Аристотел

Византиецот

Codename Duchess
Член од
14 март 2021
Мислења
2.839
Поени од реакции
6.451
Овде ќе споделуваме дела и размисли од Аристотел. Дозволени се ваши видувања на него. Видеа од Јутјуб. Колумни од други автори. Пасуси, иссечоци од Википедија. Цели книги на Англиски или Македонски во PDF формат. Со други зборови, се и сешто.
За тие кои прв пат слушаат за типов, му бил учител на курлоно од плоштад.

АРИСТОТЕЛ | ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ

I. Филозоф и научник роден во македонскиот град Стагирa, на полуостровот Халкидики. Неговите дела покриваат многу теми меѓу кои: физика, биологија, зоологија, метафизика, логика, етика, естетика, поезија, театар, музика, реторика, лингвистикa, пиолитика и го претставувааат првиот сеопфатен систем на европската филозофија.
II. Аристотеловото гледиште за физичката наука длабоко влијаело на средновековната мисла. Влијанието се провлекло и во ренесансата. Со метафизиката, аристотелијанството длабоко влијаело и врз теолошките мисли за време на средниот век.
III. Византиската принцеза Ана Комнина од 11ти и 12ти век е позната по тоа што ја напишала Алексијадата и собрала круг од научници во царскиот двор во Константинопол со цел да напишат коментари за Аристотел и неговите дела.

Римска биста на Аристотел.
Наметката од алабастер е современ додаток.

Последно уредено:

Византиецот

Codename Duchess
Член од
14 март 2021
Мислења
2.839
Поени од реакции
6.451
Зошто Аристотел е перфектниот гуру за среќа.
"Среќата не е состојба, што се однесува до Аристотел - таа е активност. Така барем вели професорката Едит Хол, се што теба да направите е само да одлучите да станете посреќни. Само нурнете во неговите дела: Аристотел дозволува јадење, пиење и сексање.
Ја имате спуштено апликацијата Headspace, знаете кога ви е добро а кога лошо, и еднаш прочитавте нешто од Фројд? Па што тогаш побогу може да ви каже тип кој живеел пред 23 века, за потрагата по среќа? „Аристотел го стори тоа прв и го направи подобро. Па зошто тогаш да не одиме до изворот, до оригиналниот мозок што го сфатил сето ова пред нас?“ - вели професорката Едит Хол.
- „Мислам дека постои некоја удобност во тоа да се читаат идеи што луѓето ги кажале пред илјадници години, и сеуште се држат до нив.“

^^ Ок, доволно од мене ко за почеток, ви преведив старт од колумнава која ја читав пред 2 години и ми остави убав впечаток. Ако почетоков ви остави впечаток, читајте ја. Тие кои не знаат Англиски клавајте ја на Транслејт. Со Аристотел прв пат се сретнав на Факултет ама најмногу бевме фокусирани на тоа како тој ја поима економијата.
Ќе ме отепаат конзервативците кога ќе видат дека од Гуардијан сум споделил статија. И тоа за Аристотел бе, the guy literally invented the term Аристократија, какво богохулие. :icon_mrgr:

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.668
Поени од реакции
37.648
... би требало да се употреби терминологија ,,старoгрчки филозоф,,, , антички македонски град, антички период на Грција, вака глупо ми е да се пишува Аристотел со ,,грчки букви,, а да е роден во ,,македонски град,, , друго е античка Македонија, друго е само Македонија, едно е антички старогрчки период друго е само Грција , така ли го учевте Аристотел и тогашно античко време на факултет?

Аристотел кажа :
Тој кој е пријател на сите не е пријател на никого.
Колку повеќе знаеш, толку повеќе знаеш што не знаеш.
Ако сакаш никој да не те критикува, не вели ништо, не прави ништо, биди никој.

Последно уредено:

Византиецот

Codename Duchess
Член од
14 март 2021
Мислења
2.839
Поени од реакции
6.451
Too late ти е реакцијата, и да сакам не можам да едитирам пошто само саат време е дозволен едит? Ти како модератор можеш ли да едитираш? Јас па намерно не го нареков старогрк, и нагласив дека е роден во македонски град.
На факс професорот не сакаше да го задира неговиот идентитет туку стриктно она што го напишал, ама да веројатно го нарече старогрчки филозоф.
Јас знам на кој период се мисли кога се вели старогрчки. Само ако биле родени во македонски градови некако апсурдно ми е да ги нарекувам стари грци, без разлика колку е широк терминот стари грци или колку е различен од модерна Грција, или со други зборови што истиот подразбира наметнат од ренесанса наваму.

Се прашувам како тие ќе се чуствуваа да знаеа дека ги нарекуваме старигрци?

Член од
29 март 2021
Мислења
301
Поени од реакции
864
Аристотел кажа :
Тој кој е пријател на сите не е пријател на никого.
Колку повеќе знаеш, толку повеќе знаеш што не знаеш.
Ако сакаш никој да не те критикува, не вели ништо, не прави ништо, биди никој.
Веднаш се гледа дека си го проучувала Аристотел. Од човекот на кого буквално лежи западната цивилизација, кој на науката и ја даде скоро цела терминологија, кој буквално ја измисли логиката како наука, кој ја напиша можеби најдобрата книга од етика било кога напишана, ти успеа да ги издвоиш овие круцијални реченици. Мудрости кои се печатат на кориците од енигматски списанија.

Инаку, бидејќи ме обвиниа дека ги потценувам другите со забелешката дека Аристотел е тежок за читање, еве како изгледаат реченици напишани од него (од вики превземено):

...since in nature one thing is the material [hulē] for each kind [genos] (this is what is in potency all the particular things of that kind) but it is something else that is the causal and productive thing by which all of them are formed, as is the case with an art in relation to its material, it is necessary in the soul [psychē] too that these distinct aspects be present;
the one sort is intellect [nous] by becoming all things, the other sort by forming all things, in the way an active condition [hexis] like light too makes the colors that are in potency be at work as colors [to phōs poiei ta dunamei onta chrōmata energeiai chrōmata].
This sort of intellect [which is like light in the way it makes potential things work as what they are] is separate, as well as being without attributes and unmixed, since it is by its thinghood a being-at-work [energeia], for what acts is always distinguished in stature above what is acted upon, as a governing source is above the material it works on.
Knowledge [epistēmē], in its being-at-work, is the same as the thing it knows, and while knowledge in potency comes first in time in any one knower, in the whole of things it does not take precedence even in time.
Ова се реченици превземени од неговата книга За душата и се однесуваат на неговото епистемолошка учење за разликата помеѓу пасивниот и активниот интелект. После 23 века жестока дебата во филозофијата сеуште никој со сигурност не може да каже што точно мислел Аристотел. Хајдегер еднаш има напишано, без никаква доза на хумор, дека секој кој сака да се занимава со филозофија мора прво барем 10 години да го проучува Аристотел.

Последно уредено од модератор:

Византиецот

Codename Duchess
Член од
14 март 2021
Мислења
2.839
Поени од реакции
6.451
Го прочита првиот пост? Овде сме собрани us - mere mortals да споделиме се што знаеме за Аристотел и преку било каков медиум да го зголемиме нашето колективно знаење за него. Добредојдени се цитати, видеа, па и оригинал книги преведени на англиски или македонски.
Помалку интелектуално препичување, повеќе споделување.
Наместо да го омаловажиш нејзиното знаење, пушти PDF од Етика и едуцирај не.
Ти не го направи тоа, па ајде јас ќе ја постирам.
НИКОМАХОВА ЕТИКА
Ако некој ја има на Мкд уште поарно.

Член од
29 март 2021
Мислења
301
Поени од реакции
864
Член од
27 декември 2020
Мислења
573
Поени од реакции
1.021
Никомахова Етика е преведна на македонски, ја има по книжарите.
Она што досега имам сретнато преведени се Политика, За душата, Категории, Метафисика (не целосна, од контакт со издавачот наводно чекаат погодно време за да го издадат и последниот дел), За поетиката, Реторика... Одвај и ова што го имаат издадено се наоѓа :) Ако имаш некоја информација каде ја има Никомахова етика сподели со нас.

Византиецот

Codename Duchess
Член од
14 март 2021
Мислења
2.839
Поени од реакции
6.451
Инаку, бидејќи ме обвиниа дека ги потценувам другите со забелешката дека Аристотел е тежок за читање, еве како изгледаат реченици напишани од него (од вики превземено):
Никој не те обвини за ништо, разговараме и треба да бидиме цивилни.
Мене лично на факултет омилени професори ми беа оние кои речникот го сведуваа на детски. Да, знам дека тие посветиле живот на Аристотел и можат да зборуваат со саати на висок стил за него. Ама тоа не е добар професор - затоа што добар професор знае дека лицата пред него прв пат се среќаваат со Аристотел, и наместо да ги оддалечи треба да ги заинтересира, токму со онакви енигматски цитати, па за да се мотивираат да читаат негови дела. Дури и со средновековни шеги треба да се обиде еден добар професор со цел да ја заинтересира својата публика, од типот на онаа со Филис. Ова е измислено во средниот век, има за цел да покажи доза на потсмев со античките филозофи.

Филис и Аристотел

Приказната варира во раскажувањето, но суштината е следнава: Аристотел го советува својот ученик Александар да ја избегнува Филис - заводливата љубовница на неговиот татко, кралот Филип, но и самиот Аристотел е воодушевен од неа и постојано и се пушта, со цел да ја убеди да имаат секс. Таа се согласува да го "јава", но под услов таа да ја игра улогата на доминатрикс. Филис тајно му кажува на Александар што да очекува, па така тој е сведок на Филис која успешно докажува дека шармот на жената може да го надмине и машкиот интелект на најголемиот филозоф, со тоа што му седнува на Аристотел на грб и го јавнува, нешто што било доживувано како наголемо понижување за еден маж во тоа време. Во други варијанти од приказната Филис е опишана и како љубовница или евентуално сопруга на Александар, а не на татко му.

Инаку комплетно е неточно дека делата се тешки за читање, напротив од мое искуство многу повеќе сакам кога читам оригинал дело одколку кога трет автор се обидува да ми го пренеси нештото.

Кога ја читав Алексијадата на Ана Комнина буквално чекорев низ Балканот во Средниот Век. Само таа и никој друг не можеше да ме однеси таму.

Последно уредено:
Член од
29 март 2021
Мислења
301
Поени од реакции
864
Она што досега имам сретнато преведени се Политика, За душата, Категории, Метафисика (не целосна, од контакт со издавачот наводно чекаат погодно време за да го издадат и последниот дел), За поетиката, Реторика... Одвај и ова што го имаат издадено се наоѓа :) Ако имаш некоја информација каде ја има Никомахова етика сподели со нас.
Не знам искрено каде би можела сега да се најде. Изданието е на ТРИ од 2003 година. Јас ја купив од книжара во Битола. Таа е единствена книга од Аристотел која ја имам на македонски, другите ми се постари изданија на српскохрватски јазик.
Автоматски споено мислење:

Мене лично на факултет омилени професори ми беа оние кои речникот го сведуваа на детски. Да, знам дека тие посветиле живот на Аристотел и можат да зборуваат со саати на висок стил за него. Ама тоа не е добар професор - затоа што добар професор знае дека лицата пред него прв пат се среќаваат со Аристотел, и наместо да ги оддалечи треба да ги заинтересира, токму со онакви енигматски цитати, па за да се мотивираат да читаат негови дела.
Инаку комплетно е неточно дека делата се тешки за читање, напротив од мое искуство многу повеќе сакам кога читам оригинал дело одколку кога трет автор се обидува да ми го пренеси нештото.

Кога ја читав Алексијадата на Ана Комнина буквално чекорев низ Балканот во Средниот Век. Само таа и никој друг не можеше да ме однеси таму.
Кој дела не се тешки за читање, на Аристотел? :)

Византиецот

Codename Duchess
Член од
14 март 2021
Мислења
2.839
Поени од реакции
6.451
Кој дела не се тешки за читање, на Аристотел? :)
Do I sense испрашување, па седи кец?
Ама ти е плитка играва, исто ко претходната тема.
How about не ти кажувам. :)
Ајде Етиката ја ставив горе па да тргниме од неа. Мене не ми е тешка, тоа не значи дека ох вау мене ми е лесна, туку значи дека ми е интересна и ако треба на некој пасус ќе се вратам да го читам 3 пати. Satisfied now?
Кажи ти како го поимаш Аристотел, кога си почнал да го читаш, анегдота, детски виц, има ли работи за кои не се согласуваш со него (хинт, хинт, секој човек е роб, па така и јас на својата професија, што е скрос двоен стандард на размислување).
Ако немаш, не влечи офтопик. It's not a fun thing to read.

Член од
4 мај 2009
Мислења
2.476
Поени од реакции
5.545
Мене лично на факултет омилени професори ми беа оние кои речникот го сведуваа на детски. Да, знам дека тие посветиле живот на Аристотел и можат да зборуваат со саати на висок стил за него. Ама тоа не е добар професор - затоа што добар професор знае дека лицата пред него прв пат се среќаваат со Аристотел, и наместо да ги оддалечи треба да ги заинтересира, токму со онакви енигматски цитати, па за да се мотивираат да читаат негови дела. Дури и со средновековни шеги треба да се обиде еден добар професор со цел да ја заинтересира својата публика, од типот на онаа со Филис. Ова е измислено во средниот век, има за цел да покажи доза на потсмев со античките филозофи.....Инаку комплетно е неточно дека делата се тешки за читање, напротив од мое искуство многу повеќе сакам кога читам оригинал дело одколку кога трет автор се обидува да ми го пренеси нештото.
Ногу убо кажано, со цивилен речник. Ијас бендисувам професори шо со децки зборој ќе објаснат комплицирани концепти. Ко беф стредно, се зачитаф квантна механика и ми беше ептен нејасна за разбирајње. Ко појдов на машински, еден супер професор (богдагопрости починат) предаваше вовет во квантна механика. Абе за еден поручек разбраф шо е главната суштина. Немам нешо ногу читано од Аристотел, али ако можи вака со слики и малку хумор да се престави би било одлично. За жал, слабо стојам со старогрчки и не верувам дека ќе го научам, али имам слушнато дека ниеден превот на Аристотела не е саглам ко шо треби. Инаку поздрав за темава!

Член од
29 март 2021
Мислења
301
Поени од реакции
864
Мене лично на факултет омилени професори ми беа оние кои речникот го сведуваа на детски. Да, знам дека тие посветиле живот на Аристотел и можат да зборуваат со саати на висок стил за него. Ама тоа не е добар професор - затоа што добар професор знае дека лицата пред него прв пат се среќаваат со Аристотел, и наместо да ги оддалечи треба да ги заинтересира, токму со онакви енигматски цитати, па за да се мотивираат да читаат негови дела.
Еве што мисли Хајдегер за едноставното изразување во филозофијата:

those in the crossing must in the end know what is mistaken by all urging for intelligibility: that every thinking of being, all philosophy, can never be confirmed by "facts," i.e., by beings. Making itself intelligible is suicide for philosophy. Those who idolise "facts" never notice that their idols only shine in a borrowed light. They are also meant not to notice this; for thereupon they would have to be at a loss and therefore useless. But idolizers and idols are used wherever gods are in flight and so announce their nearness

Сантајана има напишано дка таму каде што постои израз, постои и уметност. Ако ова го аплицираме на филозофијата, таму каде што постои длабока мисла таму постои комплициран израз, недостапен за секого. Може таа мисла да се изрази и поедноставно, ама ќе изгуби на својата длабочина. Хајдегер не бил опскурен со намера, немал друг начин да ги изрази своите мисли. Кој сака да чита филозофија не може да очекува дека некој тоа ќе му го изџвака за овој само да го голтне.

Go strong or go home е работата.

Последно уредено:

Византиецот

Codename Duchess
Член од
14 март 2021
Мислења
2.839
Поени од реакции
6.451
I agree. Anyhow, ова е кајгана а не мермерен амфитеатар полн со интелектуалци од 40+.
Most of the time, we struggle помеѓу в или ф, с или з, та, ва, на - литературен македонски. А во кјурикулум витае ни стои дека знаеме 4 јазици, das heißt, македонски, српски, хрватски и босански.

За да се вратиме он топик, има ли работи за кои не се согласуваш со Аристотел?

Kajgana Shop

На врв Bottom