Оф оф, каде тоа?Им рокнале на русите некоја база со складишта на муниција и ракети...најголема штета од почнувањето на војната
Што е различно од претходно? Им рокаа и до сега складишта, аердроми, рафинерии. Незнам за какви ескалации збориш, војна е. Мене ме само чуди со што ги гаѓаа кога нели 300км се овие западните.Барем 500 км од граница... Предвидувам дека овојпат, за разлика од претходните ескаслации, дека ќе има одговор. Не затоа што ова е критично за исходот на војната, туку затоа што сега е јасно дека лудаците нема да застанат со нови и нови ескалации се додека мислат дека од другата страна нема да има одговор.
Six Ukrainian missiles targeted a Russian military unit in Toropets, Tver Oblast, northwest of Moscow, towards St. Petersburg. Three Ukrainian drones were intercepted by Russian air defenses, but the remaining missiles hit their targets, causing a major fire and explosion in an ammunition depot.
Local authorities declared an emergency evacuation to protect the population, and emergency services are currently managing the aftermath of the attack.
Автоматски споено мислење:
Интересно е што во исто време и во Либан ќе почне војна, а со тоа шансите да се разгори и поширока војна на Блискиот Исток. Во исто време кога само уште дејуре нема војна меѓу САД/НАТО и РФ.
Не ќе се на арно работиве. Многу многу лошо, многу лошо време во историјата да се биде жив.
Веројатно од трета страна или пак СБУ од сама руска територија. Имаше пред скоро време дрон соборен кај Мурманск кој може да дојде само од Финска/Шведска на пример.Со што ги имаат гаѓано ? Нели овие од западот максимум им е 300км ?
Што е различно од претходно? Им рокаа и до сега складишта, аердроми, рафинерии. Незнам за какви ескалации збориш, војна е. Мене ме само чуди со што ги гаѓаа кога нели 300км се овие западните.
На една од сниките се гледа проектилот, дефинитивно не е дрон. Со што и да е гаѓано, не се дронови туку западно далекудометно разорно и прецизно оружје кое може да користено/наведувано само со западни (САД/НАТО) сателити, и управувано само од САД/НАТО воен персонал. Овојпат западните немаат ни фигуративна plausible deniability, oва е отворен и директен напад врз Русија. Воедно пред отприлика недела дена самиот Путин кажа дека ваква ескалација ќе биде сметана за директна војна со САД/НАТО.Со што ги имаат гаѓано ? Нели овие од западот максимум им е 300км ?
Што е различно од претходно? Им рокаа и до сега складишта, аердроми, рафинерии. Незнам за какви ескалации збориш, војна е. Мене ме само чуди со што ги гаѓаа кога нели 300км се овие западните.
Вака од прва што разгледав по нет, ова е катастрофа за Русија. 30000 тони муниција 700 километри од граница. Мислам дека е ова планот за победа на Зеленски.Барем 500 км од граница... Предвидувам дека овојпат, за разлика од претходните ескаслации, дека ќе има одговор. Не затоа што ова е критично за исходот на војната, туку затоа што сега е јасно дека лудаците нема да застанат со нови и нови ескалации се додека мислат дека од другата страна нема да има одговор.
Не очекувам дека Трамп може да го смири ова, ама да - подобро е за газдите на САД ескалациите да се десат пред изборите за ПОТУС... Или можеби се надеваат дека Русите ќе испаднат доволно глупи да останат стрпливи за да го чекаат Трамп да направи нешто, па во меѓувреме они да направат куп штета на РФ.Очигледнод е дека НАТО го зголеми влогот пред Трамп да дојде на власт. Како Русија ќе реагира на ова ќе видиме. Ама мислам дека нема многу простор за игри. Неможе без сериозен одговор, ама неможе ни со општа ескалација.
главна агенда на Трамп е мир во Украина. Ако ништо другп, нема да ескалира.Ова беше претходно:
Не очекувам дека Трамп може да го смири ова, ама да - подобро е за газдите на САД ескалациите да се десат пред изборите за ПОТУС... Или можеби се надеваат дека Русите ќе испаднат доволно глупи да останат стрпливи за да го чекаат Трамп да направи нешто, па во меѓувреме они да направат куп штета на РФ.
Изборна програма, да. Во реалноста тие што го прават ова нема да дозволат еден Трамп (па макар и ПОТУС) да ги спречи..
главна агенда на Трамп е мир во Украина. Ако ништо другп, нема да ескалира.