Апчиња (Витамини)

Член од
7 септември 2016
Мислења
7.052
Поени од реакции
10.789
...Значи, зошто токму молибден има во 200% од дневна препорачана доза, а магнезиум и цинк со 15 и 16% Молибденот е широко распространет во секојдневните намирници,
... не знам дали ја виде табелата што јас ја постирав или упорно ја гледаш табелата што ти ја постираше каде молибден по грешка е во „ g“ грам, наместо да биде во микрограми „ μg“ или „ mcg “ со што се смета дека дневна доза на молибден за човекот е од 150 до 500 μg/mcg со што содржината во самиот Олиговит со 100 μg (важен елемент за мобилизаија на железото од јетрата и разградување на аминокиселините), и за дневните потреби треба да изедеме 330 г компир, тестенини, или ориз што може некој што држи диета не сака да ги внесе овие намирници!

1572363647504.png

... молибден го намалува нивото на бакарот во крвта и урината како негов антагонист, што не дозволува токсичноста на бакарот во телото! ... цинкот го зголемува нивото на молибден во телото што и тоа не е препорачливо, па затоа во Олиговитот е 1,5 мг што е доволно за дневна доза преку суплимент поради токсичното дејство на предозирање со цинк како микроцитоза на еритроцити, паѓање на имунитет ..итн

...а за магнезиум кој ќе седи да размислува во која форма кога све што е природно внесено со исхрана е најдобро!
 

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
17.608
Поени од реакции
16.744
па затоа во Олиговитот е 1,5 мг што е доволно за дневна доза преку суплимент поради токсичното дејство на предозирање со цинк како микроцитоза на еритроцити, паѓање на имунитет ..итн
:masa:
 
Член од
19 март 2011
Мислења
1.364
Поени од реакции
2.504
... не знам дали ја виде табелата што јас ја постирав или упорно ја гледаш табелата што ти ја постираше каде молибден по грешка е во „ g“ грам, наместо да биде во микрограми „ μg“ или „ mcg “ со што се смета дека дневна доза на молибден за човекот е од 150 до 500 μg/mcg со што содржината во самиот Олиговит со 100 μg (важен елемент за мобилизаија на железото од јетрата и разградување на аминокиселините), и за дневните потреби треба да изедеме 330 г компир, тестенини, или ориз што може некој што држи диета не сака да ги внесе овие намирници!

Прегледај го приврзокот 220841

... молибден го намалува нивото на бакарот во крвта и урината како негов антагонист, што не дозволува токсичноста на бакарот во телото! ... цинкот го зголемува нивото на молибден во телото што и тоа не е препорачливо, па затоа во Олиговитот е 1,5 мг што е доволно за дневна доза преку суплимент поради токсичното дејство на предозирање со цинк како микроцитоза на еритроцити, паѓање на имунитет ..итн

...а за магнезиум кој ќе седи да размислува во која форма кога све што е природно внесено со исхрана е најдобро!
Да...Во твојата табела молибденот е 100 микрограми, а и тоа е 200% од препорачана дневна доза...
Штом е антагонист со цинкот, тогаш ок, ама магнезиум во форма на оксид и плус во толку мала количина - буквално безвреден е во овие таблети...
 
Член од
7 септември 2016
Мислења
7.052
Поени од реакции
10.789
Да...Во твојата табела молибденот е 100 микрограми, а и тоа е 200% од препорачана дневна доза...
Штом е антагонист со цинкот, тогаш ок, ама магнезиум во форма на оксид и плус во толку мала количина - буквално безвреден е во овие таблети...
...во Олиговит не е приоритет магнезиумот, таа биорасположливост според формата на магнезиум ќе се бара кога е сам како суплимент или евентуално со уште нешто, количината во Олиговит е за дополнување на дневна количина која се внесува со исхрана!
... ами да се смееме можеме сите, ама да образложиме малку потешко! :toe:
 

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
17.608
Поени од реакции
16.744
...во Олиговит не е приоритет магнезиумот, таа биорасположливост според формата на магнезиум ќе се бара кога е сам како суплимент или евентуално со уште нешто, количината во Олиговит е за дополнување на дневна количина која се внесува со исхрана!

... ами да се смееме можеме сите, ама да образложиме малку потешко! :toe:
Те молам посочи студија во која е дојдено до токсичност од zinc во дози од 15мг, чекам. Значи не 3, не 5мг, еве 15 нека бидат.
 
Член од
7 септември 2016
Мислења
7.052
Поени од реакции
10.789
... не знам зошто сакаш докажување како ќе ти ја земам титулата, а јас само ти побарав објаснување, како и да е све што е прекумерно е штетно (тоа е мое мислење) ти можеш да имаш спротивно или поинакво мислење, но токму овие суплименти кои се воведени како додатоци на исхрана се протнуваат толку лесно без многу клинички студии без да се внимава на нивните несакани ефекти кога би дошле засилени во организмот заедно со тие добиени преку исхрана и тогаш не би било така лесно да се препорача, купат и пијат, ако би биле тртирани како лекови што всушност се!
...кога зборуваме за „цинк“ треба да се зема во предвид и тој цинк преку исхрана за да се пие и готов преку суплименти, затоа што може преголем внес на цинк да предизвика анемија, дехидратација, повраќање, мачнина и болки во стомакот!
... ако пациентот прима антибиотик (тетрациклин) или некој диуретик при што се излачува и губи цинкот преку урина дури до 60 % - ДА! тогаш можеме да предложиме зголемен внес дополнително со суплимент!
.... цинкот не се комбинира со калциум и затоа не смее истовремено да се примени, па дури ниту со исхрана што содржи калциум додека се пие суплимент со цинк!
... (синергисти) си помагаат со минералите како магнезиум, фосфор и манган, а со витамини A, B6, B5, B3, B2 i E.

1572373633162.png

...препорачани дневни дози на цинк како суплимент за различна возраст!

1572373685016.png

1572373716560.png

1572373744108.png

... во предходен коментар реков дека Олиговит има 1,5 мг како дневна доза што е доволна, но не назначив токсична доза, па ми даваш некој таму интервал на 15 мг, што мислам дека не сме на иста бранова должина, ти едно ме провоцираш јас друго сакам да кажам, токсични ефекти не мора да се покажат со еднократно земање, долгорочно пиење на цинк без оправдување може да доведе до таква презаситеност на телото со цинк кое дополнително го добива и од исхрана!
 
Последно уредено:
Член од
28 октомври 2019
Мислења
38
Поени од реакции
26
jas si pijam magnezium sumlivi tableti koga nemozam da zaspijam a nekogas i b6 i super se
 

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
17.608
Поени од реакции
16.744
... не знам зошто сакаш докажување како ќе ти ја земам титулата, а јас само ти побарав објаснување, како и да е све што е прекумерно е штетно (тоа е мое мислење) ти можеш да имаш спротивно или поинакво мислење, но токму овие суплименти кои се воведени како додатоци на исхрана се протнуваат толку лесно без многу клинички студии без да се внимава на нивните несакани ефекти кога би дошле засилени во организмот заедно со тие добиени преку исхрана и тогаш не би било така лесно да се препорача, купат и пијат, ако би биле тртирани како лекови што всушност се!
...кога зборуваме за „цинк“ треба да се зема во предвид и тој цинк преку исхрана за да се пие и готов преку суплименти, затоа што може преголем внес на цинк да предизвика анемија, дехидратација, повраќање, мачнина и болки во стомакот!
... ако пациентот прима антибиотик (тетрациклин) или некој диуретик при што се излачува и губи цинкот преку урина дури до 60 % - ДА! тогаш можеме да предложиме зголемен внес дополнително со суплимент!
.... цинкот не се комбинира со калциум и затоа не смее истовремено да се примени, па дури ниту со исхрана што содржи калциум додека се пие суплимент со цинк!
... (синергисти) си помагаат со минералите како магнезиум, фосфор и манган, а со витамини A, B6, B5, B3, B2 i E.

Прегледај го приврзокот 220849

...препорачани дневни дози на цинк како суплимент за различна возраст!

Прегледај го приврзокот 220850

Прегледај го приврзокот 220851

Прегледај го приврзокот 220852

... во предходен коментар реков дека Олиговит има 1,5 мг како дневна доза што е доволна, но не назначив токсична доза, па ми даваш некој таму интервал на 15 мг, што мислам дека не сме на иста бранова должина, ти едно ме провоцираш јас друго сакам да кажам, токсични ефекти не мора да се покажат со еднократно земање, долгорочно пиење на цинк без оправдување може да доведе до таква презаситеност на телото со цинк кое дополнително го добива и од исхрана!
1. Правиш спинови или таканаречена манипулација, дали сакајќи или несакајќи не знам.

2. Се работи за девојка која не е дете, и прашува за суплементација, ДЕЦА од 2 години не бараат совети за цинк на форум, препораките и дискусијата се во КОНТЕКСТ со нејзината суплементација, и за возрасни личности, сигурно нема тодлери да зимаат суплементи.

3. Ај да видиме глупоста што си ја постирала што вика,

Тhe patient had profound anemia (hemoglobin concentration, 5.0 g/dL) and neutropenia (neutrophil count, 0.06 × 109/L); he was admitted for further evaluation. A detailed inquiry into his medication history revealed that he was taking several vitamins and zinc gluconate, 850 to 1000 mg/d for 1 year (US recommended daily allowance, 15 mg)
Типов зимал 1000мг/ден цела година, и ти ова го постираш како релевантно? :icon_lol:

4. Студија за токсичност во препорачани дози сеуште не добив, кога ќе ја имаш, повели постирај ја за да си го оправдаш претходниот коментар за "токсичност" се до тогаш само шпекулираш и нагаѓаш како и коментарот во врска со составот на Олиговит.

5. Oбјасни зошто не смее да се зима со калциум, и што се случува кога јадеме храна која ги има 2-та минерали.
 
Последно уредено:
Член од
7 септември 2016
Мислења
7.052
Поени од реакции
10.789
1. Правиш спинови или таканаречена манипулација, дали сакајќи или несакајќи не знам.
2. Се работи за девојка која не е дете, и прашува за суплементација, ДЕЦА од 2 години не бараат совети за цинк на форум, препораките и дискусијата се во КОНТЕКСТ со нејзината суплементација, и за возрасни личности, сигурно нема тодлери да зимаат суплементи.
3. Ај да видиме глупоста што си ја постирала што вика,Типов зимал 1000мг/ден цела година, и ти ова го постираш како релевантно? :icon_lol:
4. Студија за токсичност во препорачани дози сеуште не добив, кога ќе ја имаш, повели постирај ја за да си го оправдаш претходниот коментар за "токсичност" се до тогаш само шпекулираш и нагаѓаш како и коментарот во врска со составот на Олиговит.
5. Oбјасни зошто не смее да се зима со калциум, и што се случува кога јадеме храна која ги има 2-та минерали.
... за да продолжи дебатата, треба барем малку пристојност од твоја страна, тоа твој израз ,,постирана моја глупост“ не е мое ниво и најчесто не одговарам на некој што така се однесува, колку што гледам ти сакаш да се расправаш и само ти бараш докази, објаснувања, а самиот не ги даваш! не мислиш дека малку претеруваш иако е ова форум сепак држи ниво барем на ова тема кога се работи за здравје, а ќе го спуштиме нивото во играчница или секс теми!

... пријавен пациент кај доктор поради појава на замор и апнеа со ортостатски промени и шум на срце со анемија и неутропенија за тебе е „само типов“ и моја глупост со релевантен насмев?

1572463719386.png

при детално испитување на истиот пациент е откриено дека земал витамини и цинк глуконат цела година редовно до 1000 мг како терапија против акни, а препорачана дневна доза за цинк и во САД е 15 мг?

1572463975403.png

дали не е доволно доказ
Toxic Effects Associated With Consumption of Zinc
на токсично делување на високи дози на цинк? мора клиничка студија за да морам нешто тебе да ти докажам? на што на суплименти? минерали и витамини кои се протнуваат како додаток на храна без такви клинички студии што се прават како кај лековите? токму ми е тоа поентата, ништо не е корисно ако ни прави штета кога се внесува повеќе од колку што треба или воопшто се внесува кога не ни треба и да! сите витамини и минерали можат да бидат тие што ќе ни ја испомешат целата хемија во нас, а на жалост излегуваат на пазарот со различни фабрички имиња без никакви клинички испитувања малтене продавани по бензиски пумпи или продавници со храна како демек додаток на храна, диетална исхрана, како да не!

1572465661385.png

и пак ќе кажам, да не бидам погрешно разбрана, јас не сум против примена на минерали и витамини ама таму каде треба со докажување, а не пиј немај гајле витамини се и минерали нема штета, ни токсичност, ете конкретно кога се предозира и токсично делува, конкретно примерот за цинк !
...а зошто не се пие калциум со цинк ти го оставам тебе да одговориш, повели!
 
Последно уредено:

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
17.608
Поени од реакции
16.744
... за да продолжи дебатата, треба барем малку пристојност од твоја страна, тоа твој израз ,,постирана моја глупост“ не е мое ниво и најчесто не одговарам на некој што така се однесува, колку што гледам ти сакаш да се расправаш и само ти бараш докази, објаснувања, а самиот не ги даваш! не мислиш дека малку претеруваш иако е ова форум сепак држи ниво барем на ова тема кога се работи за здравје, а ќе го спуштиме нивото во играчница или секс теми!

... пријавен пациент кај доктор поради појава на замор и апнеа со ортостатски промени и шум на срце со анемија и неутропенија за тебе е „само типов“ и моја глупост со релевантен насмев?

Прегледај го приврзокот 220967

при детално испитување на истиот пациент е откриено дека земал витамини и цинк глуконат цела година редовно до 1000 мг како терапија против акни, а препорачана дневна доза за цинк и во САД е 15 мг?

Прегледај го приврзокот 220975

дали не е доволно доказ
Toxic Effects Associated With Consumption of Zinc
на токсично делување на високи дози на цинк? мора клиничка студија за да морам нешто тебе да ти докажам? на што на суплименти? минерали и витамини кои се протнуваат како додаток на храна без такви клинички студии што се прават како кај лековите? токму ми е тоа поентата, ништо не е корисно ако ни прави штета кога се внесува повеќе од колку што треба или воопшто се внесува кога не ни треба и да! сите витамини и минерали можат да бидат тие што ќе ни ја испомешат целата хемија во нас, а на жалост излегуваат на пазарот со различни фабрички имиња без никакви клинички испитувања малтене продавани по бензиски пумпи или продавници со храна како демек додаток на храна, диетална исхрана, како да не!

Прегледај го приврзокот 220983

и пак ќе кажам, да не бидам погрешно разбрана, јас не сум против примена на минерали и витамини ама таму каде треба со докажување, а не пиј немај гајле витамини се и минерали нема штета, ни токсичност, ете конкретно кога се предозира и токсично делува, конкретно примерот за цинк !
...а зошто не се пие калциум со цинк ти го оставам тебе да одговориш, повели!
Ок.
 
Член од
28 јуни 2014
Мислења
705
Поени од реакции
680
Ќе ве замолам ако некој има направено порачка од iherb во овој период да сподели дали сеуште го имаат истиот принцип на работа со пратките тс не ја пишуваат поштарината на пакетот тука само севкупната цена на производите и ако купиш производи до кај 40тина долари нема да те царинат кај нас .Од предишното непријатно искуство немам порачано и сега сакам пак да порачам но би било добро најпрво да се уверам дека тоа со последната пратка е амо несреќен случај и работите и течат по старо.
 
Член од
14 јануари 2015
Мислења
6.981
Поени од реакции
10.685
Мене ми стигна пред 2 недели, 39.76 евра ми беше нарачката + 1,8 евра шипинг и не ме царинеа.
 
Член од
28 јуни 2014
Мислења
705
Поени од реакции
680
Цената на шипингот ја пишуваше ли на кутијата или само вкупната сума на производите?
 
Член од
14 јануари 2015
Мислења
6.981
Поени од реакции
10.685
Цената на шипингот ја пишуваше ли на кутијата или само вкупната сума на производите?
Не ни погледнав искрено, ја фрлив во канта одма, битно ми беше само да е ок пратката и да нема царина :D
 
На врв Bottom