Воена инвазија врз Јемен - кој е следен?

Член од
14 ноември 2013
Мислења
6.188
Поени од реакции
19.266
Хутите (Шиитска група) направија државен удар и ја зграбија власта во Јемен. Со овој акт се оствари нивната цел но и ја втурнаа државата кон поголем хаос. Можно е да следи граѓанска војна помеѓу Шиитите и Суните + Ал Каеда. Нешто како Сирија. Во секој случај со Шиитска власт во Јемен, Иран веќе ја опколи Саудиска Арабија и може да влијае врз нејзиниот транспорт на нафта покрај Ормутскиот теснец, сега и кај Баб-ел-Мандеб (иако Египет претходно рекоа дека тоа би било објавување на војна).

Shiite rebels dissolve Yemen parliament, announce takeover of country

Iran-backed rebels in Yemen just dissolved parliament and took over

Yemen Rebels Say They Will Form New Government


Houthi insurgency in Yemen



Жолто = Хути
Црвено = Владата
Сиво = Ал Каеда
Бело = Пустина
 
Член од
17 јануари 2009
Мислења
648
Поени од реакции
550
Пред некоја година Саудиската армија буквално изврши инвазија во северен Јемен и водеше војна со Шиитите, ама тоа беше премолчано скоро од сите светски медиуми
поради интересите на С.Арабија директно и интересите на САД индиректно. Сега може да се очекува истото, пак саудиска војска на тлото на Јемен.
 

Boogie

no pain no game
Член од
4 декември 2005
Мислења
985
Поени од реакции
544
Сите се лоши кога е христијанство во прашање. Премногу се радикални и едните и другите само ете Саудиска е заради интерес малку попопустлива кон Западот


Sent from my iPhone using Tapatalk
 
Член од
14 ноември 2013
Мислења
6.188
Поени од реакции
19.266
Саудиска Арабија почна да ги бомбардира Хутите, Египет најавува влегување во конфликтот вклучително и војска на земја. Формирана е коалиција од 10 држави, операцијата се вика decisive storm.

Saudi Arabia launches air strikes in Yemen

"Saudi Arabia has launched air strikes in Yemen against Shia Houthi rebels, the Saudi ambassador in the US has said."



Edit : Коалицијата се состои од Саудиска Арабија, Пакистан, Египет, Мароко, Катар, Кувајт, Судан, Јордан, Бахреин и ОАЕ. Неофоцијални извори велат дека е соборен арабиски [воен] авион.


"The US confirmed its support for an extraordinary international military alliance that is emerging to counter Houthi rebel advances in Yemen as Saudi Arabia began pounding them with air strikes and countries from the Middle East to Pakistan were said to be prepared to commit troops for a ground assault.

The US was providing “logistical and intelligence support” to the Saudi-led forces attacking the rebels, the White House announced. Meanwhile the Saudi-owned Al Arabiya news channel said the kingdom had lined up 150,000 soldiers in preparation for a ground offensive, with Egypt, Pakistan, Jordan and Sudan also ready to commit troops."
 
Последно уредено:
Член од
30 јули 2014
Мислења
5.037
Поени од реакции
15.630
Уште една епизода од прокси војната помеѓу СА и Иран...
 

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
22.033
Поени од реакции
29.392
Уште една епизода од прокси војната помеѓу СА и Иран...
Сакаш да кажеш, прокси војната меѓу САД и делот од светот што сеуште не им се сателити и марионети?



Во останатите вести:
Претседателот на САД авторизирал логистичка и разузнавачка подршка во Заливот, Војската на САД ќе ја брани границата на Саудиска Арабија - од „насилството на Хутите„.




Други информации:
http://english.alarabiya.net/en/News/middle-east/2015/03/26/GCC-states-to-repel-Houthi-aggression-in-Yemen-statement-.html
 
Член од
30 јули 2014
Мислења
5.037
Поени од реакции
15.630
Секако дека се очекуваше одоброволување од САД за да можат Саудијците да започнат со интервенција. И припреман е теренот веќе некое време, ако не грешам САД имаа свои трупи во Јемен кои се повлекоа пред да ескалира ситуацијата. Како и да е, на Саудијците сега им гори под нозе и се притиснати, опколени се од Сирија и Ирак каде не им успеаа намерите и плановите, стравуваат дури и од тие што ги помагаа (ИСИЛ), сега Јемен. Лошо им оди.

Мене целава ситуација ми мириса на една трета страна, која задоволно би била сведок на тотална војна меѓу Арапите и Иранците(или сакаш кажи суни-шија). Моментално само они се во ќар;)
 

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
22.033
Поени од реакции
29.392
Мене целава ситуација ми мириса на една трета страна, која задоволно би била сведок на тотална војна меѓу Арапите и Иранците(или сакаш кажи суни-шија). Моментално само они се во ќар;)
Израелските политичари сакаат Иран да го претстават како смртна закана. Од тој аспект се дешаваат некои моменти со американската надворешна политика кои не ми се сосема јасни. Израелците шуруваат со републиканците од САД, а се против сегашниот претседател (на САД) заради некои негови потези. Моментално, веќе некое време се шпекулура дека е многу возможен договор на меѓународната заедница со Иран, за нивната (цивилна) нуклеарна програма.
Тоа би значело чекор поблиску до развивање на нуклеарно оружје за Иран, и со тоа големо изедначување, и губење на големата предност која Израел ја ужива како нуклеарна сила во регионот.

Ова во Јемен сега, е обединет сунтско-вахабистички фронт против шиитите (Хутите) кои се подржувани од Иран (исто шиити). Се разбира позади сето тоа стојат САД, со нивната доктрина за доминација во регионот (директно, или преку сателитите). Не би се изненадил ни кога би излегло дека покрај Иран, некако се замешани и РФ (иако последново е чиста шпекулација од моја страна).


Значајни моменти:
Saudi Arabia Imposes Naval Blockade On Red Sea Strait, Deploys 150,000 Troops As Iran Condemns Military Action
http://www.zerohedge.com/news/2015-03-26/saudi-arabia-imposes-naval-blockade-red-sea-strait-deploys-150000-troops-iran-condem

Yemen Ground Invasion By Saudi, Egyptian Troops Imminent
http://www.zerohedge.com/news/2015-03-26/yemen-ground-invasion-saudi-arabia-troops-imminent

Middle East Proxy War: Presenting The Massive "Decisive Storm" Coalition
http://www.zerohedge.com/news/2015-03-26/middle-east-proxy-war-presenting-massive-decisive-storm-coalition

 

$korpion

MusicProducer
Член од
14 април 2009
Мислења
252
Поени од реакции
90
Штета што Јемен се наоѓа на многу неповолна местоположба во однос на овој конфликт , далеку од Иран , Сирија , Хезболах ... Но доколку беше спротивно неверувам дека СА ќе се одлучеше на вакви чекори бидејќи ризикот да добијат силен повратен удар би бил преголем. Али nvm моментално во Израел си кулираат и највероватно слават , на повидок е уште еден конфликт помеѓу муслиманите.
Btw зачуден сум ако се точни информациите дека Египет и Пакистан се вклучиле во конфликтов.
 
Член од
3 јули 2010
Мислења
1.230
Поени од реакции
1.863
Шизофренијата на САД продолжува. Во Ирак помагаат Шиитски милиции во борба против ИСИЛ, а во Јемен ги помагаат поддржувачите на ИСИЛ против Шиитски милиции.
Има уште бајаги други шизофрени моменти од случувањата на Блискиот Исток моментално, ама еве ќе ставам една слика што одприлика ја отсликува моменталната состојба на Блискиот Исток.



Авторот е познат сатирист, но според дијаграмот не е далеку од вистината.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom