- Член од
- 4 јули 2012
- Мислења
- 87
- Поени од реакции
- 69
Истото може и да се тврди за религијата, ако го разбрав членот кој те посочи.Лелеморимјко! Мене ме чекал?!? Че ме пукаш, а, Суси?
Прашањето, колега видно накурчен, кое овде се дискутира (види наслов) е подобро живеење. Не е темата дали тетин ти дремел у затвор или дали ти лично се чувствуваш исфрустриран поради некоја семејна неправда нанесена од комунистите во 1948. Уште помалку предмет на оваа тема е одржливоста на економскиот модел на СФРЈ.
.
Во Саудиска Арабија иако е теократија, благосостојбата на луѓето е подобра од 90% од светот. Може некој ко тебе, кој не ги зема општите околности во кои опстојувала југославија, да рече дека резултатите за тоа што се живеело подобро во Југославија е затоа што имало социјализам и братство единство, а не затоа што Југославија била во политичко опкружување во кое била.
Значи, да ги занемариме сите околности и да гледаме каде подобро се живее, тоа ли е целта на твоето пишување?
Затоа можеме да кажеме по твојата логика дека СА е богата затоа што веруваат во Алах и тоа верување им донело просперитет.
И Катар и Норвешка се богати затоа што првите веруваат во Алах, а вторите се атеисти. Не можеш да вадиш заклучок игнорирајќи ги другите услови, во случаиве нафтата, во случајот на Југославија, играњето меѓу двата блока.