Германија

• Креатор на темата Креатор на темата Hip.Hop_MKD
  • Време на започнување Време на започнување
Oд каде што сум била со спортов, само во Шведска и Германија се осетив како во нов универзум да сум отишла :)

Германија е една од најчистите земји (заедно се Норвешка и Шведска)...иако има во меѓувреме околу 8 милиони странци (8% од населението) од кои скоро 2 милиони се турци. Голем дел имаат и германско државјанство и не се бројат како странци...

еве една стара статистика од 2003
6381-1.gif

Германија е една од најчистите земји (заедно се Норвешка и Шведска)...иако има во меѓувреме околу 8 милиони странци (8% од населението) од кои скоро 2 милиони се турци. Голем дел имаат и германско државјанство и не се бројат како странци...

еве една стара статистика од 2003
6381-1.gif

Ама и менталитетот на луѓето, дисциплина невидена. Е само што германчињава не знаеа баш англиски а швеѓанчињава на кој сакаш јазик ти зборат, ко автомати x) Ама сепак, Германија е една од земјите примери кои по 2 СВ биле избомбардирани, нагрбени да плаќаат оштети и пак се оформиле како лидери во Европа. Тоа докажува дека ако свеста на народот е висока, се се може. За жал, кај нас во МКД поради тоа ништо не се може.

швеѓаните гледаат англиски филмови со субтитлови како во МКД а германците како и италјаните и шпанците гледаат и слушаат се на својот јазик, секој глумец има свој локален глас....затоа тие се тапа англиски.

германците се многу дисциплинирани и послушни (респектираат хиреархии во системот)...позитивно ама не секогаш...не се флексибилни (во стресни ситуации губат глава)

АЕ само што германчињава не знаеа баш англиски а швеѓанчињава на кој сакаш јазик ти зборат
Знаат- само си го ценат јазикот, ако ти идеш таму очекуваат да знаеш Германски, а не како кај нас на кој ни дојде одма се прип**куваме и почнуваме да му збориме на неговиот јазик.

Да ја озвежан темава и да ви го покажам моето омилено местo:

Штутгарт - Грабкапеле - иначе и за Духовден се користи како Православна капела од Русите.

Grabkapelle-Stuttgart.jpg

Внатре на горниот спрат Православниот иконостас:

bw_stuttgart_w____rttemberg_grabkapelle_innen_roland_rossner_03_11_1_592x340.jpg

НА долниот спрат има гробови, посебно интересен е кралицата Катарина од Виртемберг која тука почива и на која и е посветена оваа градба:

Grabkappele1.jpg

//

Grabkapelle-auf-dem-Rotenberg-a24139264.jpg

media.media.5cc7a207-a0c0-401b-a962-3b058196624d.normalized.jpeg

Wirtemberg.jpg

Нешто за историјата која е многу интересна:

Кралот на Виртемберг (околија на Штутгарт) имаше жена Катарина Павловна од Русија која му беше втора жена но за жал таа рано му починала па реши на местото каде што имало тврдина да направи капела, односно последно почивалиште на својата жена. Еве како изгледала тврдината:

burg-wirtemberg.jpg

После негова смрт и мислам смрта на нивната ќерка, сите го имаат своетое последно почивалиште баш на ова место. Од ова место цел Штутгарт се гледа кој се наоѓа во дупка:

opfer3-p1040089.jpg

panorama%20neckartal%20vom%20rotenberg.jpg

Денес капелата се користи како музеј но како што спомнав Русите на понеделникот од Духовден прават богослужба овде во чест на кралицата Катарина.

Има многу убавини Германија. Замоците се башка.
А највеќе од се го мразам германскиот јазик. Многу ми е одвратен.
--- надополнето: 11 јули 2012 во 21:51 ---
Знаат- само си го ценат јазикот, ако ти идеш таму очекуваат да знаеш Германски, а не како кај нас на кој ни дојде одма се прип**куваме и почнуваме да му збориме на неговиот јазик.

Слабо знаат англиски таму. :confused:

Има многу убавини Германија. Замоците се башка.
А највеќе од се го мразам германскиот јазик. Многу ми е одвратен.
--- надополнето: 11 јули 2012 во 21:51 ---

Слабо знаат англиски таму. :confused:

Убаво знаат англиски само кога сакат го користат и дали сакат да го користат,а повеќето избегават. Кога бев да купувам сок,прво ја прашував за производи што како зборуваше онака англиски,а потоа кога за цените ја прашував зошто таму е една цена,а она друга ми кажува се правеше наудрена и германски зборуваше. :tapp:

Имам слики иначе од катедралата во минхен само не можам да ги прикачам незнам што се дешава.

Убаво знаат англиски само кога сакат го користат и дали сакат да го користат,а повеќето избегават. Кога бев да купувам сок,прво ја прашував за производи што како зборуваше онака англиски,а потоа кога за цените ја прашував зошто таму е една цена,а она друга ми кажува се правеше наудрена и германски зборуваше. :tapp:

Имам слики иначе од катедралата во минхен само не можам да ги прикачам незнам што се дешава.

Ама си прашувал, купи нешто и да видиш како цепаат англиски. Повеќето не знаат англиски. Или како што кажа, се преправаат дека не знаат.

http://imgur.com/ може да се прикачат повеќе слики од еднаш и лесно е за работа.

Ова е во Минхен (катедралата)
fi9pC.jpg

Q4KLi.jpg

vchhl.jpg

Ова е во едно мало градче Rastatt околу 7 евра влез мислам дека беше (ова е од напред)
MTQHZ.jpg

(ова е од другата страна - назад ) :P
B7YSQ.jpg

Ова е во Минхен (катедралата)
fi9pC.jpg

Q4KLi.jpg

vchhl.jpg

Ова е во едно мало градче Rastatt околу 7 евра влез мислам дека беше (ова е од напред)
MTQHZ.jpg

(ова е од другата страна - назад ) :P
B7YSQ.jpg

Добра е катедралата, али нема шанси со таа во Венеција. :D

Ова е пак замок во Heidelberg :) бидејќи е на високо место,еден дел го искачивме со слично нешто на лифт,чудна направа до тогаш немав видено такво нешто :icon_lol:
6QQSK.jpg
s
yyNTt.jpg
s
firvN.jpg
s
a20Ny.jpg
s
xXzZn.jpg
s
jSUoa.jpg
Преубав поглед....