Corvus
Latrodectus
- Член од
- 24 јануари 2011
- Мислења
- 4.002
- Поени од реакции
- 15.328
01 - 1. BEFORE SUNRISE - Richard Linklater (1995)
01 - 2. BEFORE SUNSET - Richard Linklater (2004)
01 - 3. BEFORE MIDNIGHT - Richard Linklater (2013)
Before трилогијата е уникатен спој на три филмови кои се снимени во период од 18 години. Before Sunrise е првиот од нив и започнува во еден воз кој движи накај Париз, воз во кој сосема случајно ќе се сретнат Џеси и Селин, едниот е американец студент писател а другата е французинка која оди на гости, ќе почнат да муабетат и ќе останат во Виена цела ноќ.
9 години подоцна, во буквална смисла на зборот, односно во 2004та е снимен Before Sunset, дејство сместено во Париз. И последниот Before Midnight, 9 години подоцна во Грција.
Итан Хок и прекрасната Џули Делпи се главните актери во оваа симпатична романса, ги следиме нивните рандом муабети, нивното заљубување, прошетки низ преубавите Виена и Париз, симпатичното грчко приморје. Филмови што дефинитивно го имаат облежеано овој жанр, омилени на многумина и слободно можам да кажам, филмови што се прва асоцијација за романтика.
02. ETERNAL SUNSHINE OF THE SPOTLESS MIND - Michel Gondry (2004)
Eternal Sunshine of the Spotless Mind е романса со научно-фантастични елементи која ќе отвори многу прашања во вашите глави, ќе ве натера да размислувате и ќе ве остави со едно bitersweet чувство кое не можам да го опишам со зборови. Освен романсата која ја гледате на површината тука, длабоко во сржта на филмот лежат и философски прашања за меморијата, спомените и за тоа дали заборавањето на лошите моменти може да донесе само добро, или дополнително ќе упропасти се. Ова е еден од оние филмови кои секој човек мора да ги гледа во животот. Неповторливо, уникатно искуство, максимално оригинално и екстремно сулудо кое ќе го помните цел живот, па дури и да отидете да ви го избришат од меморијата.
03. MIDNIGHT IN PARIS - Woody Allen (2011)
Замислете да имате времеплов и една ѕвездена вечер, сосем случајно да се најдете во Париз, крај Сена, во дваесеттите години од минатиот век, во кафе-бар заедно со Хемингвеј, Фицџералд, Дали, Пикасо и многу други уметници од тоа време! Не мора да замислувате, само пуштете го Midnight in Paris и препуштете се на авантурата на Гил (Овен Вилсон) кој во Париз бара инспирација за неговиот роман. И наоѓа! Ова е одличен филм, еден од најромантичните и најдобрите на Вуди Ален, филм кој ве води во едно незаборавно доживување и ве прави да се чувствувате како и ѕвездите надвор да се претвораат во такви како од сликите на Ван Гог, да мечтаете, да сонувате будни, да сакате и да сакате да бидете сакани! Знам дека ќе ви се допадне.
04. ABOUT TIME - Richard Curtis (2013)
Што би направиле ако добиете можност за втора шанса да ја исправите секоја грешка што сте ја направиле во животот?
Од режисерот на Love Actually, пред вас е уште едно ремек дело посветено на љубовта. Тим (Домнал Глисон) дознава од неговиот татко дека мажите во нивната фамилија можат да патуваат низ времето во нивниот сопствен живот. Соогледувајќи ја таа можност како шанса за подобар живот и за освојување на неговата љубов (Рејчел Мекадамс) Тим се впушта во користење на времепловот за поправање на сите неубави работи што би му се случиле.
Пред вас е симпатична feel good драма-романса, со примеси на фантазија, после која ќе сакате да поминете колку што можете повеќе време со вашите сакани. Доколку се пронаоѓате во вакви филмови, тогаш не треба да го пропуштите овој филм.
05. LOVE ACTUALLY - Richard Curtis (2003)
По-feel-good филм од овој нит бил снимен, нит ќе биде снимен. Совршен за секој период од годината, но најверојатно најмногу за новогодишните и божиќните празници. Одлична актерска екипа, се ѕвезда до ѕвезда, одлични скеч-приказнички кои ништо освен љубовта и по некоја случајна средба не ги спојува. И знам дека може да најдете тука милиони имперфекции. За мене тие се совршено сошиени една за друга за да создадат една перфектна целина (ова звучи баш ко: дали од ѓубре може да настане уметност. Одговорот е - може, нормално!). И не знам што да се каже, што и да кажам ќе биде сувишно. Ве сакам. Сакајте се и вие!
06. (500) DAYS OF SUMMER - Marc Webb (2009)
Романтична драма која го следи Том (Гордон-Левит), безнадежен романтичар кој верува во концептот на вистинска љубов и се заљубува во Самер (Зои Дешанел) која пак не верува во љубов на прв поглед. Она што гo издвојува филмот е неговиот стил на раскажување. Филмот патува низ времето (напред-назад), истражувајќи ги различните моменти од 500 дневната врска на Том и Самер што доведуваат до евентуален распад. Совршено го доловува чувството на заљубување и скршеното срце кое доаѓа со него. Генерално е романтичен и пред се реален филм, што ќе направи да уживате ама сигурно во еден момент ќе ве извади и од такт.
07. ANNIE HALL - Woody Allen (1977)
Специфичниот хумор препознатлив за Вуди Ален и комплексните ликови ја прават Annie Hall (не)обична романса за љубовта без розови очила. Алви Сингер, егоистичен интелектуалец и невротичен комичар, движејќи се меѓу егзистенцијалните прашања и емоциите се сеќава на неговата врска со шармантната Ени. Претенциозните разговори и саркастичните шеги се трошат и сѐ што некогаш било симпатично се претвора во нешто кое исцрпува. Во кој момент се крши љубовта?
Иако Ален вели дека има многу подобри филмови, сепак Annie Hall зад себе има четири оскари, вклучувајќи го и тој за најдобро сценарио. Згора на тоа, американското здружение на сценаристи го има прогласено за најсмешен филм на сите времиња. Затоа, кога од најмеките облаци ќе се симнете во реалноста - време е за Ени Хол!
08. HER - Spike Jonze (2013)
Кога вештачката интелигенција е во подем и популарен топик особено деновиве, филмот заслужено си го зазема местото во каталогот. И не само поради тоа, е уникатен приказ на една необична љубов во една блиска иднина каде Joaquin Phoenix, осамен писател, се заљубува во оперативен систем Samantha за кој го позајмува гласот Scarlett Johansson. Неконвенционална љубов со прекрасна кинематографија и оскаровска продукција која ќе ве впие и ќе ве прошета низ осаменоста, технологијата и што значи и може да биде љубов.
Ве оставам со рецензија напишана oд АИ за филмот.
wot:
“Hey Samantha, please review the movie Her 2013 in a few sentences and make it sound like its the best romantic movie ever please”
ChatGPT
“"Her" is an exquisite masterpiece that delicately and intimately captures the essence of modern love in a rapidly changing technological age. The film explores the depths of the human heart and mind as it navigates through the complexities of love, loss, and self-discovery. With its heartwarming and soulful performances by Joaquin Phoenix and Scarlett Johansson, "Her" tells a captivating and emotional story that will leave you feeling both deeply touched and utterly mesmerized. This is undoubtedly the ultimate romantic movie of our time, and a must-see for anyone who believes in the power of love and the boundless potential of the human spirit.”
wot:
“Could you please translate this review in Macedonian?”
ChatGPT:
“Certainly, here's the translation in Macedonian:
"Her" е извонреден шедевар кој нежно и интимно ја зафаќа суштината на современата љубов во брзо менувачката технолошка ера. Филмот истражува длабините на човечкото срце и ум како што навигира низ сложеностите на љубовта, загубата и откривањето на себе. Со своите срцераскажувачки и душевни настапи на Хоакин Феникс и Скарлет Јохансон, "Her" раскажува зачудувачка и емоционална приказна која ќе ве остави истовремено длабоко разнежнети и потполно очарани. Ова е без сомнение најубавиот романтичен филм на нашето време и задолжително гледање за сите кои веруваат во моќта на љубовта и безграничниот потенцијал на човечкиот дух.”
Искрено, далеку подобро.
09. WHEN HARRY MET SALLY... - Rob Reiner (1989)
Сексот секогаш го уништува пријателството меѓу маж и жена. Маж не може да биде пријател со жена. Барем така верува Хари Брнс (Били Кристал).
Уште од моментот кога ја запознава Сали Олбрајт (Мег Рајан) меѓу нив се развива пријателство, ама заради своите искажани ставови Хари одлучува да не дозволи привлечноста што ја чувствува кон Сали да го уништи нивниот однос.
Може ли симпатичниот пар да ги избегне стравувањата на Хари? Можат ли да останат само пријатели или да си признаат дека се можеби совршени заедно.
Под режисерската палка на Роб Рајнер, ве очекува лесен, пријатен, забавен филм со одлични комични дијалози и одлична глума.
„Ill have what she`s having“ - најпознатата сцена од ресторанот, која веднаш се испиша во историјата на најдобрите реплики.
10. NOTTING HILL - Roger Michell (1999)
Нотинг Хил е населба во Лондон често посетувана од туристи заради живописната архитектура со многу галерии, ресторани, бутици, паркови, антикварници и книжарници. Токму во една од нив работи главниот лик (Хју Грант) кога една холивудска актерка (Џулија Робертс) ќе влезе за да купи книга. Како што и треба, нашиот книжар веднаш ќе се заљуби во неа и во настојување да го привлече нејзиното внимание ќе помине низ низа непријатни и комични ситуации.