Јазикот на античките Македонци

Член од
7 октомври 2008
Мислења
219
Поени од реакции
187
Јас???? Не бе пријател, ти си збунет. Оваков „конструктивен“ разговор досега сум немал ни си со Грк, ни со Бугарин. Ако си ти најдоброто што го има на форумов....налет
 

LordDragonII

Dr.Strangelove
Член од
15 август 2008
Мислења
10.995
Поени од реакции
5.725
Јас???? Не бе пријател, ти си збунет. Оваков „конструктивен“ разговор досега сум немал ни си со Грк, ни со Бугарин. Ако си ти најдоброто што го има на форумов....налет
Веројатно обожаваш планини, езера... во глобала одмори.
 

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
17.551
Поени од реакции
24.244
Хомер, Херодот - за почеток.Ништо конкретно, статија за познаствата на Грците за Тракиските и Сарматските шамани и сл. - нема врска со темата.Ако не разликувале не значи дека се исти.


Него ти кажи ми; како се реконструира изумрен јазик ?
Ниту Хомер ниту Херодот се сметаат за релевантни историски факти, иако Херодот е наречен татко на Исторјата, а поготово не Хомер дека писнаијата му се во духот на Lord of the rings..


Како се реконструира јазик... Мислам дека колку и да го плукаат Тото го покажа и докажа тоа.... со Компјутерска симулација на пронајдени записи и споредба на жив јазик... Македонскиот.[DOUBLEPOST=1521396522][/DOUBLEPOST]@bilbili
Ете гледаш, без нервоза како можеш да си ја вратиш темата....
 

LordDragonII

Dr.Strangelove
Член од
15 август 2008
Мислења
10.995
Поени од реакции
5.725
Ниту Хомер ниту Херодот се сметаат за релевантни историски факти, иако Херодот е наречен татко на Исторјата, а поготово не Хомер дека писнаијата му се во духот на Lord of the rings..
А географот Страбон е релевантен ?
Релевантноста на Хомер и Херодот е друга тема.

Како се реконструира јазик... Мислам дека колку и да го плукаат Тото го покажа и докажа тоа.... со Компјутерска симулација на пронајдени записи и споредба на жив јазик... Македонскиот.
Што ?
 

Vespertine

The Ugly Duckling
Член од
22 септември 2009
Мислења
2.931
Поени од реакции
3.379
Првото писмо пишано од човека пред милиони години е од Кирил и Методиј, антички македонци по националност.
 

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
17.551
Поени од реакции
24.244
А географот Страбон е релевантен ?
Релевантноста на Хомер и Херодот е друга тема.
Ти се повикуваш на нив за да негираш нешто.... само ти кажав дека историјата како наука не ги зема како релевантни..

Но и тие тврдења на Страбон и оние на Херодот, се споредуваат со релевантни факти за да се дознае вистината. Така да ниту Страбон можеш да го побиеш со Херодот, ниту обратно... Мораш да најдеш други извори....
 

LordDragonII

Dr.Strangelove
Член од
15 август 2008
Мислења
10.995
Поени од реакции
5.725
Ти се повикуваш на нив за да негираш нешто.... само ти кажав дека историјата како наука не ги зема како релевантни..

Но и тие тврдења на Страбон и оние на Херодот, се споредуваат со релевантни факти за да се дознае вистината. Така да ниту Страбон можеш да го побиеш со Херодот, ниту обратно... Мораш да најдеш други извори....
Не се повикувам на историја туку на материјалната култура (археологија) и антропологија. (во предходната тема напишав)
Прочитајте ги книгите т.е. античките извори за Македонците/Пајоните и другите народи па после цитирајте делови од истите извори.

btw кога живеел и творел Херодот постоеле Македонци и Пајони, за време на Страбон малку поинаква е ситуацијата.

Пак да прашам; како се реконструира јазик ?
 

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
17.551
Поени од реакции
24.244
Не се повикувам на историја туку на материјалната култура (археологија) и антропологија. (во предходната тема напишав)
Прочитајте ги книгите т.е. античките извори за Македонците/Пајоните и другите народи па после цитирајте делови од истите извори.
Море, не те негирам.... Неможам сега да се подсетувам на некои работи, Треба да копам по книги, треба да барам некои стари постови... Немам време. Само ти кажав во Историјата ниту Страбон се побива со Херодот, ниту обратно. Овие извори се земаат со резерва и со додатни релевантни извори.
 
Член од
7 октомври 2008
Мислења
219
Поени од реакции
187
Обиди се барем да го прочиташ ова што ти се нуди. На начинот на кој ти комуницираш знаеш ли колку е лесно да се побијат сите факти за доаѓањето на Словените. Ај тоа не е темата.

Не се повикувам на историја туку на материјалната култура (археологија) и антропологија. (во предходната тема напишав)
Добро, зарем ти мислиш дека во Македонија се измисли топлата вода? Дали сметаш дека Македонците први ги поврзаа Словените со антиката? Смешно:

Вопреки этим асиатским утвержденијам, множество исследователеј России, о которых ее недруги всјачески старајутсја умалчивать, как то: М.В. Ломоносов, А.Д. Чертков, Е.И. Классен, А.Ф. Вельтман, М.А. Максимович, Ју.И. Венелин, Ју.П. Миролјубов, Ф.Л. Морошкин, С.П. Микуцкиј, О.М. Бодјанскиј, В.Е. Вилинбахов, А.П. Жуковскаја, Е.П. Савельев, Н.И. Надеждин, И.П. Боричевскиј, П.А. Лукашевич и многие другие, опирајась на письменные свидетельства и данные археологических исследованиј, провели серьезное исследование происхожденија славјанского народа и доказали, что племена, которые греческие, римские и западные историки окрестили скифами, сарматами, венетами, этрусками, пеласгами, лелегами, антами, гетами, вендами, ругами, рутенами, русинами, склавинами, ставанами, роксоланами и многими иными прозвиштами - все без исклјученија были славјанами.

Спротивно на овие азиски тврдења, многу истражувачи во Русија, за кои нивните непријатели се обидуваат на секој можен начин да ги замолчат, како што се: Ломоносов, А.Д. Чертков, Е.И. Класен, А.Ф. Велтман, М.А. Максимович, Ју.И. Венелин, Ју.П. Миролубов, Ф.Л. Морошкин, С.П. Микутскиј, О.М. Бодиански, В.Е. Вилинбахов, А.П. Жуковска, Е.П. Савелиев, Н.И. Надеждин, И.П. Боричевски, П.А. Лукашевич и многу други, врз основа на писмени докази и археолошки истражувања, спровеле сериозна студија за потеклото на словенскиот народ и докажале дека племињата што грчките, римските и западните историчари ги крстиле Скити, Сармати, Венети, Етрурци, Пелазги, Лелеги, Анти, Гети, Венди Ругами, Рутенија, Русини, Склавини, Ставанами и многу други прекари - сите, без исклучок, биле Словени.

http://rusnauka.narod.ru/lib/oldbuild/arkaim/fenix/gl4.htm

Ама Русите си бркаат работа и не плукаат едни по други, а уште помалку да го прават Страбон недоветен.

Прочитајте ги книгите т.е. античките извори за Македонците/Пајоните и другите народи па после цитирајте делови од истите извори.

btw кога живеел и творел Херодот постоеле Македонци и Пајони, за време на Страбон малку поинаква е ситуацијата.

Пак да прашам; како се реконструира јазик ?
Можеш да понудиш литература слободно, еве јас ќе ти покажам што напишал Јустин:

[7.1] L Macedonia was formerly called Emathia, from the name of king Emathion, of whose prowess the earliest proofs are extant in those parts. 2 As the origin of this kingdom was but humble, so its limits were at first extremely narrow. 3 The inhabitants were called Pelasgi, the country Paeonia....

http://www.attalus.org/translate/justin10.html#7.1

Македонија и Пејониа немаат исто значење низ времето. Дали сега и Јустин е „недоветен“?
 
Последно уредено:

LordDragonII

Dr.Strangelove
Член од
15 август 2008
Мислења
10.995
Поени од реакции
5.725
Обиди се барем да го прочиташ ова што ти се нуди. На начинот на кој ти комуницираш знаеш ли колку е лесно да се побијат сите факти за доаѓањето на Словените. Ај тоа не е темата.
Ајде да видиме колку е лесно.

Добро, зарем ти мислиш дека во Македонија се измисли топлата вода? Дали сметаш дека Македонците први ги поврзаа Словените со антиката? Смешно:

Вопреки этим асиатским утвержденијам, множество исследователеј России, о которых ее недруги всјачески старајутсја умалчивать, как то: М.В. Ломоносов, А.Д. Чертков, Е.И. Классен, А.Ф. Вельтман, М.А. Максимович, Ју.И. Венелин, Ју.П. Миролјубов, Ф.Л. Морошкин, С.П. Микуцкиј, О.М. Бодјанскиј, В.Е. Вилинбахов, А.П. Жуковскаја, Е.П. Савельев, Н.И. Надеждин, И.П. Боричевскиј, П.А. Лукашевич и многие другие, опирајась на письменные свидетельства и данные археологических исследованиј, провели серьезное исследование происхожденија славјанского народа и доказали, что племена, которые греческие, римские и западные историки окрестили скифами, сарматами, венетами, этрусками, пеласгами, лелегами, антами, гетами, вендами, ругами, рутенами, русинами, склавинами, ставанами, роксоланами и многими иными прозвиштами - все без исклјученија были славјанами.

Спротивно на овие азиски тврдења, многу истражувачи во Русија, за кои нивните непријатели се обидуваат на секој можен начин да ги замолчат, како што се: Ломоносов, А.Д. Чертков, Е.И. Класен, А.Ф. Велтман, М.А. Максимович, Ју.И. Венелин, Ју.П. Миролубов, Ф.Л. Морошкин, С.П. Микутскиј, О.М. Бодиански, В.Е. Вилинбахов, А.П. Жуковска, Е.П. Савелиев, Н.И. Надеждин, И.П. Боричевски, П.А. Лукашевич и многу други, врз основа на писмени докази и археолошки истражувања, спровеле сериозна студија за потеклото на словенскиот народ и докажале дека племињата што грчките, римските и западните историчари ги крстиле Скити, Сармати, Венети, Етрурци, Пелазги, Лелеги, Анти, Гети, Венди Ругами, Рутенија, Русини, Склавини, Ставанами и многу други прекари - сите, без исклучок, биле Словени.

http://rusnauka.narod.ru/lib/oldbuild/arkaim/fenix/gl4.htm

Ама Русите си бркаат работа и не плукаат едни по други, а уште помалку да го прават Страбон недоветен.
За погоре споменатите (Руски научници - пан слависти) мислам дека имам споманто во темата Словени - нема ниту еден археолог, застапуваат тези базирани на истражувања и методологија од пред 100години, модерната историја/археологија е далеку по "егзактна" башка имаме нови информации од археолошките истражувања.

Можеш да понудиш литература слободно, еве јас ќе ти покажам што напишал Јустин:

[7.1] L Macedonia was formerly called Emathia, from the name of king Emathion, of whose prowess the earliest proofs are extant in those parts. 2 As the origin of this kingdom was but humble, so its limits were at first extremely narrow. 3 The inhabitants were called Pelasgi, the country Paeonia....

http://www.attalus.org/translate/justin10.html#7.1

Македонија и Пејониа немаат исто значење низ времето. Дали сега и Јустин е „недоветен“?
И ?
 
Последно уредено:
Член од
12 март 2009
Мислења
18.951
Поени од реакции
14.551


http://webtribune.rs/nikad-videno-u-celoj-rimskoj-imperiji-jedinstveni-arheoloski-nalazi-u-zaledu-termoelektrane-kostolac/

не се реномиран сајт, но се е можно..
патем Рим наводно депортира 800.000 мажи од Македонија по римските балкански колонии, најверојатно за работа во рудници, ништо чудно да пишувале на грчки алфабет ама шифрирано[DOUBLEPOST=1521803231][/DOUBLEPOST]
Ајде да видиме колку е лесно.

И ?
не е спорно дека дошле Словени, дошле до Тесалија, ама прашање е колку и дали се работи воглавном за војници или колонисти ?
Недостасуваат податоци од време на Самуил па и од време на цар Душан, до каде било славјанското јазично подрачје а од кај почнувало грчкото
 
Последно уредено:

LordDragonII

Dr.Strangelove
Член од
15 август 2008
Мислења
10.995
Поени од реакции
5.725
не е спорно дека дошле Словени, дошле до Тесалија, ама прашање е колку и дали се работи воглавном за војници или колонисти ?
До Пелопонез имаме Словени, никој на Балканот не бил поштеден (ран период).

Се работи за колонисти (прва четвртина на седми век - од 623год од/преку Пелопонез почнуваат инвазија на Крит и помалите острови).
 
Член од
12 март 2009
Мислења
18.951
Поени од реакции
14.551
До Пелопонез имаме Словени, никој на Балканот не бил поштеден (ран период).

Се работи за колонисти (прва четвртина на седми век - од 623год од/преку Пелопонез почнуваат инвазија на Крит и помалите острови).
добро, имало и до Крит, ама малку, не успеал да се пренесе таму славјанскиот јаѕик, мислам дека до Лариса била некаде силата, иако и подлабоко во Тесалија имало поединечнби записи на славјански велможи..
Неодамно имаше дебата, по повод битката на Марица, некој пишале 42000 српски војници а друг му кажува дека не биле толку српски војници туку од воглавном од територијата на Волкашин и Улљеша, значи мнозинство локални славомакедонци
 
Член од
14 август 2006
Мислења
42.065
Поени од реакции
74.603
Езерци и Милинци се на Пелопонез.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom