Бугарското влијание и окупација на Македонија

saskon

Член од
22 август 2008
Мислења
2.223
Поени од реакции
5.443
Нема бугаризам има Македонизам. Творевина на Коминтерна и Тито
Бугаризам ви е многу одамна. Вашето име потекнува од волгарите кои го покориле словенското население и го нарекле Бугари. Потомците на Волгарите се чувашите кои живеат денес во Чувашија некаде таму во Русија. Немат никаква генетскса, јазична и културна врска со вас бугарите. Единствено што ви оставиле во наследство е да присвојувате се што не е ваше.
Ова се неколку вистински примери во врска со македонизмот кој вие го измислувате и вие така го натекувате, нас не не ставај во тој кош.
Моето потекло по мајка и татко е од едно велешко село Војница. Името е добиено затоа што тоа село плаќало само еден данок на турците, данок во крв. Еднаш годишно едно машко дете оди во турскиот аскер, но турчин не смее да влезе во тоа село. Договорот го почитувале и селаните и турците. Оваа приказна е од мојот дедо, а ја слушал од неговиот дедо кој бил роден некаде 1850 година. Гласи вака:
Еднаш годишно ние македонците треба да даваме едно македонско машко дете за турски аскер и со тоа ќе бидеме поштедени од зулуми.
Мијаците се словенско племе кое за време на турско побегнале во планините. Таму турчин не смеел да згази, ниту пак било кој странец да шири србизам, грцизам или бугаризам. Оди кажи им на мијаците дека се бугари :).
Прочитај го крушевскиот манифест, напишан од Никола Киров Мајски братучед на Никола Карев. Инаку и двајцата не се ни македонци ни бугари, тие се власи.
Еве ти ја последната реченица од крушевскиот манифест:
Ура! За Афтономна Македонија!
Ќе ти стане многу појасно во врска со "вашето илинденско-преображенско востание" како го нарекувате. Крушевскиот манифест нема никаква допирна точка со поим бугари и бугарско. Како овие ваши историчари ќе го побијат крушевскиот манифест или тој не се важи? Така го напишал некој кој тогаш така му текнало да напише!
Овој ист Мајски во врска со ултиматумот што го е поставен од балканските држави кон Турција по кој почнале балканските војни, напишал вака:
Зарем требаше и Бугарија да го бара од Турција, она коешто ние го бевме спечелиле низ легални и нелегални средства и борби и кога почнавме веќе постепено да навлегуваме во војската, администрацијата и судските институции. Кој ѓавол ја принудил да се договара со своите соседи и да упатува ултиматуми за нас, без наше знаење и желба. Зошто таа не го стори тоа во времето кога ние бевме една моќна сила, кога ВМРО се почитуваше еднакво и од Турција, и од балканските држави...? Зошто не влезе во договорни односи со Србија и Грција за заемно откажување од завојувачката политика и не побара интервенција од големите сили за правилно разрешување на македонското прашање...? Какви ли расходи ќе платиме ние Македонците наспроти илуминациите на балканските држави во случај ако Турција го отфрли ултиматумот и се објави војна? Каков ли грозен можеби уште погрозен и пострашен ропски јарем од досегашниот, ќе ни наврте на вратот завојувачката политика на непријателите на борбена Македонија. Бидете проклети, о, браќа- небраќа
Рзултатот не го знаел но е видлив сега. Балканските војни се погубни за македонската автономија.
Пример кога еден селанец своите синови ги пишува, првиот србин, вториот грк, третиот бугарин. Што е тој, србо-грко-бугарин :). Се надевал дека барем еден син ќе остане жив без разлика која војска ќе дојде. Не постои народ на балканот кој е поугнетуван и омаловажуван од македонскиот народ.
Во очи ве боде изрекарта на "вашиот голем бугарски револуционер" Гоце Делчев - Македонија на македонците. Ова е табу тема во бугарскате селективна историја. Уште една позната изрека - јас го разбирам светот како културен натпревар меѓу народите. Културен натпревар но каде, таму во скандинавија.
Скандинавците се еден ист народ и сите потекнуваат од Данска. Не сум слушнал досега термин како норвешки данец шведски данец, за разлика од македонски бугарин. Делува патетично и смешно. Ниту еден дански политичар или данец не изјавила дека норвежаните се данци и зборуваат со дански дијалект.
Со културен и цивилизиран човек лесно може на крај да се излезе. Како на некој да му докажеш дека белото е бело, а тој упорно трди тоа е црно.
Македонскате свест влече длабоки корени, тоа го знае секој македонец. Не е од 1944 па наваму, отпор немало и зошто?. Отпорот против насилно преименување во грк, бугарин и србин е одамна изразен. Никој не сака да биде со сила наречен тоа што не е, како што е вашиот пример кога со сила некој ве нарекол бугари.
Вие господа браќа - небраќа заглавени сте некаде во предисторија. Далеку сте од цивилизираност и култура.
 
Член од
14 јули 2022
Мислења
16
Поени од реакции
13
Моето потекло по мајка и татко е од едно велешко село Војница.

Прочитај го крушевскиот манифест, напишан од Никола Киров Мајски братучед на Никола Карев. Инаку и двајцата не се ни македонци ни бугари, тие се власи.

Во очи ве боде изрекарта на "вашиот голем бугарски револуционер" Гоце Делчев - Македонија на македонците.
Ова е табу тема во бугарскате селективна историја.
Уште една позната изрека - јас го разбирам светот како културен натпревар меѓу народите.
Книжевното име на селото е Хвојница, какви војници, какви турци..
Малко историја за селото - https://www.strumski.com/books/Крајничанец.pdf
Селото Војница . србскиот војвода Василие Трбич го определува како "најголемото бугарашко село" во велешко.
Целото село БГ екзархисти, имат БГ црква и БГ училиште - сами си ги сакале, сами си ги направиле..Семки да јадеш..
Никола Карев Мајски - БГ учител, прочитај што има пишано...БГ патриот..
Гоце Делчев не е кажал - Македонија на македонците - дај доказ, друг го е кажал ..
јас го разбирам светот како културен натпревар меѓу народите - кажал го е на б'лгарски јазик, ти го преведуваш..
 
Последно уредено:
Член од
12 јануари 2022
Мислења
550
Поени од реакции
1.112
Бугаризам ви е многу одамна. Вашето име потекнува од волгарите кои го покориле словенското население и го нарекле Бугари. Потомците на Волгарите се чувашите кои живеат денес во Чувашија некаде таму во Русија. Немат никаква генетскса, јазична и културна врска со вас бугарите. Единствено што ви оставиле во наследство е да присвојувате се што не е ваше.
Ова се неколку вистински примери во врска со македонизмот кој вие го измислувате и вие така го натекувате, нас не не ставај во тој кош.
Моето потекло по мајка и татко е од едно велешко село Војница. Името е добиено затоа што тоа село плаќало само еден данок на турците, данок во крв. Еднаш годишно едно машко дете оди во турскиот аскер, но турчин не смее да влезе во тоа село. Договорот го почитувале и селаните и турците. Оваа приказна е од мојот дедо, а ја слушал од неговиот дедо кој бил роден некаде 1850 година. Гласи вака:
Еднаш годишно ние македонците треба да даваме едно македонско машко дете за турски аскер и со тоа ќе бидеме поштедени од зулуми.
Мијаците се словенско племе кое за време на турско побегнале во планините. Таму турчин не смеел да згази, ниту пак било кој странец да шири србизам, грцизам или бугаризам. Оди кажи им на мијаците дека се бугари :).
Прочитај го крушевскиот манифест, напишан од Никола Киров Мајски братучед на Никола Карев. Инаку и двајцата не се ни македонци ни бугари, тие се власи.
Еве ти ја последната реченица од крушевскиот манифест:

Ќе ти стане многу појасно во врска со "вашето илинденско-преображенско востание" како го нарекувате. Крушевскиот манифест нема никаква допирна точка со поим бугари и бугарско. Како овие ваши историчари ќе го побијат крушевскиот манифест или тој не се важи? Така го напишал некој кој тогаш така му текнало да напише!
Овој ист Мајски во врска со ултиматумот што го е поставен од балканските држави кон Турција по кој почнале балканските војни, напишал вака:

Рзултатот не го знаел но е видлив сега. Балканските војни се погубни за македонската автономија.
Пример кога еден селанец своите синови ги пишува, првиот србин, вториот грк, третиот бугарин. Што е тој, србо-грко-бугарин :). Се надевал дека барем еден син ќе остане жив без разлика која војска ќе дојде. Не постои народ на балканот кој е поугнетуван и омаловажуван од македонскиот народ.
Во очи ве боде изрекарта на "вашиот голем бугарски револуционер" Гоце Делчев - Македонија на македонците. Ова е табу тема во бугарскате селективна историја. Уште една позната изрека - јас го разбирам светот како културен натпревар меѓу народите. Културен натпревар но каде, таму во скандинавија.
Скандинавците се еден ист народ и сите потекнуваат од Данска. Не сум слушнал досега термин како норвешки данец шведски данец, за разлика од македонски бугарин. Делува патетично и смешно. Ниту еден дански политичар или данец не изјавила дека норвежаните се данци и зборуваат со дански дијалект.
Со културен и цивилизиран човек лесно може на крај да се излезе. Како на некој да му докажеш дека белото е бело, а тој упорно трди тоа е црно.
Македонскате свест влече длабоки корени, тоа го знае секој македонец. Не е од 1944 па наваму, отпор немало и зошто?. Отпорот против насилно преименување во грк, бугарин и србин е одамна изразен. Никој не сака да биде со сила наречен тоа што не е, како што е вашиот пример кога со сила некој ве нарекол бугари.
Вие господа браќа - небраќа заглавени сте некаде во предисторија. Далеку сте од цивилизираност и култура.
Мозокот ти е испран до бело… незнам дали го чувствуваш тоа
Ние немаме проблем со идентитетот..при вештачките нации постои само
 
Последно уредено:

saskon

Член од
22 август 2008
Мислења
2.223
Поени од реакции
5.443
Јас знаев дека вака ќе реагирате вие бугарите.
Изгледа не прочитавте добро, со културен и цивилизиран човек лесно може да се излезе на крај.
Немам намера со неадерталци да водам дисскусија.
 
Член од
9 декември 2012
Мислења
810
Поени од реакции
873
И најважно не сме фашисти и окупатори како вас. Славете си таму Русија и Хитлер, и не се мешајте во Македонија. Биди си Бугарин, никој нема ништо против, биди фашист Бугарин Европа ќе те сака, биди одреден Македонец, никој не те сака.
 
Последно уредено од модератор:

Щипянецъ

македонски Бугарин
Член од
21 декември 2011
Мислења
1.420
Поени од реакции
572
И најважно не сме фашисти и окупатори како вас. Славете си таму Русија и Хитлер, и не се мешајте во Македонија. Биди си Бугарин, никој нема ништо против, биди фашист Бугарин Европа ќе те сака, биди одреден Македонец, никој не те сака.
Ниту сум фашист, ниту го славам Хитлер, ниту сум русофил. Инаку, во Бугарија има толку профашисти колку и во Северна Македонија во проценти, како и во другите земји во Европа. Види, има премногу русофили, барем еден 20-30%.

Инаку, точно е дека во периодот 1941-1944 година во Бугарија имало повеќе профашисти/пронацисти итн. повеќе луѓе отколку во Вардарска Македонија, но нивниот процент не бил голем.
 
Член од
9 декември 2012
Мислења
810
Поени од реакции
873
Ниту сум фашист, ниту го славам Хитлер, ниту сум русофил. Инаку, во Бугарија има толку профашисти колку и во Северна Македонија во проценти, како и во другите земји во Европа. Види, има премногу русофили, барем еден 20-30%.

Инаку, точно е дека во периодот 1941-1944 година во Бугарија имало повеќе профашисти/пронацисти итн. повеќе луѓе отколку во Вардарска Македонија, но нивниот процент не бил голем.
Важно државата била на страната на Германија.
 

liberij

ТЕРИРЕМ
Член од
3 април 2012
Мислења
2.037
Поени од реакции
1.018
Нема идеологија „Бугаризам“.

Јас сум Бугарин, по потекло од Македонија.
А што е всушност, ако не е идеологија?

Што ти е проблемот да прифатиш дека има држава Македонија кои ја направиле луѓе кои се нарекуваат Македонци, под услов да разговарам со цивилизиран човек кој се нарекува Бугарин?
 

Щипянецъ

македонски Бугарин
Член од
21 декември 2011
Мислења
1.420
Поени од реакции
572
А што е всушност, ако не е идеологија?

Што ти е проблемот да прифатиш дека има држава Македонија кои ја направиле луѓе кои се нарекуваат Македонци, под услов да разговарам со цивилизиран човек кој се нарекува Бугарин?
Немам проблем да го прифатам тоа.
 
Член од
9 декември 2012
Мислења
810
Поени од реакции
873
Има го само во вашите глави...а и реално ич не ни е битно што мислите вие
Ние барем мислиме, вие си го имате фашистичкото во себе, и немора да мислите. Друг мисли за вас.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom