Бугарско државјанство (процедура и потребна документација)

Член од
22 ноември 2019
Мислења
584
Поени од реакции
1.242
Здраво друштво
Ве молам едно појаснување
Што значи ова на списоков дека јас сум на ред сега, потпис чекам од 7.04.2021
Ве молам пишете
Ne si ti na red ako cekas potpis od 07.04.2021, mutav si ili se pravis mutav? Po data na polozitelno idat.
 

Bibo

Модератор
Член од
9 април 2006
Мислења
3.864
Поени од реакции
3.207
Здраво друштво
Ве молам едно појаснување
Што значи ова на списоков дека јас сум на ред сега, потпис чекам од 7.04.2021
Ве молам пишете
Ти си на ред да имаш промена на положително, а не за потпис (на финална си моментално). Уште немаш промена?
 
Член од
24 јуни 2008
Мислења
81
Поени од реакции
31
Nekoj da mi pise poraka so se razbira u ovaa so treba da se popolni i sto ako ne zakzam za podiganje ukaz za 2 nedeli dali avtomatski ke mi dade data
Ова е одговор на статусот што го имаш за државјанство


ПРОЦЕДУРА ЗА ПОДИГНУВАЊЕ НА ДРЖАВЈАНСТВО ПРЕКУ АМБАСАДА

1.ДОКОЛКУ СТЕ ИМАЛЕ ИНТЕРВЈУ АМБАДАСА/КОНЗУЛАТ.

-КОГА ЌЕ ТИ БИДЕ ПОТПИШАНО ДРЖАВЈАНСТВОТО, ДОКОЛКУ ВО МОЛБАТА ЗА ПОДНЕСУВАЊЕ НА ДОКУМЕНТИ ЗА ДРЖАВЈАНСТВО ИМАТЕ НАВЕДЕНО ДЕКА САКАТЕ ДА СИ ГО ПОДИГНЕТЕ ПРЕКУ АМБАСАДА,ПРВИТЕ 2-3 ЧАСА ЌЕ СТОИ СТАТУСОТ СО ОПЦИЈА ЗА ЗАКАЖУВАЊЕ.ПОТОА ДОКОЛКУ НЕСАКАТЕ ДА ЗАКАЖЕТЕ ЗА ВО СОФИЈА, ПО АВТОМАТИЗАМ ЌЕ СЕ СМЕНИ ДЕКА Е ПРАТЕНО ВО АМБАСАДА И ДЕКА ТРЕБА ДА СИ ГО ПОДИГНЕТЕ.
-СЕ ЈАВУВАТЕ ДАЛИ Е СТИГНАТО (ОБИЧНО ЗА ОДМА СТИГНУВА ДО 3 ДЕНА МАКС),И ОДИТЕ ВО АМБАСАДА,НОСИТЕ 2 СЛИКИ ПАСОШ ФОРМАТ (ИЛИ 3 ЗАВИСНО ДАЛИ СТЕ ПРЕКУ КОНЗУЛАТ ИЛИ АНБАСАДА),2 КОПИИ ОД ПАСОШ,ИЗВОД И ВЕНЧАНИЦА (ТИЕ ШТО СЕ ВЕНЧАНИ )СЕ ПЛАЌА 35 ЕВРА ЗА ДРЖАВЈАНСТВО(ПРВО ОДИТЕ ВО АМБАСАДА ДА ВИ ДАДАТ УПЛАТНИЦA ЗА ВО УНИ БАНКА НАША, НА 25 ЕВРА А ДРУГИТЕ 10 ЕВРА СЕ ПЛАЌААТ ВО АМБАСАДА) + 15 ЕВРА ЗА ИЗВОД ЛЕГАЛИЗАЦИЈА (МОРА ДА Е ПРЕВЕДЕН)+15 ЕВРА ВЕНЧАНИЦА ЛЕГАЛИЗАЦИЈА (ПРЕВЕДЕНА) ЗА ТИЕ ШТО СЕ ВЕНЧАНИ ЗА ВО ОПШТИНА.
-КОГА ЌЕ ВЕ ПРАШААТ ЗА АДРЕСА,ТИЕ ШТО НЕМААТ ПРИВАТНА (НЕМА ПОТРЕБА ЗА ТАКВА),ЈА КАЖУВААТ ЛЕГЕ 6,ОПШТИНА СРЕДЕЦ.
АМБАСАДАТА ПРАЌА ПИСМО ДО МИНИСТЕРСТВО ЗА ПРАВОСУДИЕ, А ОД ТАМУ ТИЕ ДО ОПШТИНА СРЕДЕЦ. ПИСМОТО МОРА ПРВО ДА СТИГНЕ ЗА ПОТОА ДА МОЖЕТЕ ДА ИЗВАДИТЕ ЕГН,БЕЗ РАЗЛИКА ДАЛИ ПРЕКУ АМБАСАДА ИЛИ САМИ ЌЕ ПОДНЕСУВАТЕ ЗА АДРЕСА. ЗНАЧИ МОЖЕ И ДА СИ ГО ЗЕМЕТЕ ДРЖАВЈАНСТВОТО, А ПОТОА САМИ ДА ПОДНЕСЕТЕ ЗА АДРЕСА, НО САМО ПОГОЛЕМИ ТРОШОЦИ ЌЕ НАПРАВИТЕ, ЗОШТО КОГА ЌЕ ОДИТЕ ТАМУ ЌЕ ВИ КАЖАТ ДЕКА МОРА ДА СТИГНЕ ПИМОТО, ПА ПОСЛЕ ДЕКА ЌЕ ВИ ЈА ДАДАТ АДРЕСАТА И ЌЕ МОЖЕТЕ ДА ПОДНЕСЕТЕ ЗА ЕГН.
-СЕ ЈВУВАТЕ НА БРОЈОТ ПОСЛЕ 1 МЕСЕЦ (МИНИМУМ)А НАЈКАСНО 2 МЕСЕЦИ-+35929872801 Општина Средец-адресна -ЗА ДА ПРАШАТЕ ДАЛИ Е СТИГНАТО ПИСМОТО ЗА ВАС.
-ОТКАКО ЌЕ ВИ ПОТВРДАТ, ИМАТЕ ОПЦИЈА ИЛИ ОД ТУКА ПРЕКУ ПОСРЕДНИК ДА ПОДНЕСЕТЕ ДА ВИ ГО ИЗРАБОТАТ МАТИЧНИОТ БРОЈ, ИЛИ КОГА ЌЕ ОДИТЕ ВО СОФИЈА ДА ПОЈДЕТЕ СО ПОСРЕДНИК И ЗА ОДРЕДЕН НАДОМЕСТ (ОКОЛУ 100 ЛЕВА), МОЖЕТЕ И ВИЕ САМИТЕ ДА СЕ ОБИДЕТЕ НА СЛУЖБЕНЦИТЕ ДА ИМ ДАДЕТЕ, ДА ВИ ГО ИЗДАДАТ МАТИЧНИОТ БРОЈ ЕГН ВО ИСТИОТ
-ЌЕ ВИ ИЗДАТАТ УВЕРЕНИЕ ЗА АДРЕСА И ЕГН И ЌЕ СЕ УПАТИТЕ ВО МВР НА СЛИКАЊЕ,ИЛИ ДОКОЛКУ САКАТЕ ТУКА ДА СЕ СЛИКАТЕ, НОСИТЕ ПРЕВЕДЕНИ ИЗВОД И ВЕНЧАНИЦА,КОПИЈА ОД УКАЗ,ПИСМОТО ОД ОПШТИНА ЗА АДРЕСА И ЕГН, И СЕ СЛИКАТЕ ЗА ПАСОШ И ЛК.ДОКУМЕНТИТЕ ТРЕБА НАЈРАНО ДА СТИГНАТ ЗА 1,5 МЕСЕЦ ДО 3 МЕСЕЦИ.

2.ДОКОЛКУ СТЕ ИМАЛЕ ИНТЕРВЈУ СОФИЈА.

-НАЈПРВИН ДА СЕ НАПОМЕНЕ ДЕКА НАЈДОБРО ЗА ОНИЕ КОИ ДОПРВА ЌЕ ИМ ПОТПИШАТ, ВО МОМЕНТОВ НАЈДОБРО Е ПОДИГНУВАЊЕ ПРЕКУ АМБАСАДА,И НАЈДОБРО Е ДА НЕ ЗАКАЖУВААТ ТЕРМИНИ, ЗА ДА МОЖЕ ДА ИМ СЕ ПРАТИ ДА ГО ПОДИГНАТ ТУКА.
-СЕ ПРАЌА ЕМАИЛ НА L_Stoyanova@justice.government.bg (со долна црта е мејлот), СЕ ПИШУВА ВО МЕЈЛОТ ВО КОЈ УКАЗ БРОЈ Е ВКЛУЧЕНА ВАШАТА ПРЕПИСКА, МОЖЕТЕ И СКРИНШОТ ОД СТАТУСОТ ВАШ, ВАШЕ ИМЕ ПРЕЗИМЕ БРОЈ НА ПРЕПИСКА, СКЕН ОД ПАСОШ ОБАВЕЗНО.
-ИМ ПИШУВАТЕ ДЕКА ПОРАДИ СОСТОЈБАТА СО КОВИД, НЕМА ДА БИДЕТЕ ВО МОЖНОСТ ДА ГО ЗЕМЕТЕ ДРЖАВЈАНСТВОТО ОД СОФИЈА,И НАВЕДУВАТЕ ВО КОЈА АМБАСАДА (ПОСОЛСКА) ИЛИ КОНЗУЛАТ (КОНСУЛСКА СЛУЖБА) САКАТЕ ДА СИ ГО ПОДИГНЕТЕ. ЗА ТИЕ ШТО ИМААТ ПОСТОЈАН ПРЕСТОЈ ВО ДРУГИ ДРЖАВИ МОЖЕТЕ И ОД ТАМУ ДА СИ ГО ПОДИГНЕТЕ САМО НАВЕДЕТЕ ВО КОЈ ГРАД Е СЛУЖБАТА ОД ТАМУ ДА ГО ЗЕМЕТЕ.
ОСТАНАТОТО Е ИСТО КАКО ПОГОРЕ.

Оваа слика е како изгледат уверението за државјанство

1632785810381.png

Текстов е превземен од член на форумов кој претходно бил да го земит уверението. Ако некој знајт појќе можит да додајт уште. Ево ти и линк од статусите за бугарски пасош. Болдираните реченици со плава боја ќе ти отворат упатство за наредна постапка. Толку од мене. Поздрав
Автоматски споено мислење:

Ова е одговор на статусот што го имаш за државјанство


ПРОЦЕДУРА ЗА ПОДИГНУВАЊЕ НА ДРЖАВЈАНСТВО ПРЕКУ АМБАСАДА

1.ДОКОЛКУ СТЕ ИМАЛЕ ИНТЕРВЈУ АМБАДАСА/КОНЗУЛАТ.

-КОГА ЌЕ ТИ БИДЕ ПОТПИШАНО ДРЖАВЈАНСТВОТО, ДОКОЛКУ ВО МОЛБАТА ЗА ПОДНЕСУВАЊЕ НА ДОКУМЕНТИ ЗА ДРЖАВЈАНСТВО ИМАТЕ НАВЕДЕНО ДЕКА САКАТЕ ДА СИ ГО ПОДИГНЕТЕ ПРЕКУ АМБАСАДА,ПРВИТЕ 2-3 ЧАСА ЌЕ СТОИ СТАТУСОТ СО ОПЦИЈА ЗА ЗАКАЖУВАЊЕ.ПОТОА ДОКОЛКУ НЕСАКАТЕ ДА ЗАКАЖЕТЕ ЗА ВО СОФИЈА, ПО АВТОМАТИЗАМ ЌЕ СЕ СМЕНИ ДЕКА Е ПРАТЕНО ВО АМБАСАДА И ДЕКА ТРЕБА ДА СИ ГО ПОДИГНЕТЕ.
-СЕ ЈАВУВАТЕ ДАЛИ Е СТИГНАТО (ОБИЧНО ЗА ОДМА СТИГНУВА ДО 3 ДЕНА МАКС),И ОДИТЕ ВО АМБАСАДА,НОСИТЕ 2 СЛИКИ ПАСОШ ФОРМАТ (ИЛИ 3 ЗАВИСНО ДАЛИ СТЕ ПРЕКУ КОНЗУЛАТ ИЛИ АНБАСАДА),2 КОПИИ ОД ПАСОШ,ИЗВОД И ВЕНЧАНИЦА (ТИЕ ШТО СЕ ВЕНЧАНИ )СЕ ПЛАЌА 35 ЕВРА ЗА ДРЖАВЈАНСТВО(ПРВО ОДИТЕ ВО АМБАСАДА ДА ВИ ДАДАТ УПЛАТНИЦA ЗА ВО УНИ БАНКА НАША, НА 25 ЕВРА А ДРУГИТЕ 10 ЕВРА СЕ ПЛАЌААТ ВО АМБАСАДА) + 15 ЕВРА ЗА ИЗВОД ЛЕГАЛИЗАЦИЈА (МОРА ДА Е ПРЕВЕДЕН)+15 ЕВРА ВЕНЧАНИЦА ЛЕГАЛИЗАЦИЈА (ПРЕВЕДЕНА) ЗА ТИЕ ШТО СЕ ВЕНЧАНИ ЗА ВО ОПШТИНА.
-КОГА ЌЕ ВЕ ПРАШААТ ЗА АДРЕСА,ТИЕ ШТО НЕМААТ ПРИВАТНА (НЕМА ПОТРЕБА ЗА ТАКВА),ЈА КАЖУВААТ ЛЕГЕ 6,ОПШТИНА СРЕДЕЦ.
АМБАСАДАТА ПРАЌА ПИСМО ДО МИНИСТЕРСТВО ЗА ПРАВОСУДИЕ, А ОД ТАМУ ТИЕ ДО ОПШТИНА СРЕДЕЦ. ПИСМОТО МОРА ПРВО ДА СТИГНЕ ЗА ПОТОА ДА МОЖЕТЕ ДА ИЗВАДИТЕ ЕГН,БЕЗ РАЗЛИКА ДАЛИ ПРЕКУ АМБАСАДА ИЛИ САМИ ЌЕ ПОДНЕСУВАТЕ ЗА АДРЕСА. ЗНАЧИ МОЖЕ И ДА СИ ГО ЗЕМЕТЕ ДРЖАВЈАНСТВОТО, А ПОТОА САМИ ДА ПОДНЕСЕТЕ ЗА АДРЕСА, НО САМО ПОГОЛЕМИ ТРОШОЦИ ЌЕ НАПРАВИТЕ, ЗОШТО КОГА ЌЕ ОДИТЕ ТАМУ ЌЕ ВИ КАЖАТ ДЕКА МОРА ДА СТИГНЕ ПИМОТО, ПА ПОСЛЕ ДЕКА ЌЕ ВИ ЈА ДАДАТ АДРЕСАТА И ЌЕ МОЖЕТЕ ДА ПОДНЕСЕТЕ ЗА ЕГН.
-СЕ ЈВУВАТЕ НА БРОЈОТ ПОСЛЕ 1 МЕСЕЦ (МИНИМУМ)А НАЈКАСНО 2 МЕСЕЦИ-+35929872801 Општина Средец-адресна -ЗА ДА ПРАШАТЕ ДАЛИ Е СТИГНАТО ПИСМОТО ЗА ВАС.
-ОТКАКО ЌЕ ВИ ПОТВРДАТ, ИМАТЕ ОПЦИЈА ИЛИ ОД ТУКА ПРЕКУ ПОСРЕДНИК ДА ПОДНЕСЕТЕ ДА ВИ ГО ИЗРАБОТАТ МАТИЧНИОТ БРОЈ, ИЛИ КОГА ЌЕ ОДИТЕ ВО СОФИЈА ДА ПОЈДЕТЕ СО ПОСРЕДНИК И ЗА ОДРЕДЕН НАДОМЕСТ (ОКОЛУ 100 ЛЕВА), МОЖЕТЕ И ВИЕ САМИТЕ ДА СЕ ОБИДЕТЕ НА СЛУЖБЕНЦИТЕ ДА ИМ ДАДЕТЕ, ДА ВИ ГО ИЗДАДАТ МАТИЧНИОТ БРОЈ ЕГН ВО ИСТИОТ
-ЌЕ ВИ ИЗДАТАТ УВЕРЕНИЕ ЗА АДРЕСА И ЕГН И ЌЕ СЕ УПАТИТЕ ВО МВР НА СЛИКАЊЕ,ИЛИ ДОКОЛКУ САКАТЕ ТУКА ДА СЕ СЛИКАТЕ, НОСИТЕ ПРЕВЕДЕНИ ИЗВОД И ВЕНЧАНИЦА,КОПИЈА ОД УКАЗ,ПИСМОТО ОД ОПШТИНА ЗА АДРЕСА И ЕГН, И СЕ СЛИКАТЕ ЗА ПАСОШ И ЛК.ДОКУМЕНТИТЕ ТРЕБА НАЈРАНО ДА СТИГНАТ ЗА 1,5 МЕСЕЦ ДО 3 МЕСЕЦИ.

2.ДОКОЛКУ СТЕ ИМАЛЕ ИНТЕРВЈУ СОФИЈА.

-НАЈПРВИН ДА СЕ НАПОМЕНЕ ДЕКА НАЈДОБРО ЗА ОНИЕ КОИ ДОПРВА ЌЕ ИМ ПОТПИШАТ, ВО МОМЕНТОВ НАЈДОБРО Е ПОДИГНУВАЊЕ ПРЕКУ АМБАСАДА,И НАЈДОБРО Е ДА НЕ ЗАКАЖУВААТ ТЕРМИНИ, ЗА ДА МОЖЕ ДА ИМ СЕ ПРАТИ ДА ГО ПОДИГНАТ ТУКА.
-СЕ ПРАЌА ЕМАИЛ НА L_Stoyanova@justice.government.bg (со долна црта е мејлот), СЕ ПИШУВА ВО МЕЈЛОТ ВО КОЈ УКАЗ БРОЈ Е ВКЛУЧЕНА ВАШАТА ПРЕПИСКА, МОЖЕТЕ И СКРИНШОТ ОД СТАТУСОТ ВАШ, ВАШЕ ИМЕ ПРЕЗИМЕ БРОЈ НА ПРЕПИСКА, СКЕН ОД ПАСОШ ОБАВЕЗНО.
-ИМ ПИШУВАТЕ ДЕКА ПОРАДИ СОСТОЈБАТА СО КОВИД, НЕМА ДА БИДЕТЕ ВО МОЖНОСТ ДА ГО ЗЕМЕТЕ ДРЖАВЈАНСТВОТО ОД СОФИЈА,И НАВЕДУВАТЕ ВО КОЈА АМБАСАДА (ПОСОЛСКА) ИЛИ КОНЗУЛАТ (КОНСУЛСКА СЛУЖБА) САКАТЕ ДА СИ ГО ПОДИГНЕТЕ. ЗА ТИЕ ШТО ИМААТ ПОСТОЈАН ПРЕСТОЈ ВО ДРУГИ ДРЖАВИ МОЖЕТЕ И ОД ТАМУ ДА СИ ГО ПОДИГНЕТЕ САМО НАВЕДЕТЕ ВО КОЈ ГРАД Е СЛУЖБАТА ОД ТАМУ ДА ГО ЗЕМЕТЕ.
ОСТАНАТОТО Е ИСТО КАКО ПОГОРЕ.

Тоа на сликата од статусот, термин за резервирање за подигнување на уверението

Оваа слика е како изгледат уверението за државјанство

1632785810381.png

Текстов е превземен од член на форумов кој претходно бил да го земит уверението. Ако некој знајт појќе можит да додајт уште. Ево ти и линк од статусите за бугарски пасош.


Болдираните реченици со плава боја ќе ти отворат упатство за наредна постапка. Толку од мене. Поздрав
Автоматски споено мислење:

Nekoj da mi pise poraka so se razbira u ovaa so treba da se popolni i sto ako ne zakzam za podiganje ukaz za 2 nedeli dali avtomatski ke mi dade data
уште нешто најдов

Што точно треба да направите откако ќе го подигнете уверението е детално опишано овдека.
На страната каде што пишува дека е одобрено државјанството, има едно сиво поле Записване, и таму има термини да закажеш, да прикачиш фотографија од пасош не поголема од 2 МБ и да внесеш мејл, па ќе добиеш повратен одговор на мејл. Потоа мејлот го принташ и со тоа ливче одиш во правосудие да си го подигнеш указот.
Од веб страната од МП запишија ж-сметката и цел на дознака вносна бележка за внесена државна такса за получаване на удостоверение т.е. заподигање на Указ. Земи и две слики пасошки формат.
жиро с-ка БНБ ЦУ, BIC: BNBG BGSD, IBAN: BG09 BNBG 9661 3000 1737 01
Во Софија одиш во банка да платиш за Указ, 50 лева + 10 лева манипулативни трошоци, попатно направи копија од пасошот заедно со влез за секој случај. Во Министерството за Правосудие ќе влезеш дај им ја уплатницата, двете слики од кои едната потпишана со цело име и презиме и пополни едно ливче за адреса - Столична обштина, ул. Леге бр. 6. Ќе те внесе во систем госпоѓата и ќе ти го испринта Указот.
Извод нов, преведен и легализиран-ако го преведуваш во МК тогаш ќе треба во амбасада да го легализираш. А ако го преведуваш во Софија, агенциите за превод го носат на нотар за заверка. Ќе си побараш на интернет некои агенции за превод и ќе им го испратиш изводот по скен, за да биде спремен кога ќе одиш таму само оригиналот ќе им го покажеш. За во МВР оригинал, за во општина копија.
Направи копии од Указот и оди во општина, тука е во близина на МП. Се качуваш на прв спрат, десно има неколку шалтери, на истиот спрат се плаќа. Земи 3 формулари, Адресна карта за настојашт адрес, Зајавление за постојанен адрес и еден Картон исто така за пополнување. Настојашт адрес пополнав Р. Македонија и име презиме нешто, Постојанен е за адресата во Бугарија т.е. Столична Обштина, ул. Леге бр. 6 итн. податоци за себе и на картонот пополни податоци што треба. На каса плати 30 лева и оди да направиш копии од формуларите.По редовна постапка ЕГН ќе ти излезе за 5 до 7 работни дена. Има некои средуваат за во еден ден но тоа се плаќа,можеш да пробаш ти да замолиш и да им платиш.....
Иначе за во полиција ќе ти треба писмото од општина со ЕГН (удостоверение за постојанен адрес), копија од пасош, извод од матична книга на родени - преведен и заверен на нотар (ова можеш да го направиш во меѓувреме), зајавление кое ќе ти го дадат таму и ќе го пополниш на лице место и плаќање на каса во полиција, зависи по која постапка ќе одиш, толку и ќе платиш. Може и со картица само треба да е на твое име.
Ова се трошоците -
Ова се трошоците за подигнување на указ и адреса -
-52 лева -За подигнување на указ
-40 лева-За адреса и ЕГН во општина
-30 лева -За превод и заверка на извод кој што ќе ти треба за во МВР за сликање
Вкупно 110 лева
Ова се трошоците за пасош и лична карта
-36 лева -Лична карта за 3 дена (за 30 дена е 18 лева а за 8 часа 90лева)
-90 лева -Пасош за 3 дена (за 30дена е 40 лева, а за 8 часа е 200 лева)
Вкупно 126 лева за 3 дена ако го земеш пасошот (за 30 дена е 58 лева, а за 8 саати 290 лева)
Значи се комплет ако сакаш за 3 дена да ги земеш ќе платиш 226 лева -односно 113 евра.
Плус тука ти се и трошоците за пат.
 
Последно уредено:
Член од
27 април 2021
Мислења
2
Поени од реакции
0
Ако не се лажам, удостоверението го даваат во обична принтана копија црно бела?
 
Член од
24 јуни 2008
Мислења
81
Поени од реакции
31
Ако не се лажам, удостоверението го даваат во обична принтана копија црно бела?
Дали е обична принтана копија црбо бела или во боја не знам искрено, ова го најдов на страната за статуси за бугарско државјанство и го објавив за оние да видат како изгледат, кои не се детално запознаени со процесот за добивање бугарски пасош. Јас лично уште не сум стигнал до уверението (удостоверението) така да не можам да кажам дали е во боја или не, или е друг образец. Тие што зеле можат да кажат како изгледат.
 
Член од
12 јули 2021
Мислења
6
Поени од реакции
6
Дали е обична принтана копија црбо бела или во боја не знам искрено, ова го најдов на страната за статуси за бугарско државјанство и го објавив за оние да видат како изгледат, кои не се детално запознаени со процесот за добивање бугарски пасош. Јас лично уште не сум стигнал до уверението (удостоверението) така да не можам да кажам дали е во боја или не, или е друг образец. Тие што зеле можат да кажат како изгледат.
Црно бела копија
 
Член од
6 октомври 2020
Мислења
64
Поени од реакции
376
И "финална" нема промени колку што можам да видам.
преку конзултатски ништо 1,2 промени можеби од нередовна во финална, туку тие преку софија интервју никој да се пофали , ептен заостанаа со процедура дупло чекање.
 

Altair75

MasterAssassin
Член од
7 ноември 2017
Мислења
694
Поени од реакции
3.867
преку конзултатски ништо 1,2 промени можеби од нередовна во финална, туку тие преку софија интервју никој да се пофали , ептен заостанаа со процедура дупло чекање.
Denes e vtornik, bolat gi prstencata, pa zatoa bugarskata administracija odmara od omrazeniot i sekogas stesen i naporen ponedelnik.
Denesni nivni aktivnosti se lakiranje nokti, pusenje i jadenje bureci po kancelarii, so sto se podgotvuvaat za novi pohodi od naredniot ponedelnik :pusigo: :tapp: :D A nie ke proveruvame status po 100 pati na den:toe: :oftopik: :oftopik:
 

Kajgana Shop

На врв Bottom