Не ги носеле во 1 ден. Јасеновац работи 4 цели години. Инаку усташките единици задожени за железничи транспорт биле во состав од 2 бригани.
Се на се целата усташка војница на врв на своето делување имала 76.000 припадници од кои 30% биле босански муслимани и од кои не сите учествувале директно во сите злосторства.
Ете ти 50.000 хрвати, нека биле со загуби дупло да прошле низ тоа. 100.000 луѓе, па нека имаат тие х5 поддржувачи и фамилија пола милион на 3+ милион хрвати само во НДХ. Јатаци, војници, администрација, навијачи, крвници ма све заедно да собереш и шуто и сакато пак не можеш да дојдеш дека мнозинството на хрвати биле дел од режимот или го поддржувале. И пак доаѓаме до колективната одговорност која што е морално многи дискутабилна работа.
Каде рекол дека треба да се изборат за 60к? Бројката нема што да се помножува врз основа на што некој кажал. Бројката е таа од сите релевантни извори Јасеновац има до 100.000, а целиот режим на НДХ 350.000.
500 души го чувале самиот логот Јасеновац. Каде имам тврено нешто друго?
Просечниот хрват не дознава одма за се. Немаш некој на твитер да сликне и објави фотка, а ни режимот на НДХ не се фалел баш по новини за се. Затоа и до 43та имаш постепено вртење против режимот кој во Април 41ва е дочекан како ослободителски.
И тоа како биле. Имало кој да се погрижи тие вести да стигат до секого. Не биле само 7 души, биле многу повеќе, а знаеш како иде 1 стап по твој грб повеќе боли него 100 по туѓ. Плус целата ситуација за време на СХС и големите тензии од пред војната.
Врти сучи во најголем обем можеш да окривиш 1/5 од хрватите за симпатии, улество и поддршка на режимот. Да обележиш еден народ како геноциден е тотално погрешно.
Прво ниту го бирале нити го носеле тој режим на власт. Иако на почетокот е дочекана како ослободителска тоа постепено се губи.
Второ, повеќето не очествувале во таа власт и голем дел од државниот апарат не ни имал врска со тие злосторства.
Трето, многу и се бореле против него.
Ти го базираш твоето тврдење за колективна одговорност бидејќи не направиле ништо што е исто како да обвиниш заложник зошто седел мирен кога тие што го држеле убивале други заложници. Плус фактот што тоа дека хрватите не правеле ништо против усташкиот режим не е вистина бидејќи имало илјадници што правеле нешто.
Не е точно дека не го поддржувале режимот повеќе од мнозинство хрвати, а точно е дека мнозинството не биле дел од режимот. Посредно или непосредно делуваат при приведување, превоз, убивање, стража, закопување значаен процент од населението кое е ,,работоспособно,,. Исклучи старци, жени и деца и ќе дојдеш до бројка која е околу 30-40% од делот од населението кое било способно за да го прави тоа злосторство, а повеќе од половина од вкупниот број на население со сигурност знаеле што се случува. И ти кажав дека ова не е математика и не подразбирам јас под мојата дефиниција РЕЧИСИ колективен злостор дека секој еден дал придонес. Тоа јас го истакнав од причина што се работи за фрапантни бројки за така мал народец, и физички е невозможно да се остварат тие бројки ако мнозинството од хрватите не знаат за тоа, а 30-40% од работоспособното население не учествувало посредно или непосредно во истото. Затоа и милион пати ти болдирав дека е речиси колективен злостор, а не недвосмислено колективен злостор од причина што е тешко истото да се дефинира, но па од друга страна бројките се толку фрапантни што е невозможно да ја исклучиш и таа можност.
Не знам дали некој веќе пишал за Евреите. Но не како народ кој е постојана жртва на некој со геноцидна ориентација, туку како библиски motherfucker чии дела се, наводно, инспирирани, поттикнати или уште повеќе се резултат на директна божја наредба. Имате неколку примери, во Стариот завет, за тоа како хебрејските племиња постапувале со оние кои не им биле по ќеф. Кој сака нека чита или нека пребарува, не е мистерија.
Нацистите при процесот на дејудаизација запленувале секаков подвижен и недвижен имот (колку што се сеќавам во игра биле и златните заби на погубените Евреи), но Евреите отишле малку подалеку и препорачувале сеопфатни мерки: уништување на се' (речиси) што е поврзано со жртвата, која секако, е проклета, демонска, од Бог осудена на неминовна пропаст, па чинот не само што е оправдан, туку е и богоугоден.
Постојат и други форми на геноцид, каде што мерките не се така радикални. Познати ни се. Доселувања и разни форми притисоци за иселувања, на пример.
Некогаш тоа било дел од државната политика на одредени земји. Националниот состав на населението во Егејскиот дел од Македонија од 1912 до 1949 година претрпел огромни измени. Древните Асирци, а донекаде и Персијците имале навика да ги преселуваат проблематичните племиња и народи, кои на новите простори биле помалку опасни и поподложни на асимилација.
Ти па друже секој шо пишува проѕив Србите одма наебал од некој Србин.
У Македонија е така, најголемиот дел ве сакаат и се србомани ама оние пак кои не ве сакаат, ве мразат у граници на лудоста. За мене и двете варијанти се срање.
Ти па друже секој шо пишува проѕив Србите одма наебал од некој Србин.
У Македонија е така, најголемиот дел ве сакаат и се србомани ама оние пак кои не ве сакаат, ве мразат у граници на лудоста. За мене и двете варијанти се срање.
Можеш да ме сакаш или мразиш ич онаа ствар неми чуе, но на форум кога тресе глупости од ракав кеф ми е да го рибам...а дечкото ако си приметил со уште еден редовно труе, ја сфаќам да нејќеш некого но секоја тема да ја користиш за тоа е веќе симптоматично дека има наебано, само прочитај му го воведниот дел од отварањето на оваа тема, како и онаа за прва светска војна и се ке ти е јасно.
Автоматски споено мислење:
И погледни му ја само генерализацијата, човекот незнае каде тера...
Ма јок, ја дури и имам комшо албанец се потшуеме како што треба ми доаѓа на ракија, му одам на баклава за бајрам или рамазан кога и да се дешаваше сега брзо беше... ако лично мене ме прашуваш имам против албанската политика која ја водат нивни политичари, а за поединци ако се понаша како човек према мене исто му и вратам без разлика на националност.
Не знам дали некој веќе пишал за Евреите. Но не како народ кој е постојана жртва на некој со геноцидна ориентација, туку како библиски motherfucker чии дела се, наводно, инспирирани, поттикнати или уште повеќе се резултат на директна божја наредба. Имате неколку примери, во Стариот завет, за тоа како хебрејските племиња постапувале со оние кои не им биле по ќеф. Кој сака нека чита или нека пребарува, не е мистерија.
Нацистите при процесот на дејудаизација запленувале секаков подвижен и недвижен имот (колку што се сеќавам во игра биле и златните заби на погубените Евреи), но Евреите отишле малку подалеку и препорачувале сеопфатни мерки: уништување на се' (речиси) што е поврзано со жртвата, која секако, е проклета, демонска, од Бог осудена на неминовна пропаст, па чинот не само што е оправдан, туку е и богоугоден.
Постојат и други форми на геноцид, каде што мерките не се така радикални. Познати ни се. Доселувања и разни форми притисоци за иселувања, на пример.
Некогаш тоа било дел од државната политика на одредени земји. Националниот состав на населението во Егејскиот дел од Македонија од 1912 до 1949 година претрпел огромни измени. Древните Асирци, а донекаде и Персијците имале навика да ги преселуваат проблематичните племиња и народи, кои на новите простори биле помалку опасни и поподложни на асимилација.
И Евреите сега се окупатори и геноцидна багра. И тие влегуваат во иста весела група. Не дека комшиите им се бољи...единствена разлика е што Евреите се поуспешни во организирање на избори и етничко чистење на територии од Палестинците.
Ова првово си лупале се и сешто а во второво никаде не нема нас. Едино за некои "Бугарски Македонци" има мал дел нешто.
Како и да е, ја разгледав првата страна само набрзинка така да извинете ако го имате спомнато ова; би сакал да го номинирам Џингис Кан и Монголците. Дечките имаат убиено 10% од човештвото (во нивно време). Џингис Кан буквално извршил децимација на човековиот род. Типот го врежал своето име во човековата ДНК со тоа што 8% од машката популација денес од територијата на поранешната Монголска Империја е во сродство со него, да ги додадеме и оние кои емигрирале на други места како на пример кон Европа, УСА, Австралија и бројот станува многу поголем.
Ги споменав евреите како субјекти на геноцид и како починители на етничко чистење во поседниве 72 години. Може поимот "погром" да се употребува кога се работи за стијни, локални, непланирани или планирани масакри.
Тоа со библиски времиња кој би знаел, тоа било пред 3000 години
Кога ги спомна курдите, тие биле продолжената рака на Отоманската Империја на истокот, како што арнаутиве биле овде на Балканов.
Во ерменскиот и општо христијанскиот геноцид во источна Турција, северна Сирија и Кавказ извршителите биле курди и азери (тогаш познати како кавкаски турци).
Мислам дека курдите виа ПКК ја прифатија одговорноста за нивниот удел во геноцидот и се извинија на Ерменскиот народ и побараа прошка. Сето тоа е за поздрав, посебно ако се земе тоталното негирање на пусти турци. Малку се знае, но баш ерменскиот геноцид бил мотивација за Хитлер кој го има споменато во Мајн Кампф, нешто во смисол "кој денес ги памти ерменците".
Ма јок, ја дури и имам комшо албанец се потшуеме како што треба ми доаѓа на ракија, му одам на баклава за бајрам или рамазан кога и да се дешаваше сега брзо беше... ако лично мене ме прашуваш имам против албанската политика која ја водат нивни политичари, а за поединци ако се понаша како човек према мене исто му и вратам без разлика на националност.
Царска Русија има извршено геноцид во регионите во подкавказјето и Кавказот после освојувањето на тие територии од Отоманската империја (1877-1878). Кавказски геноцид Прегледај го приврзокот 262072
И 1994-2003 кога, ако не се лажам, настрадува повеќе од половина од машко чеченско население над 15 години, настрана жени, деца, старци, Грозни бил претворен во Сталинград за сиромашни 1994.
1. Ама не се невини, што ја докажува мојата поента. Измеѓу 1 и нула сепак е 1. Кога се десило велшаните биле келти. Или дел биле римјани. Терминот велшанец(а не како член на келтско племе дрн дрн дрн) е ....релативно по нов термин за келтско-римските народи на таа област...
2. За погромите не. Ако руси како руси го имаат правено тоа, не . НО , словените апослутни пљачкале и колеле се по источна европа. Како претежно словени ДЕФИНИТВНО сме виновни.
Ја ти кажав, тоа е интеграбилен дел од човештво. Ти гледаш сега и во блиско минато. Ја гледам тотална сума од нулта година.
Многу испомеша а ништо не кажа. Никаде не гледам велшани, сега излегува дека сами себе се убивале, биле истовремено римјани и келти, може и вонземјани да биле, но велшаните немаат извршено геноцид.
Ќе се правиме мутави сега? Адје да го прескокнеме фактот каде што цели народи ги прогласуваш за геноцидни, ти имплицираш дека тоа е нешто што припадниците на тој го имаат тоа во себе и тоа е ништо друго оа рамно со размислувања на тие од кои наводно се згрозуваш.
Да не зборувам и за гадостите што ги пишуваш кон србите.
Него кажи ми дали постојат во тој случај паразитски народи ако постојат геноцидни?
Баш ова ме интересираше, интересна е човечката желба да припаѓа некаде, макар никој не го прашал дали сака да припаѓа во некоја средина.
Имајќи предвид три настани од 20.век од кои еден толку манијакален што од него се грозеле немачки Ајнзацтрупен, еден со погроми на срби и муслимани пред 20 и нешто години, јас не можам, кажи како, да извлечам заклучок дека твојот народ не е геноциден, т.е. во твојот народ има доволно луѓе кои по команда или на своја рака би правеле геноциди, погроми и етнички чистења. Во што тоа не сум во право?
Не знам дали постојат "паразитски народи", какви би биле тие жити Куен Хедервари, маџарски робови или слуги на Рајхот?
Мора да е тоа, а не дека сврбите го уназадија цел Балкан во 90-ти, малку србоваа со геноцидирање и погроми, малку земаа по 10 марки плата, малку беа криминален центар на Балкан мин.10 години, малку го заразија Балкан со антикултура и така, има понекоја причина. Тоа не значи дека сите срби се такви, секако дека тоа не е можно, но мнозинството е јад и мизерија. И ден денес со Вучиќ и со РС во Босна се извор на гној, постојана гнојна рана на Балкан.
Ајде сега раскажи како србите ги ослободиле македонците од отоманите, со сечење 1600 македонски грклани низ Тиквешија 1913, да чујат тие што ти стаиле лајк, да разберат
Така ти тврдиш. Ама да. Предците на велшаните, и од двете страни, да, имаат.
Доминатни келти со римски примеси. И пошто БИЛЕ ДЕЛ ОД БРИТАНСКАТА ИМПЕРИЈА..... што целосно го подигнорира...наивно.
Оваа страница користи колачиња за персонализирање на содржината. Со продолжување на користењето, се согласувате со нашата политика за користење колачиња.