Во аквариумот каде што ги чуваш рибите се има развиено бактерија, ние во ветерината ја нарекуваме Aeromonas, а се јавува како последица на нехигиенски услови во аквариумот, и зголемено количество на амонијак, а намалено на кислород ... особено ако чуваш повеќе риби од различен вид во него.Јас сум нов во оваа област, па би сакал да знам зошто на дел од рипчињата им се уништуваат опашките, како да им се расцепени
Мислам дека има многу мали шанси, затоа што веќе е достигнат степен на Некроза (изумирање на ткивото и опаѓање).А дали ќе им се обноват опашките на рибите ?
Не можам да ти кажам точно затоа што не можам да ги видам ... кажи ми како ти се искомбинирани рибите, дали ги имаш докупено некои риби сам и ги имаш ставено во аквариумот, или од продавницата ти ги имаат искомбинирано рибите ?И само уште едно прашање, зошто од повеќе риби само кај две е така ?
Или пак ова е почетен стадиум, па ќе дојде истото и кај другите риби ?
Дали перките им се распаѓаат самите од себе или им се како искинати ?Јас сум нов во оваа област, па би сакал да знам зошто на дел од рипчињата им се уништуваат опашките, како да им се расцепени
Перките им се како искинати. Во аквариумот имам 2 Караси, еден Бета борец и неколку Гупи.Дали перките им се распаѓаат самите од себе или им се како искинати ?
Што риби чуваш ?
Можеби имаш некаква бактерија во аквариумот, а можеби имаш несоодветна комбинација на риби во аквриумот, па затоа имаат искинати перки некои риби.
Дај повеќе инфо за да можам да ти дадам совет.
Солта е добра, уништува бактерии.Ми умреа 15 рипчиња. Некои 10тина што ми останаа ги преместив во друг аквариум.
Незнам од што можело да ми умрат, пред некои 2-3 дена купив растенија и им ставив прихрана за растенијата. Може е од тоа...
Дали да им ставам сол на овие што преживеале, да идам да барам некој лекови ако има?
Што предлагате?
Немој да ставаш сол во аквариум, ќе си ја уништиш тревата.Солта е добра, уништува бактерии.
А пробај и со син метилен, делува и тој добро.