Анализа на крв - толкување резултати

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
17.363
Поени од реакции
16.322
...сега јас би требало да барам понови студии од твоите приложени од 2012 год (Harvard school? прашај ги каде се наоѓа Европа да видиш што одговор ќе добиеш), па да докажам дека ХДЛ во нормални вредности е фактор за заштита на кардиолошки патологии, велам во нормална граница, а не во високи вредности, над нормала чиј студии се трудат со висок ХДЛ да делуваат, па заклучиле дека нема позначајна улога за заштита од повторен кардиолошки испад за разлика од низок ЛДЛ!
и ништо апсолутно не се решава со намалување под нормала на вкупен холестеролот, доколку не се смени ТОА што довело до кардиолшки проблем, а тоа е недисциплина во исхрана, физичка неактивност, пушење, коефеин, алкохол ( со единствен неможност на делување добиено тој кардиолошки проблем како наследен фактор), и со тој намален холестерол зидот на самиот крвен сад ќе стане толку нееластичен што прашање е на време кога ќе „пукне“ а тоа внатре садот чист бееее ич нема наслаги нит пак ЛДЛ што циркулира! ... руптура на крвен сад не настанува само од тоа што циркулира и се задржува на негов зид, крвниот сад ќе пукне од тоа што не е квалитетен оти за негова градба и функционирање треба холестерл во негов состав !
така да немојте да ми кажете дека сите ниски вредности му даваат сигурна заштита, телото не сака ни повеќе ни помалку...си сака таман, навиките се само криви! ... членот се сомневам дека бил некогаш спортист, па пешачел по 20 км дневно, па сега ете на постари години и покрај куршлусот со срцето пешачи 7 км секој ден? мислам ејјј кој товар на веќе „повредено“ срце, пешачење ДА, ама ДО 1 км и тоа релаксирано, што е тоа 7 км? па нека му е и ЛДЛ низок тоа е во ред ли? во ред ли е таа диета од исхрана? диета значи нејадење? диета значи и намалено јадење, треба од све но во помали количини, а не да го лиши телото од природна храна, а ваму ќе зема хемикалии од магнезиум, цинк, железо, дали телото ги прифаќа тие вештачки минерали и витамини за разлика од природните?
јас велам НЕ...а вие како сакате!
Студиите кои ги постирав се 2017-2018, има некои и малце постари. Тоа се студии кои докажуваат казуален ефект, за да дојдат до тој заклучок научниците се служат со различен тип на студии (дизајн и методологии) при што заклучокот едногласно беше дека LDL е виновникот, а HDL не беше никаде спомнат, затоа што како и што ти спомнав претходно нема доволно значајна улога во заштита од кардивокасуларен морталитет. Има табели, на кои третман при кој се намалува LDL за 50% доведува до 90% + намалување на морталитет после неколку децении.

Како тоа ништо не се решава? дали се правиш дека не ги гледаш графите или не ги ни прочита? ајде уште еднаш, што е ова кажи ми?Тоа што довело до кардиолошки проблем се третира со статини и АКЕ инхибитори, дури и кај луѓе кои не прават скоро никакви промени во начинот на живот.


За твојот "нормален" холстерол, LDL = 3 mmol/L (116 mg/dL) вика дека дроп со статини на 1.5 mmol/L (58 mg/dL) го намалува ризикот од морталитет за цели 69% на 40 години, или еве пореална бројка, во животен век од 20 години, доколку го редуцираш LDL од 3.0 mmol/L, на 1.5 mmol/L намалувањето е цели 51%. Како ти знаејќи го ова можеш да кажеш дека намалување на LDL нема ништо да промени?

Е сега повели најди му студија на која со покачување на HDL се постигнува нешто приближно ефективно кога се работи за кардиоваскуларен морталитет. Повели.

Повторно, да не се изразам вулгарно тресеш зелени. Крвниот сад не попушта од недостаток на холестерол, попушта од оксидативен стрес, висок притисок, хиперглицемија, лош животен стил и ред други фактори при што вишок на мали честички од веќе постоечкиот холестерол, при транспорт се "откачуваат" и се злагавуваат во внатрешните ѕидови на епителот, - ендотелот/артериите.

Kолку повеќе оксидативен стрес е присутен, толку повеќе ендотелот (крвните садови) се осетливи на оксидативен стрес, при што стануваат крути и недоволно ефикасни. Со тек на време доаѓа до се поголема оскидација на холестеролот кој е заглавен при што следува соодветен одговор на имуниот систем (про инфламаторни цитокини леукоцити ) на овој процес, најголем дел од инфарктите настануваат од самиот одговор на имуниот систем, при што доаѓа до емболизам во добар дел од случаите.

Така да не, не е од недостаток на холестерол, дел од механизмот заради кои статините и АКЕ инхибиторите работата е токму и силен анти-инфламаторен ефект покрај намалувањето на липидите. За крај, те молам посочи ми студии во кои цинкот, магнезиумот, се анализирани и докажани како негативен фактор кај кардвиокасуларните болести, во меѓувреме уште една студија за тебе, и неколку извадоци заради тоа што најверојатно не читаш,low heart muscle magnesium may contribute to sudden death after myocardial infarction. Western diets are probably often low in magnesium, so that the magnesium in hard drinking water may help to protect its consumers from ischemic heart disease…Increasing the magnesium content of the diet may help to prevent ischemic heart disease, and there is already evidence that magnesium salts can have beneficial effects on established heart disease
Magnesium deficiency and magnesium depletion in soft tissues can cause calcifications in the heart, liver and skeletal muscles. Magnesium deficiency may be a leading cause of kidney disease as it leads to swelling of the tubular epithelium, apatite crystal deposition in the proximal convoluted tubules, loops of Henle, collecting tubules and in the pars recta.108 Thus, magnesium deficiency damages the kidneys due to calcium deposits and may cause numerous electrolyte abnormalities (a common problem in patients with chronic kidney disease). Other studies in animals show that magnesium deficiency causes cardiac necrosis and calcifications.
Autopsy studies have revealed lower magnesium content in both infarcted and non-infarcted heart muscle in those who have died of a myocardial infarction.131 Furthermore, autopsy studies have noted that those dying from accidents have lower heart muscle magnesium in soft-water drinking areas versus those from hard-water areas. This suggests that patients who have lower than normal magnesium concentrations in their heart muscle may be more likely to die suddenly after a myocardial infarction. Indeed, there are numerous studies indicating an increased rate of death from heart disease in low-magnesium drinking water areas.Subclinical magnesium deficiency is a common and under-recognised problem throughout the world. Importantly, subclinical magnesium deficiency does not manifest as clinically apparent symptoms and thus is not easily recognised by the clinician. Despite this fact, subclinical magnesium deficiency likely leads to hypertension, arrhythmias, arterial calcifications, atherosclerosis, heart failure and an increased risk for thrombosis. This suggests that subclinical magnesium deficiency is a principal, yet under-recognised, driver of cardiovascular disease. A greater public health effort is needed to inform both the patient and clinician about the prevalence, harms and diagnosis of subclinical magnesium deficiency. Because serum magnesium does not reflect intracellular magnesium, the latter making up more than 99% of total body magnesium, most cases of magnesium deficiency are undiagnosed. Furthermore, because of chronic diseases, medications, decreases in food crop magnesium contents, and the availability of refined and processed foods, the vast majority of people in modern societies are at risk for magnesium deficiency. Certain individuals will need to supplement with magnesium in order to prevent suboptimal magnesium deficiency, especially if trying to obtain an optimal magnesium status to prevent chronic disease. Subclinical magnesium deficiency increases the risk of numerous types of cardiovascular disease, costs nations around the world an incalculable amount of healthcare costs and suffering, and should be considered a public health crisis. That an easy, cost-effective strategy exists to prevent and treat subclinical magnesium deficiency should provide an urgent call to action.


И за крај, еден кардиолог да ти објасни што значи магнезиум за срцево болни луѓе,,,,poslednite istrazhuvanja posochuvaat deka so upotreba na svinska mast se regulira nivoto na holesterolot,,vakov ili onakov,,pa sega vie videte,,,
Хахахаха легенда! дај линк да ги видиме тие студии? дали ти на твоите пациенти им препорачуваш свинска маст за третман на нивните покачени липиди и преку кој механизам истата доведува до намалување на липиди? ако препорачуваш, дали за тоа се информирани твоите колеги и претпоставени?
 
Последно уредено:

shutrak

opsenar
Член од
3 јуни 2011
Мислења
25.635
Поени од реакции
15.260
Студиите кои ги постирав се 2017-2018, има некои и малце постари. Тоа се студии кои докажуваат казуален ефект, за да дојдат до тој заклучок научниците се служат со различен тип на студии (дизајн и методологии) при што заклучокот едногласно беше дека LDL е виновникот, а HDL не беше никаде спомнат, затоа што како и што ти спомнав претходно нема доволно значајна улога во заштита од кардивокасуларен морталитет. Има табели, на кои третман при кој се намалува LDL за 50% доведува до 90% + намалување на морталитет после неколку децении.

Како тоа ништо не се решава? дали се правиш дека не ги гледаш графите или не ги ни прочита? ајде уште еднаш, што е ова кажи ми?Тоа што довело до кардиолошки проблем се третира со статини и АКЕ инхибитори, дури и кај луѓе кои не прават скоро никакви промени во начинот на живот.


За твојот "нормален" холстерол, LDL = 3 mmol/L (116 mg/dL) вика дека дроп со статини на 1.5 mmol/L (58 mg/dL) го намалува ризикот од морталитет за цели 69% на 40 години, или еве пореална бројка, во животен век од 20 години, доколку го редуцираш LDL од 3.0 mmol/L, на 1.5 mmol/L намалувањето е цели 51%. Како ти знаејќи го ова можеш да кажеш дека намалување на LDL нема ништо да промени?

Е сега повели најди му студија на која со покачување на HDL се постигнува нешто приближно ефективно кога се работи за кардиоваскуларен морталитет. Повели.

Повторно, да не се изразам вулгарно тресеш зелени. Крвниот сад не попушта од недостаток на холестерол, попушта од оксидативен стрес, висок притисок, хиперглицемија, лош животен стил и ред други фактори при што вишок на мали честички од веќе постоечкиот холестерол, при транспорт се "откачуваат" и се злагавуваат во внатрешните ѕидови на епителот, - ендотелот/артериите.

Kолку повеќе оксидативен стрес е присутен, толку повеќе ендотелот (крвните садови) се осетливи на оксидативен стрес, при што стануваат крути и недоволно ефикасни. Со тек на време доаѓа до се поголема оскидација на холестеролот кој е заглавен при што следува соодветен одговор на имуниот систем (про инфламаторни цитокини леукоцити ) на овој процес, најголем дел од инфарктите настануваат од самиот одговор на имуниот систем, при што доаѓа до емболизам во добар дел од случаите.

Така да не, не е од недостаток на холестерол, дел од механизмот заради кои статините и АКЕ инхибиторите работата е токму и силен анти-инфламаторен ефект покрај намалувањето на липидите. За крај, те молам посочи ми студии во кои цинкот, магнезиумот, се анализирани и докажани како негативен фактор кај кардвиокасуларните болести, во меѓувреме уште една студија за тебе, и неколку извадоци заради тоа што најверојатно не читаш,


И за крај, еден кардиолог да ти објасни што значи магнезиум за срцево болни луѓе,

Хахахаха легенда! дај линк да ги видиме тие студии? дали ти на твоите пациенти им препорачуваш свинска маст за третман на нивните покачени липиди и преку кој механизам истата доведува до намалување на липиди? ако препорачуваш, дали за тоа се информирани твоите колеги и претпоставени?
,,,da zhiva vistina e,,,no na tebe ke to ostavam da se zabavljash so tabeli tabelarni pregledi,,i popat kazhano aj malku pobaraj literature od Harvard and kompani,,,z'sh bre na gotovo da ti dadam podatoci,,,pomachi se se i ti,,,
,,,,kolku za smernica,,,aj da ne kazhesh deka ne sum ti pomognal,,,imashe neshto so svinskata mast,,,zasitena nezasitena,,masni kiselini de,,,
,,,AUUU,,,dobro e,,,ne spomna,,,antibiotica,,,
,,,iPS,,,koga mene me citirash ili kontrirash,,,tripati meri posle pishuvaj,,
,,,zaboraviv da te prasham kako si so GTT
 

AlternativeF

госпожата од втори
Член од
1 мај 2006
Мислења
4.733
Поени од реакции
7.436
Доволно беше млатење празна слама. Ако имате некој стручен аргумент на темата - повелете, споделете, поддржете го со некоја студија или макар и цитат од Википедија.
Ако планирате да користите финти од селски штаб на УМС автоматски добивате бан од темата и 10 казнени за недостаток на основни начела за однесување во цивилизирана заедница.
 
Член од
7 септември 2016
Мислења
6.094
Поени од реакции
8.739
... дека сум повикана дека не читам, ама многу е важно тоа што читам да резонирам на кој начин и во кои услови е напишано без разлика КОЈ го напиша, затоа што се повикуваш секогаш на клинички студии, постирајќи ми линкови долгометражни од тие клинички студии,така?

... за магнезиумот се сложувам дека е потполно занемарен од страна на лекарите, со што се потврдува и зачуденоста на некои пациенти дека можат воопшто лабораториски да го испитат (слично како со Вит Д)!

извадок од твојот линк :
отворен цитат :
,,Бидејќи серумскиот магнезиум не рефлектира интрацелуларен магнезиум, вториот сочинува повеќе од 99% од вкупниот телесен магнезиум, повеќето случаи на недостаток на магнезиум не се дијагностицирани.
Меѓу очигледно здравите универзитетски студенти во Бразил, откриено е дека 42% имаат субнормален магнезиумски статус (врз основа на плазма или еритроцити нивоа на магнезиум)
Една од најголемите студии, крос- сегментална студија кај неизбрана популација од повеќе од 16 000 испитаници во Германија, открива преваленца на хипомагнезиемија (ниво на магнезиум под 0,76 mmol / L) од 14,5% .5 42 Над 15% од хоспитализирани постари пациенти се откриени со ниско ниво на магнезиум во серумот
Кај пациенти со тешка хронична опструкција на дишните патишта, 11,6% имаат серумско ниво на магнезиум помалку од пониската нормална граница. Авторите на студијата заклучиле: ‘… се препорачува рутинска контрола на серумски магнезиум кај пациенти со хронично опструктивно заболување на белите дробови кои земаат диуретични лекови или кортикостероиди.,,
затворен цитат!

... лично, се сложувам за „вештачки“ внес на магнезиум како суплимент само ако се докаже дека е во серум под нормала или барем на најниско ниво на таа нормала што може да сугерира дефицит на интрацелуларен магнезиум, но не се сложувам да се внесе „вештачки “ магнезиум кога имаме нормални вредности во серум под препоставка дека интрацелуларен магнезиум (кој не може да се докаже) може да биде во дефицит!
ДА! таа препоставка кога имаме нормален магнезиум во серум,а мислиме дека интрацелуларниот е намален повелете со исхрана да се внесе, но не „вештачки“ како суплимент,кој нема клинички студии каков таков бренд фирма кој го произведува!

отворен цитат од твојот линк:
,,...Нормално ниво на серум на магнезиум
0,75-0,95 mmol
Серумскиот магнезиум <0,82 mmol / L (2,0 mg / dL) со екскреција на уринарен магнезиум од 24-80 мг на ден се сугерира на недостаток на магнезиум.
Нивото на серумскиот магнезиум над 0,95 mmol / L може да укаже на хипермагнеземија...,,
затворен цитат!

... мое мислење е токму тој праг на хипермагнеземија кој не смее да се помине поради таа претпостапка на дефицит на интрацелуларен магнезиум кога имаме нормална вредност на магнезиум во серум!

... сега ќе се префрлам клинички испитувања, конкретно на овие клинички студии каде се повикуваш и за магнезиумот и за предходно за холестеролот конкретно за ЛДЛ, за да се направи некое клиничко испитување потребно е голема сума на пари т.е. спонзор кој ќе го финасира сето тоа и тоа може да биде владина организација, биотехнолошка и фармацевтска компанија под контрола и раководство како сакаш, на соодветни академски сектор (најчесто медицински лица)!
... нема да дадам пример, туко општо ќе ти кажам, какви клинички студии да ти дадам околу важноста на вредноста на ХДЛ кога немаме соодветен лек за истиот, ама пак има колку сакаш лекови од тип на статини кои делуваат на ЛДЛ и нормално јас како „спонзор“ ќе платам за клнички студии за ЛДЛ , за магнезиум...за што ми е во интерес да го продадам комерцијално, укажувајќи на дотичните еминентни професори, лекари од соодветни, па и д несоодветни специјализации ама со звучно име да дадат труд потецирајќи само бенифитот и само таа проблематика, за што јас како „спонзор“ добро ќе го платам! како „спонзор“ ќе испратам на терен комерцијални менаџери да го форсира кај докторите тоа што е во мој интерес за комерцијална продажба при што со таа продажба пак ќе платам за клиничка студија и потрошувачка???
...јас не реков дека треба да се препорача магнезиум или негирам значењето на ЛДЛ, јас само укажувам дека магнезиум треба да се дозира како суплимент само ако лабораториски се докаже дефицит, другото ете како нутриционист повели кажи која исхрана да ја форсираат со магнезиум, но немој молим те препорака на магнезиум суплименти од младо до старо како чудо кое лечи све!
и како вели @shutrak,
цитирам :..,,можното позитивно влијание на внесувањето на свинска маст на HDL-C, но постојат значителни празнини во истражувањето, спречувајќи да се извлечат дефинитивни заклучоци. Со оглед на глобалното зголемување на внесот на свинско месо и дијабетес, оваа тема бара поголемо внимание...,,, затворен цитат!

1568131196270.png

и ДА! токму таа „свинска маст“ може да има многу клинички студии ако има добар спонзор да ги помине сите тие процедури, спонзорот ќе даде добра сума на Department of Preventive Cardiology Saint Luke’s Mid America Heart Institute, Kansas City, Missouri, USA или на некој професор на Харвард кој тој истиот ќе најде начин да ја убеди популацијата која ќе ги чита тие клинички студии дека тоа е тоа затоа што е добро платен, а во негово портфолио ќе се соберат трудови, нели каде ќе се користат на друго место... и така све поврзано!

... и на крај видеото што ми го постираш Sanyau Gupta како „доктор кардиолог“ консултант кардиолог е нешто друго, доктор можеби е ама кардиолог не е, ме мрзи да видам дали е постдипломски, нешто звање добиено со пракса по болници или пак е мастер постдипломски нешто,
ама кардиолог сигурно не е ?!
...затоа ќе повторам, магнезиум и статини ДА! ама таму каде треба и има оправдување, а не на сите пациенти иако немаат потреба!
 
Последно уредено:

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
3.760
Поени од реакции
2.728
... дека сум повикана дека не читам, ама многу е важно тоа што читам да резонирам на кој начин и во кои услови е напишано без разлика КОЈ го напиша, затоа што се повикуваш секогаш на клинички студии, постирајќи ми линкови долгометражни од тие клинички студии,така?

... за магнезиумот се сложувам дека е потполно занемарен од страна на лекарите, со што се потврдува и зачуденоста на некои пациенти дека можат воопшто лабораториски да го испитат (слично како со Вит Д)!

извадок од твојот линк :
отворен цитат :
,,Бидејќи серумскиот магнезиум не рефлектира интрацелуларен магнезиум, вториот сочинува повеќе од 99% од вкупниот телесен магнезиум, повеќето случаи на недостаток на магнезиум не се дијагностицирани.
Меѓу очигледно здравите универзитетски студенти во Бразил, откриено е дека 42% имаат субнормален магнезиумски статус (врз основа на плазма или еритроцити нивоа на магнезиум)
Една од најголемите студии, крос- сегментална студија кај неизбрана популација од повеќе од 16 000 испитаници во Германија, открива преваленца на хипомагнезиемија (ниво на магнезиум под 0,76 mmol / L) од 14,5% .5 42 Над 15% од хоспитализирани постари пациенти се откриени со ниско ниво на магнезиум во серумот
Кај пациенти со тешка хронична опструкција на дишните патишта, 11,6% имаат серумско ниво на магнезиум помалку од пониската нормална граница. Авторите на студијата заклучиле: ‘… се препорачува рутинска контрола на серумски магнезиум кај пациенти со хронично опструктивно заболување на белите дробови кои земаат диуретични лекови или кортикостероиди.,,
затворен цитат!

... лично, се сложувам за „вештачки“ внес на магнезиум како суплимент само ако се докаже дека е во серум под нормала или барем на најниско ниво на таа нормала што може да сугерира дефицит на интрацелуларен магнезиум, но не се сложувам да се внесе „вештачки “ магнезиум кога имаме нормални вредности во серум под препоставка дека интрацелуларен магнезиум (кој не може да се докаже) може да биде во дефицит!
ДА! таа препоставка кога имаме нормален магнезиум во серум,а мислиме дека интрацелуларниот е намален повелете со исхрана да се внесе, но не „вештачки“ како суплимент,кој нема клинички студии каков таков бренд фирма кој го произведува!

отворен цитат од твојот линк:
,,...Нормално ниво на серум на магнезиум
0,75-0,95 mmol
Серумскиот магнезиум <0,82 mmol / L (2,0 mg / dL) со екскреција на уринарен магнезиум од 24-80 мг на ден се сугерира на недостаток на магнезиум.
Нивото на серумскиот магнезиум над 0,95 mmol / L може да укаже на хипермагнеземија...,,
затворен цитат!

... мое мислење е токму тој праг на хипермагнеземија кој не смее да се помине поради таа претпостапка на дефицит на интрацелуларен магнезиум кога имаме нормална вредност на магнезиум во серум!

... сега ќе се префрлам клинички испитувања, конкретно на овие клинички студии каде се повикуваш и за магнезиумот и за предходно за холестеролот конкретно за ЛДЛ, за да се направи некое клиничко испитување потребно е голема сума на пари т.е. спонзор кој ќе го финасира сето тоа и тоа може да биде владина организација, биотехнолошка и фармацевтска компанија под контрола и раководство како сакаш, на соодветни академски сектор (најчесто медицински лица)!
... нема да дадам пример, туко општо ќе ти кажам, какви клинички студии да ти дадам околу важноста на вредноста на ХДЛ кога немаме соодветен лек за истиот, ама пак има колку сакаш лекови од тип на статини кои делуваат на ЛДЛ и нормално јас како „спонзор“ ќе платам за клнички студии за ЛДЛ , за магнезиум...за што ми е во интерес да го продадам комерцијално, укажувајќи на дотичните еминентни професори, лекари од соодветни, па и д несоодветни специјализации ама со звучно име да дадат труд потецирајќи само бенифитот и само таа проблематика, за што јас како „спонзор“ добро ќе го платам! како „спонзор“ ќе испратам на терен комерцијални менаџери да го форсира кај докторите тоа што е во мој интерес за комерцијална продажба при што со таа продажба пак ќе платам за клиничка студија и потрошувачка???
...јас не реков дека треба да се препорача магнезиум или негирам значењето на ЛДЛ, јас само укажувам дека магнезиум треба да се дозира како суплимент само ако лабораториски се докаже дефицит, другото ете како нутриционист повели кажи која исхрана да ја форсираат со магнезиум, но немој молим те препорака на магнезиум суплименти од младо до старо како чудо кое лечи све!
и како вели @shutrak,
цитирам :..,,можното позитивно влијание на внесувањето на свинска маст на HDL-C, но постојат значителни празнини во истражувањето, спречувајќи да се извлечат дефинитивни заклучоци. Со оглед на глобалното зголемување на внесот на свинско месо и дијабетес, оваа тема бара поголемо внимание...,,, затворен цитат!

Прегледај го приврзокот 216993

и ДА! токму таа „свинска маст“ може да има многу клинички студии ако има добар спонзор да ги помине сите тие процедури, спонзорот ќе даде добра сума на Department of Preventive Cardiology Saint Luke’s Mid America Heart Institute, Kansas City, Missouri, USA или на некој професор на Харвард кој тој истиот ќе најде начин да ја убеди популацијата која ќе ги чита тие клинички студии дека тоа е тоа затоа што е добро платен, а во негово портфолио ќе се соберат трудови, нели каде ќе се користат на друго место... и така све поврзано!

... и на крај видеото што ми го постираш Sanyau Gupta како „доктор кардиолог“ консултант кардиолог е нешто друго, доктор можеби е ама кардиолог не е, ме мрзи да видам дали е постдипломски, нешто звање добиено со пракса по болници или пак е мастер постдипломски нешто,
ама кардиолог сигурно не е ?!
...затоа ќе повторам, магнезиум и статини ДА! ама таму каде треба и има оправдување, а не на сите пациенти иако немаат потреба!
Доста бе цитати, дај твое мислење врз основа на цитатите со кратко резиме, не само бам бам бам
 

shutrak

opsenar
Член од
3 јуни 2011
Мислења
25.635
Поени од реакции
15.260
ПОЗДРАВО Е ДА СЕ ПРЖИ НА СВИНСКА МАСТ
Уште еден пресврт во урнебесниот научноиден хаос околу исхраната и здравјето: по најново, зејтинот не чини, a мастa е must.

  • Instapaper
  • верзија за печатење
  • испрати на пријател


Готвењето со вообичаените растителни масла ослободува токсични хемикалии кои се поврзуваат со појава на рак и други болештини; научниците сега ни препорачуваат наместо сончогледово, да користиме кокосово или маслиново масло, путер или свинска маст.
Наодите од една нова студија базирана на серија експерименти, на глава го превртуваат досегашниот канон по кој незаситените масти од растително потекло беа поздрави од оние заситените од животинско.

Истражувањето покажало дека загревањето на растителните масла ослободува високи концентрации на алдехиди, хемикалии кои имаат линк со ракот, срцевите заболувања и деменцијата.
Професорот по хемиска патологија Мартин Грутвелд вели дека типичен "риба и помфрит" оброк подготвен на тава или во фритеза со сончогледово масло содржи 100 до 200 пати повеќе токсични алдехиди отколку што изнесува безбедната дневна доза утврдена со нормите на Светската здравствена организација. За разлика од нив,загревањето на путер, маслиново масло или маст произведува далеку помали количини алдехиди.
Ексеприментите покажуваат дека убедливо најмалку штетни хемикалии прави пржењето со кокосово масло.
Како и колку различните масла се претвораат во отров кога се загреваат на 180 степени:

Загриженоста околу токсичните материи во загреаните масла е поддржана и од едно друго, паралено истражување на Оксфорд.
Делумно и заради честата употреба на сончогледово или пченкарно масло, "човечкиот мозок се менува на начин кој е загрижувачки колку и промените во глобалното затоплување", предупредува доктор Џон Стајн Од Оксфорд. Тој смета дека омега 6 киселините, со кои се богати растителните масла, всушност ги намалуваат потребните омега 3 киселини.
"Ако премногу употребувате сончогледово масло, мозокот премногу апсорбира омега 6 кои ги исфрлуваат од системот неопходните омега 3 киселини," објаснува Стајн.
* Линк за радикали12 ноември 2015 - 11:46
,,,,ajde nesshto i od Oxford,,,,,
 
Член од
3 мај 2019
Мислења
5.542
Поени од реакции
3.457
ПОЗДРАВО Е ДА СЕ ПРЖИ НА СВИНСКА МАСТ
Уште еден пресврт во урнебесниот научноиден хаос околу исхраната и здравјето: по најново, зејтинот не чини, a мастa е must.

  • Instapaper
  • верзија за печатење
  • испрати на пријател


Готвењето со вообичаените растителни масла ослободува токсични хемикалии кои се поврзуваат со појава на рак и други болештини; научниците сега ни препорачуваат наместо сончогледово, да користиме кокосово или маслиново масло, путер или свинска маст.
Наодите од една нова студија базирана на серија експерименти, на глава го превртуваат досегашниот канон по кој незаситените масти од растително потекло беа поздрави од оние заситените од животинско.

Истражувањето покажало дека загревањето на растителните масла ослободува високи концентрации на алдехиди, хемикалии кои имаат линк со ракот, срцевите заболувања и деменцијата.
Професорот по хемиска патологија Мартин Грутвелд вели дека типичен "риба и помфрит" оброк подготвен на тава или во фритеза со сончогледово масло содржи 100 до 200 пати повеќе токсични алдехиди отколку што изнесува безбедната дневна доза утврдена со нормите на Светската здравствена организација. За разлика од нив,загревањето на путер, маслиново масло или маст произведува далеку помали количини алдехиди.
Ексеприментите покажуваат дека убедливо најмалку штетни хемикалии прави пржењето со кокосово масло.
Како и колку различните масла се претвораат во отров кога се загреваат на 180 степени:

Загриженоста околу токсичните материи во загреаните масла е поддржана и од едно друго, паралено истражување на Оксфорд.
Делумно и заради честата употреба на сончогледово или пченкарно масло, "човечкиот мозок се менува на начин кој е загрижувачки колку и промените во глобалното затоплување", предупредува доктор Џон Стајн Од Оксфорд. Тој смета дека омега 6 киселините, со кои се богати растителните масла, всушност ги намалуваат потребните омега 3 киселини.

* Линк за радикали12 ноември 2015 - 11:46
Ме потсети на детството кога мајка ми ми мачкаше секој ден за доручек свинска маст на лепче па попрскано одозгора со црвен пипер....па ете ме жива здрава права:)
 

shutrak

opsenar
Член од
3 јуни 2011
Мислења
25.635
Поени од реакции
15.260
Доста бе цитати, дај твое мислење врз основа на цитатите со кратко резиме, не само бам бам бам
,,,site praime bam bam vrz osnova na necjii nauchni trudovi,taka da i ti shto kazhuvash i iznesuvash teorii sigurno ne se tvoi ispituvanja,,,ok,,,
 

AlternativeF

госпожата од втори
Член од
1 мај 2006
Мислења
4.733
Поени од реакции
7.436
Отидовте далеку оф топик, доволно беше овде. Темата е за анализа на резултати, за се’ друго имате други соодветни теми, а ако нема слободно отворете нова.
 
Член од
7 септември 2016
Мислења
6.094
Поени од реакции
8.739
Здраво, ме интересира каде можам да направам испитување на тестостерон тука во Скопје, и колку би ме чинело?
Biotek лабораторија 650,00 ден
Adrijalab testosteron истиот ден 700,00 ден
Avicena лабораторија 800,00 ден
(сите специјалистички дијагностички лаборатории во Скопје цена за тестостерон тест е од 650-800 ден) !
 

storm03m

А.К.А Комплексаш
Член од
9 јуни 2018
Мислења
315
Поени од реакции
332

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
17.363
Поени од реакции
16.322
Топ, фала ти еј! ;)
Ако тестираш T, треба да тестираш и E2, како и SHBG.
Автоматски споено мислење:

ПОЗДРАВО Е ДА СЕ ПРЖИ НА СВИНСКА МАСТ
Уште еден пресврт во урнебесниот научноиден хаос околу исхраната и здравјето: по најново, зејтинот не чини, a мастa е must.

  • Instapaper
  • верзија за печатење
  • испрати на пријател


Готвењето со вообичаените растителни масла ослободува токсични хемикалии кои се поврзуваат со појава на рак и други болештини; научниците сега ни препорачуваат наместо сончогледово, да користиме кокосово или маслиново масло, путер или свинска маст.
Наодите од една нова студија базирана на серија експерименти, на глава го превртуваат досегашниот канон по кој незаситените масти од растително потекло беа поздрави од оние заситените од животинско.

Истражувањето покажало дека загревањето на растителните масла ослободува високи концентрации на алдехиди, хемикалии кои имаат линк со ракот, срцевите заболувања и деменцијата.
Професорот по хемиска патологија Мартин Грутвелд вели дека типичен "риба и помфрит" оброк подготвен на тава или во фритеза со сончогледово масло содржи 100 до 200 пати повеќе токсични алдехиди отколку што изнесува безбедната дневна доза утврдена со нормите на Светската здравствена организација. За разлика од нив,загревањето на путер, маслиново масло или маст произведува далеку помали количини алдехиди.
Ексеприментите покажуваат дека убедливо најмалку штетни хемикалии прави пржењето со кокосово масло.
Како и колку различните масла се претвораат во отров кога се загреваат на 180 степени:

Загриженоста околу токсичните материи во загреаните масла е поддржана и од едно друго, паралено истражување на Оксфорд.
Делумно и заради честата употреба на сончогледово или пченкарно масло, "човечкиот мозок се менува на начин кој е загрижувачки колку и промените во глобалното затоплување", предупредува доктор Џон Стајн Од Оксфорд. Тој смета дека омега 6 киселините, со кои се богати растителните масла, всушност ги намалуваат потребните омега 3 киселини.

* Линк за радикали12 ноември 2015 - 11:46
,,,,ajde nesshto i od Oxford,,,,,
Прво, те молам посочи - цитрај, каде јас или било кој на темава имаме препорачано да се конзумираат масла, од било кој вид (маслиново, пченкарно итн)

Второ, Гуглаше и кога не најде позитивни исходи на свинска маст, доктор како тебе се одличи да праќа линкови од страни како the church of bacon, или praise bacon? од мк портали? Нели се осеќаш ниско за некој кој поминал децении од животот во изучување на медицина да праќаш вакви канцер линкови, ви дадов линкови од најнапредните студии во моментов - за вие како доктори да се вратите со линкови од страни кои се викаат bacon church? lol...

Tрето, не ми одговори, дали ти им препорачуваш на твоите пациенти со срцева болест, да јадат свинска маст, и дали за ова се информирани твоите претпоставени?

Четврто, Секој добар кардилог, знае дека маслата од скоро секое потекло, сем во својата сирова нерафинирана форма - бадеми, сончоглед, ленено семе, создаваат дисфункцијата на ендотелот, промовираат коагулација, го оскидираат додатно холестеролот, ја прават крвта леплива со што доаѓа до значајно намалена циркулација до срцето и другите крвни садови - со што се промовира и убрзува срцева болест.

За крај, теоријата за омега 3/6 масни киселини е добро позната, и никој тука тоа не го негираше, луѓето со срцева болест не треба/смеаат да користат масла нити за печење а најмалце од се за пржење. Кога ќе размислам добро никој не треба, ама за тоа треба многу време да помине за луѓето да се освестат, се сомневам дека тоа ќе се случи.

Oдоговарај на прашањата, не ја шири темата.
Автоматски споено мислење:

... дека сум повикана дека не читам, ама многу е важно тоа што читам да резонирам на кој начин и во кои услови е напишано без разлика КОЈ го напиша, затоа што се повикуваш секогаш на клинички студии, постирајќи ми линкови долгометражни од тие клинички студии,така?

... за магнезиумот се сложувам дека е потполно занемарен од страна на лекарите, со што се потврдува и зачуденоста на некои пациенти дека можат воопшто лабораториски да го испитат (слично како со Вит Д)!

извадок од твојот линк :
отворен цитат :
,,Бидејќи серумскиот магнезиум не рефлектира интрацелуларен магнезиум, вториот сочинува повеќе од 99% од вкупниот телесен магнезиум, повеќето случаи на недостаток на магнезиум не се дијагностицирани.
Меѓу очигледно здравите универзитетски студенти во Бразил, откриено е дека 42% имаат субнормален магнезиумски статус (врз основа на плазма или еритроцити нивоа на магнезиум)
Една од најголемите студии, крос- сегментална студија кај неизбрана популација од повеќе од 16 000 испитаници во Германија, открива преваленца на хипомагнезиемија (ниво на магнезиум под 0,76 mmol / L) од 14,5% .5 42 Над 15% од хоспитализирани постари пациенти се откриени со ниско ниво на магнезиум во серумот
Кај пациенти со тешка хронична опструкција на дишните патишта, 11,6% имаат серумско ниво на магнезиум помалку од пониската нормална граница. Авторите на студијата заклучиле: ‘… се препорачува рутинска контрола на серумски магнезиум кај пациенти со хронично опструктивно заболување на белите дробови кои земаат диуретични лекови или кортикостероиди.,,
затворен цитат!

... лично, се сложувам за „вештачки“ внес на магнезиум како суплимент само ако се докаже дека е во серум под нормала или барем на најниско ниво на таа нормала што може да сугерира дефицит на интрацелуларен магнезиум, но не се сложувам да се внесе „вештачки “ магнезиум кога имаме нормални вредности во серум под препоставка дека интрацелуларен магнезиум (кој не може да се докаже) може да биде во дефицит!
ДА! таа препоставка кога имаме нормален магнезиум во серум,а мислиме дека интрацелуларниот е намален повелете со исхрана да се внесе, но не „вештачки“ како суплимент,кој нема клинички студии каков таков бренд фирма кој го произведува!

отворен цитат од твојот линк:
,,...Нормално ниво на серум на магнезиум
0,75-0,95 mmol
Серумскиот магнезиум <0,82 mmol / L (2,0 mg / dL) со екскреција на уринарен магнезиум од 24-80 мг на ден се сугерира на недостаток на магнезиум.
Нивото на серумскиот магнезиум над 0,95 mmol / L може да укаже на хипермагнеземија...,,
затворен цитат!

... мое мислење е токму тој праг на хипермагнеземија кој не смее да се помине поради таа претпостапка на дефицит на интрацелуларен магнезиум кога имаме нормална вредност на магнезиум во серум!

... сега ќе се префрлам клинички испитувања, конкретно на овие клинички студии каде се повикуваш и за магнезиумот и за предходно за холестеролот конкретно за ЛДЛ, за да се направи некое клиничко испитување потребно е голема сума на пари т.е. спонзор кој ќе го финасира сето тоа и тоа може да биде владина организација, биотехнолошка и фармацевтска компанија под контрола и раководство како сакаш, на соодветни академски сектор (најчесто медицински лица)!
... нема да дадам пример, туко општо ќе ти кажам, какви клинички студии да ти дадам околу важноста на вредноста на ХДЛ кога немаме соодветен лек за истиот, ама пак има колку сакаш лекови од тип на статини кои делуваат на ЛДЛ и нормално јас како „спонзор“ ќе платам за клнички студии за ЛДЛ , за магнезиум...за што ми е во интерес да го продадам комерцијално, укажувајќи на дотичните еминентни професори, лекари од соодветни, па и д несоодветни специјализации ама со звучно име да дадат труд потецирајќи само бенифитот и само таа проблематика, за што јас како „спонзор“ добро ќе го платам! како „спонзор“ ќе испратам на терен комерцијални менаџери да го форсира кај докторите тоа што е во мој интерес за комерцијална продажба при што со таа продажба пак ќе платам за клиничка студија и потрошувачка???
...јас не реков дека треба да се препорача магнезиум или негирам значењето на ЛДЛ, јас само укажувам дека магнезиум треба да се дозира како суплимент само ако лабораториски се докаже дефицит, другото ете како нутриционист повели кажи која исхрана да ја форсираат со магнезиум, но немој молим те препорака на магнезиум суплименти од младо до старо како чудо кое лечи све!
и како вели @shutrak,
цитирам :..,,можното позитивно влијание на внесувањето на свинска маст на HDL-C, но постојат значителни празнини во истражувањето, спречувајќи да се извлечат дефинитивни заклучоци. Со оглед на глобалното зголемување на внесот на свинско месо и дијабетес, оваа тема бара поголемо внимание...,,, затворен цитат!

Прегледај го приврзокот 216993

и ДА! токму таа „свинска маст“ може да има многу клинички студии ако има добар спонзор да ги помине сите тие процедури, спонзорот ќе даде добра сума на Department of Preventive Cardiology Saint Luke’s Mid America Heart Institute, Kansas City, Missouri, USA или на некој професор на Харвард кој тој истиот ќе најде начин да ја убеди популацијата која ќе ги чита тие клинички студии дека тоа е тоа затоа што е добро платен, а во негово портфолио ќе се соберат трудови, нели каде ќе се користат на друго место... и така све поврзано!

... и на крај видеото што ми го постираш Sanyau Gupta како „доктор кардиолог“ консултант кардиолог е нешто друго, доктор можеби е ама кардиолог не е, ме мрзи да видам дали е постдипломски, нешто звање добиено со пракса по болници или пак е мастер постдипломски нешто,
ама кардиолог сигурно не е ?!
...затоа ќе повторам, магнезиум и статини ДА! ама таму каде треба и има оправдување, а не на сите пациенти иако немаат потреба!
Пак еден куп рандом мисли и неповрзани муабети. Реков да ми дадете студија каде што свинската маст има белотворни ефекти на човекот, НЕ во спроедба со рафинирани масла, него на пример во споредба со бадеми, ореви, или ладно цедено маслиново масло.

Како можеш да цитираш дека треба серумски да се потврди дали треба магнезиум, кога 1 сантиметар погоре во цитатот е објаснето дека серумскиот магнезиум е непрецизен, и директна причина за голем број кардиоваскуларни болести и дефицит кај луѓето??? целиот напис е направен за тоа.

Убаво памтам дека ти беше против суплементација на магнезиум, за сега да го смениш исказот дека бил занемарен од докторите, меѓу кои и ти до пред некоја година. Праша зошто е потребно да се суплементира?

Магнезиум суплмемент е потребен од повеќе причини,

1. Луѓе кои патат од GERD/рефлукс, и имаат зголема pH вредност, со што храната која ја внесуваат не целосно се обработува и апсорбира како што треба.
2. Луѓе кои се ранат лошо, и не внесуваат доволно
3. Луѓе кои се под голем стрес, и имаат поголема потреба од внес на магнезиум
4. Луѓе кои се болни од IBS/IBD и не можат да толерираат зелена храна, или храна богата со растителни влакна.
5. Луѓе кои не можат да изедат доволен волумен на храна за да внесат доволно магнезиум
6. Луѓе кои имаат ослабена регулација на калциум, остеопороза, артитис и слични болести со кои доаѓа до калцификати низ телото, магнезиумот е инхибитор на васкуларната како и калцификацијата низ ткивата.

Интрацелуларен магнезиум може да се докаже, методот со кој се докажува се вика RBC (концентрација на магнезиум во црвените крвни зрнца)

Статините на темава беа дискутирани во контекст на твоите тврдење за LDL и состојабата на @Lurtz, НИКОЈ тука не препроача статини, нити аке инхибитори да се зимаат ЗАЕДНО со магнезиум, немој да сугерираш работи кои нити сум ги спомнал, нити сум тврдел дека треба да се конзумираат на своја рака.

За срцево болни, магнезиум, таурин, coq10 (ubiquinol) thiamine или (benfotiamine), B6 (pyridoxal 5 phosphate) како и folate (methylfolate) се обавезни ДА СЕ суплементираат, кај скоро сите без исклучок.

Новите формули на магнезиум, имаат безмалце идентична биолошка активност, како и магнезиумот во својата изворна форма од храна, се користат специјални органски соединенија кои имаат одлична апсорција, ретенција и ефикасност, несаканите ефекти се осетно намалани заради тоа што најчесто се работи за магнезиум молекуларно бинуван со амино киселини - кои телото лесно ги препознава и апсорбира, така што дијареата, и гасовите се драстично намалени за разлика од ѓубрето во форма на оксид кое се продава кај нас а и се промовира по спортските евенти - магнезиум директ.

За крај, се надевам дека си свесна - студиите кои ги линкаша за свинско месо, докажуваат лош ефект на човековото здравје, не знам зошто воопшто ми ги прати тие линкови, ама после муабетите за хороскоп т.е. третман според знак на хороскоп ништо не ме чуди.

@AlternativeF, не ги бриши мислењата солидна дискусија се разви иако докториве на темава ептен потфрлаат. Ако сакаш префрли ги во диететика при болест темата или отвори нова.
 
Последно уредено:

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
3.760
Поени од реакции
2.728
Новите формули на магнезиум, имаат безмалце идентична биолошка активност, како и магнезиумот во својата изворна форма од храна, се користат специјални органски соединенија кои имаат одлична апсорција, ретенција и ефикасност, несаканите ефекти не ги бриши мислењата солидна дискусија се разви иако докториве на темава ептен потфрлаат. Ако сакаш префрли ги во диететика при болест темата или отвори нова.
Убаво е вака кога некој ќе најде дека докторите потфрлаат на темата :D земај си магнезиум и со тоа регулирај си остеопороза и многубројните калцификати кои се ствараат во организмот и не ги слушај докториве што потфрлаат, убо си знаеш :cool: само гледај твоите претпоставени да не те разберат пошо може да биде лошо. :вонзем:
 
На врв Bottom