- Член од
- 7 февруари 2011
- Мислења
- 211
- Поени од реакции
- 105
Ти почитуваш авторски права и си купуваш оригиналиЗашо бе не ми одговараш?
Јас не велам дека конкретниве мерки се добри, напротив смешни се - само ме интересираше општото мислење на сите дали треба да се цени нечиј музички труд или било џаболебарење.
И сакав да видам кој што предлози би дал тоа како би се регулирало.
--- надополнето: 13 декември 2012 во 17:08 ---
Сите тие кои кружат по "естрадата" се вработени на државно или си работат приватен бизнис.Пишав погоре кој каде е.Едно време музиката беше уметност, сега и таа стана алатка за профит.Дури и кај нашите квазимузичари.Нека одат во УЈП да работат, држат ниво за таму.
Го испуштив Дарио кој е портпарол на ОNE.
Никој не живее од музика.
--- надополнето: 13 декември 2012 во 17:14 ---
Значи никаде не пишав дека океј се новите мерки за наплаќање - дебилни се. Проблемот е дали има друг начин освен овој, или преку ЗАМП ?Абе нема што друг да му ја мисли, тоа си е нивни проблем мене се исто ми е дали ќе “ творат “ или нема, исто како што ми е исти курац дали некој ќе продолжи да слика или нема да продолжи да слика.
Несакам наметнување на тарифи во име на сочувување на “ квалитет’ за кој што не ме боли уво дали постои или не постои,мене на веселба ми е битно јадењето и пиењето дали ќе слушам македонска,српска,руска,грчка,бугарска музика ич не ми чуе а може и без музика да помине.
Тоа прехрамбена индустрија не регулираат сметководители и крелци на микрофон регулираат.
Ај баш да видам како ќе наплаќаат каде што има по кафани и кафичи лцд екрани каде шо нонстоп се дава фудбал или фашион тв.
Ај баш и џамиите да ги спомнам , каква врска имаат тие со македонски автори кога таму се пее арапска музика ? Црквине на кого ќе му префрлаа пари,на константинопол или мпц ?
Јас само тврдам дека од музика не се живее и дека не се исплаќа да се занимаваш со неа. Барем не со оваков народ и ваква култура која поради сиромаштија не му е дојдено до музика туку гледа да го некако наполни стомакот и да подмири сметки и кредити до 1-ви.
Потполно разбирливо нели?
--- надополнето: 13 декември 2012 во 18:28 ---
Oва ако ти е аргумент тогаш ќе ти одговорам со истиот пример:Замисли сега луѓе од МИК Свети Николе да одат по свадби со намера барање авторски права за сувомеснатото и вечерата?
Нема потреба да бараат авторски права - си спакувале производ и си го наплаќаат. Тоа сувомеснато бесплатно го јадеш? Секако дека не.Ти како гостин нема да платиш ама младожењата да. За толку и толку парчиња МИК ќе си земе толку и толку пари.
Е сега некоја си пејачка/пејач/бенд платил да сними песна,албум и го спакувал во ЦД. И сега за да си го слушаш ти дома или кај сакаш - ќе си го купиш како музички производ.
Во врска со тезгарите на свадби - мислам дека ќе им наложат лиценца да плаќаат - ама тие пари од тие лиценци нема да завршат кај авторите.
Исто ко со такси превозот. Ако немаш лиценца ќе ти ја запленат колата, ќе платиш казна.