Генерална дискусија за запалено Македонско знаме во Косово

Член од
14 август 2006
Мислења
45.363
Поени од реакции
84.592
За разлика от некои луге, jaс не зборувам обшто, а поединично. Jaс не судам за лугето,дали са македонци, албанци или кинези. Дали правиш разлика?
Ако европските Евреи во очи на Втора Светска Војна генерализираа, ќе останеа живи.
Треба да им е јасно на сите дека не е секој човек ист, ама постојат моменти кога е неопходно да се има увид во реалноста. А реалноста велела дека дека не се сите Германци нацисти, ама квотата е одамна исполнета и треба да се фаќа магла.
На Еврејот што чека на ред за "туширање" во Освијенцим, ништо не му менува фактот дека ете некој Германец скапува во затвор затоа што не се сложувал со "финалното решение".

Кај Албанците квотата е многу одамна помината. Сето она кое ни го приредуваат од 2001 па до денес, требаше до сега да им ги отвори очите на глупавите Македонци, да им ја разбие илузијата за постоење на нормалниот чичко комшија Албанец, кој можеби постои, но е безгласна буква, минорен процент кој, како што гледаме ваљда више, нема никакво влијание. (можам и со примери да ти покажам)

Затоа е наивно и мазохистички истрајувањето на некаква универзална верба во хуманоста и таков идеал. Генерализацијата ни е неопходна. Фактите, реалноста во која живееме ние, те демантираат тебе.

Да, Бугарите ни ја негираат националноста, Србите - црквата, а Грците името. Меѓутоа сето тоа паѓа во втор план, кога некој посакува да ти го негира животот. Ако го нема него, нема да има ни име, црква или националност.

Член од
30 ноември 2007
Мислења
7.462
Поени од реакции
5.881
Дарди немој ти мене да ме преселуваш да не ти ја испеам навивачката песна од која си набил комплекси али во ваш стил тоналитет гавран у лет со говорна маана.
Мене неможеш да ме навреди навивачка песна од некој кој не знае да зборува, а камоли да пее. Ниту може да ме навреди спомнувањето на Тоше на кој можете знаеш каде да му се фати цела ваша нација. Ама стварно неможе да ме навреди нација како вашата или Бугарската, најискрено, не ве перципирам како нации со култура и минато. Нешто помешано, недефинирано, неразбирливо со говорни маани тешко за разбирање и за варење. Затоа не една десет песни испејте на трибини со најголемите достигнувања шкендија и лирија ( за кој патем прв пат од тебе слушнав дека постојат) и три шлепери знамиња запалете мене не ме вреѓате, самите си се вреѓате со покажување на нивото на кое сте стасале во 2012.
Ајде сега заедно јас ќе викам УУУУУУУУ ти АААААААААА и заедно МАКЕДОНИЈА МАКЕДОНИЈА !:icon_lol:
Куку леле стана твојата работа.

Почна нешто , држеше некој став , лека полека се откажа од се.

Рече дека барем вашите не палеле знамиња , оп слика , и уста затворена.

Рече дека не сте нападнале деца (У20 деца ли се) , а јас ти дадов пример кога за време на Јуниор Купот , младите играчи на Башкими цело време се гаѓаа од публиката , навредуваа , и на крај на тоа стање победија. Се обидувам да најдам извор , но моментално нема , ако прател некој Јуниор Куп , знае за настанот.

Мене не ми е мило кога некој како тебе би ме именувал со имиња за кои сомничам дека е самиот е во потешко дереџе.

Јас сум тој што рекол дека не сакам да палам знаме старо 15 години , со цел да одмаздам знаме кое е неколку векови старо.

Просто не може , не е одмазда ако на соседот му кршам ’рѓано Југо , за тоа што тој ми го скршил BMW-то

Не ме навредувај , пошто нема како да ти се одмаздам , не сме еднакви.

Има такви на пример како тебе , што не ги боли упатена навреда , пошто се рачунаат многу ниско , ех голема работа ако тој ми го запали знамето , јас му ја опцув нацијата со сета таа историја.

Еве досега ти се одмаздувам со овие навредиве , но ако тебе ти дозволува културата да почнеш во посериозни навреди , јас ќе мора да се откажам , пошто немам рачун , од причина што ќе паднам ниско , тука пак доаѓа на сцена нееднаквоста , исплатливоста.

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Куку леле стана твојата работа.

Почна нешто , држеше некој став , лека полека се откажа од се.

Рече дека барем вашите не палеле знамиња , оп слика , и уста затворена.

Рече дека не сте нападнале деца (У20 деца ли се) , а јас ти дадов пример кога за време на Јуниор Купот , младите играчи на Башкими цело време се гаѓаа од публиката , навредуваа , и на крај на тоа стање победија. Се обидувам да најдам извор , но моментално нема , ако прател некој Јуниор Куп , знае за настанот.

Мене не ми е мило кога некој како тебе би ме именувал со имиња за кои сомничам дека е самиот е во потешко дереџе.

Јас сум тој што рекол дека не сакам да палам знаме старо 15 години , со цел да одмаздам знаме кое е неколку векови старо.

Просто не може , не е одмазда ако на соседот му кршам ’рѓано Југо , за тоа што тој ми го скршил BMW-то

Не ме навредувај , пошто нема како да ти се одмаздам , не сме еднакви.

Има такви на пример како тебе , што не ги боли упатена навреда , пошто се рачунаат многу ниско , ех голема работа ако тој ми го запали знамето , јас му ја опцув нацијата со сета таа историја.

Еве досега ти се одмаздувам со овие навредиве , но ако тебе ти дозволува културата да почнеш во посериозни навреди , јас ќе мора да се откажам , пошто немам рачун , од причина што ќе паднам ниско , тука пак доаѓа на сцена нееднаквоста , исплатливоста.
Не ти стои кога се преценуваш, не за друго нема на што да се држиш :) Не сум ретардирана да се топлам на знамиња, на пелети се греам, кажи им таму во твојата татковина дека знамето не држи жар, за топлење се користи електрична енергија, дрва, брикети, пелети еехее до каде сме заминале до пелети, вие уште на знамиња се греете.
Кај сум ти пцуела нација? Можам Англичани, Данци, Шпанци да пцујам, али вас не...кај би ве пцуела кога ве нема на терен. Да знаеш Наваро и Хансен колку ги пцуев до трето колено! Ем лично, ем цели нации.
Неможам бе дарди јас да верглам колку тебе, не за друго досадно е за читање. Ти кажав што имам да ти кажам и доста е, нема да се повторуваме и да исправаме криви дрини. На човек еднаш му се кажува, барем јас така мислам, на останатиот животински свет повеќе пати.
Значи јас лично ниту палам знамиња, ниту планирам да развивам таква спортска дисциплина во мојата земја. Исто така и плуковна гимнастика е застарен спорт. Сега е шема да идеш на ОИ со авион до Лондон да си навиваш, да се радуваш итн.
И плус цитатов од Солид си е на место:
Луѓе аман со Дарданија се расправате за ракомет.Поголема веројатност има да се разберете со столна ламба отколку со дотичниов.

Ќе заборавев, зошто не навиваш со мене? Ајде УУУУУУУУ ти ААААААА заедно МАКЕДОНИЈА! Соживот бе дарди нели тоа го баравте. Додека имаш лична документација каде пишува Македонија ќе навиваш со мене! Ова не е молба, туку правило од денес. И во сон ако треба ќе се штрекаш на химната!

Io Sono Interista

The original, one and only IoSono.
Член од
21 декември 2007
Мислења
28.649
Поени од реакции
59.610
Луѓе аман со Дарданија се расправате за ракомет.Поголема веројатност има да се разберете со столна ламба отколку со дотичниов.
Нормално.

:)

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Ако европските Евреи во очи на Втора Светска Војна генерализираа, ќе останеа живи.
Треба да им е јасно на сите дека не е секој човек ист, ама постојат моменти кога е неопходно да се има увид во реалноста. А реалноста велела дека дека не се сите Германци нацисти, ама квотата е одамна исполнета и треба да се фаќа магла.
На Еврејот што чека на ред за "туширање" во Освијенцим, ништо не му менува фактот дека ете некој Германец скапува во затвор затоа што не се сложувал со "финалното решение".

Кај Албанците квотата е многу одамна помината. Сето она кое ни го приредуваат од 2001 па до денес, требаше до сега да им ги отвори очите на глупавите Македонци, да им ја разбие илузијата за постоење на нормалниот чичко комшија Албанец, кој можеби постои, но е безгласна буква, минорен процент кој, како што гледаме ваљда више, нема никакво влијание. (можам и со примери да ти покажам)

Затоа е наивно и мазохистички истрајувањето на некаква универзална верба во хуманоста и таков идеал. Генерализацијата ни е неопходна. Фактите, реалноста во која живееме ние, те демантираат тебе.

Да, Бугарите ни ја негираат националноста, Србите - црквата, а Грците името. Меѓутоа сето тоа паѓа во втор план, кога некој посакува да ти го негира животот. Ако го нема него, нема да има ни име, црква или националност.
Вие за спорт зборувате или за политика?! Умешавте комшиjски односи, политика, спорт ... направивте ги попара.
Дали е можно некоj пат да се разгледува спорта само како спорт и не како нешто друго?!

Член од
14 август 2006
Мислења
45.363
Поени од реакции
84.592
Вие за спорт зборувате или за политика?! Умешавте комшиjски односи, политика, спорт ... направивте ги попара.
Дали е можно некоj пат да се разгледува спорта само како спорт и не како нешто друго?!
Спортот во темава е само медиум.
Не е темава за спорт.
Веројатно е очигледно, ако ништо друго, тогаш барем види дека не е сместена во таков форум.

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Спортот во темава е само медиум.
Не е темава за спорт.
Веројатно е очигледно, ако ништо друго, тогаш барем види дека не е сместена во таков форум.
Секо насилство и провокациja поражда ново насилство и нова провокациja. Това мора да го знаете.

Член од
30 ноември 2007
Мислења
7.462
Поени од реакции
5.881
Не ти стои кога се преценуваш, не за друго нема на што да се држиш :) Не сум ретардирана да се топлам на знамиња, на пелети се греам, кажи им таму во твојата татковина дека знамето не држи жар, за топлење се користи електрична енергија, дрва, брикети, пелети еехее до каде сме заминале до пелети, вие уште на знамиња се греете.
Јас ќе им кажам секако , ќе им објаснам и за примерот со Југото и БМВто.
Но и ти кажи им на твоите , и твоите се греат на знамиња.
И не знам што толку даваат сила на антиалбански песни , го истрошија гласот или можеби сакаат да станат како Слаткаристика ?

Кај сум ти пцуела нација? Можам Англичани, Данци, Шпанци да пцујам, али вас не...кај би ве пцуела кога ве нема на терен. Да знаеш Наваро и Хансен колку ги пцуев до трето колено! Ем лично, ем цели нации.
Не знам бе Леандро , многу се лично преценуваш , нели ти создава неволји тоа , испитај се малце со преголемата горделивост. Бугарите никој и ништо , албанците такој , грците и све ... едино јас.

Што има да го пцуеш Хансен , пцуј го твојот.

Неможам бе дарди јас да верглам колку тебе, не за друго досадно е за читање. Ти кажав што имам да ти кажам и доста е, нема да се повторуваме и да исправаме криви дрини.
Сеуште немаш ништо кажано , се што имаш напишано му удрив метла.

На човек еднаш му се кажува, барем јас така мислам, на останатиот животински свет повеќе пати.
Зависи како се кажува.

Значи јас лично ниту палам знамиња, ниту планирам да развивам таква спортска дисциплина во мојата земја. Исто така и плуковна гимнастика е застарен спорт.
Ни јас лично не палам.
Но има од твоите и моите што палат.

Сега е шема да идеш на ОИ со авион до Лондон да си навиваш, да се радуваш итн.
Само нека не се радуваат со навреди према соседите ... тоа не е радување, за сите нека важи ова.

И плус цитатов од Солид си е на место:
Има право Солид , столната ламба можеш да ја уклучиш-исклучиш кога сакаш , ако треба и среде сончев ден.

Но јас не можам да речам Амин и да палам на секакви коментари , кажи нешто паметно умно , откако 3 пати си размислил и одма лајк имаш.

Еве, Солид има лајк.

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Не знам бе Леандро , многу се лично преценуваш , нели ти создава неволји тоа , испитај се малце со преголемата горделивост. Бугарите никој и ништо , албанците такој , грците и све ... едино јас.

Што има да го пцуеш Хансен , пцуј го твојот.
Си можам бе дарди, си можам, си имам држава, убава нација, спортисти, историја, си можам. Ти ќе ми кажуваш кого и кога да пцујам, дарди десет пати запиши ја химната на лист за да ја знаеш напамет и тргаме заедно во Лондон на ОИ. Рамо до рамо! Пред да влеземе во сала ќе те преслушам, да не ми грчиш случајно па да ме брукаш пред светот таму.
офф за озбилно овој пат :)

Max Legend

The black swordsman
Член од
27 септември 2010
Мислења
4.339
Поени од реакции
6.479
Сакам Дардан да ми одговори на следново иако се сомневам.

Заклучивме-А бре македонче ви е навредлива.Океј,доволно фер.И јас не сакам кога мене ми пеат за мак курвичиња и Тоше педер-ама што друго да очекувам од Балистите кои по ум не можат ни со австралопитекус да се мерат.

А бре македонче се пееше и скандираше од кога памтам за себе,секогаш беше присутна и на домашни и на меѓународни мечеви,било да е ракомет,кошарка,фудбал итн.Зошто дури сега се реагираше на песнава(зборам за ЕП) а не порано?

Член од
30 ноември 2007
Мислења
7.462
Поени од реакции
5.881
Си можам бе дарди, си можам, си имам држава, убава нација, спортисти, историја, си можам.
До тука си сосема во ред , ти давам рака за ова.

Но чим почнуваш со тоа колку не чинеле бугарите , албанците и што ти ја знам , расипуваш дефиниција.
Си прочитала можеби за национализам во позитивен и негативен смисол.

Ти ќе ми кажуваш кого и кога да пцујам, дарди десет пати запиши ја химната на лист за да ја знаеш напамет и тргаме заедно во Лондон на ОИ. Рамо до рамо! Пред да влеземе во сала ќе те преслушам, да не ми грчиш случајно па да ме брукаш пред светот таму.
офф за озбилно овој пат :)
Ама и јас имам услови бе , не може туку така.
Него да оставиме за наредните , пошто и онака во Лондон не се баш летни игри , многу дожд има ... а до наредната олимијада ќе биде работата.
--- надополнето: 18 февруари 2012 во 21:30 ---
Сакам Дардан да ми одговори на следново иако се сомневам.

Заклучивме-А бре македонче ви е навредлива.Океј,доволно фер.И јас не сакам кога мене ми пеат за мак курвичиња и Тоше педер-ама што друго да очекувам од Балистите кои по ум не можат ни со австралопитекус да се мерат.

А бре македонче се пееше и скандираше од кога памтам за себе,секогаш беше присутна и на домашни и на меѓународни мечеви,било да е ракомет,кошарка,фудбал итн.Зошто дури сега се реагираше на песнава(зборам за ЕП) а не порано?
Навредлива како да не е.

Слушнав ќе се изгласа некој нов закон , поголеми казни за вакви навреди ... велам можеби ќе земе крај оваа навивачка навика.

Секогаш се реагирало на вакви навреди , но сега имаме повеќе глас за да реагираме.
Навредата е секогаш навреда , сега само се обелоденува.

Што има нејасно тука.

Max Legend

The black swordsman
Член од
27 септември 2010
Мислења
4.339
Поени од реакции
6.479
Секогаш се реагирало на вакви навреди , но сега имаме повеќе глас за да реагираме.
Никогаш не сум чул реакција од вашата страна за А бре македонче освен кога се случија последните настани со палењето на знамето.

За болдот-мислиш повеќе знамиња за палење?

Член од
29 ноември 2008
Мислења
192
Поени од реакции
22
Очигледно не сфаќаш шо имаш напишано.Али ако простено ти е, не го разбираш значењето на зборот благодарност.
Ако по некоја случајност беше забранет влез на бегалците, како ќе помогнеа УНХЦР и големите сили?
Освен значењето на зборот благодарност, не го разбираш ни значењето на зборот хуманост.
--- надополнето: 17 февруари 2012 во 23:30 ---

Мака ми е да барам во други теми, кај шо не си ми одговорил по 3-4 пати прозивање од моја страна.Ти си тој со фобија од активно вклучување, со муабети од некој паралелен свет.
Blagodarnosta komu mu pripaga ke najdesh podolu vo tekstot

dosta go tupite so toa nie ,nie, nie sme pomognale na kosovarite vo 1999,pa koj od vas pomogal lichno ? koj od vas ? kazhete. barem edne makedonec da dal bilo kakva pomosh na kosovarite vo 1999,
Blagodarnosta pripaga na tia shto ja natera makedonskata vlada da ja otvori granicata, vo zamena makedonskata vlada dobi $$$$$$$ i ekonomska pomosh
chitajte da razberete i ne tropajte gluposti

Hillary Clinton-Kosovo

March 12, 2008 10:11 AM EDT
views: 1029
|
comments: 7

In the midst of the air war over Kosovo, Hillary Clinton arrived in the Former Yugoslav Republic of Macedonia on May 14, 1999. Despite concerns about security, she traveled to the international border on the edge of the war zone, and visited with refugees. She met separately with Prime Minister Georgievski and President Gligorov, accompanied by U.S. Ambassador to Macedonia Christopher Hill, to emphasize America's support for the stability and security of Macedonia. She discussed refugee policy in these meetings. Before she arrived the Macedonian government had an inconsistent policy that frequently severely restricted the flow of refugees. Indeed in the days leading up to her visit, the flow of refugees had slowed greatly. Hillary pressed these leaders to embrace a border policy that would open the way to allow many more Kosovar Albanians to escape the war zone. After talks between Hillary Clinton and the Macedonian leadership, which included the announcement of two million dollars in aid, the government opened the borders much wider, thereby saving many, many lives.
As a Senator, Hillary Clinton championed prompt recognition of Kosovo's independence in the context of full protection of minority rights, especially for the Serbs. She has supported the full integration of the Western Balkans into Europe and the transatlantic community.
Testimonials:
Statement of Richard Holbrooke, architect of the Dayton Accords, and former permanent representative to the United Nations.
"It was dire in May 1999 when Hillary Clinton arrived in Macedonia. The government of Macedonia had slowed the flow of refugees from Kosovo to a trickle. After visiting refugees and gaining a first-hand assessment of the situation, the First Lady had intense talks with President Gligorov and Prime Minister Georgievski. In these talks, one in the Presidential Palace, another in the residence of the American Ambassador, Christopher Hill, Mrs. Clinton pressed the Macedonian government to fully open the border so that Kosovar Albanian refugees could flee the war zone to safety. She also committed herself to work with the government and people of Macedonia who also faced an emergency because of the threat to their own safety and stability. Hillary Clinton promised to take action to help the Macedonian economy. Returning to Washington, she pressed hard in the administration for action to support the Macedonians. She even contacted American business executives to ensure that American textile contracts in Macedonia were not canceled. There is no doubt in my mind, nor in the minds of those people I worked with in the Balkans at the time - that her intense efforts resulted in easing a crisis of significant dimensions and contributed to saving many lives."​
"Statement from Melanne Verveer, Former Chief of Staff to First Lady Hillary Clinton
As her chief of staff, I traveled with Hillary to Macedonia and sat in on her meetings with the Macedonian leadership. The situation in Macedonia was fragile. There had been demonstrations against the U.S. Embassy, the Macedonian economy was faltering, and there were growing rifts in the Macedonian population over the conflict. In Macedonia, Hillary met with the President and Prime Minister, pushing them on the need to allow Kosovo refugees to flee to safety inside Macedonia. As a result of these talks, they changed their policies, and allowed in thousands of refugees. She spoke to the Macedonian people at the same time and told them that the United States stood with them, that we were grateful for their sacrifices, and she brought with her economic assistance to help Macedonia through this difficult period. Hillary's diplomatic efforts averted a major refugee crisis and, at the same time, produced benefits for the people of Macedonia."
News Reports:
Hillary met with the Macedonian President and Prime Minister offering an economic development package. (Hillary) "Clinton heard her story Friday morning on her trip to Macedonia, which was aimed at highlighting the plight of ethnic Albanian refugees from Kosovo and assuring the poor Balkan nation that the United States understands the stress the influx has placed on it. Aid officials say Macedonia has taken about 233,000 of the nearly 800,000 refugees. Clinton met with Macedonian President Kiro Gligorov and Prime Minister Ljubco Georgievski. She announced the release of the first $ 2 million in a $ 21 million economic development package for Macedonia that is designed to help the fledgling democracy create new small businesses." [Chicago Tribune, 5/16/99]​
Hillary met with Macedonian officials 'trying to diffuse any anti-American sentiment and to bolster Macedonia's fragile coalition government. "Hillary Rodham Clinton swept through Macedonia on Friday on a visit that illustrated the Clinton administration's continuing struggle to balance the diverse strands of its Kosovo policy...Ethnic Macedonians, who make up roughly two-thirds of this country's population, generally oppose NATO's bombing of Yugoslavia. They also fear that if ethnic Albanians -- who made up roughly one-third of Macedonia's population before the crisis -- continue to pour in from Kosovo, Macedonians will be reduced to a minority in their own country. So although Clinton spent the morning addressing the suffering of the refugees, she spent the rest of the day trying to defuse any anti-American sentiment and to bolster Macedonia's fragile coalition government, a mix of Macedonian and Albanian parties." [Austin American-Statesman, 5/15/99]​
The Washington Post: "First Lady Brings Publicity, Aid to Macedonia:" First lady Hillary Rodham Clinton, the first high-ranking American to visit here since the Kosovo crisis began, brought two messages to Macedonia today. Touring a refugee camp of 18,000 people, Clinton urged Americans not to become "immune" to the plight of more than 740,000 Kosovo Albanians expelled from their homeland since NATO began its air war against Yugoslavia on March 24. "We are trying to do everything possible to make these lives and stories real, not to let them fade into the background," she said... And she soothed the irritated government of Macedonia, which has taken in the refugees only reluctantly and at the price of more foreign aid. Clinton today added another $ 2 million to the pot -- the first installment of a $ 21 million reallocation of funds for Macedonia... Even as Clinton toured the camp, a few refugees were entering Macedonia from Kosovo. For 10 days, almost no one has crossed the frontier -- initially because Macedonian border guards were blocking refugees, then because Serbian authorities were not allowing them to leave... After her camp tour, Clinton met with Prime Minister Ljubco Georgievski, parliamentary president Savo Klimovski and local aid officials, and her message could not have been more straightforward: "I want to clearly express our appreciation to the government of Macedonia for the efforts they have made. It has been an incredible burden on Macedonia." [Washington Post, 5/15/99]​

Рудници и

ООЗТ Рудници и железарница - Скопје
Член од
9 декември 2009
Мислења
12.177
Поени од реакции
18.250
2.000.000 долари за 300.000 бегалци.6,66 долари по лице.Страшна помош.
Американци беа на граница?
Американци беа во Црвен Крст на Македонија?
Американци беа во Влада на Македонија?
Американци беа во полиција и војска кои изградија кампови за обу...за бегалци де?

Ако беа толкави хуманитарци Американците и Западна Европа, зошто не ги зедоа 300.000 бегалци во Америка и не им дадоа државјанство и работа, нели се богата земја?Добро памтам дека по 30 лета дневно со вратени бегалци имаше еден период на аеродромот во Охрид!

Kajgana Shop

На врв Bottom