Веганизам/Вегетаријанизам

Anon

/b/ House /b/
Член од
13 декември 2007
Мислења
16.744
Поени од реакции
27.744
Што докажа уствари оваа, која е поентата?
Поентата е да прави кеш. Интересно им е на луѓево да гледаат вакви експерименти, да влегуваат у туѓите животи...
Си нашла спонзор, се стаила на месо, се чувствувала добро, енергетично, ослабела и таќе.

Член од
11 октомври 2010
Мислења
6.960
Поени од реакции
23.833

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.395
Поени од реакции
30.844
Ovie raw vegans se posebna sekta.

ZoranC

Majmun so frizura
Член од
10 септември 2019
Мислења
631
Поени од реакции
682
Ami i jas se podjebavam so takvi...

Eve go mojot omilen podjebavac na temata... islushaj go kje ti se bendisa :)

Последно уредено од модератор:
Член од
7 септември 2016
Мислења
21.714
Поени од реакции
37.693
еве еден рецепт за изработка на вегетаријански пченкарни лепчиња со топла вода (тајната на рецептот)!
... малку шеќер, малку сол, пченкарно брашно и топла вода се пржи! толку! :toe:

Последно уредено од модератор:

kalimero456

Имам 100 проблеми а 1 ми е пари а пари немам 1312
Член од
7 ноември 2019
Мислења
3.504
Поени од реакции
3.727
a ako ne gi przis tuku svaris vo voda dobivas pcenkarni knetli ako ne gi pravis topcinja kacamak :duel:

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.714
Поени од реакции
37.693
...еве погледајте 5 рецепти од вегетаријански ручек, кој со примена од месец дена можеме да помогнеме малку телото да го истенчиме околу незгодни места како стомак, бутките, задник и да си ги искористи внатрешните резерви за секојдневна енергија! (попратено со рилакс сонгови), единствено грешката им е од преситнување во миксер на лисјата од спанаќ!

kalimero456

Член од
7 ноември 2019
Мислења
3.504
Поени од реакции
3.727
pa spanakot jadi go kako salata so cveklo :duel: :duel:

kalimero456

Член од
7 ноември 2019
Мислења
3.504
Поени од реакции
3.727
lukot kako lek potvrdeno epa sega mirisa ama ima orbit,nane,magdanos za suzbivanje na toj miris :duel: :misticen::misticen:
Автоматски споено мислење:

vo turcija pijat ajran kako razladuvanje eve eden star recept za vo leto se tolci glavica luk so ocet i dodava sol i magdanos so leb si makas i ti drzi svezina na organizmot

Последно уредено:
Член од
7 септември 2016
Мислења
21.714
Поени од реакции
37.693
... дали ја памтите Сања Долежал? ејјј мој Саша гдје је љубав наша...сега нема да ни кажува за љубовта со Саше, туку еден вегетаријански рецепт тиквици со ориз!

...посен колач со ореви!

Последно уредено:

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
@ZoranC пријателе оваа @bijons ќе ја преобратиш те гледам....почнала и рецети да става.
Печурки на скара
INGREDIENTS
INSTRUCTIONS
  1. 1.Свежите шампињони се мијат убаво, се цедат и се ставаат во поголем сад. Доколку печурките се поголеми, исечете ги на половинки или третинки. Доколку се помали, се приготвуваат цели.
  2. 2.Лукчето и магдоносот се сецкаат ситно и се додаваат во садот со печурките.
  3. 3.Се додава и зачинот, се посолува и набиберува по желба и во садот се додава маслиновото масло.
  4. 4.Целата смеса убаво се меша и се оставаат печурките да отстојат десетина минути за да впијат од маслото и од зачините.
  5. печурки во грил тавчеПечурките се печат на скара додека не добијат убава жолто-кафена боја. Наместо на скара печурките можат да се печат и во грил тава (како на сликите).
  6. Подготвени за уживањеПослужете ги како додаток/прилог на омлет, ориз, јадења од месо или да се мезат самостојно, на пример со ракија или мастика.
Ова ракијава на крај хахаххх.....јас си пијам рум или пиво и мезам често шампињони у два три дена по една порција гарант.

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Мислам дека е добро да се направи една листа на темава на продукти кои би можеле да се употребуваат во секојдневна употребаа а не се премногу скапи, тешки за наоѓање и нетретирани со хемија многу. Треба да се направи една пирамида, својствена за нашево поднебје.
Ако има некој забелешки слободно нека каже, да го елиминираме или модифицираме од листата.
1. Семки и јаткасти плодови:
-Сусам
-Сончоглед
-Ленено с.
-Семки од тиква
-Црно семе
-Чија семе
-Обезмастени с. од тиква
-Бразилски ореви
-Ореви
-Кикирики
-Лешници
-Бадеми
2. Мешунки и сл:
-Леќа
-Грав(бел, црвен...)
-Грашок
-Леблебија
-Хељда(хелда)
-Боранија
3. Житарици
-Пченица(незнам околу глутенот ако има некој проблем)
-Овес(овесни снегулки дали? )
-Ориз(интегрален?)
-Пченка(дали може брашно и палента? )
-Просо
-Киноа
4.Печурки
-Шампињони
-Буковка
и други...
5. Соја
Да се продискутира во која форма и колку редовно да се конзумира....дали: соини трошки, шницли, тофу, соино млеко и сл. се добри за конзумирање.
6. Зеленчук:
-Цвекло
-Спанаќ
-Брокула, кељ, прокељ, карфиол..
-Зелка
-Морков
-Кромид
-Лук
-Домати
-Пиперки
-Целер
-Пашканат
7. Овошје(свежо или сушено)
Да не набројувам, во зависност од сезоната....што ќе се најде во моментот на пазар тоа, ама мислам најмалку два пати дневно не е лошо.
Би ја издвоил боровинката како нешто што е пожелно скоро секој ден, посебно спортисти.....ќе ми текне уште нешто.
8. Млечни производи(за тие што користат)
Ако веќе се користат, да се минимализира штетата со ограничено користење, и да се обрати внимание на тоа.
-сирење, кашкавал, биено сирење....мое паушално мислење е еднаш(дискутабилно два пати) неделно....би бирал кватро формаџи и така можам да јадам колку сакам :)
-Јогурт/кефир три пати неделно...исто некое од тепка мислење.
9. Јајца(за тие што користат)
Ако веќе се користат, зависи од здравствена и кондициона спремност, мислам до кај 2 неделно, односно еден оброк.
10. Зачини во смисла на екстракти, раствори и како додатоци во исхраната.
-куркума
-цимет(цејлонски)
-ѓумбир
-бибер
-рузмарин
-каранфилче
-босилек
-буковец
-чубрика
нека додаде некој уште некој...

Ако има некој да додаде уште нешто...морска храна(алги и сл.) можеби или нешто друго нека дополни. Сакам да направиме горе доле некоја основа за исхрана со ваша помош нормално, околу тоа што да се јаде, и колку пати неделно.
После рецептите се лесна работа :)
Ќе дискутираме и околу суплементација на некои микронутриенти, омега 3 и сл.
Ова би го јадел и пет пати неделно...ама еднаш ако помине добро е :D
IMG_20191220_204104119.jpg

Последно уредено:

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.395
Поени од реакции
30.844
Vidov nekoj na instagram imase spodeleno vegansko sirenje. Dali imate videno takvo po prodavnicive i dokolu imate, kolku e cenata?
Ne mislam na ona rastitelniot kaskaval, tuku edno kako rendano napraveno od indiski orasi.

Kajgana Shop

На врв Bottom