Бугарското предавство на Делчев

Член од
8 ноември 2008
Мислења
2.172
Поени од реакции
1.266
Не знам јас да имало нелогичности - еве одговарам:

Фобија во медицинското значи страв , а разговорно и што се отнасја до политически отношенија значи лошо отношение или непријаз'н, така е во бугарскиот и во некои други јазици ,би се очудил ако при вас не е така.

Македонија се вели на географската област Македонија уште од елинско време, тоа претпоставувам никој не го меша.
Јас ништо не си "мера", а одговарам на прашањето.

Јас имам идеја од историјата и знам дека имаме татарски голиот, но етногенезата на бугарскиот народ е посложена и до колку ми е идејата е иста со онаа на македонскиот народ (да не кажете сега: "Еве го призна дека има македонски народ" - Еми има се разбира, по завршувањето на османското ропство се добива поделбата, која од политиката поминува во народното самосвест (тоа се барем моите ставови, не мора на никого ништо)).

Користам google translator бидејќи е полесно од колку да влегувам во особеностите на македонскиот јазик. Како и ти нема да можеш да пишуваш на некој дијалект коректно, така јас не можам да пишувам со правилна граматика и сè друго. Да ама и двајцата ќе се разбираме ако хванем да зборуваме секој на својот јазик. Барем јас прочитав 7 страници тема без коренити проблеми. Да, малку е напрегнува, ама тоа си е нормално.

Не разбрав што ми е на нивото. А по сите отстапувања не видов одговор на единствениот ми прашање.

ПП: благодарам на модератора дека изменето оплесканите мислења.
Се што правите ти и таквите како тебе се само со една цел, а тоа е да се затапи острицата на Македонизмот и да се релативизира Македонската нација и држава (“измислен народ“, “Титова творба“, “Географски поим“ и слични глупости кои грците ви ги ставаат в уста).
Некогаш имате релативен успех (и вие и грците - намерно ги пишав со мала буква, затоа што зборот грци е епитет, а не име на народ), но воглавно ви се безуспешни обидите и одтаму вашата нервоза. Нам на Македонците (со голема буква) ни пречите онолку, колку што може да пречи една досадна зелена мува-брчалка (дури не и дојде и неа редот за смачкување). Со вакви “писанија“ само вие се срамите и бламирате, па никој не ве зема за сериозно... Само, како и да ве земе за сериозно кога вие не сте интелектуалци - производ на вроден интелект и наобразба, туку вашиот целосен “интелектуален“ интегритет е производ на политичка манипулација и злоупотреба. Ние точно знаеме кои сме и што сме, што е наше - и тоа си го браниме (нашето си го браниме), а сите вие останатите го напаѓате туѓото, него сакате да го грабнете и украдете, затоа што немате свое, немате свој национален идентитет. Вие сте крпеници од туѓи, откраднати обичаи, јазик, писмо, преданија и историја (ова се однесува на сите вас кои сте околу нас). Таквиот производ кај нас во Прилеп се нарекува : “партал-дипла“, односно, тоа е дипла составена од парчиња на искинати партали (најчесто од стара, износена облека). Навистина партал-диплите можат да бидат убави и здрави, но останува фактот дека се сепак направени од прособрани стари искинати партали...

Ч Е Н Т О

Методија Андонов
Член од
3 јули 2008
Мислења
1.698
Поени од реакции
1.612
Болгарчета пишувај според насловот на темата, не е ова пазар за чорапо-гашти па да дрочиш со глупости до бескрај и да си ги лечиш своите фрустрации и комплекси.

После се жалите како ве бришеле без потреба и слични глупости...

Член од
8 ноември 2008
Мислења
2.172
Поени од реакции
1.266
Сега видов и на кариес глупости:
1 И јас не е да ги долјубвам грците, не се земе сериозно со теја теории
2 Ти сега како разправјаш колку сме наместени ама сега како земеме мене и тебе за пример - јас зборувам логично и слушам, бидејќи другиот може да каже нешто што ќе ме убеди дека не сум во право. А ти зборуваш сеедно си радио. Кој ти изгледа поверојатно да е манипулирање? Ако јас кажам дека не си во право ќе сум со очекувањето дека може јас самиот да не сум - така и како ти велиш дека не сум во право треба да си подготвен да прифатиш дека и кај тебе може да има грешка.
3 Ти да не се мислиш за чистокр'вен Македонија, директен потомок на античката племе каде е тука. Сите каде сме во регионот сме резултат на спојувањето на повеќе народи и сме едни "партија-дипли". Да ама народите не се крпи и во генерациите шевовите се чистат.
-Обичаите ни масовно Христијански - и твоите и моите. Кои пак не се - се заеднички (за македонско и бугарско)
-Език'т ни е доста еднак'в с'што така , не мислиш ли ?
-Писмото, пред да се пос'рби вашиот е било целосно подеднакво, сега исто така не е далеку
-За својата историја јас лично не се жала

Поздрави!
Колку што сум јас чистокрвен Македонец, толку си и ти (можеби си и повеќе од мене). Ама, (иако не знам со кого разговарам) јас сум го зачувал моето родено презиме, а вие сте го смениле. Според тоа користиме ист јазик, писмо, обичаи, фолклор затоа што се тоа сите Македонски придобивки и карактеристики, а поради тоа што сте и вие Македонци ги имате истите карактеристики (со мали регионални и дијалектни разлики ).
Не може да бидеме ние Бугари од едноставна причина што Бугарите на овие простори се појавиле најмалку 1500 години после формирањето на Македонската нација. Може само вие да бидете преименувани Македонци (од Македонци во Бугари), а не ние да бидеме преименувани Бугари (од Бугари во Македонци).
А во Македонија има статуа од Лазар Заменхов, има училиште што се вика Песталоци, има улица Рузвелтова и сл. - сите тие биле Македонци?
Убаво е што во Бугарија имате булевари наречени по Гоце Делчев, не чини само што него го претставувате дека бил Бугарин и дека се борел за Бугарија (односно Македонија во рамките на Бугарија). Во сите револуции наместо братска помош од Бугарија сме добивале само удари в грб.

karan

бивш поет, плукач, вљубеник во слободата
Член од
31 мај 2006
Мислења
3.595
Поени од реакции
2.719
Бугарче (потатарен Македонец) зборувај си за тебе, зашто ова што го напиша не се однесува на македонското население од времето на Гоце Делчев.
Едноставно во Македонија никогаш не се населиле Бугари за постојано (само една орда на поминување) за да едниот предок е Прабугарин. Ако половината од генетскиот и културолошки идентитет е македонски и автохтон (матрица на која се надоврзале Словените и Тракијците, или Илирите, или кој сакаш друг) тоа е доволно за мене да се иднтификувам како Македонец дел од македонскиот народ кој се оформил и се развива на македонска територија.

За крај сакам да те прашам: до кога бе еден по еден ќе мора на форуми да ве тешиме??? Уживајте, не е срамно да си Бугарин (срамно е женати да е Бугарка :smir:). Ви се случила несреќа да бидете потатарени ама тоа е, ќе останете живи и здрави и покрај се.

Член од
4 ноември 2010
Мислења
305
Поени од реакции
50
Ас почитувам одлучуването на секои. Како сака да се идентификува.
Но. Ако ми тврдиш дека географска област Македониja е била обградена со зид, лугето, кои имали едно и сашто писмо, език, фамилии не са се мешали или
си ного неписмен или себе си и нас лажеш.
Това е ного актуално во денешните денови кога во Пиринско тешко ке намериш
семеиство во кое единиот да не е од северна, централна или источна БГ.
Каи вас исто така сте се омешале со републиките од бивша YU.
Ного пати сум бришан и казнуван кога сум прашал
- Оти почти сички фамилии во минатото во Македониjа са били на ОВ или ЕВ, а сега са скиачи -СКИ?
- На каков език са пишували и сборили комитите и лугето? Пример - писмата на Гоце.
По вероватно ке бида избришан одколко да ми отговориш. Ама се пак ке вида по касно дали
ке ме изненадаш.

"Софија 5/1 99 г.
Колјо,
Всичкитѣ ти писма досега изпратени от' теб' и чрѣз теб', с'м' получил'. Отцѣпленијата и разцѣпленијата никак' да не ни плашат'. Дејствително жалко е, но што можем' да правим', когато си сме б'лгари и всички страдаме от' една обшта болѣсть! Ако таја болѣсть не с'штествуваше в' нашитѣ прадѣди, от' които е наследство и в' нас' нѣмаше да попаднат' под' грознија скипт'р' на турскитѣ султани. "
- Имало л
Ного пати сам бришат кога сам прашал.

E

emission

Гостин
- На каков език са пишували и сборили комитите и лугето? Пример - писмата на Гоце.
По вероватно ке бида избришан одколко да ми отговориш. Ама се пак ке вида по касно дали
ке ме изненадаш.
http://upload.wi[/QUOTE]

Луѓето и комитите тогаш си зборувале на своите Македонски дијалекти. Пишувале на разни јазици меѓу меѓутоа пишувале и на Македонски.
[IMG]http://www.misirkov.org/sliki/soderzajn%27e1.jpg

Или ова доста време пред комитите.

Сега појасно ли ти е за јазикот или јазиците кои ги употребувале? Ако го игнорираш тој факт тогаш немаш право други манипулации да правиш :)

Член од
28 октомври 2005
Мислења
8.293
Поени од реакции
1.646
Тоа го кажал Крсто Гермов-Шакир војвода:

„Дојдов да ти кажам уште една работа: сите пишувате, и порано пишуваа, внатрешни, надворешни, врховисти, централисти и слично, е, па додов да ти кажам дека на Дворот (мисли на бугарскиот двор во Софија) велгувавме сите: едни низ главаната врата, други низ малата врата, некои низ капиџик, некои низ прозорец, некои преку таван, а некои богами и преку баџа! Току да знаеш, сите влегуваа... освен еден човек... Таму не влезе само Гоце Делечев...“

(според Драган Кљакиќ, Времето на Колишевски, Скопје 1994, стр. 182)

Член од
8 ноември 2008
Мислења
2.172
Поени од реакции
1.266
Всичкитѣ ти писма досега изпратени от' теб' и чрѣз теб', с'м' получил'. Отцѣпленијата и разцѣпленијата никак' да не ни плашат'. Дејствително жалко е, но што можем' да правим', когато си сме б'лгари и всички страдаме от' една обшта болѣсть! Ако таја болѣсть не с'штествуваше в' нашитѣ прадѣди, от' които е наследство и в' нас' нѣмаше да попаднат' под' грознија скипт'р' на турскитѣ султани. "

- Имало л
Ного пати сам бришат кога сам прашал.
А тоа што б'лгари е напишано со мала почетна буква (и во оригиналното писмо кое го пишувал, сепак, еден учител) тебе ништо не ти значи?! Или - блгари и Блгари е исто?

Ех, мали мали... Тие “финти“ не поминуваат кај нас.

karan

Член од
31 мај 2006
Мислења
3.595
Поени од реакции
2.719
Това е ного актуално во денешните денови кога во Пиринско тешко ке намериш
семеиство во кое единиот да не е од северна, централна или источна БГ.
Каи вас исто така сте се омешале со републиките од бивша YU.
Ного пати сум бришан и казнуван кога сум прашал
- Оти почти сички фамилии во минатото во Македониjа са били на ОВ или ЕВ, а сега са скиачи -СКИ?
Вие сте се мешале... Тоа ви е белег што ќе го носите цел живот. Ние иако живеевме во Југославија во заедништво со уште 5-6 народи, бевме почитувани како автохтон, засебен народ и не сме во голема мера мешани со другите народи.
"Скијачи" се првин поради тоа што -СКИ е карактеристична наставка за фамилијарно именување во голем број македонски дијалекти (источни и западни). Тоа е добра причина да се дистанцираме од вашето бесмислено "докажување" етногенетска, културолошка еднаквост преку формите на презимињата. Уште повеќе што очигледно никогаш во животот не си бил во Македонија, инаку ќе знаеше дека отприлика половина од Македонците имаат презимиња кои завршуваат на -ОВ, -ЕВ.

И на крајот ако имаше барем малку историско образование ќе се замислеше зошто овие немаат презиме на -ОВ, -ЕВ, а ете Бугари биле:
Пет'р Парчевич http://www.omda.bg/bulg/hystory/parchevich.html
"Освен политици и дипломати родовете Парчевичи, Богдановци, Станиславовци, Пејачевичи, Пејкичи, Маринови (част от които принадлежат к'м старата б'лгарска аристокрација) изл'чват католически епископи, учени, администратори, военни."
Пет'р Хаджиберович Берон
Кирко Киркович
Христо јовевич
Партениј Павлович
Иларион Макариополски - овој мора да бил скијач :pos2:

Кога се работи за Македонците ќе ги спомнам само: Христофор Жефарович, Кирил Пејчинович, Ѓорѓија Пулевски..

Ова треба да ти биде доволно за да сфатиш дека -ОВ, -ЕВ не се предзнак за бугарска етничка припадност какошто ниту -ИЧ не е за српска, ниту -СКИ за македонска. Впрочем во турските записи до пред 18-19 век презимето на луѓето се добива од името на таткото и немаат карактеристични форми.
На ти тема, образувај се: http://forum.kajgana.com/showthread.php?22226-Македонските-презимиња

Член од
6 април 2007
Мислења
1.095
Поени од реакции
443

Изгледа се работи за туѓ елемент претопен во Бугари

Родот на Иларион Макариополски има грузиско потекло. Негов прапрапрадедо е Андроник од Имеретиjа кој се занимава со трговија во Кајсери, Мала Азија, во 80-тите години на XVII векл Како придружник на османлиската армија тој доаѓа до Виена и на враќање се населил во Балчик, а по тоа преминува во Горна Орјаховица.

http://bg.wikipedia.org/wiki/Иларион_Макариополски

karan

Член од
31 мај 2006
Мислења
3.595
Поени од реакции
2.719

Изгледа се работи за туѓ елемент претопен во Бугари

Родот на Иларион Макариополски има грузиско потекло. Негов прапрапрадедо е Андроник од Имеретиjа кој се занимава со трговија во Кајсери, Мала Азија, во 80-тите години на XVII векл Како придружник на османлиската армија тој доаѓа до Виена и на враќање се населил во Балчик, а по тоа преминува во Горна Орјаховица.

http://bg.wikipedia.org/wiki/Иларион_Макариополски
Претопен на погрешен начин.. нах..

.....разни тинтири минтири...
Толку си способен шо да ти правам..:toe:
Не си и ти крив.

Ф

ФорцаМилан

Гостин
Гоце го предадоа затоа што знаеа дека ќе се буни и тоа многу против тоа предвремено кревање на востанието.

Ако останеше жив Гоцета ке им го расипеше планот и немаше да успеат да не заебат по не знам кој пат во историјава.

пунтер

betfair trader
Член од
21 март 2011
Мислења
5.403
Поени од реакции
9.034
Вие сте се мешале... Тоа ви е белег што ќе го носите цел живот. Ние иако живеевме во Југославија во заедништво со уште 5-6 народи, бевме почитувани како автохтон, засебен народ и не сме во голема мера мешани со другите народи.
"Скијачи" се првин поради тоа што -СКИ е карактеристична наставка за фамилијарно именување во голем број македонски дијалекти (источни и западни). Тоа е добра причина да се дистанцираме од вашето бесмислено "докажување" етногенетска, културолошка еднаквост преку формите на презимињата. Уште повеќе што очигледно никогаш во животот не си бил во Македонија, инаку ќе знаеше дека отприлика половина од Македонците имаат презимиња кои завршуваат на -ОВ, -ЕВ.

И на крајот ако имаше барем малку историско образование ќе се замислеше зошто овие немаат презиме на -ОВ, -ЕВ, а ете Бугари биле:
Пет'р Парчевич http://www.omda.bg/bulg/hystory/parchevich.html
"Освен политици и дипломати родовете Парчевичи, Богдановци, Станиславовци, Пејачевичи, Пејкичи, Маринови (част от които принадлежат к'м старата б'лгарска аристокрација) изл'чват католически епископи, учени, администратори, военни."
Пет'р Хаджиберович Берон
Кирко Киркович
Христо јовевич
Партениј Павлович

Кога се работи за Македонците ќе ги спомнам само: Христофор Жефарович, Кирил Пејчинович, Ѓорѓија Пулевски..

Ова треба да ти биде доволно за да сфатиш дека -ОВ, -ЕВ не се предзнак за бугарска етничка припадност какошто ниту -ИЧ не е за српска, ниту -СКИ за македонска. Впрочем во турските записи до пред 18-19 век презимето на луѓето се добива од името на таткото и немаат карактеристични форми.
На ти тема, образувај се: http://forum.kajgana.com/showthread.php?22226-Македонските-презимиња
A najmalce polovina rusi sto zavrsuvaat na ov i ev, siroti rusi ne znaat deka bile blgari, nekoja cudna teorija imaat blgarive samo sto nie ne mozeme da im ja razbereme.

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Проблемот не е как завршуват имената на тоо или онои. Вопросот беше дека после првата светска воина имената во вардарскиот дел от ОВ и ЕВ дека беше големиот дел од лугето мина на СКИ. Почнаа да се иавуват имена како Зоран, Драган, Ивица. Кирилицата на коиа се пишуваше се измени и стана како на една соседна земиа. Езико се измени во истата посока и стана трудно разбирлив дури и за лугето од пиринскиот дел. Това е поентата. И оти е така, вие си знаете. Ако сакате си отговараите.
Поздрав:smir:
Обична пропаганда за историски швалерај, која и сто пати да ви биде побиена, пак ќе се правите наудрени.

За презимињата, откако излезе дека нема врска вашата лажга, почнавте да тврдите дека и суфиксот -СКИ е традиционален за Бугарите, давајќи примери од територија на Бугарија.

За време на Србите презимињата беа менувани на завршеток - ИЧ, тоа е една работа, а друга е дека “сведителствата“ кои кружат за време на бугарската окупација на Македонија ги менуваат суфиксите на -ОВ - ЕВ дури во случаите кога претходно е потврдена долга историја на презимето со друг суфикс.

Наце Димов чинам, многу добро го образложи тој тренд на сите окупациони тенденции, служејќи се со црквите, поповите и школите, за асимилирање и преобразување на овдешното население.

Главната карактеристика на македонските презимиња лежи во нивната конструкција, а тоа е лично име или назив на својот предок или занаетот по кој фамилијата била препознатлива + било кој суфикс или без суфикс.

Менувањето на имињата, како тренд, со кој би требало нешто да докажуваме, е последниот аргумент што ВИЕ би смееле да го користите доколку почнеме да се занимаваме со бугарските турко-имиња како Ганчо, Асен, Крум, Памир, Тр'сомир, Хојдомир итн. итн.

Кирилицата се изменила во иста мера како и многу други јазици, да не заборавиме калемење на руски букви во бугарската денешна азбука, пред се' поради “панславистичките“ тенденции на бугарската интелигенција која емигрираше за време на турското владение.

Исто така земањето на оддалечените дијалекти за основа на македонскиот и бугарскиот литературен јазик како посебни јазици уште повеќе ја нагласи разликата меѓу луѓето кои претходно збореа на сличен дијалект од двете страни на границата.
Затоа не ја префрлајте вината на наша страна, вие имате поголема вина за оддалечувањето на нашиот народ, преку вашите безумни пропаганди и обиди да се наметне вештачки особини.

Треба да се помирите дека водевте и сеуште водите погрешна политика спрема Македонија и Македонците.

Kajgana Shop

На врв Bottom