Аliexpress (официјална тема)

Член од
14 август 2010
Мислења
814
Поени од реакции
526
Член од
8 октомври 2009
Мислења
780
Поени од реакции
385

Член од
17 ноември 2014
Мислења
5.130
Поени од реакции
7.815
Decki kako e so carina i dugi davacki ako poracam neshto od AliExpress shto koshta 200€.

PsychoalieN

Омлет мастеР
Член од
12 јули 2009
Мислења
1.703
Поени од реакции
1.411
Decki kako e so carina i dugi davacki ako poracam neshto od AliExpress shto koshta 200€.
Ако вредноста на стоката во пратката е помала од 800 ЕУР во денарска противвредност, се применува единствена царинска стапка од 15 % и стапка на ДДВ од 18% или 5% во зависност од видот на стоката.

Член од
27 септември 2010
Мислења
5.074
Поени од реакции
7.161
Ако вредноста на стоката во пратката е помала од 800 ЕУР во денарска противвредност, се применува единствена царинска стапка од 15 % и стапка на ДДВ од 18% или 5% во зависност од видот на стоката.
А од колкава вредност почнува да се наплаќа данок, а од колкава царина?

Член од
3 ноември 2009
Мислења
1.543
Поени од реакции
767
А од колкава вредност почнува да се наплаќа данок, а од колкава царина?

Сите поштенски пратки кои содржат стока, а кои се испратени од странство од страна на правни лица, како и сите пратки кои се предмет на купопродажба, подлежат на пресметка на царински давачки и ДДВ, независно дали служат за лична употреба на примачот. При тоа од плаќање на царински давачки се ослободуваат пратките чија што вредност не надминува 45 ЕУР, а од плаќање ДДВ се ослободуваат пратките чија што вредност не надминува 22 ЕУР, што значи дека за пратките со вредност до 45 ЕУР се плаќа само ДДВ.

Член од
27 септември 2010
Мислења
5.074
Поени од реакции
7.161

Сите поштенски пратки кои содржат стока, а кои се испратени од странство од страна на правни лица, како и сите пратки кои се предмет на купопродажба, подлежат на пресметка на царински давачки и ДДВ, независно дали служат за лична употреба на примачот. При тоа од плаќање на царински давачки се ослободуваат пратките чија што вредност не надминува 45 ЕУР, а од плаќање ДДВ се ослободуваат пратките чија што вредност не надминува 22 ЕУР, што значи дека за пратките со вредност до 45 ЕУР се плаќа само ДДВ.
Сум нарачувал производи над 50 евра и не ми барале ддв и царина (дури и на пакетот не пишуваше лажна ниска цена). Само се прашувам дали Shippingot ги има покриено тие давачки...

Член од
3 март 2020
Мислења
2.413
Поени од реакции
5.066
Во врска со царините, иако не е за алиекспрес
Минатото лето на име на здружението беше стигната пратка од 100 ситни колачиња од Холандија.
Подарок беа за една собиранка што ја правевме летото.
Се јавија од царината овде во МК, рекоа дека не може да ја земеме пратката додека не помине царинска постапка, за што бараа да ангажираме фирма за таа работа, шпедиција. Излезе дека барем 100 евра ќе треба да потрошиме за подарокот, од кои во најголем дел за шпедицијата и нивниот ангажман. Му кажав на тој што се јави дека во пратката се колачиња кои се подарок, тој ми рече: може порше да е, и подарок да ти е, ама сепак ќе треба да си ангажираш фирма. :D
Му одговорив да си ги отворат да ги изедат, или да ги вратат на испраќачот, не ги земаме.

По 6 месеци, зимава, пак се јави некој од царина, рече за истата пратка последно прашање дали ќе ангажираме фирма за шпедиција да ни ги помине на царина? Реков - колачиња имаше внатре, еднаш кажав да ги јадете или да ги вратите, а сега по 6 месеци се гарант расипани.

Член од
5 мај 2016
Мислења
199
Поени од реакции
165
Во врска со царините, иако не е за алиекспрес
Минатото лето на име на здружението беше стигната пратка од 100 ситни колачиња од Холандија.
Подарок беа за една собиранка што ја правевме летото.
Се јавија од царината овде во МК, рекоа дека не може да ја земеме пратката додека не помине царинска постапка, за што бараа да ангажираме фирма за таа работа, шпедиција. Излезе дека барем 100 евра ќе треба да потрошиме за подарокот, од кои во најголем дел за шпедицијата и нивниот ангажман. Му кажав на тој што се јави дека во пратката се колачиња кои се подарок, тој ми рече: може порше да е, и подарок да ти е, ама сепак ќе треба да си ангажираш фирма. :D
Му одговорив да си ги отворат да ги изедат, или да ги вратат на испраќачот, не ги земаме.

По 6 месеци, зимава, пак се јави некој од царина, рече за истата пратка последно прашање дали ќе ангажираме фирма за шпедиција да ни ги помине на царина? Реков - колачиња имаше внатре, еднаш кажав да ги јадете или да ги вратите, а сега по 6 месеци се гарант расипани.
Тие колачиња од Холандија да не биле „специјални“ па од страв не сте ги зеле? :LOL:

Член од
3 ноември 2009
Мислења
1.543
Поени од реакции
767
Сум нарачувал производи над 50 евра и не ми барале ддв и царина (дури и на пакетот не пишуваше лажна ниска цена). Само се прашувам дали Shippingot ги има покриено тие давачки...
Shippingot никако не покрива ДДВ и царина. И мене ми се случувало да ми пуштат пратка, ама се случувало и да платам или ДДВ или ДДВ и царина.

Како што спомнаа погоре не е битно дали е поклон, препорачана, итна или било каква. Битно е колку чини и што има во пратката.

Член од
3 март 2020
Мислења
2.413
Поени од реакции
5.066
Тие колачиња од Холандија да не биле „специјални“ па од страв не сте ги зеле? :LOL:
Не, сигурно не беа специјални. Ама не ни се даваа 100 евра за колачиња кои не ги ни баравме. :)

Nik20

Неверификуван член од немаштија
Член од
13 јули 2009
Мислења
5.487
Поени од реакции
6.883
Али експрес 7 8 пратки го надминаа рокот за 2 недели скоро за стасување си отворив рефундација за пратките. Сите одобрија, процесот заврши. Парите на сметка ќе ги добијам некад назад ? Има некој искуство со ова?

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.135
Поени од реакции
34.636
7-8 пратки значи дека поштарот не ти го носи пратките... Не е можно 7-8 пратки сите да не стигнат. Реално се случува една од можеби 100 да не дојде, и сеедно дали евтини или скапи работи.

Ако испадне дека за некоја недела ги добиеш пратките, тогаш следен пат не отварај диспјути. Уште неколку пати вака и ќе те стават на црна листа, не дека ги крадеш туку затоа што немаат есап да фрлаат продукти во црна дупка.

Во ваквите случаи решението е да си отвориш поштански фах. Со тоа шансите некој бедник да ги украде пратките се минимални кон непостоечки. Поштански фах е твое сандаче во пошта, имаш клуч и сам идеш си ги земаш работите. Не знам точно колку чини, ама нешто ситно било.

Член од
27 септември 2010
Мислења
5.074
Поени од реакции
7.161
Али експрес 7 8 пратки го надминаа рокот за 2 недели скоро за стасување си отворив рефундација за пратките. Сите одобрија, процесот заврши. Парите на сметка ќе ги добијам некад назад ? Има некој искуство со ова?
Утре/задутре ќе ти стигнат парите. Не се коси.

Инаку, заради 11.11 и Црн Петок, кај сите нас заглавија пратките во Унгарија и ќе доцнат најмалку 1 месец (ако стигаа за 30 дена, сега ќе стигнат за 60+)

Kajgana Shop

На врв Bottom