Бебиња и мали дечиња

ThA-BiTcH

~*~Blonde Bitch With a Brain~*~
Член од
23 септември 2005
Мислења
4.338
Поени од реакции
61
Постанување родител
Постанувањето родител за повеќето е нешто ново. Ќе треба да се занимавате со детски болести, повреди и заштита на детето.

[FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif]
[/FONT] [FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif]Развој на детето (1) новородено до три месеци[/FONT][FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif]
Доаѓањето на свет за детето е настан од огромно значење. На почетокот тие ништо не знаат, само ги чувствуваат работите. Зависат од родителите да ги хранат и се грижат за нив.

[/FONT] [FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif]Развој на детето (3) шест до девет месеци[/FONT][FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif]
На возраста од шест до девет месеци кај бебето ќе дојде до значителен физички и емоционален развој. Бебето ќе може да се движи наоколу и ќе завземе многу поактивно место во животот на семејството.

[/FONT] [FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif]Развој на детето (4) девет до 12 месеци[/FONT][FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif]
Бебето се движи наоколу и темпото на живот се забрзува. Тоа 'зборува' правејќи препознатливи звуци и ќе ужива кога ќе му зборувате и повторувате едноставни зборови.

[/FONT] [FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif]Развој на детето (5) една до две години[/FONT][FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif]
Времето од една до две години се карактеризира со брзи промени. Родителството станува се потешко на различни начини зашто сега ќе треба да мислите за безбедноста на детето, одредување на ограничувањата и грижа за истото.

[/FONT] [FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif]Развој на детето (6) две до три години[/FONT][FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif]
Зборот 'не' ќе биде еден од најомилените зборови, а настапите на лошо расположение се карактеристични за оваа возрасна група. Најважното што треба да го запомнете е дека вашето две или три годишно дете е сеуште бебе.

[/FONT] [FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif]Развој на детето (7) три до четири години[/FONT][FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif]
Вашето дете сега се трансформира од бебе во дете. Тоа сега учи како да се однесува со другите и може подобро да ги контролира чувствата (иако уште има чести промени во расположението).

[/FONT] [FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif]Развој на дететот (2) три до шест месеци[/FONT][FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif]
Бебето на возраст од три до шест месеци е исклучително друштвено суштество кое ужива да биде со вас. Многу брзо ќе научите како бебето се однесува и како реагира.[/FONT]
 

ThA-BiTcH

~*~Blonde Bitch With a Brain~*~
Член од
23 септември 2005
Мислења
4.338
Поени од реакции
61
[FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif]Бебињата – како да ги научите да спијат кога се повеќе од едно[/FONT][FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif]
Да се научат бебињата да спијаат ноќе е чест проблем за родителите на близнаци, тројки, четворки или повеќе деца. Прв важен чекор е да се воспостави распоред на спиење.

[/FONT][FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif]
[/FONT] [FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif]Безбедноста на децата во домот[/FONT][FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif]
За жал, домот е место каде што малите деца најчесто се повредуваат. Производите за безбедност може да помогнат во спречување на повредите. Изберете ги производите кои одговараат на вашата ситуација, финансиските можности и возраста на детето. Некои од овие производи пружаат поголема заштита, потрајни се и попрактични од другите.

[/FONT] [FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif]Близнаци – еднојајчни и двојајчни[/FONT][FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif]
Близнаци се раѓаат во повеќе од 90% од случаите кога се раѓаат повеќе од едно дете. Еднојајчни (идентични) близнаци се раѓаат кога јајцевата клетка се дели на две. Двојајчни близнаци се раѓаат кога две јајцеви клетки се оплодени од два сперматозоида. Во тој случај близнаците по сличност се исто како и нормално родените браќа или сестри во различно време.

[/FONT] [FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif]Бременост, раѓање и рано родистелство[/FONT][FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif]
Кога сте бремени, или планирате бебе, имате повеќекратен избор каде можете да се породите, кој да се грижи за вас за време на бременоста, пораѓањето и после пораѓањето.

[/FONT][FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif]
[/FONT] [FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif]Витаминот Б е важен за жените во бременоста[/FONT][FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif]
Ако се зема пред забременувањето и во раната бременост групата на Б витамини може да го намали ризикот од оштетување на Евстахиевата труба. Бремените жени треба да примаат додатна количина витамин Б заради сигурност, особено затоа што околу половината од бременостите се непланирани.

[/FONT] [FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif]Витаминот К и новородените бебиња[/FONT][FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif]
Витаминот К е потребен за згрушување на крвта. Бебињата се раѓаат со мала количина на витамин К. Затоа им се даваат инекции со витамин К после раѓањето.

[/FONT] [FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif]Воспаление на ларинксот и бронхитис[/FONT][FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif]
Воспалението на ларинксот е инфекција на гласните жици и душникот кое е рапаво и со силна бука. Бронхитисот е честа инфекција на градите кај децата до 12 месечна возраст која предизвикува кашлање и брзо и бучно дишење.

[/FONT] [FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif]Воспаление од пелени[/FONT][FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif]
Тоа обично се добива кога кожата на бебето подолго време е во допир со влажни и нечисти пелени. Лекувањето се состои од почесто менување на пелените и избегнување на работи кои ја иритираат кожата. Сериозното воспаление на кожата треба да се лекува.

[/FONT][FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif]
[/FONT] [FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif]Гастроентеритис кај децата[/FONT][FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif]
Гастроентеритис или гастро е инфекција на дебелото црево која предизвикува пролив а понекогаш и повраќање. Проливот е ретка, водена течност од дебелото црево. Гастроентеритисот лесно се шири. Истиот го предизвикуваат различни вируси и бактерии. Може да биде опасен за многу малите бебиња.

[/FONT] [FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif]Депресија по пораѓајот[/FONT][FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif]
Една од девет мајки страда од депресија во деновите или неделите по пораѓањето. Точните причини не се познати, меѓутоа големите телесни, емотивни и друштвени промени кои се случуваат при пораѓањето се сметаат за причини за депресијата.

[/FONT] [FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif]Депресија по породувањето и односите во семејството[/FONT][FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif]
Околу една во 10 мајки добива депресија после породување. Партнерот, семејството и пријателите треба да имаат важна улога во опоравувањето.

[/FONT] [FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif]Дефекти на централниот нервен систем од раѓање[/FONT][FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif]
Мозокот и р'бетот кај фетусот еволуираат од едноставна, тн. neural tube, структура. Ако оваа структура не се развие се добива тн. neural tube defect. Видови на овој дефект се spina bifida, anencephaly и encephalocele.

[/FONT] [FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif]Дефекти при раѓање може да бидат последица од употреба на дрога[/FONT][FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif]
Дефектите при раѓање може да бидат последица од употреба на различни видови дрога. Забранетите видови дрога, лековите на рецепти како и лековите што слободно се купуваат и друштвените дроги – како цигарите и алкохолот, сите тие може да предизвикаат дефекти при раѓањето. А бидејќи половина од бременостите се непланирани, жените можат да им наштетат на нивните бебиња пред да дознаат дека се бремени.

[/FONT] [FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif]Дефекти при раѓање – наследни болести на срцето[/FONT][FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif]
Понекогаш, за време на развојот на ембрионот, срцето и крвните садови не се развиваат како што треба. Циркулацијата на крвта во срцето или во крвните садови може да се блокира, крвта не ќе може да циркулира нормално низ срцето, или пак делови од самото срце можно е да не се развијат како што треба.

[/FONT] [FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif]Дефекти при раѓањето – неразвиени гениталии[/FONT][FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif]
Неразвиените гениталии се дефект при раѓањето при што не е јасно дали бебето е машко или женско. Причините може да бидат генетски абнормалности и хормонални проблеми.[/FONT]
 

ThA-BiTcH

~*~Blonde Bitch With a Brain~*~
Член од
23 септември 2005
Мислења
4.338
Поени од реакции
61
[FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif][/FONT][FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif][/FONT][FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif]Sudden Infant Death Syndrome (SIDS) – како да се намали ризикот[/FONT][FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif]
Ставете го бебето да спие на грб, внимавајте главата да не му биде покриена додека спие, не пушете во собата – сето тоа значително ќе го намали ризикот од ненадејна смрт на бебињата (SIDS).

[/FONT] [FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif]Victorian Child Health Record[/FONT][FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif]
The Victorian Child Health Record е книшка која им пружа информации на родителите, здравствените работници и згрижувачите за здравјето и развојот на децата од раѓањето до возраста на пубертетот.

[/FONT] [FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif]Астмата и бременоста[/FONT][FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif]
Бремените жени болни од астма треба да продолжат со земањето на лековите. Лековите нема да му наштетат на плодот. Неконтролираните напади на астма се многу поопасни за мајката и нејзиното бебе.

[/FONT] [FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif]Бебињата и како да ги сочуваме безбедни[/FONT][FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif]
Да се обезбеди безбедна околина е важен дел од грижата за вашето бебе. Бебињата треба да бидат безбедни во домот, а и кога се надвор со вас. Некои едноставни совети ќе ви помогнат да го чувате бебето безбедно и сигурно.

[/FONT] [FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif]Бебињата – како да ги научите да спијат кога се повеќе од едно[/FONT][FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif]
Да се научат бебињата да спијаат ноќе е чест проблем за родителите на близнаци, тројки, четворки или повеќе деца. Прв важен чекор е да се воспостави распоред на спиење.

[/FONT] [FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif]Безбедноста на децата во домот[/FONT][FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif]
За жал, домот е место каде што малите деца најчесто се повредуваат. Производите за безбедност може да помогнат во спречување на повредите. Изберете ги производите кои одговараат на вашата ситуација, финансиските можности и возраста на детето. Некои од овие производи пружаат поголема заштита, потрајни се и попрактични од другите.

[/FONT] [FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif]Близнаци – еднојајчни и двојајчни[/FONT][FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif]
Близнаци се раѓаат во повеќе од 90% од случаите кога се раѓаат повеќе од едно дете. Еднојајчни (идентични) близнаци се раѓаат кога јајцевата клетка се дели на две. Двојајчни близнаци се раѓаат кога две јајцеви клетки се оплодени од два сперматозоида. Во тој случај близнаците по сличност се исто како и нормално родените браќа или сестри во различно време.

[/FONT] [FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif]Бременост, раѓање и рано родистелство[/FONT][FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif]
Кога сте бремени, или планирате бебе, имате повеќекратен избор каде можете да се породите, кој да се грижи за вас за време на бременоста, пораѓањето и после пораѓањето.

[/FONT] [FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif]Витаминот Б е важен за жените во бременоста[/FONT][FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif]
Ако се зема пред забременувањето и во раната бременост групата на Б витамини може да го намали ризикот од оштетување на Евстахиевата труба. Бремените жени треба да примаат додатна количина витамин Б заради сигурност, особено затоа што околу половината од бременостите се непланирани.

[/FONT] [FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif]Витаминот К и новородените бебиња[/FONT][FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif]
Витаминот К е потребен за згрушување на крвта. Бебињата се раѓаат со мала количина на витамин К. Затоа им се даваат инекции со витамин К после раѓањето.

[/FONT] [FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif]Воспаление на ларинксот и бронхитис[/FONT][FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif]
Воспалението на ларинксот е инфекција на гласните жици и душникот кое е рапаво и со силна бука. Бронхитисот е честа инфекција на градите кај децата до 12 месечна возраст која предизвикува кашлање и брзо и бучно дишење.

[/FONT] [FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif]Воспаление од пелени[/FONT][FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif]
Тоа обично се добива кога кожата на бебето подолго време е во допир со влажни и нечисти пелени. Лекувањето се состои од почесто менување на пелените и избегнување на работи кои ја иритираат кожата. Сериозното воспаление на кожата треба да се лекува.

[/FONT] [FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif]Гастроентеритис кај децата[/FONT][FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif]
Гастроентеритис или гастро е инфекција на дебелото црево која предизвикува пролив а понекогаш и повраќање. Проливот е ретка, водена течност од дебелото црево. Гастроентеритисот лесно се шири. Истиот го предизвикуваат различни вируси и бактерии. Може да биде опасен за многу малите бебиња.

[/FONT] [FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif]Депресија по пораѓајот[/FONT][FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif]
Една од девет мајки страда од депресија во деновите или неделите по пораѓањето. Точните причини не се познати, меѓутоа големите телесни, емотивни и друштвени промени кои се случуваат при пораѓањето се сметаат за причини за депресијата.

[/FONT] [FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif]Депресија по породувањето и односите во семејството[/FONT][FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif]
Околу една во 10 мајки добива депресија после породување. Партнерот, семејството и пријателите треба да имаат важна улога во опоравувањето.

[/FONT] [FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif]Дефекти на централниот нервен систем од раѓање[/FONT][FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif]
Мозокот и р'бетот кај фетусот еволуираат од едноставна, тн. neural tube, структура. Ако оваа структура не се развие се добива тн. neural tube defect. Видови на овој дефект се spina bifida, anencephaly и encephalocele.

[/FONT] [FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif]Дефекти при раѓање може да бидат последица од употреба на дрога[/FONT][FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif]
Дефектите при раѓање може да бидат последица од употреба на различни видови дрога. Забранетите видови дрога, лековите на рецепти како и лековите што слободно се купуваат и друштвените дроги – како цигарите и алкохолот, сите тие може да предизвикаат дефекти при раѓањето. А бидејќи половина од бременостите се непланирани, жените можат да им наштетат на нивните бебиња пред да дознаат дека се бремени.

[/FONT] [FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif]Дефекти при раѓање – наследни болести на срцето[/FONT][FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif]
Понекогаш, за време на развојот на ембрионот, срцето и крвните садови не се развиваат како што треба. Циркулацијата на крвта во срцето или во крвните садови може да се блокира, крвта не ќе може да циркулира нормално низ срцето, или пак делови од самото срце можно е да не се развијат како што треба.

[/FONT] [FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif]Дефекти при раѓањето – неразвиени гениталии[/FONT][FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif]
Неразвиените гениталии се дефект при раѓањето при што не е јасно дали бебето е машко или женско. Причините може да бидат генетски абнормалности и хормонални проблеми.

[/FONT] [FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif]Деформацијата на срцето често се јавува при раѓањето[/FONT][FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif]
Деформациите на срцето се јавуваат кај едно на секои 100 бебиња. Тоа е една од најчестите деформации при раѓањето. Децата, исто така, може да заболат од срцеви заболувања после прележана болест.

[/FONT] [FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif]Доење – здравата храна е многу важна[/FONT][FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif]
Доењето троши многу енергија и хранителни состојки. Важно е во вашата храна да ги надокнадувате хранителните состојки што се трошат при доењето, како на пример, протеини, калциум, железо и витамини.

[/FONT] [FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif]Доење – како да се постапи во случај на воспалание на дојките[/FONT][FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif]
Воспаление на дојките се нарекува mastitis. Тоа настанува заради затнување на млечните канали (воспалние кое не е предизвикано од инфекција) или воспаление предизвикано од бактерии (воспаление предизвикано од инфекција). Воспалението на дојките предизвикува дојката да стане делумно или целосно тврда, да се појави црвенило и болка. Инфективното воспаление го предизвикуваат бактерии и затоа треба да се лекува со антибиотици.

[/FONT] [FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif]
[/FONT][FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif][/FONT]
 

ThA-BiTcH

~*~Blonde Bitch With a Brain~*~
Член од
23 септември 2005
Мислења
4.338
Поени од реакции
61
[FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif]
[/FONT] [FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif]Доење – одлука кога да се запре[/FONT][FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif]
Кога ќе запрете со доењето зависи од вас и од вашето бебе. Некои мајки преминуваат на исхрана со шише неколку дена по породувањето, додека пак на други им е задоволство да ги дојат бебињата со години.

[/FONT] [FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif]Доење – пробајте да почнете во првиот час по породувањето[/FONT][FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif]
Најдобро би било првото доење да биде пред бебето да се мери и облече. Доењето во првиот час после породувањето му помага на стомачето и варењето на бебето. Првото доење може да помогне да се спречат тешкотиите што може да настанат во иднината со доењето.

[/FONT] [FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif]Доење – тешкотии со брадавиците на градите[/FONT][FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif]
Брадавиците на градите може да бидат чувствителни во текот на првите денови после породувањето. Болката во брадавиците не е нормална. Неправилниот додир на бебето на градата може често да предизвика болка во брадавиците. Исто така постојат и други причини за добивање болки. Добро е да се продолжи со доењето освен ако болката е неиздржлива.

[/FONT] [FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif]Доење – што да се очекува првите денови[/FONT][FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif]
Првите неколку дена по раѓањето на вашето бебе ќе се чувствувате уморни затоа што бебето ќе бара често хранење. Дозволете му на бебето да се нахрани толку колку што тоа сака, тоа ќе овозможи подобри навики при доењето. Ако бебето е правилно прилепено кон дојката, не треба да чувствувате болки во брадавицата.

[/FONT] [FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif]Доењето[/FONT][FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif]
Доењето е природен начин на исхрана на новороденчето и на мајките им е потребна подршка за успешно обавување на истото. Мајчиното млеко ги содржи најдобрите состојки за потребите на вашето бебе. Бебињата хранети со мајчино млеко подобро го развиваат видот, говорот и интелигенцијата. Тие исто така се заштитени од одредени чести инфекции и детски болести.

[/FONT] [FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif]Жолтица кај бебињата[/FONT][FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif]
Околу 6 на секои 10 родени бебиња имаат жолтица со различен интензитет. Физиолошката жолтица поминува самата од себе штом црниот дроб на бебето почне да работи со полн капацитет. Другите видови на жолтица може да бидат предизвикани од хемофилична анемија, хепатитис и галастосемија.

[/FONT] [FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif]Изгоретините кај децата може да се намалат [/FONT][FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif]
Изгоретините од жешка вода се главните причини за повреди кај малите деца. Има многу едноставни начини за тоа да се спречи.[/FONT]
 

ThA-BiTcH

~*~Blonde Bitch With a Brain~*~
Член од
23 септември 2005
Мислења
4.338
Поени од реакции
61
[FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif]Како да ги зголемите можностите за зачнување[/FONT][FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif]
Партнерите се плодни само во времето кога жената може да зачне. Имањето односи пред и во времето на созревањето на јајцевата клетка ги зголемува можностите за зачнување. Фактори кои може да го отежнат зачнувањето на жената се малата телесна тежина, премногу вежбање и пушење.

[/FONT] [FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif]На децата им треба посебна грижа во жешко време [/FONT][FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif]
Треба да се внимава на бебињата и малите деца кога е жешко времето. Тие може да изгубат течности од телото со потењето. Загубата на течностите може да води кон дехидратација - што е опасно. Тие треба да пијат редовно, да носат лесна облека и да седат на ладно.

[/FONT] [FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif]На родителите им требаат информации за болестите на нивните деца[/FONT][FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif]
Сознанието дека вашето дете е хендикепирано може да биде почеток на долгиот пат до наоѓање на најдобрата грижа и подршка за потребите на детето. Најдобрата помош може да дојде од страна на другите родители со слично искуство.

[/FONT] [FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif]Недоносени бебиња[/FONT][FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif]
Во Австралија се раѓаат околу 10000 недоносени бебиња секоја година. Причините за тоа сеуште не се докрај разјаснети, испитувањата за причините и раното откривање продолжуваат. Повеќето од недоносените бебиња немаат долгорочни проблеми што зависи од тоа колку време биле во утробата.

[/FONT] [FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif]Објаснување за ненадејна смрт кај бебињата (Sudden infant Death Syndrome – SIDS)[/FONT][FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif]
Неочекуваната смрт на бебето, кога не постои јасна причина за смртта, се нарекува ненадејна смрт кај бебињата. Ова заболување исто така се нарекува и смрт во креветчето на бебето (cot death).[/FONT]
 

ThA-BiTcH

~*~Blonde Bitch With a Brain~*~
Член од
23 септември 2005
Мислења
4.338
Поени од реакции
61
[FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif]Опасноста децата да се разболат од астма расте ако родителите пушат[/FONT][FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif]
Родителите што пушат ја зголемуваат опасноста кај нивните деца да се развие астма. Ако детето е веќе заболено од оваа болест, чадот од цигарите предизвикува почести и потешки напади.

[/FONT] [FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif]Опасноста од астма се намалува со доењето[/FONT][FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif]
Доењето значително ја намалува опасноста кај вашето бебе да се јават астма и други алергии. За да може да има целосна корист од доењето, треба да го доите детето барем првите четри месеци.

[/FONT] [FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif]Плачење[/FONT][FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif]
Едно на секои три бебиња се подложни на необјасниво, редовно плачење, обично навечер. Причината е непозната, меѓутоа се смета дека причината може да биде алергија на храна или гасови во стомакот. Плачењето обично престанува без никакво лекување по неколку недели.

[/FONT] [FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif]Повраќање[/FONT][FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif]
Повраќањето може да биде дел од многу болести кај децата и бебињата. Обично не треба да биде загрижувачки ако вашето дете изгледа здраво во целина.

[/FONT] [FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif]Повреди кај децата – како да се избегнат[/FONT][FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif]
Повредите на децата во куќата не можат да се спречат, меѓутоа со одредени измени и со постојано набљудување на децата значително можете да го намалите ризикот од повреди на децата. Во итен случај повикајте брза помош.

[/FONT] [FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif]Полиото е сериозна заразна болест која може да се спречи[/FONT][FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif]
Полиото е сериозна заразна болест која може да биде фатална. Таа може да се спречи со вакцинација. Децата и возрасните би требало да се вакцинираат. На повеќето луѓе им се дава вакцина преку устата, меѓутоа на луѓето со послаб имунитет треба да им се даде неактивирана вакцина.[/FONT]
 

ThA-BiTcH

~*~Blonde Bitch With a Brain~*~
Член од
23 септември 2005
Мислења
4.338
Поени од реакции
61
[FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif]Потврда за вакцинација за запишување во училиште[/FONT][FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif]
Сипаници, заушки, дифтерија, тетанус и полио се болести опасни по живот кои децата можат да ги добијат и шират. Вакцината е единствена заштита од овие болести. Децата на возраст за основно училиште треба да имаат потврда дека се вакцинирани. Без ваквата потврда детето нема да биде запишано в училиште.

[/FONT][FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif]Секојдневните активности се корисни за ивалидизираните деца[/FONT][FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif]
Можете да му помогнете на вашето дете со физичка неспособност да комуницира и да се движи. Секојдневните активности како што се облекување и бањање го поттикнуваат развојот на детето. Играта може да ги претвори комуницирањето и движењето во забава.

[/FONT][FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif]Службите за мајките им помагаат на новите родители[/FONT][FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif]
Службата за здравјето на мајки и нивните деца им обезбедува подршка и совет на семејствата во Викторија. Таа стои на располагање за бебиња и помали деца од нивното раѓање па се до шестгодишна возраст. Оваа служба може да ви обезбеди голема поткрепа по раѓањето на бебето.

[/FONT][FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif]Советувања и помош за родителите[/FONT][FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif]
Вршење улога на родител е една од најважните задачи кои ја превземаме. Тоа не доаѓа само по себе - треба пракса и трпение. На располагање се низа активности за помош на родителите.

[/FONT][FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif]Сонот и вашето бебе[/FONT][FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif]
Проблемите со неспиењето ги чувствуваат сите нови родители. Навиката за спиење се стекнува, затоа учете го вашето бебе кога треба да спие.

[/FONT][FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif]Статистички податоци за ненадејната смрт кај бебињата (Sudden Infant Death Syndrome – SIDS)[/FONT][FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif]
Во изминатите години ненадајната смрт на бебињата во Викторија опадна забележително благодарение на запознавањето со опасностите кои може да предизвикаат смрт.

[/FONT][FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif]Сурогатство – импликации[/FONT][FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif]
Сурогаство или замена (кога жена носи бебе за брачен пар кој не може да има деца) е предмет на многу дискусии во заедницата во поглед на моралниот, етичкиот и правниот аспект. Меѓутоа, со порастот на паровите кои не можат да имаат деца и намалувањето на бројот на децата за усвојување, најверојатно повеќе жители на Австралија ќе гледаат на оваа варијанта како можно решение.

[/FONT][FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif]Треска кај децата[/FONT][FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif]
Треската е знак на инфекција на телото. Нормалната температура на телото е под 38°C. Ако вашето дете има треска ќе има повисока температура од нормалната.[/FONT]

[FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif]
[/FONT][FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif]Проблеми со ушите кај децата[/FONT][FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif]
Инфекциите на средното уво се чести кај бебињата и малите деца. Симптомите се сврабеж, треска и оглувување. При полесните инфекции болеста мине самата од себе за неколку часа, меѓутоа, потешките инфекции треба да се лекуваат.

[/FONT][FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif]Рак на кожата – заштитете ги вашите деца[/FONT][FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif]
Ракот на кожата (skin cancer) настанува поради изложеност на ултравиолетовото зрачење од сонцето. Многу е важно да ја заштитите кожата на вашето дете од изгоретини и изложеност на сонцето. Тоа ја намалува опасноста да се појави рак на кожата во подоцнежна возраст.

[/FONT][FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif]Ривалство кај децата[/FONT][FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif]
Ривалството кај децата е честа појава, особено кај деца од ист пол и слична возраст. Случаите на ривалство се помали во семејствата каде децата чувствуваат дека се третирани подеднакво од страна на родителите.

[/FONT][FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif]Секојдневните активности се корисни за ивалидизираните деца[/FONT][FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif]
Можете да му помогнете на вашето дете со физичка неспособност да комуницира и да се движи. Секојдневните активности како што се облекување и бањање го поттикнуваат развојот на детето. Играта може да ги претвори комуницирањето и движењето во забава.

[/FONT][FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif]Сексуално злоставување - како родителите можат да му помогнат на своето дете[/FONT][FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif]
Сексуалната злоупотреба го повредува детето и ги погодува сите членови на семејството. Тоа обично се случува во домот од страна на некој кој детето го знае. Овие информации се за родителите на злоупотребувани деца од страна на родител, или друг кој се гиржи за нив или некој близок во семејтвото кои не го прекршиле законот.

[/FONT][FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif]Семејствата кои усвоиле деца може да се судрат со различни проблеми[/FONT][FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif]
Многу усвоени деца биле малтретирани или запоставени. Тоа може да влијае на нивното однесување и емотивен развој и може да предизвика проблематично однесување и тешкотии при развивањето на односи со доверба.

[/FONT][FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif]Сипаниците, заушките и рубиолата се вирусни заболувања[/FONT][FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif]
Сипаниците, заушките и рубиолата се заразни вирусни заболувања. Важно е децата и возрасните да се вакцинирани против овие болести зашто тие може да доведат до сериозни заболувања, па дури и смрт. Компликациите предизвикани од инфекциите од сипаниците, заушките и рубеолата обично се многу посериозни отколку последиците од вакцината.

[/FONT][FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif]Службите за советување на родителите ги спречуваат злоупотребите над децата [/FONT][FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif]
Заштита на деца од злоупотребувааање и запоставување е заедничка одговорност на семејството, заедницата и државата. На располагање ви стојат низа услуги за помош на семејства и деца на кој таа им е потребна.

[/FONT][FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif]Советувања и помош за родителите[/FONT][FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif]
Вршење улога на родител е една од најважните задачи кои ја превземаме. Тоа не доаѓа само по себе - треба пракса и трпение. На располагање се низа активности за помош на родителите.[/FONT]
 

ThA-BiTcH

~*~Blonde Bitch With a Brain~*~
Член од
23 септември 2005
Мислења
4.338
Поени од реакции
61
Надарени деца

Надареност


Надареноста се дефинира како:

Невообичаено висок степен на општа интелектуална способност кој изискува различни знаења кои според својата широчина и длабочина ги надминуваат знаењата кои можат да се добијат со образовните програми во редовните училишта кои го задоволуваат просечното ниво на искажаниот образовен потенцијал.​

Надарени деца се оние кои имаат способност за невообичаено напредно постигнување во некоја област; вклучувајќи ја тука интелектуалната и креативната способност, музички, уметнички или спортски постигнувања и социјални вештини и вештини на лидер.

Зошто е важно да знаете дали Вашето дете е надарено?

Сите деца, било тие да се надарени, со просечна или подпросечна интелигенција, заслужуваат шанса да имаат среќен и задоволен живот. Тие заслужуваат да бидат прифатени онакви какви што се во семејството, училиштето и пошироката заедница и да имаат можност да ги реализираат нивните потенцијали што е можно поцелосно. Надарените деца не би смееле да се остават случајно да се развиваат. Тие имаат голема жед за знаење и од витална важност е да се откријат што порано, за да им се овозможи да ги развијат своите таленти. Добриот наставник и училиште треба да ги открие надарените деца и да ги им излезе во пресрет на нивните очекувања и потреби. Мошне е лесно да се уништи самодовербата кај децата, па така и кај надарените деца. Нивните искуства со родителите, наставниците и врсниците се критични. Секогаш е важно да се бараат показатели кои сугерираат дали проблематичното, несреќно дете е скриен талент. Извонредно надарените и талентирани деца имаат специфични потреби. Ако на овие потреби не им се излезе во пресрет, тие можат да станат исфрустрирани и незадоволни; но со разбирање и вистински начин на помош тие можат да израснат во личности способни да направат позитивен придонес на општеството.
 

ThA-BiTcH

~*~Blonde Bitch With a Brain~*~
Член од
23 септември 2005
Мислења
4.338
Поени од реакции
61
Карактеристики на надарените деца


Можеби и Вие си ги поставувате следните прашања: Дали моето дете е навистина надарено? Или мене така ми се чини? На што да обрнам внимание?

Како да се открие надареното дете? Секое дете е различно. Тешко е да се генерализира, но многу надарени деца имаат некои од карактеристиките наведени подолу.

Ова не е целосен список и не секое надарено дете ги има сите овие особини:

1. Развој на говорот
 • Надарените деца рано започнуваат да зборуваат, обично бебешкото гукање и неразбирливо говорење кај нив се минимално застапени.
 • Знаат да изговорат долги и тешки зборови и точно да ги употребат во реченица.
 • Извонредна употреба на говорниот јазик.
 • Фасцинирани се од зборовите и читањето, многу од нив знаат да читаат пред да појдат во училиште, некои од нив дури и на 2 или 3 годишна возраст. Ова, по правило, не е резултат на напорите на родителите да го научат детето да чита, туку се чини дека детето само учи и често пати изгледа дека тоа го научило “преку ноќ”.
2. Учење
 • Прашањата кои надарените деца ги поставуваат покажуваат сваќање на комплексни поими.
 • Имаат невообичаено богат речник за нивната возраст.
 • Учат брзо и лесно, со малку повторување.
 • Имаат голема жед за знаење.
 • Сакаат да знаат од што се составени предметите.
 • Обично приметуваат и добиваат повеќе информации од гледање на филм, читање на приказна, и сл. отколку другите луѓе.
 • Читаат сами, преферираат книги за постари деца или за возрасни и не избегнуваат тешка материја.
 • Способност да читаат од горе надолу.
 • Ги разбираат причините и ефектите, дури и пред да ги поврзат.
 • Имаат ретка способност за поврзување на новите знаења со старите и го поврзуваат наученото од повеќе области.
 • Ги сваќаат меѓусебните односи и врски и имаат способност за генерализација од неколку познати факти.
 • Имаат перцептивен, испитувачки ум.
 • Невообичаена остроумност и интелектуална љубопитност.
 • Супериорно расудување и способност за заклучување.
 • Абстрактно и критичко мислење.
 • Фасцинираност од бројките и интуитивна способност за сваќање на математичките концепти.
 • Уживаат во решавање на математичко-логички проблеми често не приметувајќи ги преодните фази и донесувајќи оригинални решенија.
 • Способност за концентрација за долги интервали во областите од интерес.
 • Способност да се увиди поврзаноста помеѓу идеите.
 • Способност за остроумно посматрање.
 • Брз увид во ситуацијата.
 • Рапиден развој на основните вештини.
 • Посебни способности во една област, како музика, уметност, компјутери, или математика.
 

ThA-BiTcH

~*~Blonde Bitch With a Brain~*~
Член од
23 септември 2005
Мислења
4.338
Поени од реакции
61
3. Меморија
 • Надарените деца имаат невообичаено добра меморија.
 • Многу од нив живо се сеќаваат на настани од нивното рано детство.
 • Рана свесност за случувањата во околината.
 • Некои од нив, сами запамтуваат мноштво податоци, како на пример детална спортска статистика, имиња на познати личности, датуми, низи од броеви или секој збор од нивните омилени песни и приказни.

4. Љубопитност
 • Надарените деца се љубопитни за многу нешта.
 • Тие сакаат да знаат како и зошто функционираат нештата, често пати ги расклопуваат играчките и апаратите и (понекогаш) ги склопуваат.
 • Прашуваат милион прашања, доведувајќи ги родителите и наставниците во “небрано” поради нивната желба да знаат се’.
 • Генерална љубопитност и интерес за светот.

5. Мотивација
 • Лесно се посветуваат и се концентрираат на одредени теми и проблеми.
 • Се досадуваат кога ќе им зададете рутински задачи.
 • Им треба минимална надворешна мотивација за да ја завршат работата која на почетокот им го привлекла вниманието.
 • Поставуваат високи стандарди – перфекционисти се, самокритични и не се задоволуваат лесно со нивното постигнување.
 • Сакаат да работат сами и независно од другите, потребно им е мало насочување од професорите.
 • Ги интересираат многу теми и проблеми на возрасните, како политика, секс, полови прашања, религија и друго.
 • Тврдоглави се во своите верувања.
 • Се интересираат за доброто/лошото, вистинското/погрешното.
 

ThA-BiTcH

~*~Blonde Bitch With a Brain~*~
Член од
23 септември 2005
Мислења
4.338
Поени од реакции
61
6. Креативност
 • Постојано поставуваат прашања за се’ и сешто.
 • Честопати изнаоѓаат необичен, оригинален, паметен одговор.
 • Инхибирани се во изразувањето на мислење.
 • Преземаат високи ризици, авантуристи се и шпекуланти.
 • Се интересираат за прилагодување, подобрување и модифицирање на институциите, предметите и системите.
 • Покажуваат остар смисол за хумор.
 • Емотивно се осетливи.
 • Чувствителни се на убавина.
 • Неконформисти, прифаќаат неред, не се интересираат за детали, индивидуалисти се, не се плашат да бидат различни од другите.
 • Не се склони кон прифаќање на авторитарни изјави без нивно критичко проверување.
 • Оригиналност.
 • Необична имагинација и креативност.
 • Имаат свое хоби и го негуваат со голем ентузијазам.

7. Пријатели
 • Многу од надарените деца преферираат дружење со постари деца.
 • Некои во детството биле осамени, а некои имале имагинарни другарчиња за дружење.

8. Лидерски способности
 • Надарените деца преземаат одговорност за своите постапки.
 • Имаат самодоверба, како во друштво на нивни врсници, така и во друштво на возрасни.
 • Можат да се изразат мошне добро.
 • Брзо и спремно се прилагодуваат на нови ситуации.
 • Друштвени се, повеќе сакаат да бидат во друштво отколку сами.
 • Обично раководат со активноста во која се инволвирани.
 • Зачудувачка сила на волјата.
 • Покажуваат силни чувства и цврсти мислења.
 

ThA-BiTcH

~*~Blonde Bitch With a Brain~*~
Член од
23 септември 2005
Мислења
4.338
Поени од реакции
61
Информации за родителите на надарени деца


Повеќе од половината од родителите кои имаат надарени деца откриле дека нивното дете е различно уште на многу рана возраст.

Ако кај Вашето дете од предучилишна возраст забележувате некои од следниве активности:

 1. Ефектно ракува со различни материјали.
 2. Игра вешто или имагинативно.
 3. Посебно се интересира за одредени играчки, како Лего коцки и склопувалки.
 4. Одговара на музички ритмови и учи мелодии лесно.
 5. Постојано поставува прашања.
 6. Потребен му е краток сон.
 7. Порано од останатите деца ги постигнува вообичаените животни пресвртници: седење, ползење, одење, зборување и сл.
 8. Има посебна тема или област која го интересира.
 9. Има високо ниво на упорност и одлучност.
 10. Изгледа дека ништо не учи, но одеднаш Ве изненадува со давање комплициран одговор или забелешка која е не е карактеристична за неговата возраст, туку за постара возраст.

Доколку Вашето дете има комбинација од било кои од овие способности, тогаш тоа има извонредни способности и предложениот приод се состои од следното:

ОДВОЈТЕ ВРЕМЕ СЕКОЈ ДЕН ДА ЗБОРУВАТЕ СО ВАШЕТО ДЕТЕ

Можете да се концентрирате на една активност како што е читањето или цртањето, но повеќето деца прашуваат различни прашања во секое време од денот. Времето за оброк е добра можност за конверзација.

Зборување СО детето не е исто што и зборување НА детето. Мора да постои ДИЈАЛОГ во кој и Вие и Вашето дете наизменично слушате и одговарате еден на друг. Ако се поставувате како доминантна личност и заштитник, нема ништо да постигнете, Вашето дете едноставно ќе се исклучи.

Создадете поволна околина за учење

Употребете слики, цртежи, фотографии, модели, книги, игри, мапи, музика, музички инструменти, радио, телевизија, видео касети и било кои други стимуланти на кои можете да се сетите.

Охрабрувајте го Вашето дете да размислува, да заклучува и да ја користи меморијата. Прашувајте го Вашето дете прашања како:

 • Што мислиш дека сега ќе се случи?
 • Зошто мислиш дека е тоа?
 • Како мислиш...?
 • Каде си го видел/а тоа порано?
 • Кога мислиш дека тоа ќе се случи?
 • Можеш ли да се сетиш...?

Кога му помагате на Вашето дете, створете посебно расположение

Најдобро се учи во релаксирана и среќна атмосфера. Ако Вашето дете не учи, тогаш немојте да го присилувате, пробајте повторно друг пат. Бидете подготвени да му помогнете во секој момент, дури и ако нешто друго работите.

Дојдете до одговорот заеднички

Ако Вашето дете не го знае одговорот, немојте да станувате нервозни, туку наведете го кон вистинското решение, покажете му ги начините како да го открие (или едноставно дајте му го одговорот).

Концентрирајте се на теми кои го интересираат Вашето дете

Охрабрете го детето да проба повторно после неуспешните обиди. Користењето на игри (посебно јазични игри) е добар пристап посебно кај помалите деца.

Развивајте ја вештината на слушање

Играјте вербални, музички и игри базирани на звуци. Менувајте ја висината на гласот, од шепот до нормална висина на тонот. Читајте му приказни на своето дете, по можност секоја ноќ, иако тоа научило да чита и секогаш прашувајте го по неколку прашања за приказната. Дури и децата кои течно читаат уживаат кога некој им чита приказни. Ова е од голема ВАЖНОСТ.

Вклучете го Вашето дете во средината во која живее

Одведете го во музеј, галерија, театар, кино, спортски центар, парк, продавница за играчки, игралиште, шах клуб, драмско студио, музички ансамбли – хор, оркестар и сл., училиште за танц и на сите други интересни места на кои можете да се сетите и потоа разговарајте за тоа што сте виделе и што сте правеле таму. Подобро е да го охрабрите Вашето дете да креира сопствени забавни игри, отколку да се потпирате на комерцијално произведените играчки.
 

ThA-BiTcH

~*~Blonde Bitch With a Brain~*~
Член од
23 септември 2005
Мислења
4.338
Поени од реакции
61
Совети за родителите на надарени деца


1. Вашето дете е првенствено дете, а потоа надарено, талентирано или способно... Покажувајте му постојано дека го сакате поради него самото, а не поради неговите постигнувања.

2. Очекувајте тоа да се однесува соодветно на неговата возраст. Поставете разумни стандарди и очекувајте Вашето дете да ги задоволи. Надареноста не е изговор за неприфатливо однесување.

3. Немојте да правите изложба од Вашето дете. Од друга страна, не пропуштајте да ги стимулирате и проширите неговото учење. Охрабрување не е исто што и “поттурнување”. Вашето дете брзо ќе Ви каже ако не е спремно, ако не е заинтересирано во тој момент. (Можеби ќе биде спремно и заинтересирано следниот ден, следниот месец, следната година, или никогаш)

4. Немојте да го споредувате Вашето надарено дете со неговите браќа, сестри или врсници. Секое дете е единствено на свој начин.

5. Искористете ги прашањата и интересирањата на Вашето дете да го насочите кон учење и откривање. Тука можете да сторите многу:

 • Да му помогнете да одбере вредни книги и телевизиски програми.
 • Да го однесете во библиотека, музеј, противпожарна станица, концерт, национален парк, места кои имаат историска вредност и др. интересни места.
 • Дозволете му да подели со Вас некое хоби или интерес.
 • Учествувајте во неговите интереси.
 • Обезбедете му место за работа и соодветни материјали.
 • Охрабрувајте ја неговата креативност (да измислува сопствени приказни, да црта слики, гради, експериментира). Материјалите потребни за ова не мора да бидат скапи.

6. Користете го здравиот разум кога станува збор за активностите на Вашето дете. Не го преоптеретувајте неговиот распоред. Сите деца сакаат бесцелно да губат време, да фантазираат, да прават “бебешки” работи или едноставно да не прават ништо.

7. Пофалете ги неговите напори. Надарените деца често очекуваат многу од себеси. Покажете им дека е добро да преземаат ризици. Некогаш не излегува како што сме планирале, но пофалете го обидот да се направи тоа. Помогнете им да бидат реални за своите способности.

8. Во разумни граници, дозволете му да преземе одговорност. Ако вели дека може да направи нешто, дозволете му да го направи. Ќе научи и од успесите и од неуспесите.

9. Слушајте го. Постапувајте со неговите прашања или мислења со почит. Се разбира дека не може да го добие Вашето неподелено внимание во секое време, но ако често го игнорирате или отфрлувате, ќе ја уништите неговата љубопитност и можеби неговата желба за комуникација со Вас.
 

ThA-BiTcH

~*~Blonde Bitch With a Brain~*~
Член од
23 септември 2005
Мислења
4.338
Поени од реакции
61
10. Знајте кога да помогнете а кога да се тргнете од патот. Понекогаш е доволно да му помогнете на Вашето дете со тоа што заедно со него ќе ја анализирате неговата активност на составни делови.

11. Немојте да се смеете или на било кој начин да ги потценувате работите кои Вашето дете ги прави на различен начин. Фантазијата, оригиналноста, или необичните начини на гледање на работите треба да се дискутираат без неодобрување. Смејте се СО детето, а не НА детето.

12. Помогнете му да стекне добри работни навики. Упорната работа е неопходна за стекнување мајсторство за било која вештина.

13. Помогнете му да се вклопи во друштво со другите деца и научете го да ги почитува правата и мислењата на другите луѓе.

14. Помогнете му да се развива во многу насоки. Ова не е сугестија дека детето мора да се развие во нешто што не е; туку дека развојот на неговите таленти не треба да ги потисне другите развојни аспекти (интелектуални, морални, социјални, физички или естетски).

15. Уживајте во Вашето дете. Љубопитноста, енергичноста и постојаните прашања можеби се секојдневна појава, но овој ентузијазам и возбуда се ненадоместливи богатства.

16. Одбирање на училиште

Пред да одберете училиште за своето дете, посетете неколку.
Распрашајте се дали тие имаат посебни паралелки и наставници за надарени деца, кои активности ги организира училиштето за овие деца, како училиштето соработува со родителите, и др.

17. Во училиште

Наставниците почесто го користат терминот способно од надарено дете.
Ако не им кажете, наставниците може да не откријат за што се’ е способно Вашето дете. Вие и наставникот имате важни информации да поделите меѓусебно во врска со Вашето дете. Прашувајте го наставникот многу прашања, пред да оформите мислење. Соберете ги сите факти од училишна гледна точка. Бидете прецизни за потребите на Вашето дете. Барајте да се преземат сите неопходни активности за задоволување на потребите на детето. Одржувајте непрестана комуникација со сите наставници. Имајте досие со информации за Вашето дете, вклучувајќи сугестии за програмите и резултати од било која промена. Запишувајте ги со датуми сите забелешки, консултации, конверзации и одлуки кои сте ги донеле.

Кажете им на наставниците доколку Вашето дете:

 • чита течно книги по сопствен избор.
 • брои до илјада наместо до 100.
 • работи (или го програмира) домашниот компјутер.
 • пишува измислени приказни.
 • прави проект книги за местата кои сте ги посетиле.
 • добива високи оценки за свирење на музички инструмент.
 • постигнува одлични резултати во некоја спортска дисциплина.
 • гради комплицирани модели.
 • слика имагинарни слики.
 • расклопува механички или електрични апарати и ги склопува.
Многу надарени деца се добро прилагодени во околината и среќни, но некои од нив поставуваат енормни барања од родителите и наставниците, кои треба да им посветат голема стрпливост, енергија и време. Од витално значење е родителите и наставниците да учат едни од други и тесно да соработуваат. Родителите треба внимателно да слушаат што воочиле наставниците, а овие треба внимателно да ги слушаат искуствата на родителите, за потоа заеднички да планираат и да ги здружат силите за добробит на детето.
 

ThA-BiTcH

~*~Blonde Bitch With a Brain~*~
Член од
23 септември 2005
Мислења
4.338
Поени од реакции
61
Различни форми на интелигенција


Надареното дете може да се открие со помош на тестови на интелигенција. Но, тоа може да биде надарено во области каде тестовите на интелигенција се слаби предиктори, како на пример:

 • Надареното дете може да биде извонредно имагинативно и креативно.
 • Може да биде социјално или етички надарено, со развиено чувство на морална одговорност.
 • Добро црта, гради или дизајнира, но слабо пишува.
 • Постигнува висок успех во училиштето, но слаб резултат на тестовите на интелигенција, зашто нивната важност не ја воочува веднаш.

Надареното дете може да има многу карактеристики од погоре наведените, но сепак да има слаб резултат во училиште. Високата интелигенција не е доволна за добар училишен успех. Детето може да биде мрзливо или безволно, може да не е мотивирно да учи и некооперативно.

Дали надарените деца се успешни во сe'?

Некои од нив имаат добра координација око-рака, иако може нивното пишување да е послабо од читањето и другите вештини. Шестгодишно дете кое има ментална возраст на 10 годишно, сеуште црта и пишува како 6 годишно.

Некои деца се вешти во игрите каде е потребна имагинација, идеи и креативност. Овие карактеристики не се покажуваат при тестирање со традиционалните тестови на интелигенција.

Некои деца се посебно добри во визуелно-просторната координација. Тие подобро гледаат и прават, отколку што зборуваат и слушаат. Тие можат да имаат потешкотии во изразувањето со зборови, но покажуваат извонредна механичка и уметничка остроумност.

На часовите, ако истите не се правени по специјална програма, надарените деца се досадуваат, бидејќи им се поставуваат мали барања. Многу од нив се навикнуваат да работат многу под нивните капацитети. Тие всушност научуваат “како да не учат”. Некои во толкава мера се “исклучуваат” што околината ги смета за проблематични деца. Дури и оние кои изгледа дека добро им оди училиштето може да користат само мал дел од нивните способности и капацитети.

Значи, ако надареното дете не е во доволна мера стимулирано или мотивирано, кај него може да се јават два типа на однесување:

1.
Агресивност / непријателство

 • Одбивање да се придржува кон училишните прописи и барања.
 • Наместо да работи, ги ремети часовите (детето изигрува кловн пред другите деца и ја прекинува нивната работа).
 • Критички се однесува кон наставниците и другите ученици.
 • Се натпреварува да привлече внимание на најразлични начини.

2. Повлекување


 • Одбивање да одговори на поставените задачи, со зборовите “Глупости, го знам ова” или “Не сакам да го направам”.
 • Дневно фантазирање - детето не е психички присутно на часовите, црта во тетратката, гледа низ прозорецот.
 • Не може да работи во група, секогаш се повлекува насамо.
 • Се обидува многу малку да учествува во одделенската активност.
 • Не се брани себеси од нападите на другите деца.
 • Бега од часови.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom