000 години македонски народ.

Илинденците си имале Бугарска свест?!? Затоа се бореле за слободна Македонија со РЕПУБЛИКАНСКО уредување? Зошто им било такво уредување, кога си ја имале Бугарија со жив и здрав монарх? И зошто се бореле на крајот од краиштата за слободна и автономна Македонија? Зошто нивните програми не се за ослободување на Бугарските територии под турска окупација, зошто не се за бугарско “управление“ со ослободените “Бугарски“ земји од Турска окупација, туку веднаш се пристапило кон оформување на сопствени органи на власт? Никој од Илинденците не ни помислувал од Бугарија да увезува ни даскали, а камо ли министри и други претставници на власта.
Одговорот на ова прашање е даден од самите борци, ама бидејќи сите документи се на бугарски, а вие сте толку опосебени и овој странски јазик не го знаете, не сакате ни да прочитате.
Со два збора - Македонија била населена од Бугари, Грци, Турци, Власи, Срби, Евреи, Албанци и др., а Бугарите биле малку над половината идејата била да се борат за Македонија на Македонците, и во Македонија сите представници на македонскиот народ, независно од националност и религија да се рамноправни.

Ние не разбравме ништо повеќе од Интернет, од она што и претходно го знаевме и без интернет и без компјутери. Не чекавме да дојдете вие и да не просветлите и национално да не освестите - ние отсекогаш сме знаеле кој сме и што сме (за разлика од вас), а да ме убедуваш сега мене дека ние немаме врска со древните Македонци е толку анахроно и надвор од здравиот разум, и е исто како да се појави некој што тврдокорно ќе биде убеден (налет тоа, туку ќе ги убедува и научниците што тоа најдобро го знаат) дека земјата е рамна плоча која лежи врз грбовите на слонови или желки...
Немој да ме убедуваш во нешто, што и самиот знаеш дека не е така. Обичните луѓе дури не знаеа дека ВМРО всушност била ВМОРО. „О“то зборува многу за прашањето што го дискутираме.

Значи викаш немале бугарска свест?
За Павел Шатев исто ли важи?
--- надополнето: Jul 23, 2011 9:28 AM ---
Да додам за Илинденскиот период.
Не треба да си некој експерт за да разбереш што сакале да ви кажат Илинденците.
 

Беркут

Мрчатор
Член од
12 април 2010
Мислења
10.046
Поени од реакции
15.014
Еден Бугароман од Македонија, или еден Бугарин од татар-чувашија да ми каже ако ВМРО била бугарска зашто се викала внатрешна?

3ашто не се викала надворешна бугарска?!
 
Член од
20 декември 2008
Мислења
1.193
Поени од реакции
75
ВМОРО не е бугарска. Таа е на сите Македонци, независно од националност и религија според уставите.
Внатрешна е зошто сакала одвнатре, од Македонија и Одринско, да се раководи со делото.
 
Член од
8 ноември 2008
Мислења
2.172
Поени од реакции
1.265
Од 9 до 20 век на територијата на Македонија има Бугари кои пишуваат и зборуваат на својот бугарски јазик, создаваат бугарски манастири, се борат за бугарска црква, за бугарски училишта. Тоа што дел од овие Бугари одлучиле да се трансформират во Македонци, не им дава право да го фалсификуваат минатото.
Бидете си Македонци само не ми зборувајте за Македонци одсекогаш и 77 000 години македонски народ.
Значи дел од Бугарите ОДЛУЧИЛЕ да бидат Македонци?!? Како тоа одлучиле во период кога немало Македонска држава (скоро 1000 години)? Според тебе, до 9 век немало поштук од Македонци па за потоа дел од Бугарите да се просветлат (или според тебе да стапат во заблуда) и да станат дел од Грците (според вас, Македонците, нели, биле дел од Грците). Зошто би го правеле тоа? Зошто би станувале Грци? Ете така одеднаш на отприлика 2 - 3 000 000 луѓе (без отпор на поединци) им текнува да се наречат Македонци без реална основа и такви еве останале до денес... И тоа на територија од која целокупното население според таа фалшива теорија било геноцидно истребено и заменето со “словенофони Бугари“ (јас незнам веќе како да се снајдам во вашиве заплеткани теории, за да објасните нешто што “не држи вода“ и затоа ве нарекувам со тоа име). Не знам веќе дали да се смеам или да плачам, срамота е да се смеам на ментално хендикепирани лица, а не си ни за жалење... Имате ли кај вас во Бугарија некоја сериозна институција каде што можиш да се полекуваш?
 
Член од
20 декември 2008
Мислења
1.193
Поени од реакции
75
Види го Илинденското знаме погоре и тивко си плачи.
Нема ништо заплеткано. Се е јасно.
 

Ч Е Н Т О

Методија Андонов
Член од
3 јули 2008
Мислења
1.698
Поени од реакции
1.612
Од 9 до 20 век на територијата на Македонија има Бугари кои пишуваат и зборуваат на својот бугарски јазик, создаваат бугарски манастири, се борат за бугарска црква, за бугарски училишта. Тоа што дел од овие Бугари одлучиле да се трансформират во Македонци, не им дава право да го фалсификуваат минатото.
Попусто везеш гоблени овде "Билјанке", измислиците на тие т.н. "историци" во твојот Болгаристан што во 60-70-тите години од толку увлекување на бај Тодорче му сервираа создавање на некаква си б'лгарска "НАРОДНОСТ" и "НАЦИЈА" во средните векови служат за потсмев во светот.

Самите извори што наводно ги користат твоите "историци" си кажуваат некои ФАКТИ од кои нема бегање: Еднаш се препелкаше околу ова и избега како рането птиче без да одговориш, еве ти го пак.

Сакам превод на следново:

"Bulgari, qui Sclavi appellantur"

Во Македонија има толку "Бугари" колку што има во босанско Сараево според некои патеписи, или колку што има во хрватска Далмација според некои тамошни стари песни т.н. "бугарштици". А всушност има толку колку што во секоја друга земја има малцинства претставници на друг народ од држава што граничи со таа во која тие живеат, како кај сите други така и кај нас. Лажните етикети и лепење туѓи етноними колку и да е правено тоа насила, умешно, со многу пари и упорност, со време си паѓаат во вода.

Бидете си Македонци само не ми зборувајте за Македонци одсекогаш и 77 000 години македонски народ.
Абе кај нас името е истото и за земјата и за народот, ако не од пред 77000, тогаш најмалку 2800-3000 години, па сега ти види. Арно ама според старата: "го видела жабата коњот се потковува, па и таа кренала нога" некој упорно се глупира без усул со години наназад:И никако да се седне и на вистината за "произходот" да и се погледне во очи, па имаме вакви написи во б'лгарските магазини:Според ова треба нашите МАКЕДОНСКИ револуционери и Илинденци да бидат исти со овој овде? :tapp:

Одговорот на ова прашање е даден од самите борци, ама бидејќи сите документи се на бугарски, а вие сте толку опосебени и овој странски јазик не го знаете, не сакате ни да прочитате.
Пак ЛАЖЕШ како Бугарин, со шетање таму-ваму по темите мислиш дека ќе ти успее манипулацијата, арно ама ЈОК! Сум ти кажал и објаснил многу убаво за ЈАЗИКОТ и ПИСМОТО, тоа не е твое или ваше, туку НАШЕ! Тоа е ФАКТ кој го знае секој полуписмен лингвист во светот. На лагата кратки и се нозете, ете ти го Виктор Фридман нека ти објасни за твоите наводни "дилеми":Со два збора - Македонија била населена од Бугари, Грци, Турци, Власи, Срби, Евреи, Албанци и др., а Бугарите биле малку над половината идејата била да се борат за Македонија на Македонците, и во Македонија сите представници на македонскиот народ, независно од националност и религија да се рамноправни.
Глупостите на К'нчев и толпата слични идиоти како него се одамна раскринкани, џабе везеш.

Немој да ме убедуваш во нешто, што и самиот знаеш дека не е така. Обичните луѓе дури не знаеа дека ВМРО всушност била ВМОРО. „О“то зборува многу за прашањето што го дискутираме.
Да, да, вие болгарчињата мили од толку многу "знаење" што го имате, на чело на потатарената организација на турко-монголски идиоти со името на ВМРО ставивте едно влаше каракачанче од Русчук, малоумен испрдок на "Државна Сигурност", ете колку вие "знаете" за ВМРО или ВМОРО.

--- надополнето: Jul 23, 2011 8:36 AM ---

Мислев дека си покадарен .
А јас па мислев дека ќе престанеш да се препелкаш како риба на суво и прво ќе си признаеш дека на еден друг форум се претставуваш како Biljana_Gjorbunarska:

http://www.macedonians.tv/showpost.php?p=225628&postcount=13

И дека ќе имаш барем малку доблест за наводниот цитат од Поптомов да одговориш на ова:

"Прво дај да видиме од каде е извадено ова што си го постирал. Книга, брошура, напис во весник, број, година, страна и потпис на авторот, па после користи го тука!"

Ајде, чекам...

Значи викаш немале бугарска свест?
За Павел Шатев исто ли важи?
Павел Шатев ми се чини е потпишан на сите најзначајни документи на АСНОМ, и стана прв МАКЕДОНСКИ министер за правосудство после НОБ. Еве што имаат испратено Павел Шатев и многу други МАКЕДОНСКИ дејци уште од времето на Илинден до своите собраќа МАКЕДОНЦИ во Бугарија:--- надополнето: Jul 23, 2011 9:28 AM ---

Да додам за Илинденскиот период.
Не треба да си некој експерт за да разбереш што сакале да ви кажат Илинденците.
Абе еве нека ти објасни ЈАСНО и ГЛАСНО еден човек што апла служел на вашата турко-монголска држава со сите сили во тие времиња за тоа ЗОШТО и КАКО некои МАКЕДОНЦИ прифатиле да работат за туѓ т.е. болгарски интерес.
Читај ја убаво вторава страна, се ти е убаво објаснето:


Ivan Mestrovic "Uspomene na Politicke Ljude i Dogadjaje", Buenos Aires, 1961, str. 30-31
 
Член од
20 декември 2008
Мислења
1.193
Поени од реакции
75
Mnогу си натворил, ништо не си кажал.
Да започнеме со Шатев. Оди на неговата тема, таму покажав една од неговите книги.

Не сум јас по празните прикаски и толкувањата.
Фактите сами зборуваат за себе.
--- надополнето: Jul 23, 2011 7:58 PM ---
За Илинденското знаме ништо не кава!
 

Kajgana Shop

На врв Bottom