Боречки Вештини

• Креатор на темата Креатор на темата Strenght
  • Време на започнување Време на започнување
Mozno li e da nema nieden asalen boks klub vo skopje ? Sto se sluci so klubot na Toni Naskovski?

Нез брат.. На сите места сум бил што дознав дека има тренинзи бокс,кик бокс.. за нигде се.. подобро теретана оди и не се замарај

Ќе се проверам и ќе ти кажам деновиве дали е тој. Клубот мислам е кај полицијата ама ќе прашам човек што тренира па ќе ти кажам.

Јас сакам да тренирам исто така Бокс...ако не те мрзи друже распрашај се колку пари е месечно и слично...:D

не сваќам каква врска има ако направам спаринг со таи чи борец,башка спарингот е за луге кој неможат да се справат со бесот,а и боречките вештини се многу повеќе од тепање,мислев дека тоа го знаеш чим си отворил тема на овој наслов

Спарингот не е за луѓе кои неможат да се справат со бесот.. Спарингот е мерило на тоа што го имаш научено и што можеш да примениш од наученото..
Боречките вештини се повеќе од тепање да, ама луѓето повеќе се фокусираат на самата историја,традицијата неголи на усовршување на техниките и самата примена..

Ако немаш направено спаринг тогаш неможам ни да правам муабет со тебе.. Пошто тоа е реална тепачка само со заштита..

Спарингот не е за луѓе кои неможат да се справат со бесот.. Спарингот е мерило на тоа што го имаш научено и што можеш да примениш од наученото..
Боречките вештини се повеќе од тепање да, ама луѓето повеќе се фокусираат на самата историја,традицијата неголи на усовршување на техниките и самата примена..

Ако немаш направено спаринг тогаш неможам ни да правам муабет со тебе.. Пошто тоа е реална тепачка само со заштита..
ти мене ке ме учиш што како е.....

Што мислите за савате?
Тоа е боречка вештина и позната како француски бокс. Слична вештина како кик-боксот
Во саватето се користат и рацете и нозете.
Савате на француски значи улична борба.
Исто така саватето е безбеден спорт може да се каже дека е побезбеден па дури и од Фудбалот, Рагбито, Гиманстиката.
Во македонија клубови за оваа боречка вештина мислам дека има во чаир ама не сум сигурен.
Што мислите за оваа боречка вештина колку е корисна за самоодбрана?
Какви предности и недостатоци има?

Еве неколку техники !
%D1%81%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B5%20%D1%82%D0%B5%D1%85%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B8.jpg

Savate техниките со рака се како во западен бокс плус ножни удари кои во спортскиот савате многу се форсираат така да личи на варијанта на кик бокс. Уличното савате имало и други техники забранети во спортската форма (колена, лакти, фрлања, полуги итн).

океј.. Направи спаринг со Таи Чи борец.. И со уште неколку такви борбени вештини.. И самиот Брус Ли рекол се што е поедноставно е побрзо и поефикасно..

Прво во секој натпревар е битно кои се правилата.
Ке го земам за пример ММА таму се забранери удари во колено и удари во тил. Јас на пример вежбам Винг Чу и оваа техника се базира баш на удари кои треба да завршат во најранливите делови на човечкото тело како што се колената, вратот, тилот, зглобовите со што ја прави скоро неупотребива за спортска борба според правила. Ду има некои Шаолин школи што тренираат на ги кршат дланките на противниците со удари во нив што истотака е недозволено во спортска борба.
Исто така Брус Ли исто има кажано: Не се плашам од некој кој има вежбано 10000 удари еднаш, туку од некој кој има извежбано еден удар 10000 пати.

Ке го земам за пример ММА таму се забранери удари во колено и удари во тил. Јас на пример вежбам Винг Чу и оваа техника се базира баш на удари кои треба да завршат во најранливите делови на човечкото тело како што се колената, вратот, тилот, зглобовите со што ја прави скоро неупотребива за спортска борба според правила. Ду има некои Шаолин школи што тренираат на ги кршат дланките на противниците со удари во нив што истотака е недозволено во спортска борба.
Исто така Брус Ли исто има кажано: Не се плашам од некој кој има вежбано 10000 удари еднаш, туку од некој кој има извежбано еден удар 10000 пати.

зошто ме цитираше не те сватив :D

Повеќето кинески системи го имаат истиот проблем а ако имаат акцент на удари со прсти е уште полошо, чим им ставиш ракавици, ко главното „оружје“ да го осакатуваш.

ЏуЏитсу е исто, тргнати се ударите да се формира спортското џудо инаку би имало тешки повреди.

Сепак и покрај огранчувањата, во иста категорија во ММА тој што е подобро спремен од било која вештина би требало да победи но со мала промена на правилата. На пример чим падне на под а ти си одозгора треба или да смееш да го удираш со нозе и раце каде сакаш или автоматски да добиеш поен. 3 добиени поена автоматски загубена борба. Во улична борба чим си доле а тој на нозе најчесто губиш.

Исто, чим го фатиш за грб и си врз него ако не се извади за 10 секунди се прекинува борба и ти си победник. Притоа е јасно дека со ракавици и правила физичката сила многу повеќе доаѓа до израз за сметка на техниката.

Така во суштина е точно дека кинеските системи не се конципирани за спортска борба со правила.

Znaete zosto nema asalen klub za boks vo makedonija
zosto vo posledno vreme site so trenirale boks 1 godina se pravat sampioni i treneri i sto e najbitno
NEMA DISCIPLINA I RED NA TRENINZITE
se sekavam koga odev vo dom na arm na trening kaj urko ne smeevme da kazeme ne mozeme ili ne sakame
te forsira maksimum ako kazes deka nemozes ili ne sakas te brka od trening i ti vika ne se pojavuvaj vise tuka e taka maksimumot ke go izvlece od tebe a ne ko sea koj stigne te trenira:@

За мене најдобра боречка вештина Руска Система

Znaete zosto nema asalen klub za boks vo makedonija
zosto vo posledno vreme site so trenirale boks 1 godina se pravat sampioni i treneri i sto e najbitno
NEMA DISCIPLINA I RED NA TRENINZITE
se sekavam koga odev vo dom na arm na trening kaj urko ne smeevme da kazeme ne mozeme ili ne sakame
te forsira maksimum ako kazes deka nemozes ili ne sakas te brka od trening i ti vika ne se pojavuvaj vise tuka e taka maksimumot ke go izvlece od tebe a ne ko sea koj stigne te trenira:mad:

Тоа е тоа брат.. Во пола клубови кај што сум бил тренерот си седи или на столче или не го занима и не те ебе ни 2 %.. Ќе ти каже работи што секој тренинг ги правиш нема ништо ново.. правиш спаринг гледаш нема напредок и се прашуваш вреди ли сето тоа за ништо вложено во себе? мене за во Дом на АРМ не ми одговараат термините иначе би идел таму па какво е такво е..
--- надополнето: 4 февруари 2012 во 19:28 ---
ти мене ке ме учиш што како е.....

Па му се чудам на твојов памет.. Чим незнаеш озбилна дискусија да направиш за боречките вештини односно за тоа што го сакаш,ти неможеш да очекуваш дека на улица тоа ќе ти послужи..

тренирав 2 ипол години реален аикидо. без врска вештина
тешко да се примени во реална ситуација, ептен ако вежбаш
15 години.
Се префрлиф на BJJ и мислам дека е доста ефикасна и
интересна вештина бидејки има спортски борби. Порано
додека правефме спаринзи со деца од клас не беше
возможно да искоритам нешто од аикидото, но од кога почнав со BJJ и тоа како ми помогнало. Па мислам дека ВЈЈ e меѓу
подобрите вештини.

Ај едно прашање до по искусниве...кога маваме во фокусери,а и онака и на шала со некој,многу по брза,цврста,и по лесна ако можам така да кажам ми е левава рака,додека деснава ми е некако по тромава,не е истиот удар со нејзе...зашто така ?а со нозете,обратно,десната ми е по добра неголи левава...и не кревам многу високо нога,негде до рамо стигам на човек од 175-180,и тоа разгибам,а не разгибан,помалце од тоа...?

Ај едно прашање до по искусниве...кога маваме во фокусери,а и онака и на шала со некој,многу по брза,цврста,и по лесна ако можам така да кажам ми е левава рака,додека деснава ми е некако по тромава,не е истиот удар со нејзе...зашто така ?а со нозете,обратно,десната ми е по добра неголи левава...и не кревам многу високо нога,негде до рамо стигам на човек од 175-180,и тоа разгибам,а не разгибан,помалце од тоа...?
zavisi kako ti e gardot ako si so lev gard levata noga napred mavas so desna pojako ako si desnak vo desen gard so desnata noga napred bi trebalo da mavas pojako so levata zavisi i kako mavas udarite na primer kroseto ne treba odozdola da go vadis ako ima poveke sila odozdola megutoa toa ne e pravilno i gore si otvoren cel jas na primer so leva poslabo maam zosto levata noga mi e predna vo lev gard stojam a so desnta koja mi e pozadi pojako zavisi so tek na vreme i aktivno treniranje bi trebalo se pojako i pojsako da mavas i da se naviknes

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom