Бугарско државјанство (процедура и потребна документација) - СТАРА ТЕМА

Долу во линкот ги имате сите информации поврзани со времетраењето и промените на вашите статуси.

 • https://bugarskipasos.blogspot.com/p/statusi.html

  Гласови: 4 50,0%
 • Благодарност до сите кои учествувале во креацијата на блогов.

  Гласови: 4 50,0%
 • Инфо: Го копирате горенаведениот линк и го отварате со вашиот интернет пребарувач.

  Гласови: 0 0,0%
 • За процедура за подигнување преку амбасада подолу линк ,или вратете се на страна 4553.

  Гласови: 0 0,0%
 • forum.kajgana.com/threads/Бугарско-државјанство-процедура-и-потребна-документација.74574/page-4553

  Гласови: 0 0,0%

 • Вкупно гласачи
  8
 • Гласањето е завршено на .
Статус
Затворена за нови мислења.

palekrstic

Модератор
Член од
14 ноември 2016
Мислења
2.001
Поени од реакции
5.248
Иии браво, за една недела од 1ви август до 18ти септември исчистија :D

Sent from my SM-N950F using Tapatalk
Денес указ 115 и 116 ,за преписки заостанато од 2017 и преписки од 2018 до број 5818/2018.
Со среќа на сите!
 
Член од
4 јули 2019
Мислења
1
Поени од реакции
0
Почитувани! Треба да одам по указ во Софија па би ве замолил дали некој може да ми помогне каде можам во Софија да го преведам изводот и каква е постапката за добивање пасош.
 
Член од
19 ноември 2018
Мислења
114
Поени од реакции
106
Од задолжитена на финална кога ќе стигнат за преписки со врој 49**/2019
Преку 21 несец дремеме
 
Член од
3 јануари 2018
Мислења
49
Поени од реакции
44
Da ja spodelam radosnata vest so site vas vklucen sum vo ukaz br .115 .
Postapka pocato april 2016 so dokument od dedo voena kniska.
Intervju 16 april 2018
Dokumenti na svoja raka dopolniyelno si odnesov juni 2018 poradi toa so svativ deka posrednnikot me izlaza deka site dokumenti se dostaveni a na intervju svativ deka samo potvrdata e i sam si odnesov izvodi povrzani i udostovereni od Veliko Trnovo ,
Polozitelno status 18 septemvri 2019 i
Konacno Ukaz 115 deneska 3.8.2020
Blagodaram na site posebno na Pale na neizmernite informaci.
So sreka na site
 

palekrstic

Модератор
Член од
14 ноември 2016
Мислења
2.001
Поени од реакции
5.248
Почитувани! Треба да одам по указ во Софија па би ве замолил дали некој може да ми помогне каде можам во Софија да го преведам изводот и каква е постапката за добивање пасош.
Честитки!!!

На страната каде што пишува дека е одобрено државјанството,има едно сиво поле Записване,и таму има термини да закажеш,да прикачиш фотографија од пасош не поголема од 2 МБ и да внесеш мејл,па ќе добиеш повратен одговор на мејл.Потоа мејлот го принташ и со тоа ливче одиш во правосудие да си го подигнеш указот.

Од веб страната од МП запишија ж-сметката и цел на дознака вносна бележка за внесена државна такса за получаване на удостоверение т.е. заподигање на Указ. Земи и две слики пасошки формат.
жиро с-ка БНБ ЦУ, BIC: BNBG BGSD, IBAN: BG09 BNBG 9661 3000 1737 01
Во Софија одиш во банка да платиш за Указ, 50 лева + 10 лева манипулативни трошоци, попатно направи копија од пасошот заедно со влез за секој случај. Во Министерството за Правосудие ќе влезеш дај им ја уплатницата, двете слики од кои едната потпишана со цело име и презиме и пополни едно ливче за адреса - Столична обштина, ул. Леге бр. 6. Ќе те внесе во систем госпоѓата и ќе ти го испринта Указот.

Извод нов ,преведен и легализиран-ако го преведуваш во МК тогаш ќе треба во амбасада да го легализираш.А ако го преведуваш во Софија ,агенциите за превод го носат на нотар за заверка.Ќе си побараш на интернет некои агенции за превод и ќе им го испратиш изводот по скен ,за да биде спремен кога ќе одиш таму само оригиналот ќе им го покажеш.За во МВР оригинал,за во општина копија.

Направи копии од Указот и оди во општина, тука е во близина на МП. Се качуваш на прв спрат, десно има неколку шалтери, на истиот спрат се плаќа. Земи 3 формулари, Адресна карта за настојашт адрес, Зајавление за постојанен адрес и еден Картон исто така за пополнување. Настојашт адрес пополнав Р. Македонија и име презиме нешто, Постојанен е за адресата во Бугарија т.е. Столична Обштина, ул. Леге бр. 6 итн. податоци за себе и на картонот пополни податоци што треба. На каса плати 30 лева и оди да направиш копии од формуларите.По редовна постапка ЕГН ќе ти излезе за 5 до 7 работни дена.Има некои средуваат за во еден ден но тоа се плаќа,можеш да пробаш ти да замолиш и да им платиш.....

Иначе за во полиција ќе ти треба писмото од општина со ЕГН (удостоверение за постојанен адрес), копија од пасош, извод од матична книга на родени - преведен и заверен на нотар (ова можеш да го направиш во меѓувреме), зајавление кое ќе ти го дадат таму и ќе го пополниш на лице место и плаќање на каса во полиција, зависи по која постапка ќе одиш,толку и ќе платиш.Може и со картица само треба да е на твое име.

Ова се трошоците -
Ова се трошоците за подигнување на указ и адреса -
-52 лева -За подигнување на указ
-40 лева-За адреса и ЕГН во општина
-30 лева -За превод и заверка на извод кој што ќе ти треба за во МВР за сликање
Вкупно 110 лева

Ова се трошоците за пасош и лична карта

-36 лева -Лична карта за 3 дена(за 30 дена е 18 лева а за 8 часа 90лева)
-90 лева -Пасош за 3 дена(за 30дена е 40 лева,а за 8 часа е 200лева)
Вкупно 126 лева за 3 дена ако го земеш пасошот(за 30 дена е 58 лева,а за 8 саати 290 лева)

Значи се комплет ако сакаш за 3 дена да ги земеш ќе платиш 226 лева -односно 113 евра.

Плус тука ти се и трошоците за пат.
 
Последно уредено:

Bigo

Гњаватор :)
Член од
13 декември 2019
Мислења
388
Поени од реакции
633
Честитки!!!

На страната каде што пишува дека е одобрено државјанството,има едно сиво поле Записване,и таму има термини да закажеш,да прикачиш фотографија од пасош не поголема од 2 МБ и да внесеш мејл,па ќе добиеш повратен одговор на мејл.Потоа мејлот го принташ и со тоа ливче одиш во правосудие да си го подигнеш указот.

Од веб страната од МП запишија ж-сметката и цел на дознака вносна бележка за внесена државна такса за получаване на удостоверение т.е. заподигање на Указ. Земи и две слики пасошки формат.
жиро с-ка БНБ ЦУ, BIC: BNBG BGSD, IBAN: BG09 BNBG 9661 3000 1737 01
Во Софија одиш во банка да платиш за Указ, 50 лева + 10 лева манипулативни трошоци, попатно направи копија од пасошот заедно со влез за секој случај. Во Министерството за Правосудие ќе влезеш дај им ја уплатницата, двете слики од кои едната потпишана со цело име и презиме и пополни едно ливче за адреса - Столична обштина, ул. Леге бр. 6. Ќе те внесе во систем госпоѓата и ќе ти го испринта Указот.

Извод нов ,преведен и легализиран-ако го преведуваш во МК тогаш ќе треба во амбасада да го легализираш.А ако го преведуваш во Софија ,агенциите за превод го носат на нотар за заверка.Ќе си побараш на интернет некои агенции за превод и ќе им го испратиш изводот по скен ,за да биде спремен кога ќе одиш таму само оригиналот ќе им го покажеш.За во МВР оригинал,за во општина копија.

Направи копии од Указот и оди во општина, тука е во близина на МП. Се качуваш на прв спрат, десно има неколку шалтери, на истиот спрат се плаќа. Земи 3 формулари, Адресна карта за настојашт адрес, Зајавление за постојанен адрес и еден Картон исто така за пополнување. Настојашт адрес пополнав Р. Македонија и име презиме нешто, Постојанен е за адресата во Бугарија т.е. Столична Обштина, ул. Леге бр. 6 итн. податоци за себе и на картонот пополни податоци што треба. На каса плати 30 лева и оди да направиш копии од формуларите.По редовна постапка ЕГН ќе ти излезе за 5 до 7 работни дена.Има некои средуваат за во еден ден но тоа се плаќа,можеш да пробаш ти да замолиш и да им платиш.....

Иначе за во полиција ќе ти треба писмото од општина со ЕГН (удостоверение за постојанен адрес), копија од пасош, извод од матична книга на родени - преведен и заверен на нотар (ова можеш да го направиш во меѓувреме), зајавление кое ќе ти го дадат таму и ќе го пополниш на лице место и плаќање на каса во полиција, зависи по која постапка ќе одиш,толку и ќе платиш.Може и со картица само треба да е на твое име.

Ова се трошоците -
Ова се трошоците за подигнување на указ и адреса -
-50 лева -За подигнување на указ
-30 лева-За адреса и ЕГН во општина
-30 лева -За превод и заверка на извод кој што ќе ти треба за во МВР за сликање
Вкупно 110 лева

Ова се трошоците за пасош и лична карта

-36 лева -Лична карта за 3 дена(за 30 дена е 18 лева а за 8 часа 90лева)
-80 лева -Пасош за 3 дена(за 30дена е 40 лева,а за 8 часа е 200лева)
Вкупно 116 лева за 3 дена ако го земеш пасошот(за 30 дена е 58 лева,а за 8 саати 290 лева)

Значи се комплет ако сакаш за 3 дена да ги земеш ќе платиш 226 лева -односно 113 евра.

Плус тука ти се и трошоците за пат.
Moze Eden aptdejt nabrzinka ako Moze @palekrstic .....:)
 
Член од
6 август 2015
Мислења
269
Поени од реакции
294
Oktomvri 2018 prepiska od mart 2019
Претпоставувам дека гледаат по број на преписка. Последно што видов стигнати се до почеток / средина на февруари.

Ваљда си имал интервју во амбасада ?
 
Член од
2 март 2017
Мислења
35
Поени од реакции
36
Dali znae nekoj za PCR test za kolku vreme se zakazuva i dali ima nekoi od privatnite sto odat i po drugite gradovi osven skopje
 
Член од
13 јули 2020
Мислења
5
Поени од реакции
2
Zdr. Drustvo Ukazot treba da go zemam od Sofino no poradi situacijata nemozam
Dali moze da se prati ukazot vo ambasada Sk. I ako moze za kolku vreme bi mozel da go zemam pozz.
 
Член од
3 август 2020
Мислења
17
Поени од реакции
12
Добар ден на сите.Јас сум член од денес по препорака на другар кој од пред година дена доби бг државјанство.Имав интервју во мај 2020 амбасада во скопје бројчето за проверка го земав минатата недела со број 4.../2020 во задолжително сакам да ве прашам дали е проблем бидејќи кога го земав бројот за проверка не ми дадоа молба него на обично ливче ми го напишаа бројот и пин и уште едно прашање во моментов колку време се чека до потпис
 
Член од
1 февруари 2020
Мислења
37
Поени од реакции
45
Društvo, isprativ molba po mejl do gospođa L. Stojanova da mi go prati ukazot vo konzulat. Vo petok go prativ mejlot. Do sega mi nema odgovoreno. Da prašam nekoj što ima iskustvo:
1.- Za koe vreme vi odgovori na mejl
2.-Dali bi trebalo ponovo da pratam mejl
3.- Ako go ispratat ukazot vo konzulat, kako da znam da e ispraten?
4.- Mi Se menuva li statusot koga proveruvam (sega pišuva deka sum uklučen vo Ukaz ....)
Jas ne zakažav termin za zemanje na ukazot vo Sofija,

Gi molam členovite koi ja pominaa taa procedura za informacija,
Ima li nekoj da ne go mrzi da mi dade odgovor ?
Aj ke ve molam za pomoš.
 
Статус
Затворена за нови мислења.
На врв Bottom