Воени авиони

Член од
29 јуни 2014
Мислења
22.229
Поени од реакции
36.100
Значи ти имаш повеќе знаење од цел воен комплекс на САД?
па САД користат дронови ако не знаеше. Они не би се осудиле да користат крнтија како A-10 против непријател кој има соодветно ПВО. Тие авиони ги чуваат само колку да имаат наоружување при поголем отворен конфликт каде што би немало друга опција. А од тој супер а-10 што го гледате има само некои сликички на гугл и ништо друго во пракса.
 
Последно уредено:
Член од
28 декември 2015
Мислења
3.378
Поени од реакции
5.837
па САД користат дронови ако не знаеше. Они не би се осудиле да користат крнтија како A-10 против непријател кој има соодветно ПВО. Тие авиони ги чуваат само колку да имаат наоружување при поголем отворен конфликт каде што би немало друга опција. А од тој супер а-10 што го гледате има само некои сликички на гугл и ништо друго во пракса.
A-10 беа масовно употребени во втора заливска 90-91, СРЈ 99, Трета заливска 2003-11, Либија 2011, Сирија, Афган 2001-2021, со минимални, незначителни губитоци.
Не постои дрон кој може да носи седмоцевен ротирачки топ од 30мм и до 8000кг терет, денешните дронови одвај носат по 2 хелфајер проектили, спори се ко трактори и еден куп од нив се оборени, некои дури и заробени како случаи над Иран.
Многу стручни лица, меѓу кои и легендарниот Гери Бречер кажуваат дека А-10 бил најефективниот авион во УСАФ за време на наведените војни, кост-бенефит, број на соборени (се брои на прсти на една рака за период од 30 години), CAP & hovering, навистина одлично летало.
Има уште леб за јадење кај дроновите за да станат нешто повеќе од ова што се. Се работи за крајно ограничени системи а во иднина можеби ќе бидат нешто повеќе.
Дроновите на САД се ползуваат од страшно компликуван систем на сателити, авакси и наземни средства за да можат да таргетираат сосема јасни цели.
Малите земји немаат ништо од тоа и нивните дронови освен извидување ќе имаат нула ефективност.

Особено за земји кои евентуален судир би бил асиметричен, не постои ништо подобро од ударни авиони кои можат да испорачаат по 1200 гранати и 32 бомби од 250кг врз бунтовници, да речеме качаци.

Има бројни проекти по свет за ударни авиони, русите развиваат наследник на Су-25 во Су-34, чак и една Полска имаше добар концепт за јуришник ама немаа пари да го реализираат.
Јагуар сеуште е кичма на ударната авијација на Индија.

Имам некаде цел елаборат на амерички офицер кој кажува колкава е вредноста на А-10, не најмалку психолошката кај војниците.
 
Член од
28 август 2013
Мислења
3.618
Поени од реакции
10.420
A-10 беа масовно употребени во втора заливска 90-91, СРЈ 99, Трета заливска 2003-11, Либија 2011, Сирија, Афган 2001-2021, со минимални, незначителни губитоци.
Не постои дрон кој може да носи седмоцевен ротирачки топ од 30мм и до 8000кг терет, денешните дронови одвај носат по 2 хелфајер проектили, спори се ко трактори и еден куп од нив се оборени, некои дури и заробени како случаи над Иран.
Многу стручни лица, меѓу кои и легендарниот Гери Бречер кажуваат дека А-10 бил најефективниот авион во УСАФ за време на наведените војни, кост-бенефит, број на соборени (се брои на прсти на една рака за период од 30 години), CAP & hovering, навистина одлично летало.
Има уште леб за јадење кај дроновите за да станат нешто повеќе од ова што се. Се работи за крајно ограничени системи а во иднина можеби ќе бидат нешто повеќе.
Дроновите на САД се ползуваат од страшно компликуван систем на сателити, авакси и наземни средства за да можат да таргетираат сосема јасни цели.
Малите земји немаат ништо од тоа и нивните дронови освен извидување ќе имаат нула ефективност.

Особено за земји кои евентуален судир би бил асиметричен, не постои ништо подобро од ударни авиони кои можат да испорачаат по 1200 гранати и 32 бомби од 250кг врз бунтовници, да речеме качаци.

Има бројни проекти по свет за ударни авиони, русите развиваат наследник на Су-25 во Су-34, чак и една Полска имаше добар концепт за јуришник ама немаа пари да го реализираат.
Јагуар сеуште е кичма на ударната авијација на Индија.

Имам некаде цел елаборат на амерички офицер кој кажува колкава е вредноста на А-10, не најмалку психолошката кај војниците.
Теоретски авионот е направен околу топот за да може да лета :D
 
Член од
29 јуни 2014
Мислења
22.229
Поени од реакции
36.100
A-10 беа масовно употребени во втора заливска 90-91, СРЈ 99, Трета заливска 2003-11, Либија 2011, Сирија, Афган 2001-2021, со минимални, незначителни губитоци.
Не постои дрон кој може да носи седмоцевен ротирачки топ од 30мм и до 8000кг терет, денешните дронови одвај носат по 2 хелфајер проектили, спори се ко трактори и еден куп од нив се оборени, некои дури и заробени како случаи над Иран.
Многу стручни лица, меѓу кои и легендарниот Гери Бречер кажуваат дека А-10 бил најефективниот авион во УСАФ за време на наведените војни, кост-бенефит, број на соборени (се брои на прсти на една рака за период од 30 години), CAP & hovering, навистина одлично летало.
Има уште леб за јадење кај дроновите за да станат нешто повеќе од ова што се. Се работи за крајно ограничени системи а во иднина можеби ќе бидат нешто повеќе.
Дроновите на САД се ползуваат од страшно компликуван систем на сателити, авакси и наземни средства за да можат да таргетираат сосема јасни цели.
Малите земји немаат ништо од тоа и нивните дронови освен извидување ќе имаат нула ефективност.

Особено за земји кои евентуален судир би бил асиметричен, не постои ништо подобро од ударни авиони кои можат да испорачаат по 1200 гранати и 32 бомби од 250кг врз бунтовници, да речеме качаци.

Има бројни проекти по свет за ударни авиони, русите развиваат наследник на Су-25 во Су-34, чак и една Полска имаше добар концепт за јуришник ама немаа пари да го реализираат.
Јагуар сеуште е кичма на ударната авијација на Индија.

Имам некаде цел елаборат на амерички офицер кој кажува колкава е вредноста на А-10, не најмалку психолошката кај војниците.
Друже никој не оспорува А-10 колкав топ има. Тие авиони се неупотребливи во модерно време. Затоа никој не ги модернизира и одат во заборав.

Су-34 и Су-25 се неспоредливи, едниот е базиран на најдобриот ловец од 4 генерација, другиот е летечка цигла која со едноставна Игла ракетен фрлач може да биде оборен.
 
Член од
28 декември 2015
Мислења
3.378
Поени од реакции
5.837
Друже никој не оспорува А-10 колкав топ има. Тие авиони се неупотребливи во модерно време. Затоа никој не ги модернизира и одат во заборав.

Су-34 и Су-25 се неспоредливи, едниот е базиран на најдобриот ловец од 4 генерација, другиот е летечка цигла која со едноставна Игла ракетен фрлач може да биде оборен.
Зошто бе вакви муабети?
Како тоа е неупотреблив кога амери го искинаа од употребување на сите можни ратишта. По него се истрелани стотици стрели и игли, па и јаче, заедно со илјадници ААА 14,5-57мм. Толку од тоа дека ќе бил лесно соборен со рачен лансер или ААА.
А-10 се враќал во база со оштетувања кои би обориле било кој друг авион. Толку е "лош" што САД има ембарго на извоз иако авионот бил баран од икс земји.

Денес конвенционалните војни се прилично ретки, Русија вс. Украина би била нешто такво, се надевам дека нема да бидне војна.
Најчести се асиметричните судари. На Балкан и тоа како има опасност од такво нешто.
Како што споменав, дронови освен извидување не вршат работа за земји кои немаат скап систем за нивно наведување, директно сателитско тв-наведување и куп ствари кои се потребни за тоа.

Остануваат ударните авиони како најдобра варијанта.
На Балкан, Србија има пар ескадрили од крајно застарениот Орао кој носи 2800кг и има 2*2*23мм топови, Грција се откажа од А-7 Корсер кој носеше 6800кг и 1*6*20 Вулкан топ, Романија направи опширно модернизирана варијанта на МиГ-21 Лансер Б за ударни дејства но тој покрај 1*2*23мм носи макс.1800кг што е премалку.

Према искуствата од заливските војни, афган и сирија, многу стручни лица се на став дека најмногу е потребен ударен авион кој ќе може со саати да ховерира над местото на сударот и кој ќе може да оперира од секакви леталишта, за разлика од Ф-35 кому требаат супер-мазни бетонски подлоги, хангари со клима и што све не. И што му вреди стелт опцијата кога противникот нема радари него делува исклучиво на земја?

Проект 401 ќе биде Супер А-10 за сиромашни, пример Колумбија која пола век се бори со комунистички паравојски, Филипини кои се борат со исламистички сепаратисти или Македонија која кога-тогаш ќе закрви пак со шкиптарите (Илирида).

Тука се Ми-24 (од кои ниту еден не е во летна состојба) но тие се поспори и поизложени на пешадиски оган, носат мала тежина во споредба со 401 и бараат сериозно одржување.
401 може да полета од Аџитепе и да делува врз качачки банди кои во 2001 го држеа Куманово под опсада и негираа пристап до вода.
Низ РМ има 20+ тревнати полетно-слетни писти кои би биле идеални за 401 кој ќе носи до 4500кг терет.
 
Член од
28 декември 2015
Мислења
3.378
Поени од реакции
5.837
Пазете звукот на Ф4У Корсер, чист секс :angel:


На велико употребуван и во Корејска војна и во уште неколку други до половина на 70-ти !

Усовршената варијанта Гудјер Ф2Г Корсер 2.
 

Eisenhorn

Lord Inquisitor
Член од
6 мај 2009
Мислења
3.519
Поени од реакции
7.407
@TheTrooper лудило у Загребу :icon_lol:

Знам пред многу време дискутиравме нешто околу ова ама не ми се веруваше дека сериозно Хрватска ќе земе Рафали кад оно сериозно земале Рафали :icon_lol:
Освен кик-бекс од Дасо во џебови на политичари не знам каква логика има во ова нешто, повеќе делува како испад на лудило. Рафал е авион кој бара сериозна поддршка на земја, Хрватска немаше кадар и капацитет за да оджава МиГ-21 па ги праќаа во Романија, Украина, Израел и којзнае каде све не, па сеа нагло се пребација од МиГ-21 до Рафал. Цела мини-ескадрила ќе треба да им ја одржава француска екипа во наредниве 3-4 децении ако истече ресурс на авионите нема каде освен Франција, ова ќе ги чини барем 2 милијарди евра, не е само авионот, треба нешто и опрема.

Нече чизма четничка газити опет Славонијом. Четниците имале ескадрила стари МиГ-29. :angel:
Додуша и овие "нови" Рафали не се нови него од претходни серии градени за Франција, цирка 2008-9. Ок во Хрватска служба ќе имаат 3-4 пати помалку часови налет него што имале досега.

Го гледаше ли ова?

Кинески ПВО ракети, дронови (Кинески и Српски) и Орао малку модернизиран.

И најмрднато од се Вучич најави набавка на 12 Рафали и/или 12-14 Британски тајфуни.
 
Член од
28 декември 2015
Мислења
3.378
Поени од реакции
5.837

Го гледаше ли ова?

Кинески ПВО ракети, дронови (Кинески и Српски) и Орао малку модернизиран.

И најмрднато од се Вучич најави набавка на 12 Рафали и/или 12-14 Британски тајфуни.
Како тоа се откажуваат од невероватните МиГ-29 па нели руски авиони се најбољи, сфе је кај ним афтомацки, компјутерски, научно докажано, :icon_lol:
На повиидок е четничко-усташка трка в наоружање, може и рат да испадне.

@pixa равногорац, србенда узвраќа ударац?
 
Член од
8 мај 2013
Мислења
10.846
Поени од реакции
35.281
Како тоа се откажуваат од невероватните МиГ-29 па нели руски авиони се најбољи, сфе је кај ним афтомацки, компјутерски, научно докажано, :icon_lol:
На повиидок е четничко-усташка трка в наоружање, може и рат да испадне.
Натовци се тоа усташите, забранета зона за србите. Поверојатно е да ги видиме четничко-усташките оружја во Босна. Јадна им душа на нив таму.
 

Eisenhorn

Lord Inquisitor
Член од
6 мај 2009
Мислења
3.519
Поени од реакции
7.407
Како тоа се откажуваат од невероватните МиГ-29 па нели руски авиони се најбољи, сфе је кај ним афтомацки, компјутерски, научно докажано, :icon_lol:
На повиидок е четничко-усташка трка в наоружање, може и рат да испадне.

@pixa равногорац, србенда узвраќа ударац?
Не се откажуваат, се надополнуваат. :D Плус инат на Хрватите тераат “ево и ми имамо рафајле“.

Се зезам, реално ова им е мавање рекет, фактички ги тераат да земат западни авиони бидејќи веќе од Русија нема да може да увезат ништо во догледно време а и затоа што (за сега) одбиваат да стават санкции на Русите па вака купуваат добра воља.

Мене ми се интересни дроновите што ги прикажаа.
 

Eisenhorn

Lord Inquisitor
Член од
6 мај 2009
Мислења
3.519
Поени од реакции
7.407
Некои слики.

1651655965792.png
Автоматски споено мислење:

1651656085439.png
Автоматски споено мислење:

1651656138092.png
Автоматски споено мислење:

1651656237401.png
Автоматски споено мислење:

1651656840784.png
Автоматски споено мислење:

1651656892494.png
Автоматски споено мислење:

1651656930299.png
 
Последно уредено:

Eisenhorn

Lord Inquisitor
Член од
6 мај 2009
Мислења
3.519
Поени од реакции
7.407
@callejón de la muerte пак северните комшии на Батајница имаа приказ способности 2023, освен мене интересните далекументи топови НОРА кои не се за во оваа тема, прикажаа и дронови и школскиот авион Ласта.

1682344943537.png
 
Член од
29 јуни 2014
Мислења
22.229
Поени од реакции
36.100
Србите исто така ќе купувале рафали како хрватите.
 

Eisenhorn

Lord Inquisitor
Член од
6 мај 2009
Мислења
3.519
Поени од реакции
7.407
Изгледа почнале со производство на дронови со мини како и дронови самоубици слични на Ланцет.

1682345089224.png

1682345262783.png
Автоматски споено мислење:

1682345351962.png
Автоматски споено мислење:

1682345405917.png
 

Kajgana Shop

На врв Bottom