Кајгана форум

Кариес
Кариес
Во какво школо? Средно, основно, факултет? Сеедно. Наместо ти да им објаснуваш ти - тие нека ти покажат пример каде тоа го пишува порано од 18-19 век.
M
MATE™
Средно е(2-ра година и учиме предмет историја на Македонија). Инаку, те замолувам да ми дадеш малку литература околу ова :) Или да ми пообјасниш од кога оние "грци " се нарекле така, па да ми солат памет дека Цанета наш е грк( А грци не се спомнати) Овие од мојот клас ми велат дека хеллас(хелени) значело грци, значи по оваа логика тие се спомнати.
Кариес
Кариес
Колку што ми е познато во оригиналните записи не се ниту како Хелени споменати. Единствено спорадично како Ахајци. Но и да се споменати, тоа не значи дека тие Ахајци или Хелени се предци на денешните Грци.
Илијадата и Одисејата се редактирани многу подоцна од времето кога биле напишани (и тоа на “препис од препис“) така да она “Хелени“ што се споменува можеби е подоцна додадено-изменето.
Кариес
Кариес
Инаку, во древните дела на античките писатели-во нивните преписи спомнувани се само Атињани, Спартанци, Тебанци, Коринтјани и сл. Како засебен НАРОД не се споменувани ни Ахајци, ни Хелени, а понајмалку Грци :)
Кариес
Кариес
За литература : читај ги античките автори (Полибие, Плутарх, Аријан, Хесиод, Хомер и т.н. ) кои ги има во градските библиотеки и во кои иако се поминати низ филтерот на англиска редактура (политичките интереси на Англичаните во Македонија и Грција се долга приказна) можеш да забележиш колку пати (и како) се споменати “Грците“. :)
M
MATE™
Добро а што е со она хеллас на англиски или хеллени по "грчки" значело грци?
Кариес
Кариес
Хеллас на англиски значи “ѓаволски задник“ :D
Се смеам...
На англиски го пишува “хелас“. Ама на англиски. Дали на некои од древните јазици и во стари списи (оригиналите) го пишува така? И повлекување на знак на еднаквост помеѓу “Грција“ и “Хелас“ е погрешно - исто е како да ги поистоветиш (како што и се обидуваат) термините “Албанец“ и “Илир“ само затоа што живеат на иста територија.
Кариес
Кариес
Мислев “пеколен задник“. Погрешив во пишувањето.
M
MATE™
Тоа е тоа, сега јас сум еден лажен патриот со лажни докази и кажувања за овие "грци". Добро бе, овој народ сега, не е македонскиот дефинитивно, некој мутиран народ е ама не е македонски. :(
Кариес
Кариес
То’ ти е :)
А да знаеш како беше во ’91-’92 година (и општо - сите деведесетти). Тогаш СДСМ (СКМ-ПДП) и УДБА - КОС беа силни, имаа повеќе приврзеници, Југоносталгичари, Титоисти и сл. па сите што изразуваа и малку национални ставови беа прогласувани за луди, за бугараши, за утописти и што ли не... Сега боли тоа што токму таквите лажни патриоти, префарбани СДСМ -овци
Кариес
Кариес
- - тие се токму напикани по државните институции, и партиските структури, имаат пари, и уште нас не обвинуваат за лажен патриотизам... :(
Кариес
Кариес
Се прават патриоти, а ваму го ограбуваат сопствениот народ - фрчат казни по малите фирми, им земаат “доброволни“ спонзорства, измислуваат секакви можни и неможни давачки, кога работат со државни пари некој проект, на пример улица или пат, парите ги земаат како за пат од прва класа, а ваму ќе штедат на материјал и ќе направат пат со кој вистинските патриоти ќе се срамат.
Кариес
Кариес
(во Германија уште се гордеат со патиштата што ги правел Хитлер) и т.н. и тн. - долга е приказната и не е за овде... .
На врв Bottom