Видови на интелегенција?

smihajlo

Superposition, Relentless
Член од
11 август 2010
Мислења
3.747
Поени од реакции
4.515
Ме интересира дали во психологијата/философијата има поделба на луѓето според вид на интелегенција и на кои категории се дели ако постои нешто такво?
Зошто ја отворам темава си седам така и си мислам во ред има во светов паметни и не толку паметни луѓе и така.
Најдобар пример за видовите на интелегенција ми се музичарите(во овој пример се мисли на класична музика)биле генијалци на некој начин ама само во нивната област,но од друга страна таа генијалност се граничела со лудило .Не за џабе викаат тенка е границата помеѓу генијалноста и лудилото.(Ако некој знае подобар пример нека каже мене ова ми текна во моментот)

Па сега кој се разбира нека раскаже малку поопширно и што мислите според вас во која категорија спаѓа вашата интелегенција?

Член од
6 декември 2011
Мислења
2.027
Поени од реакции
3.357
Ова се моите мислења, нема да користам изгуглани податоци.
За нациите:
Подпросечни- американците.
Надпросечни- Јапан
Просечни- остатокот.

До сега индивидуи:
Од ликови кои имаат под просечна интелегенција сакам да ги издвојам Мухамед Али и Тајсон.
Од ликовите со над просечна се издвојуваат Никола Тесла и Алберт Ајнштајн.

Научниците -математичарите и физичарите се стекнале со лудило кога ја преминале дозволената граница, односно го искористиле целиот капацитет на нивните мозоци.

Член од
4 мај 2009
Мислења
2.476
Поени од реакции
5.545
Ме интересира дали во психологијата/философијата има поделба на луѓето според вид на интелегенција и на кои категории се дели ако постои нешто такво?
Зошто ја отворам темава си седам така и си мислам во ред има во светов паметни и не толку паметни луѓе и така.
Најдобар пример за видовите на интелегенција ми се музичарите(во овој пример се мисли на класична музика)биле генијалци на некој начин ама само во нивната област,но од друга страна таа генијалност се граничела со лудило .Не за џабе викаат тенка е границата помеѓу генијалноста и лудилото.(Ако некој знае подобар пример нека каже мене ова ми текна во моментот)

Па сега кој се разбира нека раскаже малку поопширно и што мислите според вас во која категорија спаѓа вашата интелегенција?
Интелигенцијата има различни дефиниции, како когнитивна способност, способност за расудување, решавање проблеми, апстрактно мислење, итн. Жан Пијаже ја дефинира интелигенцијата како „специфична пројава на биолошка адапатација“.

Има многу студии за интелигенцијата, но веројатно најпознатата (и најкритикувана) е на Хауард Гарднер, професор на Харвард. Тој е авторот на Теоријата за мултипли интелигенции (или можеби подобро, различни видови интелигенција) кои се однесуваат на низа когнитивни способности за кои Гарднер смета дека се вродени потенцијали. Гарднер постулирал 8 основни видови интелигенција: спацијална (просторна), лингвистичка (јазична), логичко-математичка, телесно-кинестетичка, музичка, интерперсонална, интраперсонална и натуралистичка.

Иако интересна, теоријата е непоткрепена: досега нема емпириски докази од психолошки или невролошки студии за така опишаните мултипли интелигенции. Исто така, постулираните интелигенции на Гарднер тешко се измерливи со психометриски тестови. Има и студии за други видови интелигенција, како на пр. емоционална интелигенција.

Член од
3 март 2009
Мислења
601
Поени од реакции
178
Интелигенцијата има различни дефиниции, како когнитивна способност, способност за расудување, решавање проблеми, апстрактно мислење, итн. Жан Пијаже ја дефинира интелигенцијата како „специфична пројава на биолошка адапатација“.

Има многу студии за интелигенцијата, но веројатно најпознатата (и најкритикувана) е на Хауард Гарднер, професор на Харвард. Тој е авторот на Теоријата за мултипли интелигенции (или можеби подобро, различни видови интелигенција) кои се однесуваат на низа когнитивни способности за кои Гарднер смета дека се вродени потенцијали. Гарднер постулирал 8 основни видови интелигенција: спацијална (просторна), лингвистичка (јазична), логичко-математичка, телесно-кинестетичка, музичка, интерперсонална, интраперсонална и натуралистичка.

Иако интересна, теоријата е непоткрепена: досега нема емпириски докази од психолошки или невролошки студии за така опишаните мултипли интелигенции. Исто така, постулираните интелигенции на Гарднер тешко се измерливи со психометриски тестови. Има и студии за други видови интелигенција, како на пр. емоционална интелигенција.
Се слагам за се, само сакам да те надополнам дека за теоријата на Гарднер, дека осумте (или повеќе, има нови измислено мислам дека) вида интелигенции не варираат од човек до човек, туку секој ги поседува сите само во различен степен. Не сум истражувала многу ама мислам дека уште не се направени тестови со кои со сигурност може убаво да се измерат видовите интелигенции. Јас имам решавано еден, да не речам, аматерски со по 5-6 тврдења за еден вид интелигенција, ама скоровите не ми се баш сигурна и точка мерка за моето поседување на тие интелигенции. Ми се свиѓа иначе концептот на неговата теорија и би било фино ако се нафатат да ја усовршат :)

closertb

Пластичен
Член од
23 октомври 2011
Мислења
895
Поени од реакции
1.060
Ако може да ми го објасниш лудилото и како се тоа рефлектирало врз општеството од страна на дотичните генијалци?

С

Само Човек

Гостин

Кај лудите луѓе е поразвиена десна страна од мозокот , со 100% развиена десна страна од мозок,а притоа левата(која е одговорна за сето образование и природни науки) да е помалку ќе ги гледаш бројките и буквите ко матрикс.Обратно би бил добар математичар без смисла за хумор без идеја, танго едно ќе го игра ко робот.
Конкекретно (од прилика се %)
Тесла Д 80>70Л ради тоа имал идеи големи
моцарт, бетовен Д80>20Л
Алберт Д90=90Л генијалец
мое мислење кај најголем број луѓе е Д30=Л50
--- надополнето: 13 април 2012 во 11:52 ---
еј да бе нострадамус д90>л30 , кога на човек би му биле 100% развиени и десна и лева би гледал преку ѕид :icon_lol:

Член од
13 септември 2007
Мислења
5.785
Поени од реакции
4.028

Да не мислиш на ова?

http://en.wikipedia.org/wiki/Theory_of_multiple_intelligences

smihajlo

Superposition, Relentless
Член од
11 август 2010
Мислења
3.747
Поени од реакции
4.515
Па бидејќи не знаев прашав ама да на такво нешто мислев кога го поставував прашањето.
Бидејќи сум приметил и кај мене и кај сите останати личности нели никој не е совршен.
Повеќето луѓе што ги знам имаат така да речам повоочлив напредок да речеме најчесто или во една или во друга интелегенција. „Логичко-математичката“ интелегенција јас ја ставам наспроти „лингвистичката“ бидејќи вообичаено ако размислуваш како математичар потешко ќе станеш писател на поезија или проза бидејќи се некако спротивни едното се води од „умот“ другото од „срцето“(океј двете се некој центар во мозокот ама не знам поинаку како да објаснам).Ова само еден пример.
Или некои луѓе се во сите области напредни ама за сметка на тоа заостануваат во меѓучовечки односи и неможат да се социјализираат.
Сега не знам колку има врска ова што го кажав погоре со теоријава на интелегенција ама ако тргнеш од тоа дека никој не е совршен не е можно да има човек кој е надарен со сите интелегенции.Барем јас така размислувам

Член од
13 септември 2007
Мислења
5.785
Поени од реакции
4.028
Па бидејќи не знаев прашав ама да на такво нешто мислев кога го поставував прашањето.
Бидејќи сум приметил и кај мене и кај сите останати личности нели никој не е совршен.
Повеќето луѓе што ги знам имаат така да речам повоочлив напредок да речеме најчесто или во една или во друга интелегенција. „Логичко-математичката“ интелегенција јас ја ставам наспроти „лингвистичката“ бидејќи вообичаено ако размислуваш како математичар потешко ќе станеш писател на поезија или проза бидејќи се некако спротивни едното се води од „умот“ другото од „срцето“(океј двете се некој центар во мозокот ама не знам поинаку како да објаснам).Ова само еден пример.
Или некои луѓе се во сите области напредни ама за сметка на тоа заостануваат во меѓучовечки односи и неможат да се социјализираат.
Сега не знам колку има врска ова што го кажав погоре со теоријава на интелегенција ама ако тргнеш од тоа дека никој не е совршен не е можно да има човек кој е надарен со сите интелегенции.Барем јас така размислувам
Оваа теорија, за која ти дадов линк погоре, го кажува токму тоа. Дека секој човек ги развива интелигенциите
1- лингвистичка.
2- логичко-математичка.
3- спацијална.
4- музичка.
5- интерперсонална.
6- интраперсонална.
7- телесно-кинетичка.

И секој човек во различна мера ги поседува. Може да ти е најразвиена музичката, мое да ти е спацјалната итн...
--- надополнето: 13 април 2012 во 16:47 ---
п.с.

http://forum.kajgana.com/threads/Видови-интелигенции-тест.36809/

Член од
6 март 2007
Мислења
2.301
Поени од реакции
1.580

Ако само еден е нормален а сите други ненормални тогаш нормалниот е ненормален.
Прво објаснете што е интелигенција, има ли дефиниција за неа па потоа направете гранки на интелигенцијата односно видовите на интелигенција.

/МIRЧ3_МкД\

Временски патник
Член од
7 март 2012
Мислења
380
Поени од реакции
102
Просто кажано и општо земено , интелигенцијата на еден човек е способноста да се справи на најдобар можен начин со одредени проблеми за најразлични ситуации. Од самиот факт што поимот интелигенција е доста широк , досега не се направени некои поконкретни и точно утврдени поделби на интелигенција. Значи она што важи за еден , не може да важи за друг и обратно.
Право на секој е да одлучи што е подобро , дали високо развиена интелигентност за одредена област или за повеќе области но со не толку голем интензитет. Како и да е , интелигенцијата не е само генетско наследство , туку и особина која се усовршува со тренирање на мозокот преку учење на странски јазици , решавање математички проблеми , познавање на историја и т.н да не редам сега.

Член од
13 септември 2007
Мислења
5.785
Поени од реакции
4.028
3 страни со офтопици.
Едни си зборат за интелигенција по нации и држави, други си објаснуваат колку проценти од мозокот користиме.
А темата е за ВИДОВИ ИНТЕЛИГЕНЦИИ.

Ќе ја средам сега темава и ако сакате да си кажете уште нешто на темава - слободно.
За други работи, како што се скорови на интелигенции на луѓе/држави/нации и колку проценти од мозокот користиме (100% е патем) отворете си теми - слободно.

А така.

NelTu

Coffee addict
Член од
1 август 2011
Мислења
2.370
Поени од реакции
7.013
listen to this.​
• Вербална (лингвистичка) интелигенција, тоа е т.н интелигенција на зборови. Оваа
интелигенција е интелигенција на новинарите, раскажувачите, поети и адвокати.
Луѓето кои се особено се паметни во овој домен може да расправаат, да убедуваат,
да бидат забавни или ефективно да даваат вербални инструкции, преку зборување.
Тие често сакаат да играат игри со зборови, да бараат повеќе значенија на зборовите
и сл.

• Математичко-логичка интелигенција, е интелигенција на бројки и логика. Ова е
интелигенција на научниците, сметководителите и компјутерските програмери. Њутн
и Ајнштајн се примери за луѓе силно надарени со оваа интелигенција. Индивидуите
кои имаат високо развиена математичко-логичка интелигенција поседуваат
способност за резонирање, размислуваат во термини на причини и последици,
создаваат хипотези, бараат концептуални законитости во нумеричите шеми, и
уживаат во генерално рационалниот поглед на животот.

• Просторната интелигенција е третиот вид интелигенција и вклучува размислување
во слики и форми, како и способноста да се перципира, трансформира, пре-создадат
различни аспекти од визуелно-просторниот свет. Како таква, таа е игралиште за
архитекти, фотографи, уметници, пилоти и машински инженери. Кој и да ги
дизајнирал пирамидите во Египет сигурно имал доста од оваа интелигенција. Како
претставници од оваа интелигенција ќе ги споменеме Томас Едисон и Пабло Пикасо.
Луѓето со високо развиена просторна интелигенција често имаат изострена
чувствителност на визуелни детали и можат живо да визуализираат. Тие ги цртаат и
претстаавуваат нивните идеи графички, а ориентацијата во тридимензионален
простор за нив е едноставна.

• Музичка интелигенција е четвртиот претставник од интелегинциите. Клуч за
развиеноста на оваа интелигенција е капацитетот да се перципира, цени и продуцира
ритам и мелодија. Тоа е интелигенцијата која ја поседувал Бах, Бетовен или Брамс,
како и било кој добар пеач. Но секако, музичката интелигенција постои во умот на
секоја индивидуа која има добар слух, може да држи ритам, разликува различни
тонови и звуци.

• Телесно-кинетичката интелигенција е интелигенција поврзана со физичкото јас.
Вклучува талент во контролирање на движењата на телото и вешто ракување со
објекти. Атлетичарите, механичарите и хирурзите го практикуваат во голема мера
овој начин на размислување. Чарли Чаплин со своите движења е еклатантен пример
за човек со развиена телесно-кинетичка интелигенција. Луѓето кои ја имаат развиено
оваа интелигенција уживаат во физички предизвици како танцување, џогирање,
кампување, пливање. Тие имаат добра тактилна сензитивност, и имаат “добра
реакција” на нештата.

• Интерперсонална интелигенција. Ова интелигенција ја подразбира способноста да
се разберат луѓето и способноста да се работи со други луѓе. Особено бара капацитет
да се перципира и да се одговори на расположението, темпераментот, намерите и
желбите на другите. Човекот кој е задолжен за организација на културно забавниот
живот во една институција особено има потреба да ја има развиено оваа
интелигенција, исто како и администратор на некоја голема фирма. Интерперсонално
интелегентните индивидуи може да се многу сочуствителни и социјано одговорни,
како Махатма Ганди, или манипулативни и вешти како Макијавели. Сите тие имаат
способност да се пикнат под кожа на другите луѓе и да го видат светот од
перспективата на таа индивидуа. Како такви тие се одлични преговарачи, способни да
ги поврзат луѓето и одлични учители.

• Интраперсонална интелигенција, или интелигенција на внатрешното јас. Личноста
која ја има развиено ова интелигенција лесно доаѓа до сопствените чувства, може да
разликува многу различни видови внатрешни емоционални состојби и да го искористи своето себе-разбирање за да го осветли и води својот живот. Примерите за
луѓе кои интелегентни на овој начин вообичаено се советници, теолози,
самовработени бизнисмени... Тие можат да бидат многу интроспективни и да
уживаат во медитација, контемплација или други форми на длабоко трагање по
душата. Исто така тие луѓе може да бидат претерано независни, силно целно
ориентирани и самодисциплинирани. Во секој случај, тие се приказна за себе и
претпочитат да работат сами наместо со други.
Треба да се запомни дека секој од нас ги поседува сите седум интелегенции, но меѓусебно се разликуваме според степенот на развиеноста на секоја од нив. Секој од нас може да ги развие сите седум интелегенции до одреден разумен степен на вештина. Секој од нас се разликува според начинот на кој седумте интелигенции се изразуваат во нашиот живот.

Многу се ретки луѓето кои достигнуваат висок степен на компетентност во шест или седум
видови интелегенции. Рано во дваесеттиот век еден пример за таков човек може да биде
Рудолф Стајнер. Тој бил филозоф, писател и научник. Тој исто така направил систем на танци, теорија за боите и систем за градинарство. Уште тој бил и: скулптор, социјален теоретичар и архитект.
Од друга страна пак постојат луѓе кои развиваат една интелигенција до високо ниво, а другите интелегенции остануваат далеку наназад. Луѓето како Рејмонд во номинираниот филм за оскар Дождовниот човек. Овие луѓе, науката ги нарекува Саванти.
Секој од нас има неколку интелегенции со кои се истакнува, некои интелегенции остануваат просечни, а со некој имаме потешкотии во текот на целиот живот. Од оваа теорија важно е да се разбере дека за секого од нас има простор да се истакне и блесне. Земјоделецот, родителот, сликарот, механичарот, сите тие имаат право на терминот интелегентен како што тоа право го има психијатарот, мозочниот хирург или професорот по право. Секој човек има подеднакво право да биде победник користејќи ја онаа интелигенција и способност која ја има најмногу развиено.

4NHK0

Јас сум ти батка у суштина многу флексибилен шизик
Член од
9 април 2014
Мислења
1.153
Поени од реакции
846
Ова се моите мислења, нема да користам изгуглани податоци.
За нациите:
Подпросечни- американците.
Надпросечни- Јапан
Просечни- остатокот.

До сега индивидуи:
Од ликови кои имаат под просечна интелегенција сакам да ги издвојам Мухамед Али и Тајсон.
Од ликовите со над просечна се издвојуваат Никола Тесла и Алберт Ајнштајн.

Научниците -математичарите и физичарите се стекнале со лудило кога ја преминале дозволената граница, односно го искористиле целиот капацитет на нивните мозоци.
Подпросечни-Македонците
Просечни-Американците
Надпросечни-Јапонци

Член од
5 јули 2013
Мислења
85
Поени од реакции
37
Кај лудите луѓе е поразвиена десна страна од мозокот , со 100% развиена десна страна од мозок,а притоа левата(која е одговорна за сето образование и природни науки) да е помалку ќе ги гледаш бројките и буквите ко матрикс.Обратно би бил добар математичар без смисла за хумор без идеја, танго едно ќе го игра ко робот.
Конкекретно (од прилика се %)
Тесла Д 80>70Л ради тоа имал идеи големи
моцарт, бетовен Д80>20Л
Алберт Д90=90Л генијалец
мое мислење кај најголем број луѓе е Д30=Л50
--- надополнето: 13 април 2012 во 11:52 ---
еј да бе нострадамус д90>л30 , кога на човек би му биле 100% развиени и десна и лева би гледал преку ѕид :icon_lol:
Како тоа мислиш кај лудите луѓе е поразвиена десната страна на мозокот!?Мозокот е поделен на две страни лева и десна,левата страна е за работа,постигнуванје успех во работната кариера,дисциплина едноставно кажано за логично и рационално размислување,додека десната страна е задолжена за креативност,уметност,духовност едноставно кажано задолжена е за емоциите и интуицијата,така да тоа дека луѓето што имаат поразвиена десна страна на мозокот, или повеќе ја употребуваат се далеку од луди,единствено ако сакаше да кажеш "позитивно луди" како Тесла и другите генија,има луѓе кој добро ги употребуваат и двете страни,и тие луѓе се сметаат за доста паметни,мудри,снаодливи во секоја ситуација....

Kajgana Shop

На врв Bottom