Влез и престој во Македонија без Македонски документи

Член од
11 септември 2009
Мислења
323
Поени од реакции
55
Нема врска, државјанството е највисок правен акт за една личност а пасош е само патна исправа. Државјанство не може никој да ти го одземе освен ако сам не се откажиш од него а пасош може да ти одземе зариник, суд, полиција..., државјанин на МК ги има сите права на ова земја без разлика со кој пасош патува.
Не мешајте патна исправа со статус на еден граѓанин на некоја држава
Точно, не дискутираме за државјанстваа туку за престојот, со самото влегување со странски пасош имаш ограничен престој од 90 дена во случајов. Не сум многу упатен во законите, и може ова и не е точно, меѓутоа до сега од тоа што го имам читано и слушано, така одат работите. Сепак, најубаво е да си праша во амбасада или кога ќе дојде во Македонија да појде до МВР. Еве тука што викаат:

 

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.276
Точно, не дискутираме за државјанстваа туку за престојот, со самото влегување со странски пасош имаш ограничен престој од 90 дена во случајов. Не сум многу упатен во законите, и може ова и не е точно, меѓутоа до сега од тоа што го имам читано и слушано, така одат работите. Сепак, најубаво е да си праша во амбасада или кога ќе дојде во Македонија да појде до МВР. Еве тука што викаат:

ова е само за влез со странски пасош, пример ако некој со МК државјанство од земја од која треба виза за влез во МК - тој мора да има виза за влез, али со државјанството на МК од ко ќе влезе - нема никој право да го избрка[DOUBLEPOST=1433787409][/DOUBLEPOST]
За влез да, не му треба, но за престој повеќе од 90 дена задолжително ако не извади македонски документи со кои во иднина би заминал назад.

Може да влезе со било каков пасош но за да излезе треба да има виза која е важечка или македонски пасош.
чоеко има МК државјанство со тоа му се гарантира непречен престој во МК
 

ShakaZulu

" Тој Сум Бре "
Член од
29 јули 2008
Мислења
3.265
Поени од реакции
3.619
ова е само за влез со странски пасош, пример ако некој со МК државјанство од земја од која треба виза за влез во МК - тој мора да има виза за влез, али со државјанството на МК од ко ќе влезе - нема никој право да го избрка[DOUBLEPOST=1433787409][/DOUBLEPOST]
чоеко има МК државјанство со тоа му се гарантира непречен престој во МК
Никој не рече дека тој ќе има проблем за влез или престој, правиме ако сака да замине нема да може без пасош македонски а децата му немаат државјанство значи и за нив треба да вади документи. Тие ќе бидат сметани како странци и при влез и при излез без нови документи.
 

пунтер

betfair trader
Член од
21 март 2011
Мислења
5.171
Поени од реакции
8.472
Никој не рече дека тој ќе има проблем за влез или престој, правиме ако сака да замине нема да може без пасош македонски а децата му немаат државјанство значи и за нив треба да вади документи. Тие ќе бидат сметани како странци и при влез и при излез без нови документи.
прво благодарам на сите што се вклучија во дискусијата,а сега да потенцирам уште еднаш, мене ми е битен пред се влезот да нема заебанции, после ке си решам престојот, т.е немам проблем со престојот, јас навистина сум роден во странство али имам МК државјанство, огромен дел од мојот живот го имам поминато во МК, таму и се школував, јас ке треба само да го решам статусот со децата.Затоа пред се внимание ставам на влезот, тука пред се да немам заебанции, имав слушнато некој работи порано.
 

ShakaZulu

" Тој Сум Бре "
Член од
29 јули 2008
Мислења
3.265
Поени од реакции
3.619
прво благодарам на сите што се вклучија во дискусијата,а сега да потенцирам уште еднаш, мене ми е битен пред се влезот да нема заебанции, после ке си решам престојот, т.е немам проблем со престојот, јас навистина сум роден во странство али имам МК државјанство, огромен дел од мојот живот го имам поминато во МК, таму и се школував, јас ке треба само да го решам статусот со децата.Затоа пред се внимание ставам на влезот, тука пред се да немам заебанции, имав слушнато некој работи порано.
За тебе не би требало да има никаков проблем, среди документи за децата да легално патуваат со тебе (она Лет што вика веројатно и во австралија го има дека мајката дозволува патување само со таткото ако таа не иде со вас) и ти со австралиски пасош ама мк државјанство и децата како твои без проблем ќе влезете верувам , а после тука за 2-3 недели ќе си средиш документи и нема да имаш потреба од виза и слично. На одење децата ќе си излезат со македоски документи а кај и да патуваат ќе влезат со нивните документи што ги имаат моментално односно австралиски.
 

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
12.513
Поени од реакции
23.020
прво благодарам на сите што се вклучија во дискусијата,а сега да потенцирам уште еднаш, мене ми е битен пред се влезот да нема заебанции, после ке си решам престојот, т.е немам проблем со престојот, јас навистина сум роден во странство али имам МК државјанство, огромен дел од мојот живот го имам поминато во МК, таму и се школував, јас ке треба само да го решам статусот со децата.Затоа пред се внимание ставам на влезот, тука пред се да немам заебанции, имав слушнато некој работи порано.

Не се секирај нема да имаш никави заебанции. Слетуваш, аеродромот е среден, се редиш во редица за странци, те прашуваат дали имаш МКД пасош и ти сугерираат да си извадиш. Ти удира печат, идеш си ги подигаш куферите и пред да излезеш проаѓаат на ренген/можно е да ти бараат да ги отвориш. Имај на ум дека во МКД имаш право да внесеш само 1 литар алкохол (во АУС 2.25). Не знам за цигари.

Нема да ти кажат ништо за пријавување во полиција, јас пак би ти препорачал пријави се. Ако излезете пред 90 дена со АУС пасош имаш покритие (мада можеш да ги моташ дека си почнал процедура во АУС и дека чекаш веќе 6 месеци ама никој не испратил машина да се сликаш, ова не можат да го проверат и да те казнат, иначе до нив е дали ќе те казнат или пуштат).

Дур си во МКД среди си ги документите и за тебе и за децата и немаш гајле, излез од МКД ако останеш повеќе од 90 дена ќе мораш да го направиш со МКД пасош.

Јасно ми е дека порано имаше заебанции со визи и глупости ама тоа сега е сменето. За влез ќе немаш никаков проблем освен ако не носиш нешто што не треба па пробаат да ти го конфискуваат (1 флаша виски е ОК :D)...
 

пунтер

betfair trader
Член од
21 март 2011
Мислења
5.171
Поени од реакции
8.472
Не се секирај нема да имаш никави заебанции. Слетуваш, аеродромот е среден, се редиш во редица за странци, те прашуваат дали имаш МКД пасош и ти сугерираат да си извадиш. Ти удира печат, идеш си ги подигаш куферите и пред да излезеш проаѓаат на ренген/можно е да ти бараат да ги отвориш. Имај на ум дека во МКД имаш право да внесеш само 1 литар алкохол (во АУС 2.25). Не знам за цигари.

Нема да ти кажат ништо за пријавување во полиција, јас пак би ти препорачал пријави се. Ако излезете пред 90 дена со АУС пасош имаш покритие (мада можеш да ги моташ дека си почнал процедура во АУС и дека чекаш веќе 6 месеци ама никој не испратил машина да се сликаш, ова не можат да го проверат и да те казнат, иначе до нив е дали ќе те казнат или пуштат).

Дур си во МКД среди си ги документите и за тебе и за децата и немаш гајле, излез од МКД ако останеш повеќе од 90 дена ќе мораш да го направиш со МКД пасош.

Јасно ми е дека порано имаше заебанции со визи и глупости ама тоа сега е сменето. За влез ќе немаш никаков проблем освен ако не носиш нешто што не треба па пробаат да ти го конфискуваат (1 флаша виски е ОК :D)...
аха, тоа ми е најбитно, другиот дел ке си го средам секако, све што треба како што е редот, пошто планот ми е подолг престој, нормално нема да се заебавам со тие работи, децата ке треба на школо да одат.
 

ShakaZulu

" Тој Сум Бре "
Член од
29 јули 2008
Мислења
3.265
Поени од реакции
3.619
Не сакам да солам памет ама што толку битно може да се деси да на децата им ускратиш светско образование и култура и ги вратиш во оваа дупка на балканот... Твое право и твој живот ама размисли не два туку 100 пати пред да направиш таква (извини на зборов) глупост и им упропастиш иднина на децата. За тебе голем си сам си знаеш ама јас би рекол пред да земеш австралиска пензија да не остануваш тука подолго од 2-3 месеци и тоа на неколку години. Колку да не заборавиш македонски а и децата да научат нешто за ова парче земја но секако на крајот од летото да бегаат од овде без да свртат поглед назад до наредно слетување на аеродром... толку од мене а ти пак види што со твојот и животот на твојата фамилија...
 

пунтер

betfair trader
Член од
21 март 2011
Мислења
5.171
Поени од реакции
8.472
Не сакам да солам памет ама што толку битно може да се деси да на децата им ускратиш светско образование и култура и ги вратиш во оваа дупка на балканот... Твое право и твој живот ама размисли не два туку 100 пати пред да направиш таква (извини на зборов) глупост и им упропастиш иднина на децата. За тебе голем си сам си знаеш ама јас би рекол пред да земеш австралиска пензија да не остануваш тука подолго од 2-3 месеци и тоа на неколку години. Колку да не заборавиш македонски а и децата да научат нешто за ова парче земја но секако на крајот од летото да бегаат од овде без да свртат поглед назад до наредно слетување на аеродром... толку од мене а ти пак види што со твојот и животот на твојата фамилија...
vleguvame vo druga tema...ama koga nekoj ke spomne kultura vo Aus mi ide od jajcava da Si griznam.Od kogo tamu be kultura ?
 

ShakaZulu

" Тој Сум Бре "
Член од
29 јули 2008
Мислења
3.265
Поени од реакции
3.619
vleguvame vo druga tema...ama koga nekoj ke spomne kultura vo Aus mi ide od jajcava da Si griznam.Od kogo tamu be kultura ?
Те разбирам ама ако таму не чини сметај тука е х10 во негатива повеќе. Очите 16 отвори...
 

Kajgana Shop

На врв Bottom