Геноцид, погром и етничко чистење

Член од
8 ноември 2008
Мислења
2.172
Поени од реакции
1.262
Тресеш глупости. Незнам ни сам дали си веруваш во тоа што го пишуваш. Со генетските истражувања е докажано дека власите и албанците се староседелци на балканот, не се многу поразлични од нас. А може слободно да се каже дека генетски ни се поблиски од србите од Босна, Хрватска, Војводина. Од хрватите, словенците. Така да во голема грешка си, ова јас не го измислувам, туку од тоа што сум читал за генетиката на македонците и другите народи.
Нема геноцид врз македонците, имало убиства од страна на османлиите, грците, бугарите, србите, албанците. Но бројките неможе да се споредат со ерменскиот геноцид.
Автоматски споено мислење:

За османлиско време, османлиите го задушиле илинденското востание. Но на востание се дигнало само населението во западна Македонија. Тоа било убивано. За време на српската окупација имало убиства во тиквешко, охридско, источна македонија. За време на втората светска војна имало убиства во западна Македонија од страна на балистите, исто и од бугарите врз македонските партизани. Во Грција во граѓанската војна било убивано и грчко и македонско население. Но сеуште ги има таму од македонско потекло. И денес ние сме мнозинство во Македонија, ако се случувал геноцид врз нас немаше да постоиме. Што не може да се рече за евреите на Балканот, и Ерменците во Турција кои буквално не постојат.
Албанците во Албанија се староседелци само поради тоа што се Македонци и делумно Срби, Црногорци во северниот дел. Самото нивно “поалбанчување“ е геноцидна постапка. И денес се останати Македонски (славјански) топоними во цела Албанија. Власите и Албанците-Геги (Косово и Македонија - во Македонија се воглавно Косовари) се доселеници од Кавкаска Албанија и Ерменија (затоа и делумна морфогенетска сличност помеѓу нив - со кавкаски фенотип, за разлика од домородниот динаридски фенотип/краниум). Затоа и името им е Аромани/Армани = Ермени. Дури и Арванити името потекнува од името на покраината (и денес главен град) Ереван =Ереванити. Кај Власите денес има околу 5-10-тина % ерменски гени затоа што се мешале со домородците Македонци. Поради Македонските гени Власите се староседелци. Ако биле староседелци ќе имале иммоти и немале да бидат сточари и римски војници (освен пензионираните - Римјаните давале земјиште како пензија на воените ветерани). Впрочем, и името “Власи“ едвај да се споменува скоро илјада години после Христа. Какви се тие староседелци чие име не било познато (не постои никаков запис) до неколку стотини години после Христа?!?
Албанците се ПЕРСИСКО племе кое се борело против Александар Македонски (Аријан) и исто така не биле познати во Европа до средината на вториот милениум н.е. (поточно кон крајот на 17 век). Тоа што кај Албанците има староседелечки гени се должи исто на домородните гени (мажите од цели села ги убивале а младите жени и девојки ги грабеле за себе. Некои од нив ги поалбанчувале и од таму “славјанските“ имиња како Красниќи (Црвенко, Црвенкоски) Келменди (Климент) и други. Тачи е дојдено преку Власите и произлегува од Димитрија (Димитраки - Таки - Тачи; на влашки е Таче или Таки).
Албанците се донесени од страна на Турците после Карпошевото востание (Австро-турската војна) за Турците да си ја обезбедат “Зелената трансверзала“, односно муслиманската целина/пат преку Македонија Косово - се до Босна (дури и во денешницата муслиманите не се откажуваат од неа, таа им е сон , дел од плановите, па одат до таму што и спортската сала во Сараево ја именуваа “ЗЕТРА“ - ЗЕлена ТРАнсверзала).
Значи, Албанците во делата на античките автори се спомнати како ПЕРСИСКО племе а никако европско, покрај тоа си има и безброј стари карти кои Албанија ја сместуваат на Кавказ.

1522 год. Armenia map2.jpg
Еве една на пример, од 1522 години : 1522 год. Armenia map2.jpg
 
Член од
12 март 2009
Мислења
19.135
Поени од реакции
14.788
Сериозно, мислиш дека форумски член има пристап до официјален документ издаден од некој србијански кољач хахахах све забегало бре ццц...

Зошто упорно споменуваш други членови кои не учествуваат во дебатата? Тагни ги и готова ствар.А зошто е отворена било која тема? Темава е за геноцид и етничко чистење општо и можеби требаше така да ја наречам, но што е тука е. Немаат сите народи правено такви дела, денес постојат мислам околу 6.500 етнички заедници во светот а само шака од нив имаат правено геноциди и етнички чистења, можеби 2-3%.Што?Тоа сепак било етничко чистење и асимилација а не геноцид, што нималку не ја намалува одговорноста на грците како етнос и има основа да бидат сметани за геноциден народ поради неколку настани претходно, не само во граѓанската војна, кога рака на срце, масовно убивале и грци (грци-комунисти).

Кој сака да дознае повеќе, добро место за почеток е ова :


Интересни се два народи, приватниот народ на инцестуозната фамилијата Ал-Сауд кој е геноциден а никогаш не е споменат по медиуми и Израелците кои биле на двете страни на судбината, еднаш како геноцидирани, а 1948-2020 како починители на тешко етничко чистење.
кога сме кај Грција, тие успеваат да манипулираат и за Кипар...познато е дека пред окупацијата на северен Кипар од турската армија, грчка паравојска таму вршеше геноцид, генерал Гривас...турското население беше убивано и фрлано во јами...
 

SNM

Член од
19 август 2020
Мислења
564
Поени од реакции
1.336
Албанците во Албанија се староседелци само поради тоа што се Македонци и делумно Срби, Црногорци во северниот дел. Самото нивно “поалбанчување“ е геноцидна постапка. И денес се останати Македонски (славјански) топоними во цела Албанија. Власите и Албанците-Геги (Косово и Македонија - во Македонија се воглавно Косовари) се доселеници од Кавкаска Албанија и Ерменија (затоа и делумна морфогенетска сличност помеѓу нив - со кавкаски фенотип, за разлика од домородниот динаридски фенотип/краниум). Затоа и името им е Аромани/Армани = Ермени. Дури и Арванити името потекнува од името на покраината (и денес главен град) Ереван =Ереванити. Кај Власите денес има околу 5-10-тина % ерменски гени затоа што се мешале со домородците Македонци. Поради Македонските гени Власите се староседелци. Ако биле староседелци ќе имале иммоти и немале да бидат сточари и римски војници (освен пензионираните - Римјаните давале земјиште како пензија на воените ветерани). Впрочем, и името “Власи“ едвај да се споменува скоро илјада години после Христа. Какви се тие староседелци чие име не било познато (не постои никаков запис) до неколку стотини години после Христа?!?
Албанците се ПЕРСИСКО племе кое се борело против Александар Македонски (Аријан) и исто така не биле познати во Европа до средината на вториот милениум н.е. (поточно кон крајот на 17 век). Тоа што кај Албанците има староседелечки гени се должи исто на домородните гени (мажите од цели села ги убивале а младите жени и девојки ги грабеле за себе. Некои од нив ги поалбанчувале и од таму “славјанските“ имиња како Красниќи (Црвенко, Црвенкоски) Келменди (Климент) и други. Тачи е дојдено преку Власите и произлегува од Димитрија (Димитраки - Таки - Тачи; на влашки е Таче или Таки).
Албанците се донесени од страна на Турците после Карпошевото востание (Австро-турската војна) за Турците да си ја обезбедат “Зелената трансверзала“, односно муслиманската целина/пат преку Македонија Косово - се до Босна (дури и во денешницата муслиманите не се откажуваат од неа, таа им е сон , дел од плановите, па одат до таму што и спортската сала во Сараево ја именуваа “ЗЕТРА“ - ЗЕлена ТРАнсверзала).
Значи, Албанците во делата на античките автори се спомнати како ПЕРСИСКО племе а никако европско, покрај тоа си има и безброј стари карти кои Албанија ја сместуваат на Кавказ.


Еве една на пример, од 1522 години :
Немам прочитано поголеми глупости.
 
Член од
29 декември 2007
Мислења
548
Поени од реакции
1.263
Речиси секој народ има капацитет за геницид. Исклучок се (можеби) само оние каде избегнување на насилието е длабоко врежано во културата. На пример кај џаинистите.
Кај Македонците таков капацитет секако постои. Длабоко фрустриран во поделби што внатрешни, што класни или етнички поделби. Со секојдневно насилие како начин на живеење. Со трпење на секојдневна неправда и комплекс на жртва , со право или не. Ако нема насилие тоа е пред се од страв од поголемо насилие. Кај нас геноцид во поново време немало од чиста причина што сме немало шанса за истото. А не затоа што сме објективно подобри од соседите.
Не сме имале држава а камо ли некој Хитлер да ја организира државата во ефикасна машинерија на смрта.
Ако одиш во историјата доволно длабоко, ќе најдеш примери... За љубителите на антички Македонци, што направи Александар во Теба или Тир? За љубителите на Словени, има едно 200 години празно каде нема знакови на цивилизација , може само да се претпоставува што се случило со урбаното население што живеело предходно.
Не мора и толку далеку да се оди во историјата, има и посвежи примери каде се колиме меѓусебно. На пример кога бугароманите колат по србоманско село или обратно пред 100+ години тоа спаѓа под геноцид или внатрешен конфликт?
 
Последно уредено:

SNM

Член од
19 август 2020
Мислења
564
Поени од реакции
1.336
Подготвен сум да полемизирам за “глупостите“ за секоја точка посебно, ако извадиш логични контрааргументи.
Извини ако те навредив. Исти или слични имиња не са доказ се ништо, може да биде случајно. Ова е точно така во случајот.
Која е врската помеѓу државата Грузија на Кавказ и америчката држава Џорџија со идентични имиња на англиски јазик? Нема врска.
Која е врската помеѓу државата Колумбија во Јужна Америка и канадската провинција Британска Колумбија. Тие се именувани по Кристофер Колумбо, но луѓето во двете земи немаат ништо заедничко.
 
Член од
8 ноември 2008
Мислења
2.172
Поени од реакции
1.262
Извини ако те навредив. Исти или слични имиња не са доказ се ништо, може да биде случајно. Ова е точно така во случајот.
Која е врската помеѓу државата Грузија на Кавказ и америчката држава Џорџија со идентични имиња на англиски јазик? Нема врска.
Која е врската помеѓу државата Колумбија во Јужна Америка и канадската провинција Британска Колумбија. Тие се именувани по Кристофер Колумбо, но луѓето во двете земи немаат ништо заедничко.
Не ти е адекватна споредбата, затоа што доселениците во САД си местеле имиња на населбите и државите според нивна желба (најчесто библиски и митолошки, и индијански).
Армените се од Арменија - толку едноставно. Денес од нивниот ерменски ген има малку останато и во самите Власи (повеќе се по култура Власи отколку по ген, затоа што поради блискоста по вера со домородното население се многу измешани со нив). Но има влашки/ерменски гени и кај оние шо се Македонци (и тие се мешале со Власите). Ако Влав земел жена Македонка таа кај власите пренесува македонски гени, но по културни одбележја децата и внуците се Власи, а ако Македонец земе Влаинка децата и внуците имаат македонски одбележја иако мајка им,баба им, им пренесле влашки/ерменски гени. Од некои роднини кои се по дедо Власи, а по баба Македонци а направиле ДНК тест знам дека во нивниот случај Ерменски гени имаат под 10% (мислам дека беа околу 7%). И поголеми Македонци се од нас. Влашката линија сепак не си ја забораваат (поготово нивниот татко) но сепак скоро и да немаат ништо влашко кај нив.
Власите денес се повеќе Македонци отколку Ерменци но сепак кај оние помалку мешаните се забележуваат каквкаскиот тип на одлики - на пример Долихокефални черепи (на пример - Бутарис, градоначелникот на Солун), за разлика од Брахокранијалниот динаридски тип на череп кај Мијаците на пример (Александар Сариевски е типичен пример).
Албанците (ГЕГИТЕ) се доселеници од источен Кавказ (нивната етничка територија зафаќа дури и дел од западен Иран, а биле во контакт и со Курдите со кои мешале по некој ген. Колку од Кавкаските гени останале како такви кај нив - не знам, ама културолошки малку одминале од нив. И тие Албанци дури и тешко се разбираат со Албанците од Албанија (ТОСКИТЕ).
 
Член од
25 март 2012
Мислења
8.212
Поени од реакции
4.551
Подготвен сум да полемизирам за “глупостите“ за секоја точка посебно, ако извадиш логични контрааргументи.
:pos:
Автоматски споено мислење:

Извини ако те навредив. Исти или слични имиња не са доказ се ништо, може да биде случајно. Ова е точно така во случајот.
Која е врската помеѓу државата Грузија на Кавказ и америчката држава Џорџија со идентични имиња на англиски јазик? Нема врска.
Која е врската помеѓу државата Колумбија во Јужна Америка и канадската провинција Британска Колумбија. Тие се именувани по Кристофер Колумбо, но луѓето во двете земи немаат ништо заедничко.
Друже остави го, добронамерен совет ти давам.
 
Член од
8 ноември 2008
Мислења
2.172
Поени од реакции
1.262
:pos:
Автоматски споено мислење:


Друже остави го, добронамерен совет ти давам.

Пуно - фати се на оро со овие твоиве и не мешај се меѓу нас!Во ред?
 
Член од
13 јануари 2015
Мислења
1.043
Поени од реакции
982
Кариес не брука нас македонците само, на тоа што не му одговара затвора очи. Жива катастрофа.
Ти му викаш генетиката на албанците и власите е балканска и се староседелци (ова не е измислено, туку со генетски истражувања докажано) тој не, упорно си верува во неговите глупости. Јазиците им се различни и немаат врска со ерменскиот, или било кој од тие краишта.
Сум гледал по форуми и за влашка и за албанска генетика, не сум наишол на резултати од Власи и Албанци слични на ерменската генетика.
 
Член од
8 ноември 2008
Мислења
2.172
Поени од реакции
1.262
Ако генетски ги испиташ оние кои денес традиционално се декларираат како Турци ќе најдеш дека се Балканци. Навистина ли ќе тврдиш дека Турците се староседелци на Балканот?
Веројатно не ме читаш добро. Или не ме рзбираш. Или не ти одговара да ме разбереш.
Добро, кога то Власите за првпат се споменуваат на Балканот, конкретно во Македонија? Каде има запис од антички времиња за постоење на Власи на Балканот? Немој да ми кажуваш дека Власите биле староседелци кои подоцна се нарекле Власи. А и за Албанците истото важи - КОГА пред Турците имало Албанци на Балканот? Староседелци биле, жими Ашим.
Сличноста на имињата не е доказ - има и во Италија Алба Лонга и Албени во Англија. И таму има Абанци?!? Сега ќе речеш се населиле Албанци прво во Италијапа одтаму се населиле на источниот брег на Јонско Море. Гегите ниту се населиле во Италија ниту имаат врска со Европа.
 
Член од
25 март 2012
Мислења
8.212
Поени од реакции
4.551
Кариес не брука нас македонците само, на тоа што не му одговара затвора очи. Жива катастрофа.
Ти му викаш генетиката на албанците и власите е балканска и се староседелци (ова не е измислено, туку со генетски истражувања докажано) тој не, упорно си верува во неговите глупости. Јазиците им се различни и немаат врска со ерменскиот, или било кој од тие краишта.
Сум гледал по форуми и за влашка и за албанска генетика, не сум наишол на резултати од Власи и Албанци слични на ерменската генетика.
Не, он не да викаше дека албанците имаа сличности со ерменците, тоа не е некоја грешка, пошто они се индоевропски народ, трагедијата да е поголема он вика дека албанците не се индоевропејци.
 

SNM

Член од
19 август 2020
Мислења
564
Поени од реакции
1.336
Ако идејата е да се докаже кои луѓе (народ) се автохтони на Балканот, за да им се даде одредена предност, тоа е бесмислена работа. Одете и кажете му на Трамп да евакуира 300 милиони Американци затоа што тие не се домородни. На сите балканци прадедовците са дојдени во различни периоди. Пред нив биле пелазгите. Уште порано, неандерталците. А најстари тука се мајмуните. Кој сака да биде баш автохтонен да се пиши мајмун.
 
Член од
20 април 2012
Мислења
3.678
Поени од реакции
9.684
Ако идејата е да се докаже кои луѓе (народ) се автохтони на Балканот, за да им се даде одредена предност, тоа е бесмислена работа. Одете и кажете му на Трамп да евакуира 300 милиони Американци затоа што тие не се домородни. На сите балканци прадедовците са дојдени во различни периоди. Пред нив биле пелазгите. Уште порано, неандерталците. А најстари тука се мајмуните. Кој сака да биде баш автохтонен да се пиши мајмун.
Абе затоа се и национализмиве на Балканов.Сите се убедени дека се староседелци на балканов.А толку племња го населувале,па се мешале мегусебно.Авари Словени,Траки,Татари,Саси,Келти,Грци,Византијци,списокот е огромен.
 
Член од
8 ноември 2008
Мислења
2.172
Поени од реакции
1.262
Ако реков дека се Кавкаски народи тоа не значи дека не се Индоевропски, туку дека не се Балкански и дека не се Европски туку Азиски.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom